Gå til innhold
Person som bruker ERP i minnet

Virkelige fordeler av en in-memory-database

 

Denne websiden er maskinoversatt for å hjelpe deg. SAP kan ikke garantere at maskinoversettelsen er riktig eller fullstendig oversatt. Den opprinnelige engelske nettsiden finner du ved å bruke verdenskartet i øvre høyre hjørne av denne siden.

Hva er en in-memory-database? Det er en database som oppbevares i dataminnet i stedet for på et tradisjonelt sted som disklagring. For de fleste forretningsapplikasjoner er tiden det tar å lagre og hente data den største faktoren for å fastslå hvor raskt oppgavene kan fullføres – og mens noen få millisekunder for å hente data fra en disk kan virke triviell, når de multipliseres med tusenvis eller millioner av poster, kan disse forsinkelsene påvirke systemets hastighet og ytelse. Når dataene allerede er i minnet, er tilgangen nesten øyeblikkelig.

 

Virksomheter i dag trenger sanntidsinformasjon – med andre ord må de vite hva som skjer nå, ikke hva som kan ha skjedd i går eller selv for noen få minutter siden. Bedrifter forventer at datasystemene deres skal gjøre mer og gjøre det raskere enn andre systemer, slik at de kan holde tritt med en raskt skiftende verden. En in-memory-database er det åpenbare svaret, men inntil nylig var minnet for dyrt og datasystemer ble ikke bygget for effektivt å håndtere den store mengden minne som trengs. Nå er alt som er endret. Moderne databaser  kan levere hastighet og svartid som dagens forretningsbrukere trenger. Programmer skrevet for in-memory-data krever færre instruksjoner som utføres raskere. Brukerspørringer leverer informasjonen uten forsinkelsene som er vanlige med tradisjonelle databasesystemer.

 

In-memory-databaser, også referert til som sanntidsdatabaser (RTDB), har vaert rundt siden 1980-tallet og ble brukt i industrier hvor raske responstider var kritiske, som telekommunikasjon, bankvirksomhet, reise og gaming. Nå er rimelig minne og systemmaskinvare tilgjengelige for alle bransjer og applikasjoner, inkludert ERP-systemer.

Hvor brukes in-memory-databaser i dag?

Utvikling av rimelige minneverdige systemer har åpnet muligheter for raskere behandling og mer responsive systemer for forretningsapplikasjoner av alle slag, ikke bare høyvolumet, transaksjonsorienterte systemer nevnt ovenfor. In-memory-databaser er ideelle for applikasjoner som behandler mye data (tenker avansert planlegging, simulering og analyse), samt for å støtte transaksjonsbehandling der etterspørsel er tilfeldig med store, uforutsigbare pigger i innkommende trafikk. Og de er spesielt gode for firmaer der dataene utvides raskt, for eksempel:

 • Overvåking av medisinsk utstyr
 • Finansanalyse i sanntid
 • Elektronisk bank- og kredittkortsalg
 • E-handelssteder og auksjoner på nettet
 • Sanntidsmarkedsdata om nye produkter eller tilbud
 • Maskinlæring for fakturerings- og abonnentapplikasjoner
 • Behandling av geografisk informasjonssystem (GIS)
 • Strømmingssensordata (IoT)
 • Nettverks- og rutenettadministrasjon
 • Reklameresultater (A/B-testing for nettannonser)
 • Interaktivt spill
 • Og mer …

Fordeler med in-memory

Hastigheten til å lese og skrive data er det primære kjennetegnet for in-memory-data, som gir raskere behandling og forbedret respons i forretningsapplikasjoner. Men applikasjonsutviklere har vært raske til å innse at denne raskere responsen og den økte kapasiteten også er verdifull når det gjelder å tillate redesign av flere andre verktøy og programmer som gir mer verdi. Når databasen er arkitektert og bygget fra bakken opp i en in-memory-database, kan det gjøres en rekke forbedringer i utformingen av interne datamodeller og prosesser.

 

Datamodell: Det er utviklet en rekke ulike databasestrukturer for eldre teknologier for å optimalisere datatilgang for ulike oppgaver:

 • Data lagret i rader (tradisjonelt skjema)
 • Kolonneorientert arkitektur, som gir rask tilgang til høyvolumet svar på tilgang til et begrenset delsett av data
 • Særlige databaser for ustrukturerte data, og
 • Andre som kan øke adgangen i begrensede brukstilfeller eller ta hensyn til særlige krav.
placeholder

Prøv vår in-memory-database

Teststasjonen SAP HANA Cloud, og oppdag fordelene ved en in-memory-database. 

En moderne in-memory-database gjør det mulig å lagre alle typer data i et enkelt system, inkludert strukturerte transaksjoner og ustrukturerte data som stemme, video, friformdokumenter og e-post – alle med samme hurtigtilgangsfunksjon.

 

Raskere behandling: In-memory-databaser er raskere enn gamle databaser fordi de krever færre CPU-instruksjoner for å hente data. Utviklere kan utnytte denne fordelen ved å legge til mer funksjon uten medfølgende luftmotstand på systemreaksjon. Ved å bruke parallell behandling slik at flere delsett (kolonner) kan behandles samtidig, legges til enda mer hastighet og kapasitet.

 

Kombinerte verktøy: Tradisjonelle systemer lagrer transaksjonsdata i en gammel database som åpnes via onlinetransaksjonsbehandling (OLTP). For å få en analytisk visning flyttes dataene ofte til en egen database (datavarehus) der onlineanalysebehandlingsverktøy (OLAP) kan brukes til å analysere store datasett (eller store data). Moderne in-memory-databaser kan støtte både OLAP og OLTP, noe som eliminerer behovet for overflødig lagring og forsinkelsene mellom dataoverføringer, som igjen eliminerer enhver bekymring for fullstendighet eller aktualitet i lagerdataene.

 

Mindre digitalt fotavtrykk: Tradisjonelle databaser lagrer en stor mengde overflødige data. Systemet oppretter for eksempel en kopi av hver rad som oppdateres, og legger til tabeller for kombinerte datasett som øker rombehovet og vedlikeholdskravene. I tillegg til den redundans som er unngått for OLAP/OLTP nevnt ovenfor, lagrer column-orienterte databaser endringer ettersom de brukes i databasen.

 

Umiddelbar innsikt: En moderne in-memory-database gir innebygde analyser som gir forretningsanalyse for sanntidsvarslinger og operativ rapportering om live transaksjonsdata.

Hvordan fungerer en moderne in-memory-database?

Det ville være ineffektivt og unødvendig å holde alle dataene i et selskap i minnet; noe informasjon blir holdt i minnet (kalt varmt lagring) mens andre data lagres på disk (kaldt minne). De varme og kalde betegnelsene er avledet fra informasjonshåndtering av paradigmer utviklet av nettskyens databehandlingsindustri.  

 

Varme data anses som feilkritiske og er hyppig tilgjengelig, og er derfor holdt i minnet for rask gjenfinning og endring.
Eksempel på varm versus kald lagring

Eksempel på varmt versus kaldt lager for et ERP-system.

Data som er mer statiske – med andre ord, data som ønskes sjelden og som normalt ikke kreves for aktiv bruk – kan lagres i en billigere (og uendelig utvidbar) måte på disker eller faststoff-enheter (SSD). Kalde lagringsdata drar ikke nytte av rask tilgang til en in-memory-database, men de er fremdeles lett tilgjengelige ved behov for mindre tidskritiske applikasjoner. Kaldt lager er best for historiske data, lukkede aktiviteter, gamle prosjekter og lignende.

 

Ved planlegging av migreringen til en i-minne-database bestemmer implementeringsteamet hvordan eksisterende data skal sorteres til kaldt lager for tidligere behov og varmt lager for pågående aktiviteter. Arkiveringskriterier for å beholde de aktive systemene og dataene i toppbetingelsen må også fastsettes.

 

Databasesystemer i minnet er designet med "persistens" for protokollføring av alle transaksjoner og endringer for å levere standard sikkerhetskopiering av data, og systemgjenoppretting. Persistens i moderne systemer gjør at de kan kjøre med full hastighet samtidig som det opprettholdes data i tilfelle strømbrudd.

Tiden det tar å flytte til in-memory-data, er nå

En moderne in-memory-database er en viktig grunnbyggingsblokk for digital transformasjon. Hvorfor? Fordi et digitalt foretak ikke kan bruke gårsdagens data til å ta dagens beslutninger. Nå som priser i minnet er lavere og minnekapasiteten utvides stadig, er en in-memory-database et godt valg for bedrifter som trenger sanntidsinnsikt for å vokse i dagens økonomi. 

placeholder

Hva er SAP HANA?

Utforsk SAPs in-memory-database og fordelene den leverer. 

Nyhetsbrev for SAP Insights

placeholder
Abonner i dag

Få nøkkelinnsikt ved å abonnere på nyhetsbrevet vårt.

Videre lesing

Tilbake til toppen