Naar inhoud gaan

Wat is het Internet of Things (IoT)? 

Wat is het Internet of Things (IoT)?

Het Internet of Things is een netwerk van fysieke objecten die met elkaar verbonden zijn. Denk aan auto's, machines, huishoudelijke apparaten en dergelijke. Deze objecten maken gebruik van sensoren en API's om verbinding te maken met, en data uit te wisselen via, het internet. Een groot voordeel van IoT is dat handmatige processen geautomiseerd zijn.

Hoe werkt het IoT?

Het Internet of Things is afhankelijk van een hele reeks technologieën, zoals Application Programming Interface (API's) waarmee apparaten verbinding kunnen maken met het internet. Andere belangrijke IoT-technologieën zijn beheertools voor big data, predictive analytics, AI en machine learning, de cloud en radiofrequentie-identificatie (RFID).

IoT-platforms en -architectuur

Cloudgebaseerde IoT-platforms en -architecturen maken verbinding met werkelijke en virtuele werelden. Hiermee kunnen bedrijven de connectiviteit en veiligheid van IoT-apparaten beheren, data van apparaten verzamelen, apparaten koppelen aan backendsystemen, de interoperabiliteit van IoT waarborgen en IoT-applicaties bouwen en uitvoeren. 

De data-explosie Internet of things IoT

Slimme apparaten genereren een enorme hoeveelheid IoT-data die realtime moet worden geanalyseerd en ingezet. Daarbij spelen predictive analytics en big data analytics een belangrijke rol. Ook machine learning wordt gebruikt om context toe te voegen aan data en acties te triggeren, zonder tussenkomst van mensen.

Het Industrial Internet of Things (IIoT) en M2M

In de manufacturing heet IoT het Industrial Internet of Things (IIoT), ook wel bekend als Industrial Internet of Industry 4.0. Het IIoT maakt gebruik van M2M-technologie (Machine to Machine) om alles van monitoring en telemetrie op afstand tot voorspellend onderhoud te ondersteunen.

Wat zijn de voordelen van het Internet of Things?

Er zijn veel voordelen van IoT. De belangrijkste voordelen zijn operationele efficiency, een verbeterde klantervaring en productiviteit van personeel vergroot. Dit leidt tot ontwrichting van traditionele bedrijfsmodellen en opent de weg voor nieuwe mogelijkheden in organisaties.

Nieuwe bedrijfsmodellen en inkomsten

Automatische aanvulling van producten? Abonnementsservices? Apps? Het IoT ontwricht traditionele bedrijfsmodellen en creëert gigantische mogelijkheden voor bedrijven. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van nieuwe services op basis van realtime sensorgegevens en informatie.

Operationele efficiency

Een van de grootste voordelen van het IoT is de efficiency die daarmee kan worden bereikt. Veel bedrijven gebruiken het IoT om bedrijfs- en productieprocessen te automatiseren, processen op afstand te bewaken en aan te sturen, supply chains te optimaliseren en resources te behouden.

Productiviteit van personeel

Wearables en andere IoT-apparaten zorgen in veel marktsegmenten voor een veel hogere productiviteit en tevredenheid van het personeel. De technologie zorgt voor een betere besluitvorming, automatisering van routinewerk, snellere communicatie en nog veel meer.

Rijkere klantervaring

Van het integreren van customer care met daadwerkelijke productprestaties en -toepassingen tot het leveren van sterk gepersonaliseerde producten en services. Het IoT biedt vele manieren om de klantervaring te verbeteren, zowel in de digitale als in de fysieke wereld.

Gebruikscases van IoT in belangrijke sectoren

Het Internet of Things heeft een grote invloed in veel branches en beroepstakken. Deze drie sectoren lopen daarbij voorop:

Transport

Over de hele wereld worden passagiers en vracht van A naar B vervoerd met intelligente transportsystemen. Er worden duizenden IoT-sensoren gebruikt in vliegtuigen, treinen, schepen en voertuigen om alles te optimaliseren. Van motorprestaties en veiligheid tot logistiek en supply chain management.

Automotive

Autofabrikanten en technologiebedrijven gebruiken het IoT om bestuurders van connected auto's (of slimme auto's) te helpen om aanrijdingen te voorkomen, onderhoud te voorspellen, een parkeerplaats te vinden en meer. Dankzij het IoT en machine learning worden er ook al zelfrijdende auto's op de markt gebracht.

Vergroot uw kennis met een gratis IoT-cursus

Hoe het IoT de maatschappij verandert

In deze cursus laten IoT-experts zien hoe het IoT en slimme services de maatschappij veranderen. Ook komen de belangrijkste IoT-technologieën aan bod, net als de uitdagingen en mogelijkheden die de toekomst gaat bieden.

Deel 1: “Imagine IoT”

In deze IoT-cursus komen de basisprincipes aan bod, zoals hoe het IoT werkt en hoe het de manier waarop we leven verandert. U werkt met gebruikscases van het IoT en maakt met gebruiksvriendelijke tools uw eigen prototype.

Deel 2: “Touch IoT”

Bouw meer praktijkervaring op met het IoT. Probeer SAP Connected Goods uit, een oplossing die verbinding maakt met producten met sensoren en deze monitort. En doe mee aan een prototypewedstrijd.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en trends op het gebied van Internet of Things

Bernd Leukert
Products and Innovation
SAP

IoT: van megatrend naar gemeengoed

Het Internet of Things is een integraal onderdeel geworden van elke digitaliseringsstrategie en is nu zo ver ontwikkeld dat het verschillende technologieën omvat met een enorm zakelijk potentieel.

Derek Klobucher
Brand Journalist
SAP

Meerwaarde creëren dankzij technologie

Lees hoe bedrijven blockchain, het IoT en machine learning gebruiken om specifieke problemen op te lossen, en tegelijkertijd nieuwe bedrijfsmodellen ontdekken.

SAP Nederland

Zo verzeker je schaalbaarheid van je IoT-omgeving

Het Internet of Things biedt prachtige kansen voor groei. Maar wat als die groei ineens een knelpunt vormt, omdat je IoT-omgeving niet meeschaalt? 

Veelgestelde vragen over Internet of Things (IoT)

Wat is het Internet of Things?

Het Internet of Things is een netwerk van fysieke objecten die met elkaar verbonden zijn. Denk aan auto's, machines, huishoudelijke apparaten en dergelijke. Deze objecten maken gebruik van sensoren en API's om verbinding te maken met, en data uit te wisselen via, het internet. Een groot voordeel van IoT is dat handmatige processen geautomiseerd zijn.

Wat zijn voordelen van IoT?

Er zijn veel voordelen van IoT. De belangrijkste voordelen zijn operationele efficiency, een verbeterde klantervaring en productiviteit van personeel vergroot. Dit leidt tot ontwrichting van traditionele bedrijfsmodellen en opent de weg voor nieuwe mogelijkheden in organisaties.

  • Nieuwe bedrijfsmodellen en inkomsten
  • Operationele efficiency
  • Productiviteit van personeel
  • Rijkere klantervaring
Hoe werkt het Internet of Things?

Het Internet of Things is afhankelijk van een hele reeks technologieën, zoals Application Programming Interface (API's) waarmee apparaten verbinding kunnen maken met het internet. Andere belangrijke IoT-technologieën zijn beheertools voor big data, predictive analytics, AI en machine learning, de cloud en radiofrequentie-identificatie (RFID).

Terug naar boven