Naar inhoud gaan
Lucht met wolken

De basics van cloud: wat is cloudcomputingtechnologie?

Cloudcomputing is op de markt, en iedereen wil er meer over weten. Uw gebruikers en klanten zijn gewend aan hun persoonlijke mobiele apps, zoals Facebook en Google Docs, waarin zij altijd en overal contact kunnen hebben en kunnen werken. Maar cloudcomputing is zoveel meer dan alleen een moderne webinterface. Geweldige responstijd, gegevensopslag, informatietoegang, betrouwbaarheid en veiligheid zijn allemaal van cruciaal belang voor elk bedrijf dat de overstap naar de cloud wil maken. Hoogstwaarschijnlijk heeft u al van uw vakgenoten gehoord over hun succes met cloudcomputing en over hoe ze nu profiteren van de meest actuele technologie, veel meer flexibiliteit of lagere IT-kosten.

Wat is cloudtechnologie?

Cloudcomputing levert op abonnementsbasis services zoals gegevensopslag, beveiliging, netwerken, softwareapplicaties en business intelligence via internet.

Wat is cloudcomputing?

Terwijl u de wereld van cloudcomputing verkent, wilt u waarschijnlijk meer weten over bepaalde termen, definities en beschikbare keuzes op het gebied van cloudcomputing. Hier vindt u relevante informatie, waaronder uitleg over termen als SaaS, PaaS, IaaS, public cloud, private cloud, hybrid cloud, en hoe ze van elkaar verschillen. De cloud biedt een heleboel voordelen en deze zullen we eerst bekijken.

Voordelen van cloudcomputing

  • Betrouwbaar: veilig en beschikbaar. Zorg voor toegang tot uw cloudsysteem, altijd en overal, met een uitstekende responstijd.  Draai op beveiligde servers met ondersteuning van fulltime beveiligingsexperts. Weet dat uw gegevens redundant zijn en er een remote back-up bestaat.
  • Flexibel: krijg de rekenkracht die u nodig heeft, wanneer u deze nodig heeft. Meer of minder servers, netwerk- of opslagruimte. Haal nieuwe gebruikers meteen aan boord. Breid uit naar nieuwe regio's. En dat alles snel en eenvoudig.
  • Financieel: betaal alleen voor wat u nodig heeft. Geen kosten vooraf voor hardware of faciliteiten. IT heeft minder tijd nodig voor onderhoud en upgrade van systemen. Investeer in plaats daarvan uw middelen en mensen in projecten die omzet genereren.
  • Up-to-date: beschik altijd over de nieuwste versies van platform, database en softwareapplicaties. Profiteer daarnaast van nieuwe technologieën als machine learning (ML), kunstmatige intelligentie (AI) en Internet of Things (IoT). Blijf altijd bij met de nieuwste innovaties.
placeholder

 

 

Typen cloudcomputingservices

Cloudcomputing is onderverdeeld in drie hoofdservicecategorieën: SaaS, PaaS en IaaS. Sommige aanbieders combineren deze diensten, en anderen bieden ze onafhankelijk van elkaar aan.

Typen cloudcomputingservices

De drie soorten cloudcomputingdiensten

Wat is SaaS?

 

Met Software-as-a-Service (SaaS) wordt software gehost op een remote server en hebben klanten altijd en overal toegang via een webbrowser of een standaardwebintegratie. De SaaS-aanbieder zorgt voor back-ups, onderhoud en updates. SaaS-oplossingen omvatten onder meer enterprise resource planning (ERP), customer relationship management (CRM) en projectmanagement.

 

Wat is PaaS?

 

Platform-as-a-Service (PaaS) is een cloudgebaseerde ontwikkelingsomgeving voor applicaties die ontwikkelaars alles biedt om apps te bouwen en implementeren. Met PaaS kiezen ontwikkelaars de functies en cloudservices die zij willen, op abonnementsbasis of op basis van werkelijk gebruik.

 

Wat is IaaS?

 

Met Infrastructure-as-a-Service (IaaS) 'huren' bedrijven computingresources. Ze betalen dan op basis van hun daadwerkelijke gebruik voor servers, netwerken, opslag en besturingssystemen. De infrastructuur schaalt mee, en klanten hoeven niet in de hardware te investeren.

IaaS, PaaS of SaaS?

Vergelijk SaaS, PaaS en IaaS en ontdek wat u van elk “as-a-Service”-model kunt verwachten. De meeste bedrijven gebruiken nu een mix van de drie opties, en de grenzen ertussen vervagen soms.

Edit Table Feature Comparison Component

Soorten cloudimplementaties

Er zijn drie verschillende soorten cloudimplementaties: public, private en hybrid. Veel bedrijven kiezen meer dan één benadering en zetten een multicloudomgeving op.

Soorten implementaties van cloudcomputing

Implementatieopties voor cloud

  1. Public cloud: met een public cloud worden services aan klanten geleverd via een netwerk dat beschikbaar is voor gebruik door klanten van de aanbieder. Public clouds zijn efficiënt en betaalbaar, en vaak multitenant; de aanbieder voert uw service uit in een gedeelde omgeving.
  2. Private cloud: met een private cloud worden services onderhouden op een eigen, afgesloten netwerk dat door een firewall wordt beveiligd. U bouwt een private cloud binnen uw eigen datacenter. Of u abonneert u op een datacenter dat wordt gehost door een aanbieder. Private clouds bieden de beste beveiliging en controle.
  3. Hybrid cloud: een hybrid cloud is een combinatie van public cloud, private cloud en on-premise-infrastructuur. Hybrid clouds laten u gevoelige informatie opslaan in een traditioneel datacenter of private cloud, terwijl u gebruikmaakt van de resources van een public cloud.

Public cloud, private cloud of hybrid cloud?

Vergelijk de drie verschillende soorten cloudimplementaties om te ontdekken wat het beste zou werken voor uw bedrijf.

Edit Table Feature Comparison Component

Cloudbeveiliging

Is de cloud echt veilig? Hoe veilig de cloud is, hangt af van de manier waarop deze is geïmplementeerd en van de mogelijkheden van de cloudserviceaanbieder. Gebleken is dat cloud in de meeste gevallen meer veiligheid biedt dan on-premise-installaties. Hier zijn meerdere redenen voor:

 

Locatie van data: een on-premise-implementatie houdt in dat uw data zich op uw faciliteit bevindt. Als iemand uw data wil stelen, is de eerste stap om erachter te komen waar de data is. De grote cloudaanbieders hebben vele servers op diverse locaties, zodat het moeilijk is om te achterhalen waar data zich bevindt.

 

Beveiliging: met een on-premiseoplossing beheert uw personeel alle beveiligingsprocedures en software-updates. Onlangs nog heeft een grote, bekende verzekeringsmaatschappij een beveiligingslek gehad en daarbij bleek dat de IT-afdeling al maanden geen beveiligingsupdates had geïnstalleerd. Met een gerenommeerde cloudprovider beschikken bedrijven fulltime over professionele beveiligingsexperts om de data veilig te houden.

 

Back-up: in een traditionele implementatie van bestaande applicaties in uw faciliteit bent u beschikbaar voor regelmatige back-ups van uw waardevolle informatie. Als uw bedrijf dit doet, is het nog steeds nodig om actuele kopieën elders op te slaan.

De toepassing van nieuwe technologieën via de cloud

IT-afdelingen staan onder steeds grotere druk om van kostenplaatsen te veranderen in afdelingen die waarde genereren en moeten nu het voortouw nemen bij innovatie. Cloudcomputing en Platform-as-a-Service (PaaS) kunnen een katalysator vormen voor CIO's die een succesvolle bi-modale IT-omgeving willen beheren die snelle innovatie mogelijk maakt, terwijl de missiekritische kern van het bedrijf op een veilige manier wordt ondersteund.

Blijf bouwen aan uw cloudexpertise

Wilt u transformeren naar een hybride cloudlandschap? In deze gratis online cursus van openSAP leert u alles over hybride cloudlandschappen, waaronder best practices voor integratie, beveiliging en bedrijfsvoering. Bekijk de volgende stappen en strategieën om uw eigen hybride cloudtransformatie te starten.

placeholder

Cloudtechnologie en -services van SAP

SAP biedt een krachtig technologieplatform om uw zakelijke behoeften te ondersteunen.

SAP Insights nieuwsbrief

placeholder
Meld je vandaag nog aan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg belangrijke inzichten.

Meer lezen

Terug naar boven