Gå til innhold
Kvinne som bruker mobiltelefonen, silhuett av by i nattlys i bakgrunnen

Hva er ERP?

ERP står for enterprise resource planning, men hva betyr ERP? Den enkleste måten å definere ERP på er å tenke på alle de sentrale forretningsprosessene som er nødvendige for å drive et firma: finans, HR, produksjon, forsyningskjede, tjenester, anskaffelser med mer. På det enkleste nivået hjelper ERP til med å styre alle disse prosessene på en effektiv måte i et integrert system. Det kalles ofte organisasjonens autoritative datakilde.


Men dagens ERP-systemer er alt annet enn enkle og ligner svært lite på ERP fra noen tiår siden. De leveres i dag via skyen og bruker de nyeste teknologiene – for eksempel kunstig intelligens (AI) og maskinlæring – for å gi intelligent automatisering, høyere effektivitet og umiddelbar innsikt i hele virksomheten. Moderne ERP-programvare kobler også interne operasjoner til forretningspartnere og nettverk over hele verden, og gir dermed bedriftene samarbeidet, smidigheten og hastigheten de trenger for å være konkurransedyktige i dag.

Hvordan fungerer ERP-systemer?

Et ERP-system – også kalt en ERP-suite – består av integrerte moduler eller forretningsapplikasjoner som kommuniserer med hverandre og bruker en felles database.

 

Hver ERP-modul fokuserer vanligvis på ett forretningsområde, men de fungerer sammen ved å bruke de samme dataene for å dekke bedriftens behov. Finans, regnskap, HR, salg, anskaffelser, logistikk og forsyningskjede er populære utgangspunkt. Bedriftene kan velge og vrake modulen de ønsker, og kan legge til samt skalere etter behov.

 

ERP-systemer støtter også bransjekrav, enten som en del av systemets kjernefunksjonalitet eller gjennom applikasjonsutvidelser som kan integreres sømløst i suiten.

 

ERP-programvare kan kjøpes som en modell med nettskyabonnement (programvare som tjeneste) eller en lisensieringsmodell (på stedet).

Vanlige ERP-moduler

ERP-systemene omfatter en rekke ulike moduler. Hver modul støtter bestemte forretningsprosesser – for eksempel finans, anskaffelser eller produksjon – og gir medarbeiderne i den aktuelle avdelingen transaksjonene og innsikten de trenger for å gjøre jobben sin. Hver modul kobles til  ERP-systemet, noe som gir én sannhetskilde og nøyaktige, delte data på tvers av avdelingene.

Diagram som viser elementene i det som er et ERP-system

 

De mest brukte ERP-modulene omfatter:

 1. Finans:  Finans- og regnskapsmodulen er ryggraden i de fleste ERP-systemer. I tillegg til å administrere hovedboken og automatisere viktige finansielle oppgaver hjelper den bedrifter med å spore leverandør- og kundereskontro, avslutte regnskapet på en effektiv måte, generere finansrapporter, overholde standarder for inntektsføring og redusere finansiell risiko med mer.
 2. Human Resources: De fleste ERP-systemer inkluderer en HR-modul som inneholder kjernefunksjoner som tids- og fremmøteadministrasjon og lønn. Add-on-programmer, eller til og med hele HCM-suiter (Human Capital Management), kan kobles til ERP-systemet og gi mer robust HR-funksjonalitet – alt fra bemanningsanalyse til styring av medarbeideropplevelser.
 3. Anbudsprosess og anskaffelser: Modulen for anbudsprosess og anskaffelser hjelper bedrifter med å anskaffe materialene og tjenestene de trenger for å produsere varene sine – eller varene de vil videreselge. Modulen sentraliserer og automatiserer innkjøp, inkludert tilbudsforespørsler, oppretting av kontrakter og godkjenninger. Den kan minimere underkjøp og overkjøp, forbedre leverandørforhandlinger med AI-drevne analyser, og til og med koble seg sømløst til kjøpernettverk.
 4. Salg:  Salgsmodulen holder styr på kommunikasjonen med interessenter og kunder – og hjelper selgerne med å bruke datadrevet innsikt for å øke salget og finne leads med de riktige promosjonene og oppsalgsmulighetene. Den omfatter funksjonalitet for behandlingsprosessen av ordre, inkludert ordreadministrasjon, kontrakter, fakturering, styring av salgsytelse og salgsstøtte.
 5. Produksjon:  Produksjonsmodulen er en kjernekomponent for planlegging og utføring i ERP-programvare. Den hjelper bedrifter med å forenkle komplekse produksjonsprosesser og sikrer at produksjonen er i tråd med behovet. Denne modulen omfatter vanligvis funksjonalitet for planlegging av materialbehov(MRP), produksjonsplanlegging, gjennomføring av produksjon, kvalitetsstyring med mer.
 6. Logistikk og forsyningskjedestyring: Forsyningskjedemodulen er en annen nøkkelkomponent i ERP-systemer som sporer varebevegelsene og forsyningene gjennom hele forsyningskjeden til en organisasjon. Modulen inneholder verktøy for beholdningsstyring i sanntid, lagringsoperasjoner, transport og logistikk – og kan bidra til å øke forsyningskjedens synlighet og fleksibilitet.
 7. Service: I ERP hjelper servicemodulen bedrifter med å levere den pålitelige, persontilpassede servicen som kundene har lært seg å forvente. Modulen kan omfatte verktøy for verkstedsreparasjoner, reservedeler, administrasjon av felttjenester og servicebaserte inntektsstrømmer. Den har analysefunksjoner som gjør at servicemedarbeidere og teknikere raskt kan løse kundenes problemer og forbedre lojaliteten.
 8. FoU og engineering: Funksjonsrike ERP-systemer inneholder en modul for FoU og engineering. Denne modulen inneholder verktøy for produktdesign og -utvikling, styring av produktlivssyklus (PLM), produktkonformitet med mer, slik at bedriftene raskt og kostnadseffektivt kan skape nye innovasjoner.
 9. Enterprise Asset Management: Robuste ERP-systemer kan omfatte en EAM-modul som hjelper anleggsintensive bedrifter med å minimere nedetid og holde maskinene og utstyret i gang med maksimal effektivitet. Denne modulen omfatter funksjonalitet for prediktivt vedlikehold, tidsplanlegging, anleggsdrift og -planlegging, helse, miljø og sikkerhet (HMS) med mer.

  ERP-integrasjon

  Dagens ERP-systemer har et enormt utvalg av forretningsfunksjoner, men de må likevel kobles til og synkroniseres med andre applikasjoner og datakilder, for eksempel CRM- og HCM-programvare, e-handelsplattformer, bransjespesifikke løsninger og til og med andre ERP-systemer. Med ERP-integrasjon kan bedrifter få en enhetlig oversikt over informasjon fra forskjellige systemer, øke effektiviteten i forretningsprosessene, forbedre kundeopplevelsene og legge til rette for samarbeid på tvers av team og forretningspartnere.

   

  Moderne ERP-systemer er åpne og fleksible og kan enkelt integreres i en lang rekke programvareprodukter ved hjelp av konnektorer eller tilpassede adaptere, for eksempel API-er (Application Programming Interfaces). Andre metoder for ERP-integrasjon omfatter ESB (Enterprise Service Bus) og iPaaS (integration platform-as-a-service). iPaaS, som tilbyr en skybasert tilnærming, er et svært populært alternativ for moderne bedrifter. iPaaS-plattformer kan raskt synkronisere lokal eller skybasert ERP med SaaS-applikasjoner fra samme leverandør eller tredjeparter. De krever vanligvis lite eller ingen koding, de er fleksible og relativt billige, og de har en hel rekke andre bruksområder, for eksempel automatisk API-generering, integrasjon av maskinlæringsdata, nettverksintegrasjon for Tingenes Internett (IoT), forhåndsbygd innhold med mer.

  Seks viktige fordeler med ERP

  Et godt ERP-system gir mange ulike fordeler. Her er de seks største:

  Diagram over fordeler med ERP
  1. Høyere produktivitet: Effektiviser og automatiser sentrale forretningsprosesser for å hjelpe alle i organisasjonen til å gjøre mer med færre ressurser.
  2. Dypere innsikt: Fjern informasjonssiloer, få én enkelt sannhetskilde og få raske svar på virksomhetskritiske spørsmål.
  3. Raskere rapportering: Rask forretnings- og regnskapsrapportering og enkel deling av resultater. Du kan handle ut fra analyser og forbedre ytelsen i sanntid.
  4. Lavere risiko: Få full oversikt og kontroll over virksomheten, sikre overholdelse av lovbestemte krav, og forutse og forhindre risiko.
  5. Enklere IT: Ved å bruke integrerte ERP-applikasjoner som har en felles database, kan du forenkle IT og gjøre arbeidsmåter lettere for alle.
  6. Bedre fleksibilitet: Med effektiv drift og enkel tilgang til sanntidsdata kan du raskt identifisere og reagere på nye muligheter.

  Eksempler på ERP i ulike bransjer

  Bedrifter i alle bransjer – fra bilindustri til engrosdistribusjon – trenger nøyaktig sanntidsinformasjon og effektive forretningsprosesser for å kunne konkurrere og blomstre. Ulike bransjer er imidlertid avhengige av  ERP-programvaren av ganske forskjellige årsaker. Her er noen få eksempler:

  • Forsyningsindustrien må hele tiden vurdere anleggsmidlene, ikke bare for å dekke behovet for fremtidige servicer, men også for å erstatte eldre anleggsmidler. Uten ERP ville arbeidet med å prioritere disse store anleggsinvesteringene vært vanskelig, og det kunne lett oppstått feil. ERP hjelper også med å løse et annet kritisk problem i forsyningsvirksomheter: Planlegging av reservedeler. Hvis du ikke har de riktige reservedelene under et avbrudd, kan det skape et betydelig kundeserviceproblem. På den annen side betyr for mange reservedeler usedvanlig høye kostnader og utdatert beholdning.
  • For grossister, importører, direktelevering og 3PL-/4PL-firmaer er levering til rett tid nøkkelen. Alle disse organisasjonene ønsker å redusere distribusjonskostnadene, øke omløpshastigheten og forkorte ordrebehandlingstiden. For å nå disse målene trenger de integrasjon av beholdningsstyrings-, innkjøps- og logistikkfunksjoner samt automatiserte prosesser som er tilpasset deres behov.
  • Produsenter som driver med diskret produksjon, batchproduksjon og kontinuerlig produksjon, er alle avhengige av ERP- og forsyningskjedesystemer for å oppfylle produktkvalitetsmål, administrere anleggsutnyttelse, kontrollere overtidskostnader, håndtere kundereturer med mer. Produsenter kan også få ende-til-ende-beholdningskontroll ved å overvåke lagerbevegelser, identifisere de beste og dårligste produktene, og administrere anskaffelser på en mer effektiv måte.
  • Tjenesteytende bedrifter – inkludert regnskapsbyråer, skatterådgivere, ingeniørvirksomheter, IT-bedrifter, advokatkontorer og andre profesjonelle tjenestebedrifter – trenger kraftig, mobil ERP-teknologi i sanntid for å balansere forpliktelser til å yte tjenester med finansiell soliditet. Nøkkelen til suksess for profesjonelle tjenestebedrifter er evnen til å holde seg til tidsplanen og samtidig administrere prosjektlønnsomhet, ressursutnyttelse, inntektsføring, periodiske inntektsmål og vekstmuligheter.
  • Detaljhandelen har gjennomgått en betydelig transformasjon nå som e-handel er slått sammen med andre salgskanaler i tillegg til tradisjonelle virksomheter. Muligheten til å tilby selvbetjeningsalternativer for å identifisere, konfigurere, kjøpe og sende produkter er avhengig av integrerte data. Et moderne ERP-system hjelper også detaljister med å redusere handlekurvavbrudd, forbedre nettstedskonverteringer, øke gjennomsnittlig ordreverdi og øke kundens livstidsverdi.

  Forskjellige typer ERP-utrulling

  Moderne ERP-systemer kan rulles ut på mange forskjellige måter: i en offentlig eller privat sky, lokalt eller i ulike hybridscenarioer som kombinerer miljøer. Her er noen av de største fordelene med hver av dem, slik at du kan finne det  ERP-utrullingsalternativet som er mest fornuftig for din virksomhet.

  Diagram over utrullingsalternativer for ERP

   

  Skybasert ERP

  Med skybasert ERP driftes programvaren i skyen og leveres via Internett som en tjeneste du abonnerer på. Programvareleverandøren tar seg vanligvis av regelmessig vedlikehold, oppdateringer og sikkerhet på dine vegne. I dag er skybasert ERP den mest populære utrullingsmetoden av mange grunner – deriblant lavere forskuddskostnader, større skalerbarhet og smidighet, enklere integrasjon og mye mer.

   

  Lokal ERP

  Dette er den tradisjonelle modellen for utrulling av programvare der du styrer alt. ERP-programvaren installeres vanligvis i ditt datasenter der du måtte ønske. Dine medarbeidere har ansvaret for installasjonen og vedlikeholdet av maskin- og programvaren.

   

  Mange bedrifter moderniserer og oppgraderer sine lokale ERP-systemer til skybaserte utrullinger. Dette krever nøye planlegging av  ERP-oppgraderingen i tillegg til en grundig prosess for  evaluering av ERP-programvare og utrullingsalternativer.

   

  Hybrid ERP

  For bedrifter som vil ha en blanding av begge for å dekke forretningsbehovene, har vi modellen med  hybrid skybasert ERP . Her vil noen av ERP-applikasjonene og -dataene være i nettskyen og noen lokalt. Dette kalles noen ganger for todelt ERP.

  ERP for finans kan hjelpe deg med å administrere de daglige regnskaps- og regnskapsavslutningsprosessene på en sikker måte, uavhengig av hvilken utrullingsmetode du velger.

  Den totale kostnaden for ERP

  Kostnadene for ERP avhenger av programvareleverandøren, hvilke moduler du velger, og utrullingsmetoden. Stort sett har skybasert ERP lavere kostnader enn lokal ERP fordi det ikke er noen maskinvare som må kjøpes – og ingen dyre IT-eksperter som må ansettes i bedriften. Leverandøren tar seg av vedlikeholdet og belaster kunden med en årlig eller månedlig abonnementsavgift, vanligvis basert på antall brukere.

   

  Når du beregner avkastningen på investeringen (ROI) og de totale eierkostnadene (TCO) for en ny ERP-implementering, er de initiale og løpende kostnadene knyttet til arbeidsstyrken like viktige som valget av programvare og utrullingskostnadene. Med skybasert og hybrid alternativ må nye faktorer vurderes. For eksempel er vedlikehold av programvare, fasilitet, datamaskinkapasitet, nedetid, gjenoppretting, sikkerhet, personvern og kostnader til IT-medarbeidere alle viktige vurderinger. Som nevnt reduserer skybaserte alternativer både kapital- og driftskostnadene – og forbedrer både ROI og TCO.

  Historien om ERP: Den raske utviklingen av ERP

  Datastyrte forretningsapplikasjoner så dagens lys i regnskaps- og finansverdenen på 1960-tallet ved hjelp av stormaskiner. Disse banebrytende applikasjonene var raskere og mer nøyaktige enn manuelle prosesser, men de var dyre, hadde begrenset funksjonalitet og var fortsatt langsomme. Innen kort tid ga disse applikasjonene opphav til utviklingen av dedikerte, frittstående løsninger som kundeordrebehandling og produksjonskravplanlegging (MRP).

   

  I midten av 1980-årene eksploderte konkurransen i produksjonssektoren, og nye verktøy var nødvendige. Ny MRP II-programvare integrerte regnskap og finans, salg, innkjøp, beholdning, produksjonsplanlegging og tidsplanlegging – og ga produsenten et integrert system.

   

  Mot slutten av 1990-tallet ble ERP introdusert. ERP transformerte teknologisektoren ved å betjene et bredere utvalg av bransjer, og ved å kombinere MRP II, HR, prosjektregnskap og sluttbrukerrapportering.

   

  I det korte tidsrommet på 2000-tallet har raskere Internetthastighet og nye utviklingsverktøy igjen revolusjonert ERP-suitene. Introduksjonen av nettleserbasert programvare banet vei for  skybasert ERP-programvare, et gjennombrudd som har utvidet både rekkevidden og funksjonaliteten til ERP-løsningene.

   

  I dag – i den digitale transformasjonens tidsalder – utnytter moderne ERP-systemer i økende grad nye intelligente teknologier som AI, maskinlæring, robotisert prosessautomatisering (RPA), Tingenes Internett, naturlig språkprosessering (NLP) og in-memory-databaser. De gir bedriftene muligheten til å kjøre enda mer effektive prosesser, utnytte rykende fersk innsikt fra både transaksjonsdata og ustrukturerte data, og dermed forbli konkurransedyktige i en tid med endringer som savner sidestykke.

  Diagram som viser historien til ERP

  10 ting du bør se etter i et ERP-system

  Alle moderne ERP-systemer har en lang liste med funksjoner basert på bransjen de betjener, og modulene de tilbyr. Det er imidlertid 10 grunnleggende funksjoner som alle ressursstyringssystemer bør ha:

   

  1. En felles database: Sentralisert informasjon og én versjon av sannheten – noe som gir konsistente, delte data og en oversikt over bedriften på tvers av funksjoner.
  2. Integrerte analysefunksjoner: Innebygde analysefunksjoner, selvbetjent BI, rapportering og konformitetsverktøy som kan gi intelligent innsikt for alle områder av virksomheten.
  3. Datavisualisering: Visuell presentasjon av nøkkelinformasjon med dashboard, KPI-er og pek-og-klikk-analyser som bidrar til rask og informert beslutningstaking.
  4. Automatisering: Automatisering av gjentakende oppgaver i tillegg til avansert RPA drevet av AI og maskinlæring.
  5. Konsistent brukergrensesnitt/brukeropplevelse: Samme utseende og virkemåte på tvers av moduler – i tillegg til for eksempel brukervennlige konfigurasjons- og persontilpasningsverktøy for prosesser, brukere (inkludert kunder og leverandører), forretningsenheter, lokaliseringer og produktlinjer.
  6. Integrasjon: Problemfri integrasjon av forretningsprosesser og arbeidsflyter i tillegg til åpen og enkel integrasjon med andre programvareløsninger og datakilder, inkludert fra tredjeparter.
  7. Nye teknologier: Støtte for AI og maskinlæring, digitale assistenter,  Tingenes Internett, RPA, sikkerhet og personvern, og mobil.
  8. Teknologiplattform: En rask, utprøvd og stabil teknologistakk for denne langsiktige investeringen – inkludert en lavkodeplattform / kodeløs plattform, iPaaS, dataadministrasjon med mer.
  9. Multinasjonal støtte: Inkludert støtte for språk, valutaer og lokal forretningspraksis og -bestemmelser, i tillegg til teknisk støtte for nettskytjenester, opplæring, brukerstøtte og implementering.
  10. Valg av utrulling: Skybasert, lokal eller hybrid.

  Prøv en moderne skybasert ERP-løsning

  Prøv SAP S/4HANA Cloud og se fordelene med et intelligent ERP-system selv

  Utforsk ERP-programvare

  Uansett størrelse på bedriften har SAP en ERP-løsning for dine forretningsbehov.

  Mer i denne serien

  Ofte stilte spørsmål om ERP

  Et ERP-programvaresystem er et sett med integrerte applikasjoner eller moduler for styring av en bedrifts sentrale forretningsprosesser – inkludert finans og regnskap, forsyningskjede, HR, anskaffelser, salg, beholdningsstyring med mer. ERP-moduler er integrert i ett komplett system og har en felles database for å effektivisere prosesser og informasjon i hele virksomheten. Bedriftene kan utvide omfanget av ERP-systemet sitt etter hvert som de vokser.

  Skybasert ERP er utrulling av ERP i skyen i stedet for lokalt. Skyen er et ideelt miljø for ERP fordi den er en tilgjengelig, pålitelig, sikker og svært skalerbar plattform for virksomhetskritisk programvare. Ekte skybasert ERP-programvare er utviklet spesielt for utrulling i skyen og utnytter skymiljøet fullt ut. Lær mer om skybasert ERP og utrullingsalternativer for ERP.

  I regnskap står akronymet ERP for enterprise resource planning – som er en type programvare for bedriftsstyring. ERP-finansmoduler har mange av de samme funksjonene som regnskapsprogramvare, for eksempel verktøy for kunde- og leverandørreskontro, hovedbok, utgiftsadministrasjon, rapportering og analyse med mer. I tillegg til finans omfatter ERP moduler for forskjellige bransjer, for eksempel forsyningskjede og HR, og alt kan integreres sammen i ett system.

  De fleste bedrifter begynner med å bruke mange forskjellige enkle, frittstående verktøy for å styre forskjellige forretningsprosesser – for eksempel QuickBooks eller Excel-regneark. Her er fem tegn på at du har vokst fra dem og trenger et moderne ERP-system.

  1. Du bruker mer tid på daglige aktiviteter. Hvis det tar lengre tid å administrere kjerneaktiviteter, som for eksempel regnskapsavslutninger, har du kanskje for mange applikasjoner som ikke passer sammen. I en ERP-programvare integreres løsninger og data i ett system med et felles grensesnitt, og det blir dermed enklere for forretningsenhetene å kommunisere sammen og utføre jobben effektivt.
  2. Du har mange ubesvarte forretningsspørsmål. Kan du enkelt svare på viktige spørsmål om virksomheten, for eksempel inntekter per produktlinje eller antall returer? Hvis ikke, kan det hende at atskilte systemer og manglende tilgang til KPI-er og nøkkeltall er en hindring. ERP-programvare er utviklet for å takle slike utfordringer.
  3. Du har forretningsprosesser som løper løpsk. Finnes det områder der prosessene løper fra deg? Kanskje det er vanskeligere å styre beholdningen, tilfredsstille kundene eller kontrollere kostnadene. I så fall må du kanskje restrukturere forretningsprosessene slik at de tar hensyn til vekst eller endrede prioriteringer – en perfekt oppgave for ERP-programvare.
  4. Du har manuelle prosesser med flere datasett. Bruker de fleste avdelingene sine egne applikasjoner og prosesser for å få ting gjort? I så fall bruker dere kanskje for mye tid på dobbeltregistrering av data. Hvis informasjonen ikke kan flyte mellom systemene, tar rapporteringen lengre tid, det oppstår ofte feil og beslutningsprosessene hemmes.
  5. Du går glipp av muligheter som krever raske reaksjoner. Bruker du så mye tid på å drive virksomheten at du ikke klarer å utnytte spennende nye muligheter? Nyere ERP-systemer inneholder avanserte, intelligente funksjoner som maskinlæring og prediksjonsanalyse, som gjør det enklere å identifisere og benytte seg av lønnsomme nye muligheter.

  Nyhetsbrev fra SAP Insights

  Meld deg på i dag

  Få viktig innsikt ved å abonnere på nyhetsbrevet vårt.

  Tilbake til toppen