Naar inhoud gaan
Digital transformation led by a woman who is using a internet of things network

Wat is digitale transformatie?

In de eerste van de vier industriële revoluties was de ontwrichtende technologie die de wereld veranderde stoomkracht. In de tweede was het de assemblagelijn, in de derde de computer. Nu bevinden we ons in de vierde industriële revolutie: digitalisering. Intelligente digitale technologieën zoals AI en machine learning, IoT-netwerken (Internet of Things), geavanceerde analytics en robotics kunnen werkwijzen en zakendoen opnieuw uitvinden. Dit geldt ook voor de manier waarop ondernemingen met hun klanten en de wereld als geheel omgaan. 

 

Moderne digitale transformatie neemt bestaande bedrijfsprocessen en -systemen en integreert daarin een reeks digitale technologieën die aan de unieke behoeften en doelen van elk bedrijf zijn aangepast. Digitale transformaties zijn bedrijfstransformaties. Ze beginnen met goede communicatie, duidelijke doelbepaling, sterk leiderschap en solide strategieën voor change management.

Vóór het tijdperk van de digitalisering werden in het bedrijfsleven documenten en afbeeldingen op papier gedeeld en met de hand geproduceerd. Hierdoor werden er maar weinig bedrijfsdata gegenereerd. Maar met de opkomst van e-mail en tekstverwerking en daarna de lancering van het wereldwijde web, begonnen datavolumes snel te groeien. Digitalisering draaide op volle toeren. In reactie hierop ging de technologische industrie snel aan de slag om meer geheugen, snellere verwerking en steeds nuttiger wordende en relevantere hardware- en softwareoplossingen te produceren. Hiermee begon de opkomst van de moderne digitale onderneming.

 

Tegenwoordig zijn intelligente bedrijfstechnologieën zo ver ontwikkeld dat ze niet alleen alle processen en apparaten binnen een bedrijf automatiseren. Ze bieden ook krachtige analytics en realtime inzichten over de beste manieren om deze processen elke dag te optimaliseren en te verbeteren.

Intelligente technologieën zijn gebouwd voor integratie; met elkaar en met bestaande processen. Nieuwe apparaten, modules of applicaties kunnen geleidelijk worden geïntegreerd in de technologische stack, waardoor ze deel gaan uitmaken van een bedrijfsoverkoepelend netwerk. En als het bedrijfsmodel verandert, of er een onverwacht risico of een onverwachte kans de kop opsteekt, kan een intelligent netwerk zich automatisch aanpassen om er in realtime mee om te gaan. Het kan bovendien predictive analytics gebruiken om erop te anticiperen.

  • Diepgaande inzichten voor realtime besluitvorming: voor veel bedrijven was het beoordelen van prestaties en rendement vaak een proces van achteruitkijken. Op het moment dat data waren verzameld, verwerkt en handmatig geanalyseerd, waren veel kansen al verkeken. Met moderne ERP en geavanceerde analytics kunnen bedrijven realtime data zien en krachtige analysealgoritmen inzetten om direct de beste beslissingen te kunnen nemen.
  • Verbeterde efficiëntie en productiviteit: IoT-netwerkapparaten en -machines verzenden continu data, machinelogs en prestatierapporten. Dankzij de toepassing van geavanceerde analytics kunnen deze data zorgen voor voorspellend onderhoud en verminderde uitvaltijd en kunnen ze inzichten leveren voor productievere en efficiëntere workflows.
  • Verbeterde klantervaringen: uw klanten willen dat aan hun behoeften wordt voldaan, op hun voorwaarden. Personalisering, omnichannel toegang, aangepaste servicepakketten en realtime toegang tot data kunnen u helpen hun verwachtingen waar te maken. Tegelijkertijd vergroot u het aantal leads, net als klantenbinding en -loyaliteit.

Verbeterde veerkracht en grotere flexibiliteit zijn twee van de belangrijkste redenen voor digitale transformatie.

  • Grotere veerkracht: verbeterde veerkracht en grotere flexibiliteit zijn twee van de belangrijkste redenen voor digitale transformatie. Het adviesbureau BCG publiceerde in 2020 een artikel dat bespreekt hoe de pandemie de aandacht heeft gevestigd op bestaande operationele zwakheden. Het laat zien dat bedrijven meer dan ooit gemotiveerd zijn om digitale oplossingen in te zetten als middel om verhoogde veerkracht en flexibiliteit te genereren.
  • Duurzaamheid: digitale transformatie geeft bedrijven de tools die ze nodig hebben om hun doelstellingen op het gebied van duurzaamheid te bereiken. Dankzij slimme technologieën kunnen bedrijven complexe datasets uit alle sectoren van hun wereldwijde activiteiten vastleggen en analyseren. Met deze inzichten kunnen bedrijven veel processen beoordelen, zoals inkoop van grondstoffen, brandstofefficiëntie, verzending en logistiek. Met de kracht van AI en moderne bedrijfssystemen kunnen ondernemingen supply chains en bedrijfsmodellen bouwen die voorspellend en veerkrachtig zijn. En die na verloop van tijd steeds duurzamer en transparanter worden.  

Tegen 2018 had meer dan 89% van de leidinggevenden een op digitalisering gerichte bedrijfsstrategie geïmplementeerd. Begin 2020 was dat aantal alleen maar gegroeid. Maar helaas lopen veel projecten voor digitale transformatie nog vast. De oorzaak hiervan ligt niet bij de technologie, maar bij de strategie. Onevenwichtige doelstellingen en slechte communicatie zijn de belangrijkste oorzaken van vertragingen in dit proces.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over digitale transformatie.

Terug naar boven