Skip to Content
Contact

Het Internet of Things (IoT). Wat is dat?

De definitie: het enorme netwerk dat wordt gevormd door alle apparaten die op
het internet zijn aangesloten, zoals smartphones, tablets en vrijwel alles dat van een sensor is voorzien, zoals machines in fabrieken, straalmotoren, olieboorinstallaties, wearable devices, enzovoort. Deze "dingen" verzamelen gegevens en wisselen ze uit.
 
Het IoT en de machine-to-machine (M2M)-technologie erachter voorzien vrijwel elke branche van een soort "supertransparantie". Stel je een wereld voor waarin nuts- en telecombedrijven storingen voorspellen en voorkomen, luchtvaartmaatschappijen de prestaties van vliegtuigen op afstand bewaken en optimaliseren en zorginstellingen hun behandeling baseren op realtime genoomanalyses. De zakelijke mogelijkheden zijn eindeloos.  

IoT tien dagen lang in de etalage

Ontdek hoe verschillende organisaties SAP inzetten om het Internet of Things zinvoller te gebruiken. In onze tien dagen durende IoT-serie delen ze hun insprirerende verhalen en nieuws van over de hele wereld.
Previous

Het Industrial Internet of Things (IIoT)

Het IIoT oftewel het industriële internet levert ongeëvenaarde inzichten en efficiency op voor de maakindustrie. Dankzij geautomatiseerd leren, M2M-communicatie, sensorgegevens en automatiseringstechnologieën ontstaan slimme, autonome machines en gekoppelde fabrieken.

Wat is het Internet of Everything (IoE)?

Het Internet of Everything brengt slimme koppelingen tot stand tussen dingen, apparaten, mensen, processen en gegevens. IoE-systemen zetten sensorgegevens om in betekenisvolle informatie en voorzien in een veilige en bruikbare infrastructuur waarmee nuttige informatie binnen het zakelijke ecosysteem kan worden gedeeld.
Next

Zes dingen die u moet weten wanneer u een IoT-strategie inricht

Elke nieuwe mogelijkheid brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Hier volgen een aantal van de cruciale zaken waarin u moet voorzien om deze uitdagingen aan te kunnen en om maximaal te kunnen profiteren van de mogelijkheden die het IoT biedt.
IoT-beveiliging
Nu bedrijven over de traditionele IT-grenzen heen gegevens verzamelen, zijn maatregelen om het IoT te beveiligen van cruciaal belang. Zo moet het bijvoorbeeld mogelijk zijn om apparaten te beveiligen en bewaken, gevoelige gegevens te coderen en risicopreventie in systemen in te bouwen.
Collapse
Streaming data
IoT-applicaties verzamelen meer gegevens dan traditionele batchverwerkingsprocessen aan kunnen. Het is dan ook van cruciaal belang dat er continu gegevens kunnen worden gestreamd, zodat realtime bedrijfsprocessen op een betrouwbare manier kunnen worden gevoed en de benodigde inzichten op tijd beschikbaar zijn.
Collapse
IoT-platform
Een IoT-platform maakt het mogelijk IoT- en M2M-applicaties te ontwikkelen, implementeren en beheren. Automatiseer processen en netwerkverbindingen, bewaar en beheer sensorgegevens, koppel en bestuur apparaten en analyseer gegevens.
Collapse
IoT-applicaties
IoT-applicaties van de volgende generatie moeten in staat zijn enorme hoeveelheden informatie vast te leggen, te verzamelen, te interpreteren en als basis voor acties te gebruiken. Op die manier kunnen connectiviteitslacunes worden gedetecteerd, kunnen storingen worden aangepakt en kan er in specifieke bedrijfs- en branchebehoeften worden voorzien.
Collapse
IoT-cloud
IoT-cloudoplossingen bieden op een betaalbare manier toegang tot snelle gegevensnetwerken en vergroten de reikwijdte en de bruikbaarheid van IoT-applicaties zo aanzienlijk. Bovendien voorzien ze in gegevensopslag, -verwerking en -analyse en in apparaatbeheer op afstand.
Collapse
IoT-gegevens
Beheermethodologieën voor IoT-gegevens zorgen ervoor dat u de juiste gegevens op het juiste moment kunt verzamelen, zelfs als de verbinding verbroken wordt. Vertrouw op in-memory systemen bij de verwerking van de enorme hoeveelheden gegevens die door duizenden apparaten worden geproduceerd.
Collapse

Bekijken de klantverhalen

IoT in de schijnwerpers

Previous

Aan de slag met Industry 4.0

Industry 4.0 is een geavanceerde blauwdruk voor de digitalisering van productieactiviteiten, maar de acceptatie kan een complex proces zijn. Daarom hebben we drie pakketten geïntroduceerd waarin we onze expertise op het gebied van productie- en IoT-oplossingen hebben samengebracht om een en ander makkelijker te maken.

De menselijke maat van sensoren

Elke verandering begint met het vermogen om te meten. Sensoren worden steeds geavanceerder, waardoor we veel meer waarnemen en meten dan met onze menselijke zintuigen ooit mogelijk is geweest. Maar hoeveel nieuwe sensordata hebben we eigenlijk nog nodig?

Het managen van IoT: de grootste klus voor CIO's

Dankzij het Internet of Things kunnen organisaties een flinke efficiencyslag maken. Grote organisaties besparen daardoor wel honderden miljoenen euro's per jaar. Wie zou binnen uw organisatie het voortouw moeten nemen bij de ontwikkeling van een IoT- en M2M-technologie? Waarschijnlijk de CIO. Hier leest u waarom. 

Aan de slag met IoT-oplossingen van SAP

Bedrijven die optimaal willen profiteren van het Internet of Things, moeten dingen koppelen aan bedrijfsprocessen. Ontdek de resultaten die progressieve bedrijven al hebben geboekt door met IoT-oplossingen van SAP live te draaien en stel vast hoe u zelf een start kunt maken.
Next

IoT: een verhaal van vier branches

Ontdek in deze whitepaper van IDC hoe het IoT vier branches transformeert: door het Internet of Everything (IoE) te worden in de zorg en door de productie van consumentengoederen, de stuksproductie en de detailhandel ingrijpend te veranderen.

Doe uw voordeel met inspirerende ideeën van IoT-experts

Previous

De meerwaarde van IoT-gegevens

81% van de ondervraagde directieleden is van mening dat een geslaagde acceptatie van industriële IoT van cruciaal belang is voor succes in de toekomst, maar slechts 25% heeft een heldere IIoT-strategie. Lees hier hoe wij u kunnen helpen die puzzel te leggen.

Wanneer alles gekoppeld wordt

Als producten, productiemiddelen en de supply chain worden gekoppeld, kunnen bedrijven live draaien. Lees verder wat dit voor vier belangrijke branches betekent: de detailhandel, de productie van consumentengoederen, de stuksproductie en de zorg.

Gegevens uit met het internet verbonden auto's 1,5 biljoen dollar waard

We brengen veel tijd door in onze auto's. Met het internet verbonden voertuigen genereren dan ook enorme hoeveelheden gegevens. Wie is daar de eigenaar van? Wie mag al die informatie analyseren? En hoe kan hier geld mee worden verdiend? We laten de experts aan het woord.

Next
Back to top