Naar inhoud gaan

Wat is SAP?

SAP is een van 's werelds toonaangevende producenten van software voor het managen van bedrijfsprocessen en ontwikkelt oplossingen die effectieve dataverwerking en informatiestromen tussen organisaties mogelijk maken.

Overzicht

Het bedrijf werd opgericht in 1972 en heette aanvankelijk System Analysis Program Development (Systemanalyse Programmentwicklung), later afgekort tot SAP. Sindsdien is het uitgegroeid van een kleine startup met vijf personen tot een multinationale onderneming met meer dan 105.000 medewerkers wereldwijd. Het hoofdkantoor bevindt zich in Walldorf, Duitsland.

Met zijn originele SAP R/2- en R/3-software zette SAP de standaard voor ERP-software (enterprise resource planning). Nu tilt SAP S/4HANA ERP naar een hoger niveau door de kracht van in-memory computing te gebruiken om enorme hoeveelheden gegevens te verwerken en geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning te ondersteunen.

De geïntegreerde applicaties verbinden alle bedrijfsonderdelen met een intelligente suite op een volledig digitaal platform. Daarbij wordt het oude, procesgestuurde platform vervangen. Tegenwoordig heeft SAP meer dan 230 miljoen cloudgebruikers, meer dan 100 oplossingen voor alle zakelijke functies en het grootste cloudportfolio van elke provider.

Christian Klein (42) leidt het bedrijf als CEO in de Executive Board van SAP SE en is de jongste CEO bij een DAX-onderneming.

Wat doet SAP?

SAP helpt bedrijven en organisaties van elke omvang en branche om hun bedrijf winstgevend te runnen, zich continu aan te passen en duurzaam te groeien.

placeholder

Waarom SAP? Het bedrijf ontwikkelt softwareoplossingen die worden gebruikt door kleine bedrijven, middelgrote bedrijven en grote bedrijven. Met standaardapplicaties, brancheoplossingen, platforms en technologieën kan elk bedrijfsproces in kaart worden gebracht en ontworpen. SAP software verzamelt en verwerkt gegevens op één platform, van inkoop van grondstoffen tot productie en klanttevredenheid. SAP oplossingen kunnen 'on-premise' op de locatie(s) van een gebruiker worden geïnstalleerd of vanuit de cloud worden gebruikt, waardoor bedrijven de volledige waardeketen kunnen analyseren en efficiënt kunnen ontwerpen. SAP oplossingen kunnen ook worden gebruikt om prognoses te maken, bijvoorbeeld wanneer een machine moet worden gerepareerd of over hoe de omzet zich het komende half jaar zal ontwikkelen.

Bovendien helpt SAP klanten om operationele gegevens over bedrijfsprocessen naadloos te koppelen aan ervaringsgegevens over emotionele factoren zoals aankoopervaring en feedback van klanten. Hierdoor kunnen bedrijven hun klanten beter begrijpen en erop reageren.

Dit vindt u misschien ook interessant:

Gratis proefversies

Ervaar de populairste SAP software zelf. Download en probeer de nieuwste versies van onze producten voor analytics, CRM, datamanagement, ERP en technologieplatforms.

SAP News Center

Bekijk nieuws en persberichten van SAP op het SAP News Center. Lees uitgebreide artikelen over actuele zakelijke en technologische trends, klantverhalen en video's op SAP TV.

Bedrijfsinformatie

Kom meer te weten over ons bedrijf: lees alle feiten over SAP, bekijk het bedrijfsprofiel en lees de bedrijfsinformatie.

Portfolio en producten

Bekijk onze uitgebreide SAP oplossingen voor alle bedrijfsprocessen in alle branches om de oplossingen te vinden die u nodig hebt om uw onderneming beter, sneller en eenvoudiger te kunnen runnen.

Evenementen

Kom in contact met branche-experts en scherp uw vaardigheden aan, waar en wanneer het u uitkomt. Gebruik onze Event Finder om komende en on-demand webinars, virtuele evenementen en conferenties te bekijken.

Insights in hot topics

Leer meer over onderwerpen zoals Blockchain, ERP, Industry 4.0 en digital transformation. En blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom SAP.

Was SAP een startup?

SAP begon als een kleine groep vrienden met een groot idee: een visie op een digitaal verbonden onderneming. Dietmar Hopp, Klaus Tschira, Hans-Werner Hector, Hasso Plattner en Claus Wellenreuther begonnen het bedrijf als een privépartnerschap in 1972 en lanceerden het eerste commerciële product een jaar later.

De oprichters en medewerkers werkten nauw samen met klanten – vaak zij aan zij met werknemers in de kantoren van klanten om hun zakelijke behoeften en processen te leren kennen. Lees meer over de geschiedenis van het bedrijf.

Sindsdien is het uitgegroeid tot een van 's werelds grootste technologiebedrijven door zijn markt en overnames wereldwijd uit te breiden en van een klein Duits startend bedrijf een wereldleider in bedrijfssoftware te worden.

Het heeft nooit zijn pioniersgeest en ambitie verloren om baanbrekende oplossingen te creëren die het leven van mensen ten goede veranderen.

Inzicht in SAP

Waar staat SAP voor? (Wat is de volledige naam?)

De naam is een acroniem van de oorspronkelijke Duitse naam van het bedrijf: Systemanalyse Programmentwicklung, wat zich vertaalt naar System Analysis Program Development. Tegenwoordig is de juridische bedrijfsnaam van het bedrijf SAP SE – SE staat voor societas Europaea, een naamloze vennootschap geregistreerd in overeenstemming met het vennootschapsrecht van de Europese Unie.

Hoe spreek je SAP uit?

Mensen vragen vaak: "Hoe zeg je SAP?" Hoewel het een acroniem is, wordt het uitgesproken als individuele letters (S-A-P). Het wordt niet uitgesproken als een woord ("sap").

SAP software

placeholder
Waar wordt SAP software voor gebruikt?

Traditionele bedrijfsmodellen omvatten vaak gedecentraliseerd gegevensbeheer, waarbij elke bedrijfsfunctie gegevens over zijn activiteiten opslaat in een afzonderlijke database. Dit betekent dat werknemers van andere bedrijfsfuncties geen toegang hebben tot de informatie, en duplicatie van gegevens over meerdere afdelingen verhoogt de IT-opslagkosten en het risico op gegevensfouten.

Door het gegevensbeheer te centraliseren, biedt SAP software een beeld van de waarheid dat door meerdere bedrijfsfuncties wordt gebruikt. Dit helpt bedrijven om complexe bedrijfsprocessen waarbij verschillende afdelingen betrokken zijn, beter te beheren door werknemers toegang te geven tot realtime inzichten in de hele onderneming. Hierdoor kunnen bedrijven workflows versnellen, de operationele efficiëntie verbeteren, de productiviteit verhogen, de klantervaringen verbeteren en uiteindelijk de winst vergroten.

placeholder
Wat is ERP-software?

ERP staat voor "enterprise resource planning". ERP-software omvat programma’s voor alle kernactiviteiten, zoals inkoop, productie, materiaalbeheer, verkoop, marketing, financiën en human resources (HR).

SAP was een van de eerste bedrijven die standaardsoftware voor zakelijke oplossingen ontwikkelde, en levert nog altijd toonaangevende ERP-software.

Vragen? Neem contact met ons op!

Terug naar boven