Naar inhoud gaan
Persoon die in-memory ERP gebruikt

Echte voordelen van een in-memory database

Wat is een in-memory database? Simpel gezegd is dit een database die is opgeslagen in het computergeheugen en niet op een traditionele locatie zoals een vaste schijf. Ze staan ook wel bekend als realtime databases (RTDB).  Voor de meeste bedrijfsapplicaties is de tijd die nodig is om data op te slaan en op te vragen de belangrijkste factor voor de snelheid waarmee taken kunnen worden uitgevoerd. Een paar milliseconden om data van een schijf op te halen lijkt misschien triviaal, maar wanneer we deze vertraging met duizenden of miljoenen records vermenigvuldigen, wordt duidelijk dat dit ingrijpende gevolgen kan hebben voor de systeemsnelheid en -prestaties. Wanneer de data al in het geheugen zitten, heeft de gebruiker er vrijwel ogenblikkelijk toegang toe.

 

Bedrijven hebben tegenwoordig behoefte aan realtime informatie, dat wil zeggen dat ze moeten weten wat er nu gebeurt, niet wat er gisteren of zelfs enkele minuten geleden is gebeurd. Bedrijven verwachten steeds meer van hun computersystemen en verwachten ook dat ze sneller werken dan oudere systemen, zodat ze de snel veranderende wereld kunnen bijbenen. Een in-memory database ligt dan voor de hand, maar tot voor kort was geheugen te duur en werden computersystemen niet gebouwd om efficiënt met de grote hoeveelheid benodigd geheugen om te gaan. Dat is inmiddels veranderd. Moderne databases  kunnen de snelheid en responsiviteit leveren die gebruikers vandaag de dag nodig hebben. Programma's die zijn geschreven voor in-memory data vereisen minder instructies, die ook nog eens sneller worden uitgevoerd. Gebruikersquery's leveren de informatie zonder de vertragingen die gebruikelijk zijn bij traditionele databasesystemen.

 

In-memory databases, ook wel realtime databases (RTDB) genoemd, worden sinds de jaren tachtig gebruikt in sectoren waar de snelle responstijden essentieel waren, zoals telecommunicatie, bankwezen, reissector en kansspelen. Nu is er betaalbare geheugen- en systeemhardware beschikbaar voor alle branches en applicaties, zoals ERP-systemen.

Waar worden in-memory databases tegenwoordig gebruikt?

De opkomst van betaalbare voor in-memory geschikte systemen heeft mogelijkheden gecreëerd voor snellere verwerking en responsievere systemen voor allerlei bedrijfsapplicaties, niet alleen de op grote hoeveelheden transacties gerichte systemen die we hiervoor noemden. In-memory databases zijn ideaal voor applicaties die veel data verwerken (bijvoorbeeld geavanceerde planning, simulatie en analytics). Daarnaast zijn ze geschikt voor het verwerken van transacties waarbij de vraag onregelmatig is en er grote, onvoorspelbare pieken in inkomend verkeer zijn. Ze zijn vooral goed voor bedrijven waar data snel toenemen, zoals data van:

 • Bewaking van medische apparaten
 • Realtime financiële analyses
 • Online bankieren en creditcardverkopen
 • E-commercesites en online veilingen
 • Realtime marktdata over nieuwe producten of nieuw aanbod
 • Machine learning voor facturatie- en abonneeapplicaties
 • GIS-verwerking (geografische informatiesystemen)
 • Streaming van sensordata (IoT)
 • Netwerk- en netbeheer
 • Reclameresultaten (A/B-tests voor online advertenties)
 • Interactief gamen
 • En meer...

Voordelen van in-memory

Een hoge lees- en schrijfsnelheid is het belangrijkste kenmerk van in-memory data, en zorgt ervoor dat verwerking en respons in bedrijfsapplicaties sneller en beter gaan. Maar applicatieontwikkelaars beseften al gauw dat deze snellere respons en toegenomen capaciteit ook waardevol zijn omdat ze het mogelijk maakten om verschillende andere tools en programma's opnieuw te ontwerpen zodat ze meer waarde opleveren. Wanneer een database van het begin af aan als een in-memory database wordt ontworpen en opgebouwd, kunnen er talrijke verbeteringen worden aangebracht in het ontwerp van interne datamodellen en -processen.

 

Datamodel: er zijn verschillende databasestructuren ontwikkeld voor verouderde technologieën om de datatoegang voor verschillende taken te optimaliseren:

 • Data die in rijen worden opgeslagen (traditioneel schema)
 • Architectuur op basis van kolommen die een omvangrijke, snelle toegangsrespons biedt voor een beperkte subset van data
 • Speciale databases voor ongestructureerde data
 • Andere structuren die de toegang in specifieke use cases kunnen versnellen of aan speciale eisen voldoen.
placeholder

Probeer onze in-memory database

Probeer SAP HANA Cloud uit en ontdek de voordelen van een in-memory database. 

Met een moderne in-memory database kunnen alle soorten data in één systeem worden opgeslagen, inclusief gestructureerde transacties en ongestructureerde data zoals spraak, video, documenten en e-mails, die allemaal even snel toegankelijk zijn.

 

Snellere verwerking: in-memory databases zijn sneller dan bestaande databases omdat er minder CPU-instructies nodig zijn om data op te halen. Ontwikkelaars kunnen dit voordeel benutten door meer functies toe te voegen zonder dat dit meteen leidt tot een tragere systeemrespons. Ook parallelle verwerking, waarbij meerdere subsets (kolommen) tegelijk kunnen worden verwerkt, verhoogt de snelheid en capaciteit.

 

Gecombineerde tools: traditionele systemen slaan transactiedata op in een bestaande database die toegankelijk is via online transactieverwerking (OLTP). Om een view voor analyses te krijgen, worden de data vervolgens vaak verplaatst naar een afzonderlijke database (datawarehouse), waar grote datasets (of big data) met OLAP-tools (Online Analytical Processing) kunnen worden geanalyseerd. Moderne, in-memory databases kunnen zowel OLAP als OLTP ondersteunen, waardoor er geen redundante opslag meer nodig is en er geen vertragingen meer optreden tussen dataoverdrachten. Dit neemt vervolgens zorgen over de volledigheid of tijdigheid van de warehousedata weg.

 

Kleinere digitale voetafdruk: traditionele databases slaan een grote hoeveelheid redundante data op. Het systeem creëert bijvoorbeeld een kopie van elke rij die wordt bijgewerkt en voegt tabellen met gecombineerde datasets toe, waardoor er meer ruimte en meer onderhoud nodig is. Met databases op basis van kolommen wordt de redundantie voor OLAP/OLTP zoals hierboven vermeld vermeden, en worden wijzigingen opgeslagen wanneer ze worden toegepast op de database.

 

Direct inzicht: een moderne, in-memory database biedt geïntegreerde analysefuncties om inzichten te leveren voor realtime waarschuwingen en operationele rapportage over actuele transactiedata.

Hoe werkt een moderne, in-memory database?

Het zou inefficiënt en overbodig zijn om alle data van een bedrijf in het geheugen te bewaren. Sommige data worden dan ook in-memory bewaard (zogenaamde 'warme opslag') terwijl andere data op schijf worden opgeslagen ('koude opslag'). De aanduidingen 'warm' en 'koud' zijn afkomstig van paradigma's voor informatieverwerking die de cloudcomputingsector heeft ontwikkeld.  

 

Warme data worden beschouwd als bedrijfskritisch en worden vaak gebruikt. Ze worden dus in het geheugen bewaard zodat ze snel kunnen worden opgehaald en bewerkt.
Voorbeeld van warme en koude opslag

Voorbeeld van warme versus koude opslag voor een ERP-systeem.

De meer statische data, dus data die zelden worden opgevraagd en normaliter niet nodig zijn voor actief gebruik, kunnen op een goedkopere (en oneindig uitbreidbare) manier worden opgeslagen op vaste schijven of solid-state devices (SSD). Data in koude opslag profiteren niet van de snelle toegang van een in-memory database, maar zijn nog steeds direct beschikbaar wanneer ze nodig zijn voor minder tijdkritische toepassingen. Koude opslag is het beste voor historische data, afgesloten activiteiten, oude projecten en dergelijke.

 

Bij de planning van de migratie naar een in-memory database besluit het implementatieteam hoe bestaande data moeten worden gesorteerd voor koude opslag (voor niet meer actuele toepassingen) en warme opslag (voor lopende activiteiten). Ook moeten er archiveringscriteria worden bepaald om de actieve systemen en data in topconditie te houden.

 

In-memory databasesystemen zijn ontworpen met 'persistentie' voor het vastleggen van alle transacties en wijzigingen, om standaardback-up van data en systeemherstel mogelijk te maken. Dankzij persistentie in moderne systemen kunnen ze op volle snelheid draaien en tegelijk data vasthouden in het geval van stroomuitval.

Dit is het juiste moment om over te stappen naar in-memory data

Een moderne in-memory database is een belangrijke bouwsteen voor digitale transformatie. Waarom? Omdat een digitale onderneming niet op basis van data van gisteren beslissingen voor vandaag kan nemen. Nu de prijzen voor in-memory lager zijn en de geheugencapaciteit gestaag toeneemt, is een in-memory database een goede keuze voor bedrijven die realtime inzicht nodig hebben om succesvol te zijn in de huidige economie. 

placeholder

Wat is SAP HANA?

Ontdek de in-memory database van SAP en de voordelen die deze biedt. 

SAP Insights nieuwsbrief

placeholder
Meld je vandaag nog aan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg belangrijke inzichten.

Meer lezen

Terug naar boven