Naar inhoud gaan
Man die kijkt naar data op een tablet

Wat is Cloud ERP?

De term Enterprise Resource Planning (ERP) is geïntroduceerd in de jaren negentig als beschrijving van software die helpt om bedrijfsprocessen volledig te beheren en te automatiseren, van financiën tot sales en productie. In deze begindagen werden ERP-systemen doorgaans geïmplementeerd op locatie: op de eigen servers van de klant, in hun eigen datacenters. Echter, in de jaren 2000 werd Cloud ERP geïntroduceerd en dat veranderde alles.

Wat is Cloud ERP-software?

Cloud ERP is software voor Enterprise Resource Planning die via internet toegankelijk is. Als IT-ruggengraat of als "brein" van een bedrijf biedt Cloud ERP-software geavanceerde functionaliteit voor alle kernprocessen in een organisatie.

 

Cloud ERP wordt gehost op het cloudcomputingplatform van een leverancier en wordt doorgaans geleverd als een service (Software-as-a-Service of SaaS ERP). Klanten zijn geen eigenaar van de software, maar leasen deze op jaar- of maandbasis. Er zijn geen hardwarekosten die vooraf moeten worden betaald en de leverancier zorgt voor onderhoud, upgrades en innovaties, dataopslag en beveiliging van de applicatie. 

Cloud ERP vs. on-premise ERP

Cloud ERP, of SaaS ERP, wordt gehost op het cloudplatform van uw leverancier en wordt beheerd door hun IT-team. On-premise ERP daarentegen wordt op uw eigen hardware en servers geïnstalleerd en beheerd door uw IT-team of een partner.

 

Bedrijven omarmen de cloud steeds meer. Uit een recent onderzoek bleek dat 63% van de bedrijven Cloud ERP verkoos boven on-premise ERP.  

Wat zijn de tien grootste voordelen van Cloud ERP?

Cloudgebaseerde systemen voor Enterprise Resource Planning omvatten doorgaans geïntegreerde modules voor bijvoorbeeld financieel beheer, productie, Supply Chain Management en zakelijke dienstverlening. Dit levert een keur aan bedrijfsvoordelen op.

 

Dit zijn de tien belangrijkste: 

De grootste voordelen van een modern Cloud ERP-systeem

Afbeelding die de 10 belangrijkste voordelen van Cloud ERP beschrijft
 
 1. Continue bedrijfsinnovatie: veel bedrijven stappen over op Cloud ERP om processen te verbeteren, verouderde bedrijfsmodellen en processen te wijzigen en nieuwe mogelijkheden te introduceren die best practices ondersteunen. Cloud ERP verbetert en versnelt niet alleen financiële en boekhoudprocessen, maar processen in het hele bedrijf, zelfs voor zakenpartners en bedrijfsnetwerken.
 2. Lagere kosten: met een abonnementsservice zijn er op voorhand geen inkoopkosten voor hardware of ERP-software. Ook de doorlopende IT-kosten en de daarmee samenhangende personeelskosten zijn lager, omdat de kosten voor upgrades en onderhoud door de aanbieder worden afgehandeld. Er kunnen aanzienlijke kostenbesparingen worden gerealiseerd, met name bij de implementatie van een Public Cloud ERP.
 3. Snelle, flexibele implementatie: de inwerktijd voor een Cloud ERP-systeem is veel sneller omdat uw SaaS-leverancier werkt met hardware- en software-installaties en personeel met expertise op het gebied van datacenterbeheer. Net als mobiele apps voor consumenten kunnen zakelijke bedrijfsapplicaties voor Cloud ERP eenvoudig worden geconfigureerd. Dankzij de intuïtieve gebruikersinterface kunnen gebruikers snel en eenvoudig met de app aan de slag. Zo zijn ze sneller productief en kunnen bedrijven beter inspelen op kansen.
 4. Eenvoud en automatisering: met een moderne Cloud ERP kunnen bedrijven op zichzelf staande, oude applicaties consolideren, alle bestaande en nieuwe applicaties standaardiseren en integreren, en stoppen met het gebruik van niet-gekoppelde systemen. Daarnaast kunnen ze workflows vereenvoudigen, processen op een intelligente manier automatiseren en het hele bedrijf efficiënter maken.
 5. Nieuwe functionaliteit: Cloud ERP-leveranciers bieden nieuwe functionaliteit en applicatieverbeteringen aan alle bedrijven die hun software gebruiken. Dat doen ze via continue upgrades en diverse jaarlijkse nieuwe grotere releases. Omdat updates tegelijkertijd aan iedereen worden geleverd, mist u nooit een kans doordat u moet wachten op een leverancier die uw aangepaste ERP-systeem moet bijwerken. Als klanten vergelijkbare behoeften hebben, kunnen ze de ERP-leverancier ook verzoeken om wijzigingen door te voeren. Daardoor is het algehele innovatietempo responsiever – en veel sneller. 
 6. Betere inzichten: moderne Cloud ERP-systemen zijn ontworpen om Big Data te ontsluiten, zodat u toegang hebt tot informatie die verborgen is in grote en complexe datasets. En hoewel oude ERP-systemen rapportagetools bieden, leveren ze niet de geïntegreerde, realtime analyses die beschikbaar zijn in de cloud. En dit zijn de sleutels tot betere besluitvorming. De mogelijkheid om trends te zien, veranderingen te voorspellen en processen te automatiseren verbetert het resourcegebruik en de klantenservice aanzienlijk.  
 7. Ondersteuning voor mobiele ERP: tegenwoordig moeten bedrijven werknemers, onderaannemers, leveranciers en klanten altijd en overal toegang tot informatie bieden. Hiervoor is ondersteuning van een beveiligd mobiel apparaat vereist. SaaS ERP-producten hebben ingebouwde mobiele functies; ze zijn dus niet achteraf toegevoegd. Moderne gebruikersinterfaces (UI) met een responsive design voor mobiele schermen zijn essentieel voor gebruikers.
 8. Toegang tot nieuwe technologieën: intelligente technologieën worden ingebouwd in moderne SaaS ERP-oplossingen om de productiviteit te verbeteren. Deze technologieën omvatten kunstmatige intelligentie (AI), machine learning en het Internet of Things (IoT), waarmee apparaten zoals machines of sensoren data kunnen terugsturen naar applicaties via de cloud voor actuele statusinformatie.    
 9. Betere beveiliging: met ERP-cloudsystemen worden beveiliging, databack-ups en herstel bij calamiteiten uitgevoerd door fulltime, professionele beveiligingsexperts. Cloudleveranciers bieden doorgaans de beste databeveiliging; beveiligingslekken in grote en middelgrote bedrijven treden hoofdzakelijk op bij on-premise systemen. Aangezien Cloud ERP-systemen completer, meer verbonden en meer samenwerkingsgericht zijn, voorkomen ze kwetsbaarheid bij integratiepunten en verminderen ze de risico's in landschappen met meerdere leveranciers. 
 10. Schaalbaarheid: aangezien groei moeilijk te voorspellen is, is schaalbaarheid belangrijk. Met een SaaS ERP-oplossing kunt u eenvoudig extra rekenkracht of dataopslagcapaciteit toevoegen als u een snelle groei doormaakt, in plaats van grote kapitaaluitgaven te doen.

 

Moderne Cloud ERP-systemen verbeteren processen, ondersteunen wijzigingen van verouderde bedrijfsmodellen en processen en introduceren nieuwe mogelijkheden voor best practices.

Het belang van Cloud ERP voor middelgrote bedrijven

ERP staat centraal in elk onderdeel van een middelgrote onderneming. Een goed Cloud ERP-systeem automatiseert processen op een intelligente manier, biedt inzichten met behulp van AI en machine learning, helpt ondernemingen om bedrijfsmodellen te innoveren, en nog veel meer. 

 

Naast deze voordelen zijn er drie belangrijke redenen waarom zo veel middelgrote bedrijven overstappen op cloudgebaseerde ERP:

 1. Verbeterde flexibiliteit: flexibiliteit is vooral belangrijk voor middelgrote bedrijven met groeipotentieel. Deze bedrijven zijn vaak specialisten in hun branche en zijn bijvoorbeeld werkzaam in de zakelijke dienstverlening. Ze hebben diepgaande relaties met klanten. Om snel te kunnen groeien, is het belangrijk om kansen te grijpen. Ze moeten nieuwe locaties toevoegen, nieuwe producten en diensten introduceren, overnames doen of reageren op faillissementen van concurrenten.

  Een oud systeem dat niet flexibel is en niet eenvoudig kan worden uitgebreid, zal de groei beperken omdat het niet snel genoeg de informatie kan verstrekken die nodig is om goede beslissingen te nemen. Als een bedrijf afhankelijk is van onafhankelijke rapportagesystemen (waarvan er veel gebruikmaken van tijdelijke oplossingen en Excelspreadsheets vanwege het gebrek aan integratie), is het voor afdelingen moeilijk om informatie te delen en samen te werken, en zo gemeenschappelijke, tijdgevoelige doelen te realiseren. 

 2. Inzicht in cashflow: in middelgrote bedrijven heeft het hoogste management de neiging om erg met kosten bezig te zijn. Cashflow is de levensader van middelgrote bedrijven. Het verbeteren van de winstmarge is vaak een topprioriteit. Het aanleggen van balansreserves en het stimuleren van groei vereisen een zorgvuldige afweging van werkkapitaal, exploitatiekosten en investeringen. En dat kan niet in een silo. Cloud ERP integreert boekhoudprocessen met bedrijfsprocessen, zowel intern als extern, waardoor met werkelijk alles op accurate wijze rekening kan worden gehouden. 

  Hoewel alle middelgrote bedrijven over een soort boekhoud- of ERP-systeem beschikken, leveren veel van deze systemen geen directe cashflow- en essentiële winstinformatie. Ze voldoen vaak niet aan de actuele behoeften van het bedrijf of kunnen niet met andere systemen worden geïntegreerd. 

 3. Eenvoudige integratie van applicaties: middelgrote bedrijven zijn doorgaans snel met het gebruik van deeloplossingen voor specifieke operationele behoeften, zoals callcentersoftware of buitendienstsystemen, maar hebben hun ERP-backbone maar langzaam veranderd. Het toevoegen van deze "bolt on"-oplossingen heeft echter veel kosten en complexiteit met zich meegebracht, omdat deze tools niet gemakkelijk met het ERP-systeem kunnen worden verbonden. Maar dit verandert nu dankzij de moderne Cloud ERP, waardoor steeds meer groeiende bedrijven hun ERP-oplossing onder de loep nemen. Bedrijven kiezen steeds vaker voor de eenvoudige integratie, schaalbaarheid en flexibiliteit van cloudgebaseerde ERP.

Probeer een moderne Cloud ERP-oplossing

Probeer SAP S/4HANA Cloud nu uit en ontdek de voordelen van een intelligent ERP-systeem

Is SaaS ERP veilig?

Met al het nieuws over datalekken en virussen is de vraag of Cloud ERP veilig is, terecht. Geen enkel systeem is 100% veilig tegen inbraak, maar de mate van beveiliging van uw systeem is afhankelijk van hoe het is geïmplementeerd en wie het beheert.

 

Dit zijn punten om rekening mee te houden:

 • Diefstal van data: recentelijk waren er meerdere gevallen in het nieuws waarbij databestanden van grote bedrijven werden gestolen en privégegevens van klanten op straat kwamen te liggen. Als we dieper ingaan op de details, zien we dat die data in de meeste gevallen waren opgeslagen in het bedrijf zelf, in plaats van in de cloud.
 • Dataverlies: het is vreselijk als grote hoeveelheden data verloren gaan, maar het kán gebeuren: bijvoorbeeld bij natuurrampen, als data per ongeluk worden gewist of wanneer een systeem crasht. De enige manier om uw data te herstellen, is door regelmatig een back-up te maken. Met Cloud ERP laten de infrastructuuraanbieders regelmatig back-ups maken op een externe locatie. Wanneer u data kwijt bent, kunt u ze eenvoudig herstellen en is uw systeem snel weer volledig operationeel.
 • Beveiliging: het juiste beveiligingsniveau is cruciaal. Middelgrote bedrijven beschikken meestal over een beperkt aantal IT-medewerkers en zij zorgen doorgaans voor de infrastructuur, systeemupdates en gebruikersproblemen. Slechts zeer weinig middelgrote ondernemingen hebben fulltime IT-beveiligingspersoneel. Met een gerenommeerde Cloud ERP-provider beschikken middelgrote bedrijven automatisch 24×7 over fulltime professionele beveiligingsexperts die ervoor zorgen dat alle beveiligingsupdates en -procedures op de juiste manier worden uitgevoerd.

Gezien het bovenstaande is Cloud ERP een veiligere optie dan on-premise implementatie voor middelgrote bedrijven.

ERP-productscherm dat laat zien hoe bufferniveaus moeten worden beheerd

Aan de slag met een ERP-systeem in de cloud

Cloud ERP is een bewezen, volwassen oplossing die vandaag de dag door duizenden bedrijven over de hele wereld wordt gebruikt (waarschijnlijk ook door veel van uw concurrenten).

 

Bedrijven die voor Cloud ERP kiezen, kunnen hun transformatie-inspanningen versnellen via directe en continue toegang tot de tools die verandering kunnen bevorderen. Daarnaast beschikken ze over de flexibiliteit en de kracht om er gebruik van te maken wanneer zich kansen voordoen. 

 

Voor groeiende bedrijven is de overgang naar de cloud een onvermijdelijke stap om een hoger niveau te bereiken. De beloningen van snellere processen, betere informatie en snel rendement kunnen worden geverifieerd door rapporten van analisten (van Gartner, Aberdeen, Forrester en anderen) en door succesverhalen van klanten in branches als de uwe.

Maak kennis met een moderne Cloud ERP

Profiteer van een razendsnelle database, ingebouwde AI en een klantgerichte gebruikerservaring.

Artikelen over Cloud ERP

SAP Insights nieuwsbrief

Nu aanmelden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en krijg belangrijke inzichten.

Meer lezen

Terug naar boven