Gå til innhold
kvinne som ser på datamaskin

Hva er automatisering med robotteknologi (RPA)?

 

Denne websiden er maskinoversatt for å hjelpe deg. SAP kan ikke garantere at maskinoversettelsen er riktig eller fullstendig oversatt. Den opprinnelige engelske nettsiden finner du ved å bruke verdenskartet i øvre høyre hjørne av denne siden.

Tiden vi bruker på repetitivt arbeid, er mindre-boggling, med manuelle dataoppgaver og dataregistrering som tar opp en god del av en kontormedarbeiders dag. Bare spør arbeiderne. En undersøkelse som nylig har funnet sted, viser at personer anslår at de forfaller fem timer hver uke på oppgaver som skal automatiseres. Ifølge McKinsey er antallet enda høyere, med minst en tredjedel av jobbaktivitetene som anses som automatiserbare i rundt 60 % av yrkene.  

 

Uansett om det er datainnhenting, godkjenninger eller oppdateringer, krever ikke mange oppgaver kreativitet eller intuisjon, vesentlige egenskaper som tjener til å øke jobbtilfredsheten. Isteden senker monotonien til verket tilfredshet, noe som fører til lavere produktivitet og annen ineffektivitet. 

 

Organisasjoner vender seg til teknologi, spesielt automatisering av robotprosesser (RPA), for å utbedre gjentatte oppgaver, frigjøre arbeidere for å utføre et mer verdifullt arbeid. Foretak kan omdirigere medarbeidertiden for å forbedre kundepleie, utføre kompleks problemløsning og utvikle forretningsinnsikt som hjelper foretaket med å lykkes. 

RPA-betydning

RPA er en teknologi for automatisering av forretningsprosesser som bruker virtuelle programvareroboter, også kjent som digitale roboter eller roboter, til å utføre manuelt, tidkrevende arbeid eller oppgaver.

 

Hva er en programvarebot?

En programvarebot er et dataprogram som er utviklet for å utføre bestemte handlinger. Bygget for å utføre enkle eller komplekse aktiviteter, og roboter automatiserer prosesser som omfatter gjentatte oppgaver. Mer detaljerte versjoner av programvareboter simulerer eller samhandler med mennesker. Eksempler på dette er virtuelle assistenter som Alexa fra Amazon, Cortana fra Microsoft, og Siri fra Apple.

 

Hva gjør RPA?

Teknologien for robotprosessautomatisering håndterer en rekke aktiviteter, inkludert: 

 • Manuelle og gjentatte oppgaver: Interaksjoner med data fra flere kilder, for eksempel Microsoft Excel, leverandørportaler og andre kilder
 • Oppgaver med stort volum: Prosesstrinn som må fullføres tid etter tid, for eksempel dataoverføringer og godkjenningsworkflower
 • Flere systemoppgaver: Tilgang til ulike applikasjoner, som webapper, RP-løsninger, tredjepartsprogramvare og andre  

RPA-adopsjonen øker med doble sifre. I posisjon som det raskest voksende segmentet i det globale markedet for foretaksprogramvare, ble det anslått at inntektskostnadene for RPA når USD 1.89B i 2021, en økning på 19,5 % fra 2020.  

Hvorfor er robotprosessautomatisering viktig?

RPA kan brukes sammen med alle applikasjoner i din teknologiske stakk. Den håndterer umodellerte, "naturlig utvokste" prosesser med UI-basert automatisering – dette er spesielt viktig når det er nødvendig å integrere gamle systemer der API-er ikke finnes, og direkte tilgang til dataene ikke er tilgjengelig. Dermed kan RPA spille en vesentlig rolle i den digitale transformasjonen til et selskap. 

 

Ofte en erstatning for manuelle prosesser, minimerer RPA nøkkelfeil, hastigheter arbeidet og kutter kostnadene. Den frigjør medarbeidere fra mundane, repeterende oppgaver og utnytter sine menneskelige ferdigheter. Ved å sende arbeid med lavere verdi til RPA-roboter, blir foretaket mer effektivt, slik at det kan: 

 • Øke produktiviteten 
 • Automatisere workflower
 • Eliminer menneskelig feil 
 • Lavere arbeidskostnader 
 • Administrer konformitetsrisiko 
 • Forbedre smidighet i bedriften 
 • Øke prosesstransparens 

Alle disse resultatene bidrar til at virksomheten lykkes, noe som bidrar til å forbedre ytelsen og redusere kostnadene. Tilleggsytelser omfatter følgende: 

 

Forbedret kundeopplevelse

RPA beskytter og forbedrer til og med kundeopplevelsen. Med en slik fantastisk skalerbarhet (en RPA programvarebot kan arbeide 24×7, 365 dager i året), forblir servicenivåene konstante, selv i tider med eksepsjonell etterspørsel og toppvolumer. Dette gjør det mulig for medarbeidere å fokusere på oppgaver som krever kundeinteraksjoner med høyere verdi som ikke kan automatiseres.  

 

IT-effektivitet

RPA støtter automatisering av prosesser som involverer andre systemer. Teknologien interagerer med disse systemene via eksisterende grafiske brukergrensesnitt i forhold til API-integrasjon, og gir meningsfulle kostnadsbesparelser for IT og hindrer behovet for å modernisere underliggende arkitektur og systemer. 

 

Med tanke på egenskapene for lav kode/uten kode som tilbys av noen RPA-verktøy, kan forretningsbrukere automatisere prosesser selv uten at IT-avdelingen er avhengig av dette. Den forenkler også medarbeideropplæring, med de fleste rollebaserte manuelle arbeidsflyter som håndteres av programvareroboten. 

 

Driftseffektivitet

Siden RPA ikke er avhengig av egendefinert programvare eller dype integrasjoner, er teknologien enklere og raskere å implementere for å oppnå større pris. I Sveits implementerte for eksempel myndighetene i kantonene Aargau og Zurich RPA på 14 dager, erstattet manuelle prosesser og avverget trusselen om en etterslep av erstatningsutbetalinger for redusert arbeidstid under pandemien. 

Hvordan fungerer RPA?

RPA kjører på en PC, et skrivebord eller servere som andre programvareprogrammer. Teknologien bygger, distribuerer og administrerer programvareroboter som interagerer med interne applikasjoner, nettsteder, brukerportaler og andre apper, og emulerer en menneskes handlinger mens de utfører samme oppgave. 

 

I bunn og grunn registrerer den (menneskelige) brukeren sekvensen av aktiviteter og interaksjoner med applikasjoner for å bygge workflowen. Systemet utvikler aktivitetslisten ved å se på den menneskelige utføringen av oppgaven, og den bygger deretter programvareroboten som utfører oppgaven i applikasjonens GUI.  

 

Programvarebotene er programmert til å forstå hva som er på et skjermbilde, oppgi passende tastetrykk, navigere i ulike systemer, identifisere og ekstrahere data og andre definerte aktiviteter. RPA-boter gjør alt dette mer nøyaktig og raskere enn mennesker. 

 

Det finnes to forskjellige typer RPA-modeller: 

 1. Ubetjent RPA: Programvareboter gjør arbeidet uten noen menneskelig involvering. I stedet samhandler de direkte med datasystemer, og kjører gjennom en prosess eller oppgave fra begynnelse til slutt. RPA-roboten kjører vanligvis på en ekstern tjeneste og aktiveres basert på en tidsplan eller en utløserbetingelse. 
 2. Deltok RPA: Også kjent som robotic desktop-automasjon jobber disse programvareene med mennesker, og fokuserer på å sette oppgaver innenfor mer komplekse arbeidslaster eller prosesser som ikke kan automatiseres fullt ut. RPA-roboten distribueres til brukerarbeidsstasjonen og utløses av brukerinteraksjon. 

RPA fungerer som en løsning for integrasjon av gamle systemer. Siden RPA opererer via GUI, er det ikke nødvendig for utviklere å bygge API-er for å koble til systemer. I stedet vil programvareroboten hoppe fra applikasjonen til applikasjonen som en menneskelig bruker. 

 

Et unikt attributt for enkelte RPA-verktøy er dets tilgjengelighet til ikke-programmerere, noe som gjør det mulig for domeneeksperter uten å programmere ferdigheter til å bygge og implementere RPA-arbeidsflyter. Denne personen er kjent som en borgerutvikler og har ingen kodingsopplevelse, men er domeneekspert for arbeidsaktiviteten som er under automatisering. 

 

Selv om dette attributtet demokratiserer RPA, krever stadig mer avanserte scenarier god programmeringskunnskap, spesielt i forhold til sikkerhet og løpende vedlikehold av systemet. Ideelt sett er prosessen et godt ekteskap mellom borger- og programvareutviklere, med domeneeksperter som bygger RPA-workflowen, og deretter overleverer den til programvareutvikleren for å sikre at beste praksis og sikkerhetskrav inkluderes. 

Robotisk prosessautomatisering i dag

Siden starten har RPA utviklet seg utover enkel oppgaveautomatisering. Intelligent RPA utvider eksisterende funksjoner med kunstig intelligens (AI) og maskinlæringsteknologier. Med disse fremskrittene kan RPA automatisere arbeidsaktiviteter som er mer kognitive (kunnskaps- og domstolsbasert).

 

Ved å bruke AI-verktøy som maskinlæringsmodeller og naturlig språkbehandling (NLP), muliggjør intelligent RPA hyperautomatisering, muligheten til raskt å identifisere, vite og automatisere forretnings- og IT-prosesser så raskt som mulig. Intelligent RPA kan undersøke og behandle halv- og ustrukturerte data, visualisere skjermbilder (virtuelle skrivebord) og forstå tale, utføre samtaler med brukere og kunder. 

Intelligent RPA gjør det mulig med hyperautomatisering, muligheten til raskt å identifisere, vite og automatisere forretnings- og IT-prosesser så raskt som mulig.

Intelligent RPA forbedrer botdesignopplevelsen for alle medarbeidere, slik at ikke-coders kan bygge og kjøre roboter for sine prosesser. Teknologien støtter et skybasert studio med nettleserbaserte lavkode-verktøy som forenkler automatiseringsbygging, inkludert visuelle programmeringsmuligheter for å opprette forretningsworkflower. I dag er disse moderne RPA-verktøyene demokratisering av automatisering, noe som gjør den tilgjengelig for alle. 

Hvem bruker RPA?

RPA leverer verdi på tvers av alle bransjer og funksjoner. I en organisasjon drar alle forretningsgrupper nytte av RPA. Her kommer noen spesifikke eksempler på tvers av avdelinger: 

 

Finans

Et av de største medieselskapene i Finland, Alma Media, ønsket å øke produktiviteten ved å automatisere finansprosesser som for eksempel salgsordreregistrering. Innlemmende RPA skapte effektivitet på tvers av finansieringsteamet, inkludert en automatiseringsrate på 60 % i kundeordrebehandlingen.  

 

Personaladministrasjon

Lucy er et RPA-verktøy som SAP bruker (se videoen nedenfor) til å fremskynde genereringen av brev fra ansettelsestilbud. Bukken produserer bokstaver 15 ganger raskere enn gjennomsnittspersonen. Nyansatte mottar sine tilbud raskt og rekrutterere har mer tid til å rekruttere.

 

Operasjoner

Villeroy & Boch Group, en keramikkprodusent og en av Europas eldste merker, optimaliserte produktiviteten ved å gjøre sine prosesser så effektive som mulig, noe som reduserer tiden som brukes på gjentatte oppgaver. Produsenten implementerte RPA og AI-teknologier for å skape digitale assistenter for å utføre enkle automatiske oppgaver i kontoer, innkjøp og kundeservice. 

 

Kundeservice

Med et stort nettverk av kunder og klienter, Zuellig Pharma Holdings Pte. Ltd. ønsket å gi bedre støtte med en neste generasjons bestillingsprosess. Etter å ha implementert RPA, behandler selskapet ordre 24×7, holder tritt med etterspørselen, og bruker automatisering til å rydde en restordre på mer enn 10 000 IT- og systemrelaterte tilfeller som ville ha krevd ekvivalenten til tre heltidsansatte.  

Implementere en automatiseringsstrategi for robotprosess

Et godt planlagt automatiseringsinitiativ starter med en top-down-vurdering av eksisterende arbeidsflyter. Intelligent RPA kombinert med business process intelligence-verktøy bidrar til raskt å identifisere de forretningsprosessene som vil dra mest nytte av automatisering.  

 

Når de beste prosesskandidatene er identifisert, gir RPA forhåndsbygde roboter fremskyndet kvalifikasjonsnivå. Som skybasert plattform støtter den også pågående bote-ytelse og skalerbarhet.   

 

Initiativet krever en teknologiplattform som strekker seg utover automatiseringen av en enkelt prosess. Systemet skal kunne støtte prosessen ende-til-ende, identifisere automatiseringsmuligheter, bygge de nødvendige programvarebotene og administrere hundretusenvis – om ikke tusenvis – automatisert arbeidsflyt. 

placeholder

Kom i gang med RPA

Utforsk intelligente RPA-verktøy for å øke produktiviteten.

Ofte stilte spørsmål om RPA

Verktøy for workflowstyring og RPA er komplementære teknologier som brukes sammen. Workflowautomatisering sikrer den sekvensielle flyten av aktiviteter med definerte forretningsregler – for å organisere, utvide eller optimere prosesser. I motsetning automatiserer RPA ytelsen til enkeltoppgaver. Vanligvis utfører RPA det beste med aktiviteter som har klare regler og prosedyrer. Intelligent RPA fungerer imidlertid mer dypt, og automatiserer arbeidsaktiviteter som også er kunnskaps- og vurderingbaserte ved hjelp av AI- og maskinlæringsfunksjoner. 

Hyperautomatisering utvider mulighetene til RPA utover automatiseringen av forhåndsdefinerte og gjentatte oppgaver. Med hyperautomatisering bruker RPA intelligens for å bestemme den beste strategien for å utføre disse aktivitetene. Dette gjør det mulig for organisasjoner å raskt identifisere, vite og automatisere forretnings- og IT-prosesser ved å koordinere bruken av ulike teknologier, plattformer og verktøy.

Nyhetsbrev for SAP Insights

placeholder
Abonner i dag

Få nøkkelinnsikt ved å abonnere på nyhetsbrevet vårt.

Videre lesing

Tilbake til toppen