Naar inhoud gaan
Auto's op een snelweg vanuit de lucht gezien

Supply chain control towers: voor volledige zichtbaarheid

Tijdens de pandemie ondervond iedereen op de een of andere manier de gevolgen van verstoringen in de supply chain: geen toiletpapier in de schappen van de supermarkt, een tekort aan N95-maskers en medische apparatuur, schaarste aan timmerhout. Het was zelfs moeilijk om een puppy te vinden om te adopteren. COVID-19 heeft de kwetsbare plekken in de moderne wereldwijde toeleveringsketens scherp in beeld gebracht. In combinatie met het Amazon-effect, de geopolitieke uitdagingen en de overstap naar reshoring en nearshoring is de kans op verstoringen in de supply chain enorm, en ondernemers zijn zich hier meer dan ooit van bewust.

 

Daar komt nog bij dat bedrijven momenteel te maken hebben met een afnemende loyaliteit van hun klanten. En een toenemende druk om hoogwaardige producten, diensten en klantervaringen te leveren tegen concurrerende prijzen. Door deze samenloop van omstandigheden is het uiterst belangrijk dat supplychainteams weten wat er nu in hun supply chain gebeurt, waarom dat gebeurt en hoe ze daar snel iets aan kunnen doen voordat kleine verstoringen grote kostbare problemen worden. 

 

Supply chain control towers bieden precies dat inzicht dat organisaties nodig hebben om door deze complexe situatie te laveren.

Uit een onderzoek uit 2018 bleek dat "zichtbaarheid de grootste uitdaging was voor leidinggevenden in de supply chain wereldwijd". En dat was nog vóór de pandemie.

Nu we uit de COVID-19-chaos komen, is het belangrijker dan ooit om volledig zicht op de hele supply chain te hebben om complexe, moderne netwerken te beheren.

Wat is een supply chain control tower?

Een supply chain control tower is een cloudgebaseerde oplossing die geavanceerde technologieën, zoals kunstmatige intelligentie (AI), machine learning en het Internet of Things (IoT), gebruikt om proactief supply chains te beheren.

 

Supply chain control towers bieden end-to-end, realtime zichtbaarheid over het gehele netwerk van een organisatie, inclusief leveranciers, producenten en zakenpartners. Organisaties kunnen ermee beheren wat ze niet kunnen zien, plannen maken voor talloze onbekende variaties, en verstoringen en risico's afzwakken voordat ze ontaarden in echte problemen. We leven in een wereld waarin historische data niet meer nauwkeurig de huidige en toekomstige vraag kunnen voorspellen en verstoringen variëren van extreem weer, tot handelsoorlogen, tot tankers die het Suezkanaal blokkeren. Daarom zijn zichtbaarheid en directe toegang tot actuele informatie essentieel voor de flexibiliteit en veerkracht van de supply chain

 

Data zijn het levensbloed van deze controletorens. Deze systemen verzamelen grote hoeveelheden actuele gegevens uit de gehele supply chain om een toegankelijk, bruikbaar 360-gradenbeeld te bieden van wat er in realtime gebeurt in de supply chain. Deze data worden gebruikt om:

 • What-if-analyses uit te voeren en scenario's te vergelijken
 • Simulaties van wijzigingen in vraag en aanbod uit te voeren
 • Problemen te identificeren met klantalerts en ze snel aan te pakken
 • Samen te werken met partners in de hele supply chain
 • Markering en afhandeling van uitzonderingen te automatiseren 

Met de ontwikkeling van de supply chain control towers zijn de functionele silo's afgebroken. Hierdoor kunnen organisaties verbinding maken met hun gehele leveringsnetwerk. Dit heeft de zichtbaarheid, samenwerking en optimalisatiemogelijkheden in de supply chain enorm verbeterd. 

Controletorens vroeger en nu

Supply chain control towers zijn niet nieuw, maar in het begin waren het afgebakende, lineaire systemen: ze boden alleen inzicht in een bepaald gebied van de activiteiten, zoals transport, logistiek of magazijnbeheer. Het waren meestal on-premise softwareoplossingen met beperkte mogelijkheden.  

 

Je had onder meer de volgende controletorens:

 • Logistieke control towers
 • Operationele control towers
 • Control towers voor transport
 • Analytische control towers
 • Control towers voor voorraadbeheer

Analytische control towers gaven analyses, maar geen richtlijnen om bijvoorbeeld problemen aan te pakken. En controletorens voor transport hielden transportdata bij, maar verder niets. De meeste van deze controletorens boden alleen zichtbaarheid aan de directe handelspartners. Maar naarmate de supply chains steeds sneller en complexer werden, werd het moeilijker om problemen te organiseren en op te lossen in de verouderde, afgebakende systemen en control towers.

 

Dit veranderde allemaal door de opkomst van de cloud met zijn rekenkracht en de mogelijkheid om grote hoeveelheden data op te nemen en te analyseren - in combinatie met kunstmatige intelligentie, machine learning, IoT en predictive en prescriptive supply chain analytics. Een moderne supply chain control tower biedt end-to-end inzicht en uitgebreide context in alle supplychainprocessen. 

 

Nu control towers zich ontwikkelen tot systemen voor de complete supply chain, is er veel vraag naar. Volgens Grandview Research werd de omvang van de wereldwijde markt voor controletorens in 2018 gewaardeerd op 2,58 miljard dollar en zal dit bedrag naar verwachting oplopen tot 17,24 miljard dollar in 2027.

Voordelen van een supply chain control tower

Een supply chain control tower biedt end-to-end zichtbaarheid, beslissingsondersteuning en de mogelijkheid om snel bij te sturen, en vergroot daarmee de veerkracht van supply chains. Een veerkrachtige supply chain kan de gevolgen van verstoringen voorkomen of juist snel herstellen van verstoringen wanneer deze zich toch voordoen. De belangrijkste voordelen van een supply chain control tower zijn onder meer:

 • End-to-end inzicht in de supply chain: met inzicht in de volledige supply chain, inclusief leveranciers, fabrikanten, transporteurs, magazijnen en externe logistieke partners (3PL's), kunnen bedrijven proactief hun supply chains beheren, waardoor hun risico's en kosten afnemen. 
 • Correctere prognoses en besluitvorming: data kunnen worden geaggregeerd, gekoppeld en uitgebreid via predictive analytics. Dat leidt tot betere, meer geautomatiseerde besluitvorming en zelfcorrectie. Uiteindelijk resulteert dit in efficiëntere processen en minder verspilling. 
 • Meer flexibiliteit in de supply chain: flexibele supply chains kunnen meebewegen als er iets onverwachts gebeurt. Deze flexibiliteit zorgt voor betere klantervaringen, snellere responstijden en in het algemeen een efficiëntere supply chain. 
 • Betere samenwerking in de supply chain: een supplychainsysteem dat partners, leveranciers en logistieke dienstverleners met elkaar verbindt, maakt het makkelijker voor organisaties om samen te werken. Wanneer je problemen rechtstreeks met partners kunt aanpakken, los je ze sneller op, zijn de kosten lager, heb je tevredenere klanten en lopen er minder partners en talenten weg. 
 • Optimale voorraadniveaus: supply chain control towers bieden inzicht in de voorraad in het hele netwerk, zodat bedrijven kunnen beschikken over wat ze nodig hebben, waar ze dat nodig hebben en wanneer ze dat nodig hebben. Ze verhogen de winst en de omloopsnelheid van de voorraad en zorgen dat er minder voorraad- en materiaaltekorten optreden.

Zien, beslissen en handelen: verstoringen van de supply chain voorkomen

Met supply chain control towers kunnen leidinggevenden in de supply chain in realtime zien, beslissen en handelen.

Schematische weergave van de werking van een supply chain control tower

Proces van de supply chain control tower

 1. Zien: identificeer oorzaken van uitzonderingen, traceer problemen tot de oorsprong en zie door de silo's heen, waaronder ERP-systemen, magazijnbeheer en orderbeheer. 
 2. Beslissen: gebruik op scenario's gebaseerde modellering en supply chain analytics om reactieve en predictieve waarschuwingen te creëren, de impact van uitzonderingscondities te beoordelen en problemen te begrijpen en de prioriteit ervan te bepalen wanneer ze zich voordoen. 
 3. Handelen: bevorder betere en snellere besluitvorming op basis van een allesomvattende weergave van de data in combinatie met granulaire zichtbaarheid: dit zal de supply chain optimaliseren.   

Hoe werken supply chain control towers?

Alles wat er binnen een supply chain control tower gebeurt, berust op data: bruikbare data invoeren, de data nauwkeurig en efficiënt analyseren, ze op een bruikbare manier presenteren en ze vervolgens gebruiken voor een goed gefundeerde, geoptimaliseerde besluitvorming. Hoe beter en vollediger de data zijn die je supply chain control tower gebruikt, des te beter zullen de resultaten zijn. 

 

Een supply chain control tower:

 • Verzamelt en integreert automatisch gestructureerde en ongestructureerde data uit de gehele supply chain, van barcodes, externe sensoren en het Internet of Things (IoT) tot weer- en verkeersdata, om realtime informatie en inzichten te bieden. 
 • Combineert die data met logica om actuele informatie te bieden via gebruiksvriendelijke dashboards die inzicht geven in essentiële operationele functies, zoals productontwikkeling, orderbeheer, voorraadplanning, productie en meer. 
 • Maakt gebruik van granulaire zichtbaarheid om de flexibiliteit te verbeteren bij de reactie op tactische en operationele verstoringen. Een supply chain control tower kan ook gebeurtenissen voorspellen die zich in de nabije toekomst kunnen voordoen. En dat gebeurt snel, zodat supplychainteams kunnen anticiperen op problemen en de juiste prioriteiten kunnen stellen. 
 • Ondersteunt geautomatiseerde besluitvorming en zelfcorrectie, deels vanuit het vermogen om de oorzaken van problemen te identificeren en problemen naar de bron te traceren. En de controletoren leert, registreert, reageert en wordt voortdurend beter dankzij AI en machine learning. 
 • Maakt het makkelijk voor betrokkenen om draaiboeken voor procedures te maken waarin is vastgelegd hoe specifieke problemen met de planning van de supply chain kunnen worden opgelost. Deze draaiboeken kunnen worden gedeeld met supplychainteams als er een probleem wordt gedetecteerd, om hun reactie te stroomlijnen en te standaardiseren. 

Praktijkvoorbeelden van supply chain control towers

Ontdek hoe Schnellecke Logistics SE, die supply chains in de auto-industrie over de hele wereld draaiende houdt met logistieke diensten en benodigdheden, realtime transparantie realiseerde met een digitale control tower.

 

Lees hoe Orkla Food Ingredients, een distributeur van ingrediënten voor bakkerijproducten en ijsbereiding en plantaardige producten voor 22 Europese landen, proactieve beslissingen over planning van de supply chain neemt met diepgaande, accurate inzichten.

Ontdek de control towers mogelijkheden 

Vergroot de transparantie en flexibiliteit van de supply chain met SAP IBP

SAP Insights nieuwsbrief

Meld je vandaag nog aan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg belangrijke inzichten.

Meer lezen

Terug naar boven