Gå til innhold
Istanbul fra himmelen

Hva er IoT og hvordan fungerer det?

 

Denne websiden er maskinoversatt for å hjelpe deg. SAP kan ikke garantere at maskinoversettelsen er riktig eller fullstendig oversatt. Den opprinnelige engelske nettsiden finner du ved å bruke verdenskartet i øvre høyre hjørne av denne siden.

 

Tingenes Internett omfatter generelt alle objekter, eller «ting», som kan kobles trådløst til et Internett-nettverk. Men i dag har IoT mer spesifikt kommet til å bety sammenkoblede ting som er utstyrt med sensorer, programvare og andre teknologier som gjør det mulig for dem å overføre og motta data – for å informere brukere eller automatisere en handling. Tradisjonelt ble det oppnådd forbindelse hovedsakelig via Wi-Fi, mens i dag 5G og andre typer nettverksplattformer tilbyr løfte om å håndtere store datasett, nesten hvor som helst, med fart og pålitelighet.

 

Når IoT-enheter samler inn og overfører data, er det endelige punktet å lære så mye som mulig fra dem, og gjøre dem til stadig mer nøyaktige og sofistikerte resultater og innsikter. Dette er der AI-teknologier avspilles: Å utvide IoT-nettverk med styrke for avanserte analyser og maskinlæring.

 

Definisjon av tingenes Internett: tilknyttede objekter og enheter (også kalt «ting») som er utstyrt med sensorer, programvare og andre teknologier som gjør at de kan overføre og motta data – til og fra andre ting og systemer.

Hva er IoT?

Historikk for IoT

I 2021 var det over 10 milliarder IoT-enheter i verden, og innen 2025 forventer IDC at den globale datagenereringen overskrider 73 zettabyte – noe som tilsvarer 73 billioner gigabyte. Selv om vi ikke virkelig kan kvantifisere digitale data i fysiske begreper, kan vi si at hvis alle dataene ble konvertert til 90-talls disketter – og de ble lagt ut mot slutten – kunne de gå til månen og tilbake over 5000 ganger.

 

I løpet av noen få tiår har IoT-data vokst eksponentielt, og det er sannsynlig at dette vil fortsette. Så hva avbryter dette Tingenes Internett? For at IoT skal utvikle seg, måtte et bestemt sett teknologier komme sammen og avansere samtidig.

 

 

 • Connectivity: Evolving fra humble modem-baserte begynnelser, dagens internett- og skykobling er nå tilstrekkelig rask og robust nok til å sende og motta enorme datavolumer og støtte IoTs eksponentielle vekst. 
 • Sensorteknologi: Med den jevne økningen i etterspørselen etter IoT-sensorinnovasjon gikk markedet fra noen kostbare, nisjeleverandører til en meget globalisert og priskonkurransedyktig sensorproduksjonsindustri. Siden 2004 har gjennomsnittsprisen på IoT-sensorer sunket med over 70 prosent, akkompagnert av en behovsdrevet økning i bedre funksjonalitet og mangfold i disse produktene.
 • Databehandlingmakt: Det vil bli to ganger flere data skapt i løpet av de neste fem årene, sammenlignet med siden starten av digital lagring. For å bruke og utnytte alle disse dataene krever moderne bedrifter stadig økende minne- og prosesseringsmakt. Løpet for å oppnå dette har vært raskt og konkurransedyktig og har drevet den økende relevansen og anvendeligheten av IoT.
 • Big Data-teknologi: Siden 1980-tallet har verdens data, samt datateknologien som trengs for å lagre den, vokst eksponentielt. Forskudd i databaser og analyseverktøy har gjort det mulig å behandle og analysere massive datavolumer generert fra IoT-enheter, smarte kjøretøy og utstyr i sanntid. Denne hastigheten og kapasiteten er viktig for Tingenes Internett.
 • AI og maskinlæring: Disse teknologiene gir muligheten til ikke bare å administrere og behandle enorme mengder IoT-data, men til å analysere og lære av dem. Big Data er favorittmaten til kunstig intelligens og maskinlæring. Jo større og mer mangfoldig datasettene, jo mer robust og nøyaktig er innsikten og intellen som AI-drevne avanserte analyser kan levere. Fremveksten i IoT-enheter har vokst mye ved siden av fremgangen i kunstig intelligens og dens appetitt for dataene de leverer.
 • Nettskydatabehandling: Akkurat som forbindelse var integrert i utviklingen av Tingenes Internett, har fremveksten av nettskyen også vært nært knyttet til utviklingen. Med evnen til å levere prosessorkraft og høy-volum-lagring på forespørsel banet Cloud IoT tjenester veien for IoT-enheter for å samle og overføre stadig større og komplekse datasett.

Hvordan fungerer IoT ... og hvorfor?

IoT-enheter er våre øyne og ører når vi ikke fysisk kan være der – og registrerer hvilke data de er programmert til å samle inn. Disse dataene kan deretter samles inn og analyseres for å hjelpe oss med å informere og automatisere påfølgende handlinger eller beslutninger. Det er fire nøkkelnivåer i denne prosessen:

Hvordan IoT-teknologi virker

Fire hovedtrinn i tingenes Internett

 

 1. Registrer dataene. Gjennom sensorer fanger IoT-enheter data fra sine miljøer. Dette kan være så enkelt som temperaturen eller så kompleks en sanntidsvideofeed.
 2. Del dataene. Ved å bruke tilgjengelige nettverksforbindelser sender IoT-enheter disse dataene til et offentlig eller privat nettskysystem (enhetssystem-enhet) eller til en annen enhet (apparatenhet), eller lagrer dem lokalt som rettet mot behandling på kanten.
 3. Behandle dataene. På dette tidspunktet er programvare programmert til å gjøre noe basert på disse dataene – som å slå på en vifte eller sende en advarsel.
 4. Utfør handlinger på dataene. Akkumulerte data fra alle enheter i et IoT-nettverk analyseres. Dette gir god innsikt for å informere trygge handlinger og forretningsbeslutninger.

Eksempler på IoT-nettverk i aktivitet

IoT-nettverk og dataene de produserer er på jobb i praktisk talt alle aspekter av det moderne liv – i våre hjem, våre biler, våre butikker og selv på våre kropper.    

 

 • Smarte hjem: Mange mennesker er allerede intimt kjent med IoT-nettverk i sine egne hjem. Gjennom smarte brytere, sensorer og enheter som kommuniserer gjennom protokoller som Z-Wave eller Zigbee, kan automatiseringssystemer i hjemmet brukes til å overvåke og kontrollere ting som belysning, klima, sikkerhetssystemer, apparater og mer – selv fra afar. Hvis du glemmer å slå av lyktene eller ovnen før du forlater huset, kan du gjøre det fra telefonen din via IoT-aktiverte enheter.
 • Smarte rutenett: Kombinert med AI-teknologi og avansert analyseteknologi bruker smarte nett IoT-løsninger for å bidra til å integrere teknologi for å hjelpe forbrukerne med bedre rasjon og forstå energien de bruker – og til og med produsere – gjennom solcellepaneler og andre midler. IoT-sensorer over hele nettet kan oppdage potensiell risiko tidligere, slik at kraften kan redistribueres etter behov for å forhindre eller minimere brudd og andre problemer. Sensorer kan også oppdage mekaniske problemer og alarmteknikere etter behov for reparasjoner, som alle hjelper energiforbrukerne med bedre kontroll og innsikt.
 • Smarte byer: Ifølge Smart City Index (SCI) er en smart by «en urban setting som bruker teknologi for å øke fordelene og redusere manglene på urbanisering».Å øke befolkningene, trafikktettheten og aldrende infrastrukturer er alle blant de utfordringene som IoT hjelper til med å takle. Ved å bruke sensorer, målere og andre IoT-enheter kan byplanleggere overvåke og samle inn data for å håndtere problemer proaktivt. For eksempel kan sensorer som er plassert i stormrenner oppdage vannivået og automatisere handlinger som bidrar til å hindre flom når nivåene blir for høye.

Oppdag hvordan Endress+hauser oppfant seg på nytt med IoT-teknologi

 
 
 • Tilkoblede biler: I dag ruller praktisk talt alle nye biler av banen med IoT og smart funksjonalitet, med 5G-biler forventet å vokse i allefall de neste fem årene og utover. Advanced driver Assistance Systems (ADAS) som bruker IoT-teknologi bidrar til å unngå kollisjoner, planlegge ruter, klemme inn i tette steder og mye mer. Og etter hvert som bilindustrien IoT utvikles, ser vi stadig mer forbindelse med eksterne enheter som trafikklys, fotgjengere, nyheter og værkilder, og strømmer underholdningsleverandører.
 • IoT i detaljhandel: Kundeorienterte IoT-løsninger blir i økende grad brukt til å forbedre butikkopplevelser. Bevegelsesaktiverte smartkameraer, smarte hyller, reakon- og RFID-teknologier kan hjelpe shoppere med å finne artikler via en mobilapp. De gjør det enkelt å dele beholdningsinformasjon, og til og med sende kampanjer i kontekst til kunder mens de blar i butikk. Som linjene mellom filial- og online-kjøpsopplevelser kan IoT-løsninger bidra til å forbedre kundeopplevelser ved å spore leveranser og transportmidler, slik at kundene bedre kan tilpasse sine kjøpsplaner.
 • Telehelse: Det er stadig vanligere å se IoT-drevet medisinsk utstyr som smartklokker og medisineringsdispensere som hjelper leger med å overvåke pasienter eksternt. Men noen av de mest fascinerende fremskrittene innen telehelse kommer via smarte kirurgiske redskaper. Dette er spesielt relevant for pasienter i fjern- eller underutviklede områder. Disse verktøyene gjør det mulig for fjernleger å knytte seg til noen av de beste kirurgene i verden, å utføre veiledede operasjoner, fjerndiagnoser og til og med overvåke anestesiliserte pasienter i løpet av den kritiske tiden.
 • Trafikkstyring: Gjennom et nettverk av sensorer, kameraer og andre enheter, kan IoT-teknologi brukes for å redusere trafikktettheten og bidra til å gi gjennomførbare omrutingsmuligheter. Datafôr i sanntid kan for eksempel brukes til å justere tidspunktet for signaler for å sikre jevn trafikkflyt under dynamiske forhold. Lysfølere kan oppdage og justere lysstyrken for å oppnå optimal synlighet mens veisensorer kan oppdage ulykker og automatisk rapportere spørsmål.

Hva er industriens bruk av IoT-data?

Av billioner av gigabit data vi genererer hvert år, er data fra Industrial IoT (IIoT) den største (og raskest voksende) dataprodusenten. Mye av det kommer fra de nesten én milliard overvåkingskameraene rundt om i verden. Store mengder genereres også av tilkoblede biler og produksjons- og transportapplikasjoner. Idag blir IIoT-data generert, samlet inn og utnyttet på tvers av praktisk talt alle bransjer, fra forsyningskjedestyring til helsetjenester.

 

Et av områdene der IIoT-teknologien vokser raskest er innen produksjon og forsyningskjeder. I en smart fabrikk kan sensorer oppdage og til og med forutsi mekaniske problemer for å holde ting i gang. De kan også samle inn og analysere operative data for å finne workflower og prosesser som er raskest og mest effektive – som deretter kan automatiseres via et sentralt system. I forsyningskjeder bidrar IoT-løsninger til å effektivisere operasjonen fra ende til ende. Råvarer og -forsyninger kan spores med tanke på sikkerhet og provenanse. Frakt, ekspedisjon og siste mil-logistikk kan overvåkes i sanntid. Og kunder kan ha live oppdateringer om tilstanden til ordrene eller opprinnelsen til produktene deres.

placeholder

Lær mer om industriell IoT

Oppdag hvordan IIoT-data bidrar til å forbedre den industrielle virksomheten fra ende til ende.

IoT-fremtiden

Det vi kan se etter i fremtiden, er en mer sømløs integrasjon mellom teknologi og menneskelig erfaring. Selv om metaverset fremdeles kan være noen få år unna, vil 3D-lyd, avansert virtuell virkelighet, haptiske sensasjoner og AI-drevet persontilpasning i sanntid bety at vår interaksjon med enhetene rundt oss vil muliggjøre stadig mer «virkelige» sensoriske opplevelser. Videre vil mennesker, med stigningen av 5G og globalt allestedsnærværende rask forbindelse, ha en kvantelignende evne til å dele disse opplevelsene over avstand. Konsekvensene av dette er store og har potensial til å endre hvordan vi nærmer seg noen av våre mest grunnleggende aktiviteter og institusjoner som arbeidsplasser, kirurgisk og medisinsk behandling, fast eiendom, kjøp, reise og menneskelige relasjoner generelt.  

placeholder

Transformative resultater med IoT

Utforsk IoT-datatjenester og bruk de innebygde sensordataene til å transformere.

Nyhetsbrev for SAP Insights

placeholder
Abonner i dag

Få nøkkelinnsikt ved å abonnere på nyhetsbrevet vårt.

Videre lesing

Tilbake til toppen