Naar inhoud gaan
Chat met ons
Chat met mij Chat offline
Chat met een medewerker van SAP voor live hulp.
Contact
Commentaar, vragen of feedback? Stuur ons een e-mail.

Wat is ERP?

Meer weten over intelligente ERP?
Registeer gratis voor de korte e-mailreeks en ontvang blogs, whitepapers en trendrapporten over ERP.

Wat betekent ERP?

Waar staat ERP voor? Enterprise Resource Planning

Denk eens aan alle kernprocessen die nodig zijn om een bedrijf te runnen: finance, HR, productie, supply chain, services, inkoop, enzovoorts. Op het meest elementaire niveau integreert ERP-software deze processen in één systeem.
Maar nieuwe ERP-systemen zijn allesbehalve elementair. Ze gebruiken de nieuwste technologieën, zoals machine learning en AI, om intelligence, zichtbaarheid en efficiëntie te bieden binnen elk aspect van een bedrijf.

Ontdek de rol van ERP binnen een intelligente onderneming:

Transformeer naar een Intelligent Enterprise met intelligente ERP. In dit whitepaper ontdek je hoe je met ERP de verbinding maakt tussen de operationele data (O-data) en experience data (X-data). 

Wat zijn de voordelen van een ERP-systeem?

Hogere productiviteit

Stroomlijn en automatiseer uw belangrijkste bedrijfsprocessen om iedereen in uw organisatie meer te laten doen met minder resources.

Beter inzicht

Maak een einde aan informatiesilo's, krijg één enkele bron van de waarheid en krijg snel antwoorden op cruciale bedrijfsvragen.

Versnelde rapportage

Versnel zakelijke en financiële rapportage en deel gemakkelijk resultaten. Onderneem actie op basis van inzichten en verbeter de prestaties in realtime.

Verklein risico's

Maximaliseer de zichtbaarheid en controle van uw bedrijf, zorg voor compliance met de wet- en regelgeving en voorspel en voorkom risico's.

Vereenvoudig IT

Door gebruik te maken van geïntegreerde ERP-applicaties die een database delen, vereenvoudigt u IT en laat u iedereen gemakkelijker werken.

Verbeterde flexibiliteit

Met efficiënte processen en directe toegang tot realtime data ontdekt u snel nieuwe kansen en speelt u er eenvoudig op in.

Hoe werkt een ERP-systeem?

Een ERP-systeem, ook wel een ERP-suite genoemd, bestaat uit verschillende applicaties voor enterprise resource planning die interactie hebben met elkaar en een database delen.
Elke applicatie (ook wel ERP-module genoemd) is meestal gericht op één bedrijfsdiscipline. U kunt verschillende modules combineren om aan uw behoeften te voldoen. Financiën, human resources, sales en logistiek zijn populaire uitgangspunten. Er zijn ook specifieke modules voor branches, van productie tot retail.

Wat voor soorten ERP zijn er?

Er zijn drie verschillende typen ERP-implementaties: cloud, on-premise en hybride. Verken de voordelen van elk type ERP en kies de oplossing die het meest geschikt is voor uw bedrijf.

Cloud-ERP

Wat is cloud-ERP en hoe kan het uw IT-landschap vereenvoudigen? Meer informatie over de voordelen en kenmerken van ERP van SAP in de cloud.

On-premise ERP

Voer uw software voor enterprise resource planning uit in uw eigen datacenter voor maximale flexibiliteit en controle.

Hybride ERP

Voer sommige van uw ERP-applicaties uit in de cloud en sommige on-premise met hybride ERP, ook bekend als two-tier-ERP.

5 signalen dat u klaar bent voor een ERP-systeem

De meeste bedrijven gebruiken verschillende eenvoudige, zelfstandige tools om verschillende processen te beheren, zoals QuickBooks of Excelsheets. Dit zijn de vijf tekenen dat u ze bent ontgroeid en klaar bent voor een ERP systeem.

1. U besteedt meer tijd aan dagelijkse activiteiten

Als het steeds langer duurt om belangrijke activiteiten te beheren, zoals het sluiten van de boeken, kan het hebben van te veel verschillende applicaties de oorzaak zijn. ERP-software integreert oplossingen en data in één systeem met een gemeenschappelijke interface, waardoor businessunits gemakkelijker communiceren en effectiever werken. 

2. U hebt veel onbeantwoorde zakelijke vragen

Kunt u belangrijke vragen over uw bedrijf eenvoudig beantwoorden, zoals de opbrengst per productlijn of het aantal retouren? Als dat niet het geval is, ligt het probleem waarschijnlijk bij het werken met afzonderlijke systemen. En dat u geen toegang hebt tot data en KPI’s. Software voor enterprise resource planning is ontworpen om deze uitdagingen te lijf te gaan. 

3. Uw zakelijke processen lopen niet goed

Zijn er gebieden waarop de processen niet goed lopen? Misschien wordt het moeilijker voor u om de voorraad te beheren, klanten tevreden te stellen of kosten te beperken. Als dit het geval is, is het opnieuw vormgeven van uw bedrijfsprocessen om te voorzien in groei of verandering van prioriteiten wellicht een oplossing – een uitgelezen taak voor ERP-software.

4. U hebt handmatige processen met meerdere datasets

Gebruiken de meeste van uw afdelingen hun eigen applicaties en processen om het werk gedaan te krijgen? Zo ja, dan besteedt u waarschijnlijk te veel tijd aan het invoeren van dubbele data. Wanneer informatie niet kan stromen tussen systemen, duurt de rapportage langer, komen fouten vaker voor, en loopt het besluitvormingsproces niet vloeiend.

5. U loopt opportunities mis waarvoor u snel moet reageren

Besteedt u zo veel tijd aan uw bedrijfsvoering dat u geen veelbelovende nieuwe kansen kunt nastreven? Nieuwere ERP-systemen bevatten geavanceerde, intelligente mogelijkheden, zoals machine learning en predictive analytics, waardoor het gemakkelijker wordt om winstgevende nieuwe projecten te vinden en op te starten.

ERP is er voor iedere bedrijfsgrootte

ERP-oplossingen zijn er niet alleen voor grote, internationale ondernemingen. Bij SAP bieden we ERP-oplossingen aan voor bedrijven van elke grootte – klein, middelgroot en groot. We geven ook branche- en bedrijfsspecifieke functionaliteit om aan unieke bedrijfsbehoeften te voldoen.

ERP voor kleine ondernemingen

Hebt u maximaal 250 werknemers? Onze ERP-software voor kleine bedrijven helpt u om verder te gaan dan spreadsheets en om alle aspecten van uw groeiende bedrijf efficiënt te beheren: van sales- en klantrelaties tot financiën en processen.

ERP voor middelgrote bedrijven

Onze ERP-software voor middelgrote bedrijven en dochterondernemingen met maximaal 500 werknemers biedt ingebouwde analysefuncties, snelle implementatie en best practices voor 35 verschillende bedrijfsprocessen: financiën, HR, beheer van logistieke ketens, inkoop, en meer.

Enterprise ERP

Onze toonaangevende ERP-systemen zijn ontworpen voor grote bedrijven met internationale activiteiten of dochterondernemingen, en bevatten intelligente technologieën (zoals machine learning en voorspellende analytics) en bieden flexibele integratie met ons in-memory computingplatform.

Wat zijn de trends in ERP-software?

Top 5 blogs over de toekomst van IT

Het einde van een jaar vol innovatie in IT nadert. Overweegt jouw organisatie om over te stappen naar intelligente ERP of wil je meer weten over het veranderende IT-landschap? 

Waarom overstappen naar een intelligent ERP juist geen ‘gedoe’ is

Het grootste vooroordeel over een digitale transformatie naar een intelligent systeem? Dat het vooral veel ‘gedoe’ geeft. En vooroordelen? Die zijn er om te ontzenuwen.

3 lessen bij de implementatie van nieuwe ERP

Waar loop je tegenaan als je aan de slag gaat met ERP software in de cloud? Joris Sikking was de afgelopen tijd nauw betrokken bij verschillende implementaties en deelt 3 lessen.

Terug naar boven