Hoppa till Innehåll

 

Denna webbsida har maskinöversatts för att underlätta för dig. SAP ger inga garantier angående korrektheten eller fullständigheten av maskinöversättningen. Den ursprungliga engelska webbsidan hittar du genom att använda världskartan i det övre högra hörnet på denna sida.

Vad är SAP?

SAP är en av världens ledande producenter av programvara för hantering av affärsprocesser, och utvecklar lösningar som underlättar effektiv databearbetning och informationsflöde mellan organisationer.

placeholder
Översikt

Företaget grundades 1972 och hette från början System Analysis Program Development (Systemanalys Programmentwicklung), senare förkortat SAP. Sedan dess har företaget vuxit från ett litet företag med fem personer till ett multinationellt företag med huvudkontor i Walldorf, Tyskland, med mer än 105 000 anställda över hela världen.

I och med introduktionen av den ursprungliga programvaran SAP R/2 och SAP R/3 etablerade SAP den globala standarden för ERP-lösningar (Enterprise Resource Planning). Nu tar SAP S/4HANA ERP till nästa nivå genom att använda in-memory-datorer för att bearbeta stora mängder data och för att stödja avancerade teknologier som artificiell intelligens (AI) och maskininlärning.

Företagets integrerade applikationer kopplar samman alla delar av en verksamhet i en intelligent svit på en helt digital plattform och ersätter därmed den processdrivna, gamla plattformen. Idag har SAP över 230 miljoner molnanvändare, mer än 100 lösningar som täcker alla affärsfunktioner, och den största molnportföljen för alla leverantörer.

Christian Klein leder företaget, leder SAP SE:s direktion, och är vid 41 den yngsta vd:n för alla större företag i Tysklands DAX blå chip-marknadsindex.

Förstå SAP

Vad står SAP för? (Vad är SAP:s fullständiga formulär?)

Namnet är en initialism av företagets ursprungliga tyska namn: SystemAnalysis Programmentwicklung, som översätts till System Analysis Program Development. Idag är bolagets juridiska firmanamn SAP SE – SE för societas Europaea, ett offentligt bolag som är registrerat i enlighet med EU:s bolagsrätt.

Hur uttalar du SAP?

Folk frågar ofta "Hur säger du SAP?" Det är en initialism, inte en akronym, därför uttalas den som enskilda bokstäver (S-A-P). SAP uttalas inte som ett ord (”sap”).

SAP-mjukvara

placeholder
Vad används SAP-mjukvara för?

Traditionella affärsmodeller decentraliserar ofta datahanteringen, där varje affärsfunktion lagrar sina egna operativa data i en separat databas. Detta gör det svårt för anställda från olika affärsfunktioner att komma åt varandras information. Dubblering av data från flera avdelningar ökar dessutom kostnaderna för datalagring och risken för datafel.

Genom att centralisera datahanteringen tillhandahåller SAP:s programvara flera affärsfunktioner med en enda bild av sanningen. Detta gör det lättare för företag att hantera komplexa affärsprocesser genom att ge anställda på olika avdelningar enkel tillgång till realtidsinformation i företaget. Detta kan leda till snabbare arbetsflöden, ökad effektivitet i verksamheten, ökad produktivitet, ökad kundupplevelse – och i slutändan ökad vinst.

placeholder
Vad är ERP-mjukvara?

ERP står för "Enterprise Resource Planning". ERP-mjukvara inkluderar program för alla centrala affärsområden, till exempel anskaffning, produktion, materialadministration, försäljning, marknadsföring, ekonomi och personaladministration (HR).

SAP var ett av de första företagen som utvecklade standardmjukvara för affärslösningar och fortsätter att erbjuda branschledande ERP-lösningar.

Var SAP en start?

SAP började med en liten grupp vänner som hade en stor idé: en vision av ett digitalt anslutet företag. Dietmar Hopp, Klaus Tschira, Hans-Werner Hector, Hasso Plattner och Claus Wellenreuther startade företaget som ett privat partnerskap 1972 och lanserade den första kommersiella produkten ett år senare.

Grundarna och de anställda hade ett nära samarbete med kunderna – som ofta sitter sida vid sida på kundernas kontor för att lära sig sina affärsbehov och processer. Läs mer om företagets historia.

Sedan dess har bolaget stadigt vuxit, genom expansion av sin marknad och sina förvärv över hela världen, för att förvandlas från ett litet tyskt startup-bolag till ett av världens största teknikbolag och en global ledare inom affärsprogramvara.

Och den har aldrig förlorat sin banbrytande anda eller sin beslutsamhet att skapa banbrytande lösningar som förändrar människors liv till det bättre.

Vad gör SAP?

SAP hjälper företag och organisationer av alla storlekar och branscher att driva sin verksamhet på ett lönsamt sätt, anpassa sig kontinuerligt och växa på ett hållbart sätt.

placeholder

Företaget utvecklar mjukvarulösningar som används av mindre företag, medelstora företag och stora företag. Med standardapplikationer, branschlösningar, plattformar och teknologier kan varje affärsprocess kartläggas och utformas. Mjukvaran samlar in och bearbetar data på en plattform, från råmaterialinköp till produktion och kundnöjdhet. SAP-lösningar kan installeras “on premise” på en användares plats(er) eller användas från molnet, vilket hjälper företag att analysera och effektivt utforma hela värdekedjan. SAP-lösningar kan också användas för att skapa prognoser, till exempel när en maskin behöver repareras eller hur intäkterna kommer att utvecklas under nästa halvår.

Dessutom hjälper SAP kunder att sömlöst länka operativa data om affärsprocesser med erfarenhetsdata om känslomässiga faktorer som inköpserfarenhet och återkoppling från kunder. Detta gör det möjligt för företag att bättre förstå och svara sina kunder.

Du kanske också är intresserad av...

Kostnadsfria testversioner

Upplev bäst säljande SAP-mjukvara i praktiken. Ladda ner och testa de senaste versionerna av våra plattformar för analys, CRM, datahantering, ERP och teknologi.

SAP News Center

Se nyheter och pressmeddelanden från SAP om SAP News Center. Läs ingående funktionsartiklar om aktuella affärs- och tekniktrender, kundernas berättelser och videor i SAP TV.

Företagsinformation

Läs mer om vårt företag – se SAP-fakta, företagsprofil och affärsinformation.

Portfölj och produkter

Utforska våra heltäckande lösningar för alla verksamhetsflöden i alla branscher för att hitta de lösningar du behöver för att driva din verksamhet på ett bättre, snabbare och enklare företagsövergripande sätt.

Händelser

Ta kontakt med branschexperter och ta reda på dina färdigheter när som helst och var som helst. Använd vår evenemangssökning för att se kommande webbinarier och webbinarier på begäran, virtuella evenemang och konferenser.

Har du frågor? Kontakta oss!

Tillbaka till början