Gå til innhold
Istanbul fra himmelen

Hva er IoT og hvordan fungerer det?

 

Denne websiden er maskinoversatt for å hjelpe deg. SAP kan ikke garantere at maskinoversettelsen er riktig eller fullstendig oversatt. Den opprinnelige engelske nettsiden finner du ved å bruke verdenskartet i øvre høyre hjørne av denne siden.

 

Tingenes Internett omfatter generelt alle objekter, eller «ting», som kan kobles trådløst til et Internett-nettverk. Men i dag har IoT mer spesifikt kommet til å bety sammenkoblede ting som er utstyrt med sensorer, programvare og andre teknologier som gjør det mulig for dem å overføre og motta data – for å informere brukere eller automatisere en handling. Tradisjonelt ble det oppnådd forbindelse hovedsakelig via Wi-Fi, mens i dag 5G og andre typer nettverksplattformer tilbyr løfte om å håndtere store datasett, nesten hvor som helst, med fart og pålitelighet.

 

Når IoT-enheter samler inn og overfører data, er det endelige punktet å lære så mye som mulig fra dem, og gjøre dem til stadig mer nøyaktige og sofistikerte resultater og innsikter. Dette er der AI-teknologier avspilles: Å utvide IoT-nettverk med styrke for avanserte analyser og maskinlæring.

Historikk for IoT

I 2021 var det over 10 milliarder IoT-enheter i verden, og innen 2025 forventer IDC at den globale datagenereringen overskrider 73 zettabyte – noe som tilsvarer 73 billioner gigabyte. Selv om vi ikke virkelig kan kvantifisere digitale data i fysiske begreper, kan vi si at hvis alle dataene ble konvertert til 90-talls disketter – og de ble lagt ut mot slutten – kunne de gå til månen og tilbake over 5000 ganger.

 

I løpet av noen få tiår har IoT-data vokst eksponentielt, og det er sannsynlig at dette vil fortsette. Så hva avbryter dette Tingenes Internett? For at IoT skal utvikle seg, måtte et bestemt sett teknologier komme sammen og avansere samtidig.

 

 

  • Connectivity: Evolving fra humble modem-baserte begynnelser, dagens internett- og skykobling er nå tilstrekkelig rask og robust nok til å sende og motta enorme datavolumer og støtte IoTs eksponentielle vekst. 
  • Sensorteknologi: Med den jevne økningen i etterspørselen etter IoT-sensorinnovasjon gikk markedet fra noen kostbare, nisjeleverandører til en meget globalisert og priskonkurransedyktig sensorproduksjonsindustri. Siden 2004 har gjennomsnittsprisen på IoT-sensorer sunket med over 70 prosent, akkompagnert av en behovsdrevet økning i bedre funksjonalitet og mangfold i disse produktene.
  • Databehandlingmakt: Det vil bli to ganger flere data skapt i løpet av de neste fem årene, sammenlignet med siden starten av digital lagring. For å bruke og utnytte alle disse dataene krever moderne bedrifter stadig økende minne- og prosesseringsmakt. Løpet for å oppnå dette har vært raskt og konkurransedyktig og har drevet den økende relevansen og anvendeligheten av IoT.
  • Big Data-teknologi: Siden 1980-tallet har verdens data, samt datateknologien som trengs for å lagre den, vokst eksponentielt. Forskudd i databaser og analyseverktøy har gjort det mulig å behandle og analysere massive datavolumer generert fra IoT-enheter, smarte kjøretøy og utstyr i sanntid. Denne hastigheten og kapasiteten er viktig for Tingenes Internett.
  • AI og maskinlæring: Disse teknologiene gir muligheten til ikke bare å administrere og behandle enorme mengder IoT-data, men til å analysere og lære av dem. Big Data er favorittmaten til kunstig intelligens og maskinlæring. Jo større og mer mangfoldig datasettene, jo mer robust og nøyaktig er innsikten og intellen som AI-drevne avanserte analyser kan levere. Fremveksten i IoT-enheter har vokst mye ved siden av fremgangen i kunstig intelligens og dens appetitt for dataene de leverer.
  • Nettskydatabehandling: Akkurat som forbindelse var integrert i utviklingen av Tingenes Internett, har fremveksten av nettskyen også vært nært knyttet til utviklingen. Med evnen til å levere prosessorkraft og høy-volum-lagring på forespørsel banet Cloud IoT tjenester veien for IoT-enheter for å samle og overføre stadig større og komplekse datasett.

Hvordan fungerer IoT ... og hvorfor?

IoT-enheter er våre øyne og ører når vi ikke fysisk kan være der – og registrerer hvilke data de er programmert til å samle inn. Disse dataene kan deretter samles inn og analyseres for å hjelpe oss med å informere og automatisere påfølgende handlinger eller beslutninger. Det er fire nøkkelnivåer i denne prosessen:

Hvordan IoT-teknologi virker

Fire hovedtrinn i tingenes Internett

 

  1. Registrer dataene. Gjennom sensorer fanger IoT-enheter data fra sine miljøer. Dette kan være så enkelt som temperaturen eller så kompleks en sanntidsvideofeed.
  2. Del dataene. Ved å bruke tilgjengelige nettverksforbindelser sender IoT-enheter disse dataene til et offentlig eller privat nettskysystem (enhetssystem-enhet) eller til en annen enhet (apparatenhet), eller lagrer dem lokalt som rettet mot behandling på kanten.
  3. Behandle dataene. På dette tidspunktet er programvare programmert til å gjøre noe basert på disse dataene – som å slå på en vifte eller sende en advarsel.
  4. Utfør handlinger på dataene. Akkumulerte data fra alle enheter i et IoT-nettverk analyseres. Dette gir god innsikt for å informere trygge handlinger og forretningsbeslutninger.

Hva er industriens bruk av IoT-data?

Av billioner av gigabit data vi genererer hvert år, er data fra Industrial IoT (IIoT) den største (og raskest voksende) dataprodusenten. Mye av det kommer fra de nesten én milliard overvåkingskameraene rundt om i verden. Store mengder genereres også av tilkoblede biler og produksjons- og transportapplikasjoner. Idag blir IIoT-data generert, samlet inn og utnyttet på tvers av praktisk talt alle bransjer, fra forsyningskjedestyring til helsetjenester.

 

Et av områdene der IIoT-teknologien vokser raskest er innen produksjon og forsyningskjeder. I en smart fabrikk kan sensorer oppdage og til og med forutsi mekaniske problemer for å holde ting i gang. De kan også samle inn og analysere operative data for å finne workflower og prosesser som er raskest og mest effektive – som deretter kan automatiseres via et sentralt system. I forsyningskjeder bidrar IoT-løsninger til å effektivisere operasjonen fra ende til ende. Råvarer og -forsyninger kan spores med tanke på sikkerhet og provenanse. Frakt, ekspedisjon og siste mil-logistikk kan overvåkes i sanntid. Og kunder kan ha live oppdateringer om tilstanden til ordrene eller opprinnelsen til produktene deres.

Lær mer om industriell IoT

Oppdag hvordan IIoT-data bidrar til å forbedre den industrielle virksomheten fra ende til ende.

IoT-fremtiden

Det vi kan se etter i fremtiden, er en mer sømløs integrasjon mellom teknologi og menneskelig erfaring. Selv om metaverset fremdeles kan være noen få år unna, vil 3D-lyd, avansert virtuell virkelighet, haptiske sensasjoner og AI-drevet persontilpasning i sanntid bety at vår interaksjon med enhetene rundt oss vil muliggjøre stadig mer «virkelige» sensoriske opplevelser. Videre vil mennesker, med stigningen av 5G og globalt allestedsnærværende rask forbindelse, ha en kvantelignende evne til å dele disse opplevelsene over avstand. Konsekvensene av dette er store og har potensial til å endre hvordan vi nærmer seg noen av våre mest grunnleggende aktiviteter og institusjoner som arbeidsplasser, kirurgisk og medisinsk behandling, fast eiendom, kjøp, reise og menneskelige relasjoner generelt.  

Transformative resultater med IoT

Utforsk IoT-datatjenester og bruk de innebygde sensordataene til å transformere.

Nyhetsbrev for SAP Insights

Abonner i dag

Få nøkkelinnsikt ved å abonnere på nyhetsbrevet vårt.

Videre lesing

Tilbake til toppen