Παράβλεψη στο Περιεχόμενο
Γυναίκα ελέγχει τον οικονομικό προγραμματισμό και αναλύει τα αποτελέσματα

Τι είναι το xP&A;

 

Αυτή η ιστοσελίδα μεταφράστηκε από μηχανή για την διευκόλυνσή σας. Η SAP δεν παρέχει καμία εγγύηση σχετικά με την ορθότητα ή την πληρότητα της μηχανικής μετάφρασης. Η αρχική αγγλική ιστοσελίδα μπορεί να βρεθεί χρησιμοποιώντας τον παγκόσμιο χάρτη στην πάνω δεξιά γωνία αυτής της σελίδας.

Όπως υποδηλώνει η ονομασία, ο εκτεταμένος προγραμματισμός και ανάλυση (xP&A) υπερβαίνει τα όρια του παραδοσιακού χρηματοοικονομικού σχεδιασμού και ανάλυσης (FP&A). Εδώ, το "x" δεν είναι μεταβλητή που αντιπροσωπεύει οποιοδήποτε τμήμα, όπως πωλήσεις, εφοδιαστική αλυσίδα ή HR. Αντίθετα, υποδηλώνει την κατάρρευση των σιλό μεταξύ των οικονομικών και κάθε άλλου τμήματος – και τη δυνατότητα σύνδεσης και συγχρονισμού των σχεδίων σε ολόκληρο τον οργανισμό.

xP&A και Gartner

Η Gartner επινόησε τον όρο “xP&A” το 2020, αλλά η έννοια δεν είναι νέα. Η επέκταση του ΠΠ&A πέρα από τη χρηματοδότηση αποτελεί βέλτιστη πρακτική εδώ και αρκετά χρόνια – μόλις αναφέρθηκε με πολλά διαφορετικά ονόματα: συνδεδεμένος προγραμματισμός, συνεργατικός επιχειρηματικός προγραμματισμός, ενοποιημένος επιχειρηματικός προγραμματισμός και προγραμματισμός σε όλη την εταιρεία, για να αναφέρουμε μερικά. Ωστόσο, με τον επίσημο ορισμό της Gartner, η xP&A έχει γίνει ο όρος "go-to-term".

Εκτεταμένος προγραμματισμός και λήξη σιλό

Οι πωλήσεις, το μάρκετινγκ, το HR, οι προμήθειες, η εφοδιαστική αλυσίδα συμβάλλουν όλα στην ουσία – και όλα δημιουργούν τα δικά τους λειτουργικά σχέδια. Για παράδειγμα:

  • Η ομάδα πωλήσεων αναπτύσσει σχέδια για να επιτύχει τους στόχους της
  • Το μάρκετινγκ δημιουργεί σχέδια για καμπάνιες, προωθήσεις και εκτοξεύσεις προϊόντων
  • Το HR δημιουργεί σχέδια για να ικανοποιήσει μελλοντικές απαιτήσεις εργατικού δυναμικού
  • Ο εφοδιασμός προγραμματίζει τι θα αγοράσει, από ποια πηγή, πότε
  • Ομάδες εφοδιαστικής αλυσίδας δημιουργούν προγράμματα βάσει ζήτησης για παραγωγή, απόθεμα και άλλα

Παραδοσιακά όλα αυτά τα σχέδια δημιουργούνται σε σιλό, σε ξεχωριστά εργαλεία προγραμματισμού και αυτόνομα λογιστικά φύλλα – χωρίς να έχουν επίγνωση του πώς μπορεί να επηρεάσουν το ένα το άλλο. Για παράδειγμα, αν οι πωλήσεις υπερβαίνουν τους στόχους τους, θα είναι έτοιμη η παραγωγή; Θα υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό;

 

Τα σχέδια σύνδεσης για τον προσδιορισμό των δυνητικών επιπτώσεων εντός των διαφόρων τμημάτων βρίσκονται στον πυρήνα της xP&A. Επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αντιδρούν γρήγορα όταν αρχίζει η διάθεση ενός προϊόντος στην αγορά, ή όταν υπάρχει διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας, ή ξαφνική αλλαγή στις ανάγκες στελέχωσης. Όταν αλλάζει ένας σχεδιασμός, όλοι οι άλλοι προσαρμόζονται – και το πλοίο μπορεί να παραμείνει στο μάθημα.

 

Αλλά φυσικά, η xP&A δεν συνδέει απλώς τα επιχειρησιακά σχέδια μεταξύ τους – τα συνδέει επίσης με οικονομικούς και στρατηγικούς στόχους. Αυτό βοηθά τους CFOs και τις ομάδες τους να προβλέπουν, να παρακολουθούν και να αξιολογούν τα πράγματα σφαιρικά – και να διαπρέπουν στο ρόλο τους ως στρατηγικός σύμβουλος της επιχείρησης. Παρά το γεγονός ότι οι δυνατότητες του ΠΠ&A επεκτείνονται σε διαφορετικά τμήματα με xP&A, οι ομάδες χρηματοδότησης εξακολουθούν να βρίσκονται στο τιμόνι και είναι απολύτως σε θέση να συντονίσουν τον εκτεταμένο προγραμματισμό σε όλη την επιχείρηση.

 

Για παράδειγμα, για την αντιμετώπιση πιθανών διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα στελέχη είναι σε θέση να εκτελούν γρήγορα προσομοιώσεις της ζήτησης, της προσφοράς και των οικονομικών αλλαγών με ευέλικτο ενοποιημένο λογισμικό προγραμματισμού εφοδιαστικής αλυσίδας και να υποστηρίζουν την ανάλυση what-if, και να συγκρίνουν σενάρια προγραμματισμού για γρήγορες και ενημερωμένες αποφάσεις σε όλη την επιχείρηση.

Βασικά οφέλη του xP&A

Ο εκτεταμένος προγραμματισμός και ανάλυση δίνει στους οργανισμούς τη δύναμη να εργάζονται ως μια καλά λαδωμένη μηχανή. Πέντε από τα σημαντικότερα οφέλη περιλαμβάνουν:

  1. Πραγματική, ολιστική επιχειρηματική ορατότητα. Η xP&A καταρρίπτει τα διατμηματικά στεγανά και δημιουργεί μια ενιαία εικόνα των προγραμμάτων και των επιδόσεων σε πραγματικό χρόνο. Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την προβολή, μαζί με τα διαλειτουργικά εργαλεία αναφοράς και ανάλυσης, για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο των αποφάσεων σε κάθε τμήμα – και στον οργανισμό συνολικά.
  2. Μοναδική πηγή αλήθειας. Πολλές εταιρείες παλεύουν με αντικρουόμενες εκδοχές της αλήθειας – κάτι που συνήθως οφείλεται σε ετερόκλητα συστήματα πληροφορικής και μαζικούς όγκους δεδομένων που στεγάζονται σε διαφορετικά μέρη. Η xP&A δημιουργεί μια μοναδική πηγή αλήθειας, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι προγραμματισμού και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων να μπορούν όλοι να εργάζονται με το ίδιο σύνολο αριθμών και πληροφοριών.
  3. Πλήρης ευθυγράμμιση των επιχειρήσεων. Με το xP&A, τα στρατηγικά, οικονομικά και λειτουργικά σχέδια συγχρονίζονται - διασφαλίζοντας ότι ολόκληρη η επιχείρηση ευθυγραμμίζεται και εργάζεται για μια κοινή θεώρηση της επιτυχίας. Η xP&A καθιστά επίσης σαφές πώς οι δραστηριότητες ενός τμήματος επηρεάζουν μια άλλη, γεγονός που ενθαρρύνει τις ομάδες να συνεργάζονται και να ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητες.
  4. Μεγαλύτερη ευκινησία. Με μια διαλειτουργική άποψη της επιχείρησης και μια ενιαία πηγή αλήθειας, οι ηγέτες είναι καλύτερα εξοπλισμένοι να κατανοήσουν τι συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο και να ευλογηθούν στη μύγα. Η αυστηρή ευθυγράμμιση των επιχειρήσεων τους βοηθά επίσης να αξιοποιήσουν γρήγορα νέες ευκαιρίες, να εντοπίσουν και να μετριάσουν τους κινδύνους, να εντοπίσουν τρόπους για να μειώσουν το κόστος και τις ανεπάρκειες και να κινηθούν τόσο γρήγορα όσο μια εκκίνηση. 
  5. Αυτοματοποιημένος, συνεχής προγραμματισμός. Ο συνεχής προγραμματισμός, όπου τα σχέδια ενημερώνονται συνεχώς με βάση τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και γεγονότα, είναι κεντρικός για την xP&A. Καλά εργαλεία xP&A κάνουν αυτή τη διαδικασία εύκολη: όταν προκύπτει αλλαγή σε ένα πρόγραμμα, όλα τα σχετικά προγράμματα ενημερώνονται αυτόματα. Αυτός ο αυτοματισμός ελαχιστοποιεί τη χειρωνακτική εργασία και διατηρεί τα πάντα σε συγχρονισμό, ακόμη και σε περιόδους ραγδαίων αλλαγών.

Σύνοψη

Μία από τις πολλές πραγματικότητες που αποκάλυψε η ραγδαία αναστάτωση και αβεβαιότητα του COVID-19 είναι ότι ακόμη και όταν περάσει η πανδημία, οι παλιές μέθοδοι σχεδιασμού δεν θα είναι αρκετές. Αντίθετα, ο συνδεδεμένος, συνεχής προγραμματισμός σε όλη την επιχείρηση θα είναι το κλειδί για την ανάκαμψη από την πανδημία και τις συνεχιζόμενες διαταραχές και την πλοήγηση πέρα από αυτές. Έχουμε εισέλθει επίσημα στην εποχή του xP&A, και είναι εδώ για να μείνουμε.

Ανακαλύψτε τον Εκτεταμένο Προγραμματισμό και την Ανάλυση

Συνδέστε αξιόπιστα σχέδια σε όλη την επιχείρησή σας για να λάβετε ενημερωμένες αποφάσεις.

Περισσότερα σε αυτή τη σειρά

SAP Insights Newsletter

Εγγραφείτε σήμερα

Αποκτήστε βασικές πληροφορίες κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας.

Περαιτέρω ανάγνωση

Επιστροφή στην αρχή