Gå til innhold
Avslutning av forbindelsesknutepunkt

Hva er blockchain-teknologi?

 

Denne websiden er maskinoversatt for å hjelpe deg. SAP kan ikke garantere at maskinoversettelsen er riktig eller fullstendig oversatt. Den opprinnelige engelske nettsiden finner du ved å bruke verdenskartet i øvre høyre hjørne av denne siden.

Dagens bedrifter vender seg til foretaksblokk-kjeden for gjennomsiktighet og sikkerhet. Organisasjoner søker etter en enkel blokk-kjederefinisjon for å hjelpe dem med å forstå denne nye teknologien for "distribuert ledger". Her er det reddende bedrifter må vite om hva det er, hvorfor det er, og hvordan det fungerer.

Hvorfor er blokk-kjeden viktig?

Blockchain er viktig for sikkerheten. Dette er grunnen til dette. Nye blokker (med ny informasjon) legges alltid til på slutten av kjeden. Hver addisjon har sin egen digitale signatur eller hash som er en serie med tall og bokstaver. Tenk på en hemmelig matematikkode av sorts. Endre et beløp eller nummer i blokken når det er lagt til, og disse signaturene endres også. 

 

Hackers må endre all informasjon opp og ned i blokk-kjeden på riktig måte.   

 

Denne teknologien kutter også ut mellommannen for å hjelpe bedrifter med å spare penger – og lage mer av det. Med Blockchain kan foretak validere og utføre trygge transaksjoner mer direkte. Teoretisk blir avtaler gjort uten advokater, bankere, meglere og andre mellommenn. Og de blir gjort på en mer interaktiv måte siden dataendringer kan gjøres av alle i kjeden, og deretter vises og valideres av andre deltakere.   

Hvordan fungerer blockchain?

Hvordan blockchain virker forklares best ved å forstå det felles aspektet. Den er basert på det som kalles distribuert ledger-teknologi. Alle i nettverket på samme nivå som utgjør disse ledgers, kan se på den samme informasjonen i enkeltblokker. 

 

En transaksjon som registreres på en datamaskin eller node, er synlig for hver av datamaskinene i det digitale nettet. Alle kan se de samme dataene. Det er mer, de kan avvise eller verifisere hva de ser. Informasjonen kommuniseres deretter til alle andre blokker i kjeden. 

 

Dette er det som gjør teknologien svært vanskelig å hakke. Ingen datamaskiner kontrollerer dataene og for å endre dem i en blokk vil det bety at hele kjeden må følge etter. Alle har en kopi som oppdateres automatisk. Endringer må verifiseres av alle i nettverket. Med tillegg av programmerbar kode (først foreslått av russisk-kanadiske Vitalik Buterin, medgrunnlegger av Ederum Network) kan teknologien brukes til å skape «smarte kontrakter» som kan gjennomføre avtaler når visse vilkår er oppfylt.

Hva er de viktigste fordelene med blokk-kjeden?

Den transparente og uforanderlige typen blokkkjedeteknologi gir en rekke fordeler for organisasjoner:

 • Gjennomsiktighet: Informasjon i blokkjeder kan vises av alle deltakere og kan ikke endres. Dette vil redusere risiko og svindel mens tillit opprettes. 
 • Sikkerhet: Den distribuerte og krypterte naturen i blokk-kjeden betyr at det vil være vanskelig å hakke. Dette viser løfter om sikkerhet for forretningsvirksomhet og Internett av ting (IoT). 
 • Færre formidlere: Blockchain er et ekte nettverk av likenettverk som vil redusere avhengigheten av enkelte typer tredjepartsformidlere. Dette gjør prosesser mer effektive og betyr færre muligheter for feil ved dataregistrering samt færre transaksjonsgebyrer.
 • Sporbarhet: Fordi blokkkjededata ikke kan endres, er det for eksempel ideelt å spore og spore gjenstander eller opphav gjennom komplekse forsyningskjeder.
 • Større effektivitet og avkastning på investert kapital: Fordelte ledgere vil gi rask avkastning på investert kapital ved at bedrifter kan skape mer effektive og mer lønnsomme prosesser. 
 • Raskere prosesser: Blockchain kan fremskynde prosessutføringen i scenarioer med flere parter – og muliggjøre raskere transaksjoner som ikke er begrenset av kontortider.
 • Automatisering: Blockchain er programmerbar, noe som gjør det mulig å utløse aktiviteter, hendelser og betalinger automatisk når betingelsene er oppfylt. 
 • Databeskyttelse: Mens informasjonen er verifisert og lagt til i blokk-kjeden gjennom en konsensusprosess, blir selve dataene oversatt til en rekke bokstaver og tall av en hashkode. Deltakere i nettverket har ingen måte å oversette denne informasjonen på uten en nøkkel.   

Hva er de fire typene blokkkjedenettverk?

Typer blokk-kjede

Fire typer blokkkjedenett som hver er egnet til ulike formål

 1. Offentlige blokkkjeder: De tidligste og mest fremtredende eksemplene på blokkkjedenettverk, Bitcoin og Etherum, er offentlige nettverk. Alle kan lese en offentlig blokk-kjede, sende transaksjoner til den eller delta i konsensusprosessen. De regnes som «permisjonsløse». Hver transaksjon er offentlig, og brukerne kan forbli anonyme. 
 2. Halvprivate blokkkjeder: Halvprivate blokkkjeder drives av ett enkelt firma som gir tilgang til alle brukere som oppfyller forhåndsdefinerte kriterier. Selv om denne typen "godkjent" blokk-kjede ikke er desentralisert, appellerer den om forretning-til-bedrift-brukstilfeller og offentlige applikasjoner.
 3. Private blokkkjeder: Private blokkkjeder kontrolleres også av en enkelt organisasjon. Den fastsetter hvem som kan lese den, sende transaksjoner til den og delta i konsensusprosessen. Siden de er 100 % sentraliserte, er private blokkkjeder nyttige som sandkassemiljøer, men ikke for faktisk produksjon.
 4. Konsortium: Av de fire måtene å etablere et blockchain-nettverk, for tiden, er konsortium den mest aksepterte modellen for forretninger. I en konsortiumblokk-kjede kontrolleres konsensusprosessen av for eksempel en forhåndsvalgt gruppe – en gruppe selskaper. Retten til å lese blokk-kjeden og sende inn transaksjoner til den kan være offentlig eller begrenset til deltakerne. Konsortiumblokkkjeder anses som “tillatte” blokkkjeder og er best egnet til bruk i næringslivet. 

Utforsk SAP-teknologiløsninger

Omforme prosesser, drive innovasjon og utnytte nye teknologiers makt.

Blockchain-glossar

En distribuert ledger er en database over transaksjoner som deles og synkroniseres på tvers av flere datamaskiner og lokaliseringer – uten sentralisert kontroll. Hver part eier en identisk kopi av platen, som automatisk oppdateres så snart eventuelle tillegg er gjort.  Blokkjede er én type distribuert ledger.

Smarte kontrakter - selvutførende avtaler basert på blokkkjedeteknologi – utløser automatisk handlinger eller betalinger når betingelsene er oppfylt. I nær fremtid vil de bruke sanntidsinformasjon, for eksempel GPS-anleggsdata, til å utløse en hendelse, for eksempel overføring av eierskap og midler.  

Blockchain-as-a-service (BaaS) er et skybasert tilbud som programvareleverandører tilbyr til organisasjoner som ikke ønsker komplikasjon med å bygge sin egen blokkkjedeløsning. Det er hovedsakelig en type software-as-a-service, som kan bidra til å bruke blokk-kjeden.

 

Komme i gang med blokk-kjede

Mens distribuert ledgerteknologi fortsatt er relativt ny, hjelper den allerede bedrifter med å effektivisere prosesser med flere parter, bevise autentisitet, redusere kostnader og mer. Og fremtiden til blokk-kjeden er lys.  

 

Er du klar til å begynne å teste eller bruke blockchain til å løse noen av utfordringene dine? Det er en rekke veier å adoptere. Du kan:

 • Bli med i et blokkkjedekonsortium.
 • Ansett kompetanse til å bygge et nettverk eller løsninger internt. 
 • Bruk blockchain-as-a-service (BaaS). 
 • Dra nytte av eksisterende blockchain-løsninger.

Nyhetsbrev for SAP Insights

Abonner i dag

Få nøkkelinnsikt ved å abonnere på nyhetsbrevet vårt.

Videre lesing

Tilbake til toppen