Naar inhoud gaan

What is ERP?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning, maar wat houdt ERP in? De eenvoudigste manier om ERP te definiëren is om stil te staan bij alle kernprocessen die nodig zijn om een bedrijf te runnen: finance, HR, productie, supply chain, services, inkoop, enzovoorts. Op het meest elementaire niveau integreert een ERP software deze processen in één systeem.


Toch zijn nieuwe ERP-systemen allesbehalve elementair. Ze gebruiken de nieuwste technologieën, zoals machine learning en AI, om intelligence, zichtbaarheid en efficiency te bieden binnen elk aspect van een bedrijf.

Zes belangrijke voordelen van ERP

 1.  Hogere productiviteit: stroomlijn en automatiseer uw belangrijkste bedrijfsprocessen om iedereen in uw organisatie meer te laten doen met minder resources.
 2.  Diepere inzichten: maak een einde aan informatiesilo's, krijg één bron van de waarheid en krijg snel antwoorden op cruciale bedrijfsvragen.
 3.  Versnelde rapportage: versnel bedrijfs- en financiële rapportage en deel resultaten eenvoudig. Onderneem actie op basis van inzichten en verbeter prestaties in realtime.
 4.  Lagere risico's: maximaliseer transparantie en controle van uw bedrijf, zorg voor compliance met wettelijke vereisten en voorspel en voorkom risico's.
 5.  Eenvoudigere IT: door geïntegreerde ERP-software met een gedeelde database kunt u uw IT vereenvoudigen, waardoor iedereen gemakkelijker kan werken.
 6.  Verbeterde flexibiliteit: benut efficiënte processen en directe toegang tot realtime data om snel nieuwe kansen te ontdekken en daar eenvoudig op in te spelen.

Hoe werkt een ERP-systeem?

Intelligente producten

Een ERP-systeem , ook wel een ERP-suite genoemd, bestaat uit verschillende applicaties voor Enterprise Resource Planning die interactie met elkaar hebben en een database delen.

Elke applicatie (of ERP-module) is doorgaans op één bedrijfsdiscipline gericht. U kunt ook verschillende modules combineren om aan uw behoeften te voldoen. Finance, human resources, sales en logistiek zijn populaire startpunten. Er zijn ook specifieke modules voor branches, van productie tot retail.

Soorten ERP: implementeer ERP op uw manier

Moderne ERP-software kan op verschillende manieren worden geïmplementeerd: in een public of private cloud, on-premise of in verschillende hybride scenario's die omgevingen combineren. Hieronder vindt u enkele belangrijke voordelen van elke optie, waarmee u de implementatieoptie kunt kiezen die het meest geschikt is voor uw bedrijf.

Cloud-ERP

In cloud-ERP draait de software op het cloudcomputingplatform van een provider. Het onderhoud van het systeem wordt door de provider verzorgd. U kunt ook kiezen tussen het gebruik van een public of een private cloud. Deze worden vaak gekozen vanwege de lage aanloopkosten.

On-premise ERP

Dit is het traditionele model voor de implementatie van software waarin u alles beheerst. De ERP-software wordt in uw datacenter op de door u gewenste locaties geïnstalleerd. Uw medewerkers zijn verantwoordelijk voor de installatie en het onderhoud van de hardware en software.

Hybride ERP

Het hybride model is er voor ondernemingen die een combinatie van beide willen om aan hun bedrijfsbehoeften te voldoen. Bij dit model bevindt een deel van uw ERP-applicaties en -data zich in de cloud en een deel on-premise. Dit wordt soms aangeduid als tweelaagse ERP.

Vijf signalen dat u klaar bent voor een ERP-systeem

De meeste bedrijven beginnen met het gebruik van verschillende eenvoudige, zelfstandige tools om verschillende processen te beheren, zoals QuickBooks of Excelsheets. Hier volgen vijf signalen dat u ze ontgroeid bent en een modern ERP-systeem nodig hebt.

 1.  U besteedt meer tijd aan dagelijkse activiteiten. Als het steeds langer duurt om belangrijke activiteiten te beheren, zoals het sluiten van de boeken, kan dat komen doordat u te veel verschillende applicaties hebt. ERP-software integreert oplossingen en data in één systeem met een gemeenschappelijke interface, waardoor bedrijfsunits gemakkelijker communiceren en effectiever werken.
 2.  U hebt veel onbeantwoorde zakelijke vragen. Kunt u belangrijke vragen over uw bedrijf eenvoudig beantwoorden, zoals de opbrengst per productlijn of het aantal retouren? Als dat niet het geval is, ligt het probleem waarschijnlijk bij het werken met afzonderlijke systemen en een gebrekkige toegang tot data en KPI’s. Software voor Enterprise Resource Planning is ontworpen om deze uitdagingen aan te pakken.
 3.  Uw zakelijke processen lopen niet goed. Zijn er gebieden waarop uw processen niet goed lopen? Misschien wordt het moeilijker voor u om de voorraad te beheren, klanten tevreden te stellen of kosten in de hand te houden. Als dit het geval is, kunt u met ERP-software op een eenvoudige manier uw bedrijfsprocessen opnieuw vormgeven om in te spelen op groei of veranderende prioriteiten.
 4.  U hebt handmatige processen met meerdere datasets. Gebruiken de meeste van uw afdelingen hun eigen applicaties en processen om het werk gedaan te krijgen? Zo ja, dan besteedt u waarschijnlijk te veel tijd aan het invoeren van dubbele data. Wanneer informatie tussen systemen niet kan stromen, duurt de rapportage langer, komen fouten vaker voor en loopt het besluitvormingsproces niet vloeiend.
 5.  U loopt kansen mis waarop u snel moet reageren. Besteedt u zo veel tijd aan uw bedrijfsvoering dat u geen veelbelovende nieuwe kansen kunt grijpen? Nieuwere ERP-systemen bevatten geavanceerde, intelligente mogelijkheden, zoals machine learning en predictive analytics, waardoor het gemakkelijker wordt om winstgevende nieuwe projecten te vinden en op te starten.

ERP in diverse soorten en maten: wat zijn mijn opties?

ERP-software is er niet alleen voor internationale ondernemingen. ERP-oplossingen zijn ontworpen voor bedrijven van elke grootte; klein, middelgroot en groot. U kunt ook branche- en bedrijfsspecifieke functionaliteit ontvangen om aan unieke bedrijfsbehoeften te voldoen.

ERP voor kleine bedrijven

ERP-software voor kleine bedrijven kan u helpen om verder te gaan dan het invullen van spreadsheets. U kunt hiermee elk aspect van uw groeiende bedrijf efficiënt beheren, van sales en klantrelaties tot financiën en processen. ERP-tools voor kleine bedrijven bevinden zich meestal in de cloud, zijn snel te installeren en ontworpen om met u mee te groeien.

ERP voor middelgrote bedrijven

ERP-software voor middelgrote bedrijven en dochterondernemingen profiteert van ingebouwde analytics, snelle implementatie en best practices voor 35 verschillende bedrijfsprocessen: finance, HR, supply chain management en nog veel meer. ERP-tools voor middelgrote bedrijven helpen groeiende bedrijven te schalen en te concurreren zonder toename van complexiteit en kosten.

ERP voor grote bedrijven

Grote ondernemingen met wereldwijde activiteiten of nevenactiviteiten hebben een robuust, toonaangevend ERP-systeem nodig met geïntegreerde AI, machine learning en analytics, en intelligente automatisering om processen te transformeren. ERP-systemen kunnen on-premise, in de cloud of in een hybride scenario worden geïmplementeerd, afhankelijk van de zakelijke behoefte. Ze kunnen worden geïntegreerd met bestaande databases of, idealiter, worden uitgevoerd op nieuwere, krachtige in-memory databases.

Ontdek ERP-software

Hoe groot uw bedrijf ook is, SAP heeft een ERP-oplossing die aansluit bij uw behoeften.

Meer veelgestelde vragen over ERP

Wat is een ERP-systeem?

Een ERP-systeem is een set applicaties voor het beheer van de belangrijkste bedrijfsprocessen van een onderneming, waaronder finance en accounting, supply chain, HR, inkoop, sales, voorraadbeheer en nog veel meer. ERP-applicaties zijn geïntegreerd in één compleet systeem en delen een database om processen en informatie in het hele bedrijf te stroomlijnen. Elke applicatie (of module) wordt gewoonlijk afzonderlijk gelicentieerd, zodat ondernemingen de gewenste functionaliteit kunnen kiezen en indien nodig kunnen toevoegen en schalen.

Wat is ERP-software in de cloud?

ERP-software in de cloud is de implementatie van ERP in de cloud in plaats van on-premise. De cloud biedt een ideale omgeving voor ERP, aangezien het een toegankelijk, betrouwbaar, veilig en zeer schaalbaar platform is voor cruciale software. Echte ERP-software in de cloud is specifiek ontwikkeld voor de implementatie in de cloud en profiteert maximaal van de cloudomgeving. Aan de andere kant worden sommige verouderde applicaties overgebracht naar de cloud en gewijzigd om er als cloudapps uit te zien. Ze zijn echter niet in staat om de cloudomgeving volledig te benutten (deze aanpak wordt valse cloud of cloud-washing genoemd).

Wat doet ERP in accounting?

In accounting staat ERP voor Enterprise Resource Planning, wat een soort software voor bedrijfsmanagement is. Financiële ERP-modules hebben veel dezelfde functies als boekhoudsoftware, zoals tools voor debiteuren en crediteuren, grootboek, kostenbeheer, rapportage en analyse, en nog veel meer. Naast finance bevat ERP modules voor verschillende bedrijfsonderdelen, zoals supply chain en HR, en wordt alles samen in één systeem geïntegreerd.

Terug naar boven