Naar inhoud gaan
Man die betaalt voor een aankoop met zijn smartphone

Digitization vs. digitalization

Door Jacqueline Prause

Als u dit leest, is de kans groot dat u op de hoogte bent van digitization. Maar bent u klaar voor digitalization?

 

Hoewel de twee woorden op elkaar lijken en in het Nederlands allebei met digitalisering worden vertaald, is er een opvallend verschil tussen de twee, en die dubbelzinnigheid creëert zelfs verwarring bij IT-professionals. In dit artikel zullen we proberen het betekenisverschil te verduidelijken.

 
Een diepgaande duik in Google Trends van 2004 tot 2020 onthult dat digitization en digitalization bijna even veel voorkomen in internetzoekopdrachten. Dit weerspiegelt belangrijke mijlpalen in het digitale tijdperk, aangezien toegenomen digitization de weg vrijmaakt voor digitalization.
placeholder

Wat is digitization?

Digitization is een relatief eenvoudig concept. Telkens wanneer u iets naar bits en bytes vertaalt, bijvoorbeeld door een foto of een document te scannen, digitaliseert u dat object. Het scannen van een document in een digitaal archief creëert een gedigitaliseerde versie, gecodeerd met enen en nullen, waarbij de inhoud van het document niet wordt gewijzigd en niet wordt geactiveerd in een proces.

Definitie van digitization: elke keer dat u iets in bits en bytes vertaalt, bijvoorbeeld door een foto of een document te scannen, digitaliseert u dat object.

De Gartner-woordenlijst geeft deze definitie: "digitization is het proces van het veranderen van analoge naar digitale vorm, ook wel digitalisering genoemd. Anders gezegd: digitization neemt een analoog proces en maakt er een digitale versie van zonder dat het proces zelf wordt gewijzigd".

 

Opmerkelijk is dat de definitie van Gartner in de loop der jaren consistent is gebleven. Dat komt doordat digitization al lange tijd een begrip is. "A Very Short History of Digitization" beschrijft de oorsprong van digitization en gaat terug tot de ontwikkeling van de binaire rekenkunde door Gottfried Leibniz in 1679.

 

Digitization nam een vlucht met de twintigste-eeuwse computertechnologie en de vereisten voor opslag, verwerking en overdracht van data. Deze verschuiving van mechanische en analoge elektronische technologie naar digitale technologie is de drijvende kracht achter de digitale revolutie, ook wel de derde industriële revolutie genoemd. Om te begrijpen hoe ver digitization al in ons leven is doorgedrongen, is dit een interessant feit: in 1986 was 99,2% van de wereldwijde opslagcapaciteit analoog. In 2007 was 94% van de wereldwijde capaciteit voor informatieopslag echter al digitaal. Het is geen toeval dat Google Analytics een duidelijke daling laat zien in internetzoekopdrachten naar informatie over digitization in 2007.

 

Betekent dat dat we bijna klaar zijn met digitization? Nee. Een recente Tech Tip van de New York Times voor World Backup Day raadt digitization aan als een manier om uw belangrijkste foto's en documenten veilig te stellen. Zoals blijkt uit bankieren met geldautomaten, telecommunicatie met mobiele telefoons, supermarkten met barcodescanners, muziek en entertainment met cd's, MP3's en dvd's, is digitization synoniem geworden voor het gemak en de betrouwbaarheid van het moderne leven.

Wat is digitalization?

De inspanningen die vooraf nodig zijn om objecten en assets te digitaliseren, brengen bedrijven en branches in de positie om digitalization uit te voeren. Data uit de hele organisatie en assets worden verwerkt met behulp van geavanceerde digitale technologieën, wat leidt tot fundamentele veranderingen in bedrijfsprocessen, die op hun beurt kunnen resulteren in nieuwe businessmodellen en sociale veranderingen.

Definitie van digitalization: als data uit de hele organisatie en assets worden verwerkt met behulp van geavanceerde digitale technologieën, wat leidt tot fundamentele veranderingen in bedrijfsprocessen, die op hun beurt kunnen resulteren in nieuwe businessmodellen en sociale veranderingen.

De Gartner-woordenlijst stelt: "digitalization is het gebruik van digitale technologieën om een businessmodel te veranderen en meer opbrengst en waarde te genereren. Het is het proces van overstappen op een digital business".

 

Opmerkelijk is dat de opkomst van digitalization samenvalt met de versnelling en massale introductie van nieuwe digitale technologieën, zoals cloud computing, machine learning, kunstmatige intelligentie, business intelligence en het Internet of Things. Allemaal zaken die plaatsvonden in het afgelopen decennium. Opkomende digitale technologieën zijn van fundamenteel belang voor de bevordering van de automatisering in de vierde industriële revolutie, een term die in 2015 werd geïntroduceerd door Klaus Schwab, executive chairman van het World Economic Forum, en het thema van de World Economic Forum Annual Meeting in Davos in Zwitserland in 2016.  

 

In de bovenstaande afbeelding zien we dat er de afgelopen jaren een duidelijke en consistente opmars gaande is in internetzoekopdrachten naar informatie over digitalization.

Voordelen van digitalization

Met behulp van automatisering en digitale technologieën kunnen bedrijven meerwaarde halen uit data die zijn geaggregeerd via digitization, organisatorische veranderingen bevorderen en nieuwe businessmodellen creëren. Dat zijn de voordelen van digitalization. Het algehele effect van digitalization in een organisatie wordt digitale transformatie genoemd; dat is eerder een proces dan een resultaat. 

Waarom is digitalization belangrijk?

De technologieën die aan digitalization ten grondslag liggen, blijven zich snel ontwikkelen, ook nu ze in het bedrijfsleven en de samenleving worden gebruikt. Digitalization is echter niet alleen een kwestie van "meer technologie". Digitalization is belangrijk voor een organisatie omdat het nieuwe denkwijzen en benaderingen blootlegt in de manier waarop de organisatie haar rol binnen het ecosysteem en winstkansen ervaart. De technologie is geen doel op zich.  

 

Met digitalization kunnen deze organisaties nieuwe waardeketens en ervaringen creëren die samenwerkingsgericht, interactief, duurzaam en winstgevend zijn.

 

Hier volgen enkele voorbeelden van bedrijven die digitalization hebben gebruikt om een best-run business te worden:

 

Klantervaring: de Entertainer, de grootste onafhankelijke speelgoedretailer in het Verenigd Koninkrijk, heeft de visie om de beste speelgoedwinkel te zijn en richt zich op het individuele kind. SAP Commerce Cloud helpt hen om inzicht te krijgen in hun klanten, zodat ze consistent een vijfsterrenervaring kunnen bieden.

 

Zelfbediening en ervaring van medewerkers: Tapestry, een in New York gevestigde wereldwijde retailer, gebruikt een gecentraliseerd portaal om haar 17.000 medewerkers wereldwijd te bereiken, wat heeft geleid tot aanzienlijke jaarlijkse kostenbesparingen. Tijdens de pandemie was Tapestry bovendien in staat om realtime polshoogte te nemen bij medewerkers over hun gezondheid en veiligheid tijdens de COVID-19-pandemie.

Hoor hoe Tapestry bouwt aan een betere en veiligere ervaring voor medewerkers.

Duurzaamheid: Salzgitter AG gebruikt technologie om haar koolstofvoetafdruk te verminderen en duurzame veranderingen in de staalindustrie mogelijk te maken. 

Wat is uw digitalizationverhaal?

Is uw bedrijf op weg naar digitalization? Zo ja, waar bent u begonnen? De meeste organisaties brengen om te beginnen alle data uit de hele onderneming samen in een centraal en geïntegreerd ERP-systeem (Enterprise Resource Planning), waarin de data worden verzameld en geharmoniseerd om een "enkele bron van de waarheid" te bieden over de staat van het bedrijf en individuele bedrijfsprocessen. De voordelen van een ERP-systeem zijn onder meer grotere efficiëntie, standaardisatie van moderne bedrijfsprocessen en beter inzicht in de bedrijfsdata, wat leidt tot snellere besluitvorming op basis van betere data. 

 

De nieuwste Cloud ERP-oplossingen bieden deze bedrijfsinzichten in realtime, zodat bedrijven snel processen en modellen kunnen implementeren en aanpassen als reactie op de steeds veranderende omstandigheden. Er ontstaan nieuwe kansen om de manier van zakendoen opnieuw uit te vinden, terwijl organisaties deze eerste stappen zetten op weg naar digitale transformatie. 

placeholder

Begin vandaag nog met digitalization

Breng uw roadmap in kaart met moderne ERP en Transformation-as-a-Service.

Veelgestelde vragen

Dat is het proces waarbij een object of asset van een analoog in een digitaal formaat wordt gewijzigd. Zie digitization.

Dit zijn technologieën die digitale data kunnen lezen, verwerken, opslaan en overdragen, in de vorm van enen en nullen. Het voordeel van digitale technologie is dat enorme hoeveelheden data op een digitaal apparaat kunnen worden opgeslagen en eenvoudig kunnen worden gedeeld.

Door digitalization moet er meer bewustzijn komen voor cybersecurity en dataprivacy.

Maak kennis met de auteur

Jacqueline Prause
SAP

SAP Insights nieuwsbrief

placeholder
Nu aanmelden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en krijg belangrijke inzichten.

Meer lezen

Terug naar boven