Naar inhoud gaan
Man die ERP-software gebruikt

Wat is ERP?

Enterprise resource planning (ERP) is een softwaresysteem dat je helpt bij het runnen van je bedrijf. Het draagt bij aan de automatisering en processen op het gebied van financiën, human resources, productie, logistieke keten, services, procurement en meer.

Wat betekent ERP?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning, maar wat betekent ERP? De eenvoudigste manier om ERP te definiëren is als volgt. Denk aan alle kernbedrijfsprocessen die nodig zijn om een bedrijf te runnen: finance, HR, productie, supply chain, services en inkoop. Op het meest elementaire niveau helpt ERP al deze processen efficiënt te beheren in een geïntegreerd systeem. ERP wordt vaak het informatiesysteem van de organisatie genoemd.


De huidige ERP-systemen zijn echter allesbehalve eenvoudig en lijken weinig op de ERP van enkele decennia geleden. Ze worden nu geleverd via de cloud en maken gebruik van de nieuwste technologieën, zoals kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning. Hiermee bieden ze intelligente automatisering, meer efficiëntie en direct inzicht in het bedrijf. Moderne cloud ERP-software verbindt ook interne processen met business partners en netwerken over de hele wereld. Dit geeft bedrijven de samenwerking, flexibiliteit en snelheid die nodig zijn om de concurrentie voor te blijven.

Wat is ERP? Ontdek alle details in deze video.

Waarom is ERP belangrijk?

Een ERP-softwaresysteem wordt soms ook wel omschreven als 'het centrale zenuwstelsel van een onderneming'. Het biedt namelijk de automatisering, integratie en intelligentie die essentieel zijn voor een efficiënte uitvoering van alle dagelijkse bedrijfsprocessen. Alle (of vrijwel alle) data van een organisatie moeten zich in het ERP-systeem bevinden om één versie van de waarheid in het hele bedrijf te kunnen bieden.

 

Voor finance is een ERP-systeem nodig dat voor een snelle financiële afsluiting zorgt. Sales heeft een ERP nodig om alle klantorders te beheren. Logistiek is afhankelijk van goed draaiende ERP-software om de juiste producten en services op tijd aan klanten te leveren. Crediteuren heeft ERP nodig om leveranciers correct en op tijd te betalen. Management wil direct inzicht in de prestaties van het bedrijf om tijdig beslissingen te kunnen nemen. En banken en aandeelhouders hebben nauwkeurige financiële gegevens nodig. Daarom rekenen ze op betrouwbare data en analyses die worden geleverd door het ERP-systeem.

 

Het belang van ERP-software voor bedrijven wordt geïllustreerd door het toenemende gebruikspercentage. Volgens G2 "zal de wereldwijde ERP-softwaremarkt naar verwachting in 2026 78,40 miljard dollar bedragen en tussen 2019 en 2026 een jaarlijks groeipercentage hebben van 10,2%".

Ontdek waarom een ERP-systeem zo belangrijk is.

Zes belangrijke voordelen van ERP

Een goed ERP-systeem heeft veel voordelen, al naargelang   de manier waarop het systeem wordt geïmplementeerd. De voordelen van cloud ERP zijn bijvoorbeeld anders dan van on-premise ERP. Maar er zijn zes grote voordelen die voor alle moderne ERP-oplossingen gelden:

Diagram van ERP-voordelen
 1. Hogere productiviteit: stroomlijn en automatiseer uw belangrijkste bedrijfsprocessen zodat iedereen in uw organisatie meer kan doen met minder resources.
 2. Diepere inzichten: maak een einde aan informatiesilo's, verkrijg één bron van de waarheid en krijg snel antwoorden op cruciale bedrijfsvragen.
 3. Versnelde rapportage: versnel bedrijfs- en financiële rapportage en deel eenvoudig resultaten. Onderneem actie op basis van inzichten en verbeter prestaties in realtime.
 4. Lagere risico's: maximaliseer transparantie en controle in uw bedrijf, zorg dat wettelijke vereisten worden nageleefd en voorspel en voorkom risico's.
 5. Eenvoudigere IT: door geïntegreerde ERP-software met een gedeelde database kunt u uw IT vereenvoudigen, waardoor iedereen gemakkelijker kan werken.
 6. Verbeterde flexibiliteit: benut efficiënte processen en directe toegang tot realtime data om snel nieuwe kansen te ontdekken en daar eenvoudig op in te spelen.

ERP-voorbeelden in verschillende branches

Bedrijven in elke branche, van de automobielindustrie tot groothandel en distributie, hebben accurate, realtime informatie en effectieve bedrijfsprocessen nodig om te kunnen concurreren en floreren. Verschillende branches vertrouwen op hun ERP-software, maar om zeer verschillende redenen. Hier volgen enkele voorbeelden:

 • Nutsbedrijven moeten hun kapitaalgoederen voortdurend herzien, niet alleen om aan de vraag naar toekomstige services te voldoen, maar ook om verouderde activa te vervangen. Zonder ERP zou het een lastig en foutgevoelig proces zijn om prioriteit te geven aan deze grote investeringen in activa. ERP helpt ook een ander belangrijk probleem van nutsbedrijven op te lossen: prognoses maken voor reserveonderdelen. Als u niet over de juiste onderdelen beschikt tijdens een storing, kan dit leiden tot een aanzienlijk klantenserviceprobleem. Aan de andere kant betekent het hebben van te veel reserveonderdelen hoge kosten en een verouderde voorraad.
 • Voor groothandelaren, importeurs, directe winkelleveringen en 3PL-/4PL-bedrijven is tijdige levering van cruciaal belang. Al deze organisaties willen lagere distributiekosten, een kortere doorlooptijd van voorraden en een snellere orderafhandeling. Om deze doelen te bereiken, is integratie nodig van voorraadbeheer, inkoop en logistiek, evenals geautomatiseerde processen die zijn aangepast aan hun behoeften.
 • In de discrete, batch- en continue procesproductie wordt massaal vertrouwd op ERP- en supplychainsystemen om kwaliteitsdoelstellingen te halen, assetgebruik te beheren, overuren te controleren en klantretouren te verwerken. Producenten kunnen ook volledige controle over de voorraad krijgen door voorraadbewegingen te bewaken, te bepalen welke producten over- en onderpresteren en inkoop efficiënter te beheren.
 • Servicebedrijven, waaronder accounting-, belasting-, constructie-, IT-, juridische en andere professionele dienstverleners, hebben krachtige, realtime mobiele ERP-technologie nodig om de leveringsverplichtingen en financiële gezondheid op elkaar af te stemmen. De sleutel tot succesvolle professionele services is de mogelijkheid om op schema te blijven bij het beheren van projectwinstgevendheid, resourcegebruik, opbrengstrealisering, doelstellingen voor periodieke opbrengsten en groeikansen.
 • Retail heeft een aanzienlijke transformatie ondergaan nu e-commerce is samengevoegd met andere verkoopkanalen en fysieke transacties. De mogelijkheid om selfserviceopties te bieden voor het identificeren, configureren, inkopen en verzenden van producten is afhankelijk van geïntegreerde data. Een moderne ERP helpt retailers ook om het aantal winkelwagens dat zonder verdere actie wordt verlaten te beperken, websiteconversies te verbeteren, de gemiddelde orderwaarde te verhogen en de customer lifetime value te verhogen.

Hoe werkt een ERP-systeem?

Een ERP system, ook wel een ERP-suite genoemd, bestaat uit geïntegreerde modules of bedrijfsapplicaties die interactie met elkaar hebben en een database delen.

 

Elke ERP-module is gericht op één bedrijfsgebied, maar ze werken samen met behulp van dezelfde data om aan de behoeften van het bedrijf te voldoen. Finance, boekhouding, human resources, sales, inkoop, logistiek en supply chain zijn populaire startpunten. Bedrijven kunnen een module kiezen en naar behoefte onderdelen toevoegen en schalen.

 

ERP-systemen ondersteunen ook branchespecifieke vereisten, als onderdeel van de kernfunctionaliteit van het systeem of via applicatie-uitbreidingen die naadloos met de suite zijn geïntegreerd.

 

ERP-software kan worden gekocht via een cloudabonnementsmodel (Software-as-a-Service) of een licentiemodel (on-premise).

placeholder

Op het ERP-softwaresysteem hierboven zie je een gebruiksscenario van enterprise resource planning voor sourcing en procurement, maar ook voor sales. Standaard ERP-modules hebben ook betrekking op onder meer financiën, productie en de logistieke keten.

Wat zijn de verschillende ERP-modules?

Enterprise-resource-planningsystemen bevatten allerlei verschillende modules. Elke ERP-module ondersteunt specifieke bedrijfsprocessen, zoals financiën, procurement of productie, en biedt werknemers van die afdeling de transacties en inzichten die ze nodig hebben om hun werk te doen. Elke module maakt verbinding met het ERP-systeem, dat één versie van de waarheid biedt en accurate data deelt tussen afdelingen.

Diagram dat de elementen laat zien van wat een ERP is

Onderdelen van een enterprise-resource-planningsysteem

 

De meestgebruikte ERP-modules zijn:

 1. Finance: de module voor finance en boekhouding vormt de ruggengraat van de meeste ERP-systemen. Naast het beheren van het grootboek en het automatiseren van belangrijke financiële taken, worden bedrijven geholpen om crediteuren en debiteuren te traceren, de boekingsperioden efficiënt af te sluiten, financiële rapporten te genereren, te voldoen aan de normen voor opbrengstrealisering, financiële risico's te verminderen, en nog veel meer.
 2. Human Resource Management: de meeste ERP-systemen bevatten een HR-module met kernfuncties zoals tijd en aanwezigheid en salarisadministratie. Add-ons, of zelfs volledige suites voor Human Capital Management (HCM), kunnen met het ERP-systeem worden verbonden en robuustere HR-functionaliteit bieden, van personeelsanalyses tot Employee Experience Management.
 3. Sourcing en inkoop: de sourcing- en inkoopmodule helpt bedrijven om de materialen en services te verwerven die ze nodig hebben om hun goederen te produceren, of de artikelen die ze willen doorverkopen. De module centraliseert en automatiseert inkoop, waaronder offerteaanvragen, aanmaak van contracten, en goedkeuringen. Het aantal te veel en te weinig gekochte producten wordt tot een minimum beperkt, leveranciersonderhandelingen worden verbeterd met AI-aangedreven analyses en er kan zelfs naadloos verbinding worden gemaakt met inkopersnetwerken.
 4. Sales: de salesmodule houdt de communicatie met prospects en klanten bij en laat salesmedewerkers datagedreven inzichten gebruiken om de omzet te vergroten en leads te bereiken met de juiste promoties en upsellingmogelijkheden. Verder zijn er functies voor orderafhandeling, inclusief orderbeheer, contracten, facturatie, verkoopprestatiebeheer en ondersteuning van de salesafdeling.
 5. Productie: de productiemodule is een belangrijke plannings- en uitvoeringscomponent van ERP-software. Hiermee kunnen bedrijven complexe productieprocessen vereenvoudigen en ervoor zorgen dat de productie overeenkomt met de vraag. Deze module omvat onder andere functionaliteit voor materiaalbehoefteplanning (MRP), productieplanning, productie-uitvoering en kwaliteitsbeheer.
 6. Logistiek en Supply Chain Management: de supplychainmodule is een ander belangrijk onderdeel van ERP-systemen en volgt de beweging van goederen en benodigdheden in de volledige supply chain van een organisatie. De module biedt tools voor realtime voorraadbeheer, magazijnprocessen, transport en logistiek, en kan de supply chain zichtbaarder en veerkrachtiger maken.
 7. Service: de servicemodule in een ERP helpt bedrijven om de betrouwbare, gepersonaliseerde service te leveren die klanten verwachten. De module kan tools bevatten voor werkplaatsreparaties, reserveonderdelen, buitendienstbeheer en servicegebaseerde inkomstenbronnen. Daarnaast zijn er analysefuncties waarmee servicemedewerkers en technici klantproblemen snel kunnen oplossen en de loyaliteit kunnen verbeteren.
 8. R&D en engineering: de uitgebreide ERP-systemen omvatten een R&D- en engineeringmodule. Deze module biedt tools voor onder andere productontwerp en -ontwikkeling, Product Lifecycle Management (PLM) en productcompliance, zodat bedrijven snel en voordelig nieuwe innovaties kunnen creëren.
 9. Enterprise Asset Management: krachtige ERP-systemen kunnen over een EAM-module beschikken, waarmee assetintensieve bedrijven de downtime tot een minimum kunnen beperken en hun machines en apparatuur zo efficiënt mogelijk laten werken. Deze module omvat functionaliteit voor voorspellend onderhoud, planning, assetprocessen en -planning en Environment, Health and Safety Management (EHS).

  Typen ERP-implementaties

  Moderne ERP-systemen kunnen op verschillende manieren worden geïmplementeerd: in een public of private cloud, on-premise of in verschillende hybride scenario's die omgevingen combineren. Hieronder vindt u enkele belangrijke voordelen van elke optie, waarmee u de ERP-implementatieoptie kunt kiezen die het beste bij uw bedrijf past.

  Diagram van ERP-implementatieopties

  Typen ERP-implementaties

   

  Cloud ERP

  Met Cloud ERP wordt de software gehost in de cloud en via internet geleverd als een service waarop u zich abonneert. Het is de taak van de softwareleverancier om namens u op regelmatige basis te zorgen voor onderhoud, updates en beveiliging. Tegenwoordig is Cloud ERP om vele redenen de populairste implementatiemethode: lagere aanloopkosten, grotere schaalbaarheid en flexibiliteit en eenvoudigere integratie, om er maar enkele te noemen.

   

  On-premise ERP

  Dit is het traditionele model voor de implementatie van software waarin u alles beheerst. De ERP-software wordt doorgaans geïnstalleerd in uw datacenter op de door u gewenste locaties. Uw medewerkers zijn verantwoordelijk voor de installatie en het onderhoud van de hardware en software.

   

  Veel bedrijven moderniseren en upgraden hun on-premise ERP-systemen naar cloudimplementaties. Dit vereist een zorgvuldige planning van uw ERP-upgrade en er moet worden nagedacht over het evalueren van ERP-software en implementatieopties.

   

  Hybride ERP

  Het hybride ERP-cloudmodel is er voor ondernemingen die een combinatie van beide willen om aan hun bedrijfsbehoeften te voldoen. Bij dit model bevindt een deel van uw ERP-applicaties en -data zich in de cloud en een deel on-premise. Dit wordt soms aangeduid als two-tier ERP.

  placeholder

  ERP voor finance kan u helpen uw dagelijkse processen voor boekhouding en financiële afsluiting veilig te beheren, ongeacht welke implementatie u gebruikt.

  ERP-integratie

  De huidige ERP-systemen bieden een enorme hoeveelheid bedrijfsfunctionaliteiten, maar ze moeten nog wel worden gekoppeld aan en gesynchroniseerd met andere applicaties en databronnen, zoals CRM- en HCM-software, e-commerceplatforms, branchespecifieke oplossingen en zelfs andere ERP-systemen. Met ERP-integratie kunnen bedrijven een uniform overzicht krijgen van informatie uit verschillende systemen, bedrijfsprocessen efficiënter maken, klantervaringen verbeteren en samenwerking tussen teams en zakenpartners mogelijk maken.

   

  Moderne ERP-systemen zijn open en flexibel en kunnen eenvoudig worden geïntegreerd met diverse softwareproducten via connectors of aangepaste adaptors, zoals API's (Application Programming Interfaces). Andere methoden voor ERP-integratie zijn onder andere ESB (enterprise service bus) en iPaaS (integration Platform-as-a-Service). iPaaS, dat een cloudgebaseerde aanpak biedt, is een zeer populaire optie voor moderne bedrijven. iPaaS-platforms kunnen snel on-premise of cloudgebaseerde ERP synchroniseren met SaaS-applicaties van dezelfde leverancier of van derden. Ze hebben meestal weinig tot geen codering nodig, zijn flexibel en relatief goedkoop, en ze bieden een hele reeks andere toepassingen, zoals automatische API-generering, data-integratie voor machine learning, integratie van IoT-netwerken (Internet of Things) en kant-en-klare content.

  Hoeveel kost ERP?

  De kosten van ERP zijn afhankelijk van de softwareleverancier, de geselecteerde modules en de implementatiemethode. In het algemeen is cloudgebaseerde ERP voordeliger dan on-premise ERP omdat er geen hardware hoeft te worden aangeschaft en er geen dure interne IT-experts nodig zijn. De leverancier regelt het onderhoud en brengt de klant jaarlijkse of maandelijkse abonnementskosten in rekening, meestal op basis van het aantal gebruikers.

   

  Bij het berekenen van het rendement en de totale exploitatiekosten (TCO) van een nieuwe ERP-implementatie zijn de initiële en doorlopende personeelskosten net zo belangrijk als de kosten voor softwareselectie en implementatie. Met cloud- en hybride opties moeten er nieuwe factoren in acht worden genomen. Zo zijn kosten voor softwareonderhoud, faciliteiten, computercapaciteit, downtime, herstel, beveiliging, privacy en IT-personeel allemaal belangrijke overwegingen. Zoals gezegd leiden cloudopties tot een aanzienlijke daling van zowel de kapitaal- als de operationele kosten, wat positieve gevolgen heeft voor het rendement en de exploitatiekosten.

  De geschiedenis van ERP: de snelle ERP-evolutie

  Geautomatiseerde bedrijfsapplicaties werden voor het eerst gebruikt in de boekhoudings- en financiële wereld in de jaren 60 met mainframecomputers. Deze baanbrekende applicaties waren sneller en nauwkeuriger dan handmatige processen, maar waren duur, hadden beperkte functionaliteit en waren nog altijd traag. Het duurde niet lang of ze leidden tot de ontwikkeling van speciale, zelfstandige oplossingen zoals klantorderverwerking en productiebehoefteplanning (MRP).

   

  Halverwege de jaren tachtig nam de concurrentie in de productiesector toe en waren er nieuwe middelen nodig. Nieuwe MRP II-software integreerde boekhouding en finance, sales, inkoop, voorraad en productieplanning en -indeling, zodat de fabrikant over een geïntegreerd systeem beschikte.

   

  Aan het einde van de jaren negentig werd ERP geïntroduceerd. ERP heeft de technologiesector getransformeerd door een groter aantal branches te bedienen en door MRP II, human resources, projectadministratie en eindgebruikersrapportage te combineren.

   

  In de 21e eeuw hebben sneller internet en nieuwe ontwikkeltools opnieuw een revolutie teweeggebracht in ERP-suites. De introductie van browsergebaseerde software maakte de weg vrij voor ERP-software in de cloud, een doorbraak die zowel het bereik als de functionaliteit van ERP-oplossingen heeft vergroot.

   

  Moderne ERP-systemen maken vandaag de dag, in het tijdperk van digitale transformatie, steeds meer gebruik van nieuwe intelligente technologieën, zoals AI, machine learning, Robotic Process Automation (RPA), het IoT, Natural Language Processing (NLP) en in-memory databases. Ze bieden bedrijven de mogelijkheid om nog efficiëntere processen uit te voeren, optimaal gebruik te maken van actuele inzichten uit zowel transactionele als ongestructureerde data en een goede concurrentiepositie te behouden in een tijd van ongekende veranderingen.

  Diagram dat de geschiedenis van ERP toont

  De toekomst van ERP

  Digitale transformatie gaat steeds sneller en ERP vormt daarbij de basis. Door in alle delen van het bedrijf digitale technologieën toe te passen, veranderen ondernemingen hun manier van werken fundamenteel.

   

  Volgens Gartner is een van de belangrijkste digitale business accelerators het uit de weg ruimen van belemmeringen, ofwel het elimineren van alle negatieve factoren die zorgen voor vertragingen, zoals verouderde processen en systemen. Het is dus niet verwonderlijk dat bedrijven al om robuustere ERP-systemen vragen.

   

  Hieronder volgen drie belangrijke trends die voortbouwen op wat we nu zien:

   

  1. Cloud, cloud, cloud: de voorkeur voor Cloud ERP zal blijven toenemen naarmate steeds meer bedrijven de voordelen ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan toegang vanaf elke locatie, lagere kosten voor hardware en technische ondersteuning, betere beveiliging en integratie met andere systemen. Volgens het 2020 ERP Report van Panorama Research "kiest meer dan de helft van de organisaties voor cloudsoftware (63%) in plaats van on-premise software (37%)". Naarmate de snelheid van uw organisatie blijft toenemen, wordt cloud nog belangrijker.
  2. Verticale integratie: het getouwtrek tussen toonaangevende oplossingen en geïntegreerde ERP is officieel voorbij. Wij geloven dat bedrijven in de toekomst het beste van beide werelden zullen eisen: een volledig geïntegreerd ERP-systeem met verticale uitbreidingen. Zo beschikken bedrijven over de specifieke functionaliteit die ze nodig hebben, zonder pijnlijke integratieproblemen of data die opgesloten zitten in informatiesilo's. Verder zien we een verschuiving naar steeds meer flexibiliteit, aangezien bedrijfsprocessen zijn toegesneden op de behoeften van individuele bedrijven.
  3. Gebruikerspersonalisering: personeel, klanten en leveranciers zijn allemaal op zoek naar content en functionaliteit die aansluiten bij hun specifieke behoeften of interesses en waarmee ze productiever worden. De veranderende demografische kenmerken van het personeelsbestand, met name in branches als productie, voeden ook de belangstelling voor platforms voor low-code en no-code. Met deze platforms krijgen gebruikers de ervaring die ze willen, in plaats van dat ze zich aan de software moeten aanpassen. Verder zijn er aangepaste dashboards, AI-gestuurde zoekopdrachten, gepersonaliseerde chats en gepersonaliseerde workflows op alle apparaten.

   

  Ontdek meer ERP-technologietrends en zie hoe u systematisch uw opties evalueert, valkuilen vermijdt en aan de slag gaat met de juiste innovaties voor uw bedrijf.

  Tien dingen die u zoekt in een ERP-systeem

  Alle moderne ERP-systemen beschikken over een lange lijst van mogelijkheden, op basis van de branche die ze bedienen en de modules die ze aanbieden. Er zijn tien fundamentele kenmerken die alle Enterprise Resource Management-systemen moeten hebben:

   

  1. Een gemeenschappelijke database: gecentraliseerde informatie en één versie van de waarheid, waarmee u over consistente, gedeelde data en een functioneel overzicht van het bedrijf beschikt.
  2. Geïntegreerde analyses: ingebouwde analyses, selfservice-BI, rapportage en compliancetools die intelligent inzicht kunnen bieden voor elk onderdeel van het bedrijf.
  3. Datavisualisatie: visuele presentatie van belangrijke informatie met dashboards, KPI's en point-and-click-analyses om u te helpen snel weloverwogen beslissingen te nemen.
  4. Automatisering: automatisering van repetitieve taken en geavanceerde RPA, mogelijk gemaakt door AI en machine learning.
  5. Consistente UI/UX: dezelfde uitstraling in modules en gebruiksvriendelijke configuratie- en personaliseringstools voor processen, gebruikers (inclusief klanten en leveranciers), businessunits, locaties en productlijnen.
  6. Integratie: naadloze integratie van bedrijfsprocessen en workflows, en open en eenvoudige integratie met andere softwareoplossingen en databronnen, ook van derden.
  7. Nieuwe technologieën: ondersteuning voor AI en machine learning, digitale assistenten, het IoT, RPA, beveiliging en privacy, en mobiel.
  8. Technologieplatform: een snelle, beproefde en stabiele  technologiestack voor deze investering op de lange termijn, waaronder een platform voor low-code/no-code, iPaaS en datamanagement.
  9. Multinationale ondersteuning: voor talen, valuta's en lokale bedrijfsprocessen en regelgeving, evenals technische ondersteuning voor cloudservices, training, helpdesk en implementatie.
  10. Implementatiekeuze: cloud, on-premise of hybride.
  placeholder

  Probeer een moderne cloud ERP 

  Zie zelf de voordelen van een intelligent ERP-systeem: probeer SAP S/4HANA Cloud.

  ERP in diverse soorten en maten: wat zijn mijn opties?

  ERP is er niet alleen voor internationale ondernemingen. ERP-oplossingen zijn ontworpen voor bedrijven van elke grootte: klein, middelgroot en groot. U kunt ook branche- en bedrijfsspecifieke functionaliteit ontvangen om aan unieke bedrijfsbehoeften te voldoen. Ongeacht de sector en omvang van uw bedrijf wilt u uw ERP-implementatieproject zorgvuldig plannen met behulp van best practices.

   

  ERP voor kleine bedrijven

  ERP-software voor kleine bedrijven kan u helpen om verder te gaan dan het invullen van spreadsheets. U kunt hiermee elk aspect van uw groeiende bedrijf efficiënt beheren, van sales en klantrelaties tot financiën en processen. ERP-tools voor kleine bedrijven bevinden zich meestal in de cloud, zijn snel te installeren en ontworpen om met u mee te groeien.

   

  ERP voor middelgrote bedrijven

  ERP-software voor middelgrote bedrijven en dochterondernemingen profiteert van ingebouwde analyses, snelle implementatie en best practices voor tientallen verschillende bedrijfsprocessen, zoals finance, HR en Supply Chain Management. Middelgrote ERP-tools helpen groeiende bedrijven om te schalen en te concurreren, zelfs met beperkte middelen. Modulaire, cloudgebaseerde ERP-systemen zijn ook een populaire keuze voor middelgrote bedrijven met complexe processen of plannen voor snelle groei.

   

  ERP voor grote bedrijven

  Grote ondernemingen met wereldwijde activiteiten of nevenactiviteiten hebben een robuust, toonaangevend ERP-systeem nodig met geïntegreerde AI, machine learning en analyses, en intelligente automatisering om bedrijfsmodellen en processen te transformeren. ERP-systemen kunnen on-premise, in de cloud of in een hybride scenario worden geïmplementeerd, afhankelijk van de zakelijke behoefte. Ze kunnen worden geïntegreerd met bestaande databases of, idealiter, worden uitgevoerd op nieuwere, krachtige in-memory databases.

   

  Veel bedrijven moderniseren en upgraden hun on-premise ERP-systemen naar cloudimplementaties. Dit vereist een zorgvuldige planning van uw ERP-upgrade, een ERP-evaluatie en een beoordeling van uw implementatieopties.

  Luister hoe Kiara Health, een bedrijf in farmaceutische productie en zorgoplossingen, de onderneming toekomstbestendig heeft gemaakt met behulp van een nieuw ERP-systeem.

  placeholder

  Ontdek ERP-software

  Hoe groot je bedrijf ook is, SAP heeft een ERP-oplossing die aansluit bij je behoeften.

  Meer in deze serie

  Veelgestelde vragen over ERP

  Een ERP-softwaresysteem is een set geïntegreerde applicaties of modules voor het beheer van de belangrijkste bedrijfsprocessen van een onderneming, waaronder finance en accounting, supply chain, HR, inkoop, sales, voorraadbeheer en nog veel meer. ERP-modules worden geïntegreerd in één compleet systeem en delen een database om processen en informatie in het hele bedrijf te stroomlijnen. Bedrijven kunnen de scope van hun ERP uitbreiden naarmate ze groeien.

  Cloud ERP is de implementatie van ERP in de cloud in plaats van on-premise. De cloud biedt een ideale omgeving voor ERP, aangezien het een toegankelijk, betrouwbaar, veilig en zeer schaalbaar platform is voor cruciale software. Echte Cloud ERP-software is specifiek ontwikkeld voor de implementatie in de cloud en profiteert maximaal van de cloudomgeving. Lees meer over Cloud ERP en ERP-implementatieopties.

  In boekhouding staat ERP voor Enterprise Resource Planning, wat een soort software voor bedrijfsmanagement is. Financiële ERP-modules hebben veel dezelfde functies als boekhoudsoftware, zoals tools voor debiteuren en crediteuren, grootboek, kostenbeheer, rapportage en analyse, en nog veel meer. Naast finance bevat ERP modules voor verschillende bedrijfsonderdelen, zoals supply chain en HR, en wordt alles samen in één systeem geïntegreerd.

  De meeste bedrijven beginnen met het gebruik van verschillende eenvoudige, zelfstandige tools om verschillende bedrijfsprocessen te beheren, zoals QuickBooks of Excelsheets. Hier volgen vijf signalen dat u ze ontgroeid bent en een modern ERP-systeem nodig hebt.

  1. U besteedt meer tijd aan dagelijkse activiteiten. Als het steeds langer duurt om belangrijke activiteiten te beheren, zoals de financiële afsluiting, kan dat komen doordat u te veel verschillende applicaties hebt. ERP-software integreert oplossingen en data in één systeem met een gemeenschappelijke interface, waardoor businessunits gemakkelijker communiceren en effectiever werken.
  2. U hebt veel onbeantwoorde zakelijke vragen. Kunt u belangrijke vragen over uw bedrijf eenvoudig beantwoorden, zoals de opbrengst per productlijn of het aantal retouren? Als dat niet het geval is, ligt het probleem waarschijnlijk bij het werken met afzonderlijke systemen en een gebrekkige toegang tot data en KPI's. Software voor Enterprise Resource Planning is ontworpen om deze uitdagingen aan te pakken.
  3. Uw zakelijke processen lopen niet goed. Zijn er gebieden waarop uw processen niet goed lopen? Misschien wordt het moeilijker voor u om de voorraad te beheren, klanten tevreden te stellen of kosten in de hand te houden. Als dit het geval is, kunt u met ERP-software op een eenvoudige manier uw bedrijfsprocessen opnieuw vormgeven om in te spelen op groei of veranderende prioriteiten.
  4. U hebt handmatige processen met meerdere datasets. Gebruiken de meeste van uw afdelingen hun eigen applicaties en processen om het werk gedaan te krijgen? Zo ja, dan besteedt u waarschijnlijk te veel tijd aan het invoeren van dubbele data. Wanneer informatie niet van het ene naar het andere systeem kan vloeien, duurt de rapportage langer, komen fouten vaker voor en loopt het besluitvormingsproces niet vloeiend.
  5. U loopt kansen mis waarop u snel moet reageren. Besteedt u zo veel tijd aan uw bedrijfsvoering dat u geen veelbelovende nieuwe kansen kunt grijpen? Nieuwere ERP-systemen bevatten geavanceerde, intelligente mogelijkheden, zoals machine learning en predictive analytics, waardoor het gemakkelijker wordt om winstgevende nieuwe projecten te vinden en op te starten.

  SAP Insights nieuwsbrief

  placeholder
  Meld je vandaag nog aan

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg belangrijke inzichten.

  Lees meer

  Terug naar boven