Παράβλεψη στο Περιεχόμενο
Εργαλείο ισχύος σε χρήση για δημιουργία σπινθήρων

Τι είναι η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας (SCM) και γιατί είναι σημαντική;

 

Αυτή η ιστοσελίδα μεταφράστηκε από μηχανή για την διευκόλυνσή σας. Η SAP δεν παρέχει καμία εγγύηση σχετικά με την ορθότητα ή την πληρότητα της μηχανικής μετάφρασης. Η αρχική αγγλική ιστοσελίδα μπορεί να βρεθεί χρησιμοποιώντας τον παγκόσμιο χάρτη στην πάνω δεξιά γωνία αυτής της σελίδας.

Ορίστε ένας πραγματικά βασικός ορισμός της διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας: είναι ό,τι συμβαίνει στο παρασκήνιο για την παράδοση ενός προϊόντος στον πελάτη. Η αγορά και η παραγγελία. Κατασκευή. Μεταφορές. Διαχείριση αποθεμάτων – και περισσότερα. Η διαδικασία ξεκινά ακούγοντας την αγορά να ανακαλύπτει τι θέλουν οι πελάτες – και πότε, και πόσο. Στη συνέχεια, το ταξίδι προχωράει σε όλα τα βήματα, από την προμήθεια μέχρι την παραγωγή μέχρι την εφοδιαστική. Για να είναι αυτό το απίστευτα πολύπλοκο εγχείρημα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό, κάθε εταίρος – ή «κρίκος» – στην αλυσίδα, πρέπει να ενσωματωθεί σε ένα αυστηρά συντονισμένο και ευέλικτο σύστημα.

 

Το 2020, ολόκληρος ο κόσμος ξύπνησε στην κρίσιμη σημασία των αλυσίδων εφοδιασμού. Όταν οι προμήθειες δεν έφτασαν – ή όταν οι κατασκευαστές δεν ήταν σε θέση να προμηθευτούν βασικά υλικά – τόσο οι εταιρείες όσο και οι καταναλωτές αντιλήφθηκαν την αξία των αλυσίδων εφοδιασμού που είναι ανθεκτικές και κλιμακούμενες. Οι εταιρείες παντού εξετάζουν τώρα πιο προσεκτικά τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τους και τις τεχνολογίες που τις διαχειρίζονται – και αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν για να είναι ανθεκτικές στο μέλλον στις επιχειρήσεις τους.

Γραφικό που περιγράφει έξι βήματα στη διαδικασία διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας

Βασικά συστατικά σε διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας

Γιατί είναι σημαντική η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας;

Κοιτάξτε γύρω σας. Βασικά, τίποτα στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας δεν θα υπήρχε χωρίς εφοδιαστικές αλυσίδες. Εκατοντάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας ανά τον κόσμο συνδέονται με αυτές τις δραστηριότητες. Από τα φθηνά καταναλωτικά αγαθά μέχρι τον χειρουργικό εξοπλισμό και τους ζωτικούς πόρους, όλα έρχονται μέσα από μια αλυσίδα εφοδιασμού. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το SCM βρίσκεται στον πυρήνα των παγκόσμιων οικονομιών, πολλές εταιρείες εξακολουθούν να διαχειρίζονται τις αλυσίδες εφοδιασμού τους με τις ίδιες διαδικασίες και μηχανήματα που χρησιμοποιούν εδώ και 50 χρόνια.

 

Οι βελτιωμένες πρακτικές SCM μπορούν να μετασχηματίσουν τις επιχειρήσεις. Οι εταιρείες μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές ελαχιστοποιώντας τα απόβλητα και τα πλεονάσματα, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος και αυξάνοντας την αποδοτικότητα. Μπορούν να ενισχύσουν την αφοσίωση των πελατών προσφέροντας εξατομικευμένη εφοδιαστική που ικανοποιεί τις ατομικές προτιμήσεις. Και μπορούν να αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες τους για να είναι ταχύτερες, εξυπνότερες και πιο παραγωγικές.  

Παγκόσμια διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας – χθες και σήμερα

Τις τελευταίες δεκαετίες, δημιουργήθηκαν παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού για να επωφεληθούν από τους χαμηλότερους μισθούς και τις φθηνότερες πρώτες ύλες που υπάρχουν σε ορισμένες χώρες. Τώρα, ο κόσμος έχει αλλάξει με πολλούς σημαντικούς τρόπους. Οι εμπορικές και δασμολογικές πολιτικές μεταβάλλονται, συχνά απρόβλεπτα. Το πολιτικό μέλλον είναι αβέβαιο. Οι πελάτες θέλουν να είναι καλύτερα ενημερωμένοι για την προέλευση και τη βιωσιμότητα των προϊόντων τους, από τις πρώτες ύλες μέχρι τη συσκευασία και τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για να φέρουν το φορτηγό παράδοσης στην μπροστινή τους πόρτα. Ευτυχώς, η τεχνολογία έχει επίσης αλλάξει. Οι σύγχρονες αλυσίδες εφοδιασμού χρησιμοποιούν τα Big Data που παράγονται σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας για να εξορθολογίσουν την παραγωγή και την παραγωγή – και ταυτόχρονα, αναπτύσσουν πιο εγχώριες λύσεις εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τα βασικά στοιχεία της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας

Τι είναι ο προγραμματισμός εφοδιαστικής αλυσίδας;

 

Ο προγραμματισμός της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι η διαδικασία πρόβλεψης της ζήτησης προϊόντων και στη συνέχεια συντονισμού όλων των κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας για την παράδοσή της. Εκτός από την πρόβλεψη και τον προγραμματισμό ζήτησης, περιλαμβάνει προγραμματισμό προμηθειών, προγραμματισμό απαιτήσεων υλικών (MRP), προγραμματισμό παραγωγής και προγραμματισμό πωλήσεων και λειτουργιών (S&OP). Στο σύγχρονο SCM, τα προγράμματα αυτά συνδέονται συνήθως με ένα ενιαίο, ενοποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο (IBP).

 

Τι είναι η διαχείριση της εφοδιαστικής;

 

Διαχείριση εφοδιαστικής είναι η μεταφορά και αποθήκευση αγαθών από την αρχή της εφοδιαστικής αλυσίδας, με πρώτες ύλες και κατασκευή, μέχρι την παράδοση τελικών προϊόντων σε καταστήματα ή πελάτες – ακόμη και στην εξυπηρέτηση, την επιστροφή και την ανακύκλωση του προϊόντος. Οι εμπλεκόμενες επιχειρηματικές λειτουργίες περιλαμβάνουν διαχείριση εισερχόμενων και εξερχόμενων μεταφορών, διαχείριση στόλου, διαχείριση αποθήκης, έλεγχο αποθεμάτων και εξυπηρέτηση πελατών.

 

Τι είναι η κατασκευαστική τεχνολογία;

 

Μια μεγάλη προτεραιότητα της παραγωγής στο SCM είναι να διατηρήσει την παραγωγή και τις διαδικασίες όσο το δυνατόν πιο λιτές - διατηρώντας παράλληλα (και βελτιώνοντας) την ποιότητα, τη βιωσιμότητα και την ικανοποίηση του πελάτη. Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τα συστήματα που τροφοδοτούνται από το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) στην εφοδιαστική αλυσίδα μπορούν να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν τα Big Data για να εκσυγχρονίσουν και να αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες παραγωγής. Η τρισδιάστατη εκτύπωση κατά παραγγελία μπορεί να εξαλείψει τις ελλείψεις και το πλεόνασμα, και οι έξυπνες μηχανές μπορούν οικονομικά να προσφέρουν μαζική παραμετροποίηση. 

 

Τι είναι η διαχείριση κύκλου ζωής προϊόντος (PLM);

 

Η διαχείριση κύκλου ζωής προϊόντος (PLM) είναι η διαδικασία διαχείρισης ενός προϊόντος καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του – από την ιδεοληψία, τη μηχανική και το σχεδιασμό έως την κατασκευή, την εξυπηρέτηση και τη διάθεση (ή ανακύκλωση).  Τα συστήματα λογισμικού PLM συγκεντρώνουν αυτές τις διαδικασίες, διευκολύνουν τη συνεργασία σε όλη την επιχείρηση και παρέχουν μια ραχοκοκαλιά πληροφοριών προϊόντος για κάθε προϊόν καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του. 

 

Τι είναι η διαχείριση επιχειρηματικών παγίων (EAM);

 

Η διαχείριση επιχειρηματικών παγίων είναι η διαδικασία διαχείρισης και συντήρησης φυσικών παγίων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, από την εργοστασιακή ρομποτική μέχρι τους στόλους παράδοσης. Οι αισθητήρες IoT, η συνδεσιμότητα μηχανής προς μηχανή (M2M) και τα ψηφιακά δίδυμα μετασχηματίζουν το ΕΑΜ - βελτιώνοντας την αποδοτικότητα, τον χρόνο λειτουργίας, την ασφάλεια και την προληπτική και προγνωστική συντήρηση. Ορισμένα συνδεδεμένα πάγια μπορούν ακόμη και να προβλέπουν επισκευές ή βλάβες και να εκτελούν οι ίδιοι συντήρηση – μέχρι τον εφοδιασμό και την παραγγελία των εξαρτημάτων που απαιτούνται για την επέκταση του κύκλου ζωής τους.

 

Τι είναι οι προμήθειες της εφοδιαστικής αλυσίδας;

Η προμήθεια είναι η διαδικασία απόκτησης υλικών, αγαθών και υπηρεσιών για την κάλυψη των επιχειρηματικών αναγκών, τη διασφάλιση της ποιότητας και της αξίας των εν λόγω αγαθών και τη διαπραγμάτευση δίκαιων τιμών. Μια σημαντική πρόκληση για τις ομάδες προμήθειας και προμήθειας είναι η πρόβλεψη ακριβούς όγκου παραγγελιών, καθώς τόσο οι ελλείψεις όσο και τα πλεονάσματα μπορεί να είναι επιζήμια για την επιχείρηση. Τα συστήματα SCM που ενσωματώνουν το machine learning και τα predictive analytics μπορούν να εξαλείψουν τις εικασίες στις προμήθειες και τις προμήθειες.

Οφέλη από τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας

  1. Αυξημένη παραγωγικότητα: Τα συστήματα διαχείρισης επιχειρηματικών παγίων και η προγνωστική συντήρηση βοηθούν τις μηχανές και τα συστήματα να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να διορθώσει τα σημεία συμφόρησης, να βελτιώσει τις ροές εργασίας και να ενισχύσει την παραγωγικότητα. Αυτοματοποιημένες διαδικασίες και ανάλυση ανταποκρινόμενων δεδομένων σημαίνουν επίσης ταχύτερους χρόνους αποστολής και παράδοσης.
  2. Μειωμένα έξοδα εφοδιαστικής αλυσίδας: Η χρήση των predictive analytics βοηθάει στην εξάλειψη των δαπανηρών «εικασιών», που μειώνουν τα σπάταλα αποθέματα και τις επικίνδυνες ελλείψεις. Το IoT επιτρέπει στα υπάρχοντα πάγια να ανταποκρίνονται περισσότερο και να παρέχουν τις πιο αποτελεσματικές και χρήσιμες ροές εργασίας για κάθε κατάσταση. Αυτό παρέχει επίσης ακριβέστερες προβλέψεις για να συμβάλει στη μείωση των ημιτελών φορτηγών παράδοσης, των μη συντονισμένων διαδρομών παράδοσης και της μη αποδοτικής διαχείρισης του στόλου.
  3. Μεγαλύτερη ευελιξία και ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας: Οι τάσεις και οι αλλαγές στην αγορά μπορούν να συμβούν ξαφνικά, επομένως είναι σημαντικό να υπάρχουν προσαρμοστικά και ανθεκτικά συστήματα SCM που να έχουν την ευελιξία να προσαρμόζονται σε οποιαδήποτε κατάσταση. Τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και οι έξυπνες πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν τους διαχειριστές εφοδιαστικής αλυσίδας να ανακατανείμουν μηχανήματα και προσωπικό σε καλύτερες ροές εργασίας. Τα σχόλια των πελατών μπορούν να ακουστούν και να ληφθούν άμεσα υπόψη. Τα εικονικά αποθέματα και οι έξυπνες διαδικασίες αποθήκης διατηρούν την προσφορά και τη ζήτηση ευθυγραμμισμένες.
  4. Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων: Η άμεση σύνδεση της ανατροφοδότησης των πελατών με τις ομάδες Ε&Α σημαίνει ότι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των προϊόντων είναι πλήρως ενημερωμένοι από τις ανάγκες των πελατών. Οι ομάδες παραγωγής και R&D μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες από το machine learning και τα analytics για να ανταποκριθούν στις τάσεις και τις επιθυμίες των πελατών με σημαντικές βελτιώσεις στον σχεδιασμό προϊόντος.
  5. Καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών: Οι βέλτιστες πρακτικές SCM είναι πελατοκεντρικές και σχεδιασμένες ώστε να ανταποκρίνονται και να προσαρμόζονται. Με τον διαγωνισμό μόνο ένα click away, το σύγχρονο SCM επιτρέπει στις εταιρείες να εφαρμόσουν την ανατροφοδότηση των πελατών και τις τάσεις σε όλο το μήκος από το στάδιο του σχεδιασμού και της κατασκευής μέχρι την εφοδιαστική, την παράδοση και τις αποδόσεις του τελευταίου μιλίου.

Εξέλιξη της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας

Για πολλές δεκαετίες, η συμμετοχή του πελάτη στην εφοδιαστική αλυσίδα ήρθε στο τέλος της. Από πού προέρχονταν τα προϊόντα, από τι φτιάχτηκαν και πώς έφτασαν στο κατάστημα δεν ήταν αντικείμενο μεγάλης προσοχής. Σήμερα, η διαφάνεια και η βιωσιμότητα της αλυσίδας εφοδιασμού απασχολούν ζωτικά τους καταναλωτές. Όπως είναι η δυνατότητα να έχουν απόλυτο έλεγχο για το πώς και πού ψωνίζουν και τις επιλογές που αναμένουν να έχουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού εκπλήρωσης.

 

Για να αναπτυχθεί και να ανταγωνιστεί στη σημερινή αγορά, το σύγχρονο λογισμικό SCM πρέπει να είναι σε θέση να συγκεντρώνει και να ερμηνεύει όλα τα δεδομένα που παράγονται και αποτυπώνονται σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Χρειάζονται νέες τεχνολογίες για την πλήρη αξιοποίηση αυτών των δεδομένων, μετατρέποντάς τα σε πληροφορίες πραγματικού χρόνου και χρησιμοποιώντας τα για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών και ροών εργασίας του SCM με πραγματικά έξυπνο και ευέλικτο τρόπο. Ενώ δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξουν οικονομικές αλλαγές, απροσδόκητα γεγονότα και ταχέως εξελισσόμενες απαιτήσεις πελατών. Με τη χρήση συστημάτων SCM που βασίζονται σε δεδομένα και τεχνολογία, μπορούμε να μετασχηματίσουμε τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και να οικοδομήσουμε το νέο, ανταποκρινόμενο είδος των αλυσίδων εφοδιασμού που πρέπει να μας δουν κατά τη δεκαετία του 2020 και μετά.

Η νοημοσύνη είναι η ικανότητα προσαρμογής στην αλλαγή.

Στίβεν Χόκινγκ

Νέες τεχνολογίες εφοδιαστικής αλυσίδας

Υπάρχουν πολλές νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες που καθοδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η AI και η μηχανική μάθηση χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, το υπολογιστικό νέφος και η τεχνολογία αιχμής, η προγνωστική ανάλυση, αυτόνομα πράγματα όπως τα ρομπότ και τα drones, η τρισδιάστατη εκτύπωση, η επαυξημένη πραγματικότητα (AR), η εικονική πραγματικότητα (VR) και η blockchain. Από κοινού, οι τεχνολογίες αυτές τροφοδοτούν την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση - ή Βιομηχανία 4.0 - και εδώ κατευθύνεται η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας.  

Τάσεις στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας

Ο αντίκτυπος του κορονοϊού στις αλυσίδες εφοδιασμού

 

Το 2019 κανείς δεν θα μπορούσε να έχει γνωρίσει το κύμα χάους και αναστάτωσης που ερχόταν στον δρόμο μας το 2020. Δεν θα μπορούσαμε να το γνωρίζουμε – αλλά σίγουρα θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο αφυπνίστηκαν από την COVID-19, η οποία τους ειδοποίησε για το πόσο ευάλωτες και απαρχαιωμένες ήταν ορισμένες από τις διαδικασίες της εφοδιαστικής αλυσίδας τους. Οι επιχειρήσεις που ενσωματώνουν την τεχνητή νοημοσύνη, το machine learning και τα predictive analytics στα συστήματά τους SCM μπορούν να λάβουν έξυπνες αποφάσεις, να προσαρμοστούν γρήγορα όταν συμβεί το απρόσμενο και να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα.  

 

Το φαινόμενο Amazon 

 

Η απεραντοσύνη του δικτύου αποθήκης και εκπλήρωσης της Amazon τους έδωσε τη δυνατότητα να προσφέρουν αποστολή την επόμενη και την ίδια ημέρα – και τώρα οι πελάτες απαιτούν τις ίδιες ταχύτητες παράδοσης από όλους τους ηλεκτρονικούς λιανοπωλητές. Το φαινόμενο Amazon έχει σημαντικό αντίκτυπο στο SCM και η αναδιάρθρωση που απαιτείται για την τήρηση αυτών των προσδοκιών – από τα ευρύτερα δίκτυα αποθήκης έως την παράδοση του τελευταίου μιλίου σε τρίτους – είναι εκτεταμένη.

 

Πράσινες αλυσίδες εφοδιασμού

 

Η ενσωμάτωση πράσινων πρακτικών στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να μετατρέψει τα πάντα από τον σχεδιασμό προϊόντων και την προμήθεια υλικών στην κατασκευή, την εφοδιαστική, την παράδοση, ακόμη και ό,τι γίνεται με προϊόντα και εξοπλισμό στο τέλος της ζωής. Οι κυκλικές αλυσίδες εφοδιασμού επιδιώκουν όχι μόνο να ανακυκλώνουν, αλλά και να επαναχρησιμοποιούν πράγματα όπως οι πλαστικές ύλες και τα ηλεκτρονικά στοιχεία στα απορριφθέντα προϊόντα.

 

Διαφάνεια της εφοδιαστικής αλυσίδας

 

Το 2020, οι πελάτες είναι περισσότερο ενήμεροι από ποτέ για την παγκόσμια οικονομία και έχουν κίνητρο να δώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα σε εταιρείες των οποίων οι πρακτικές και οι πολιτικές της αλυσίδας εφοδιασμού είναι γνωστό ότι είναι δεοντολογικές. Τεχνολογίες όπως το blockchain και οι αισθητήρες παρακολούθησης χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία διαφάνειας και βιωσιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας. Από την ηθική προμήθεια πρώτων υλών και την εργασία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή μέχρι τα καύσιμα στο φορτηγό παράδοσης – οι πελάτες μπορούν να δουν την προέλευση και την προέλευση κάθε κρίκου στη σύγχρονη εφοδιαστική αλυσίδα.

 

Omnichannel εφοδιαστικές αλυσίδες

 

Οι προσδοκίες γύρω από πολυκαναλικές αγορές γίνονται συνεχώς πιο πολύπλοκες. Πέρα από την απλή προσφορά ενός διαδικτυακού καταστήματος, οι επιχειρήσεις πρέπει να παραδώσουν εμπειρίες αγορών που μετακινούνται απρόσκοπτα από τα εικονικά στα τεχνητά καταστήματα και να επιστρέψουν ξανά. Από το πώς πληρώνουν στο πού παραγγέλνουν, πώς παραλαμβάνουν τα αγαθά τους και πώς ενημερώνονται στην πορεία – οι πελάτες θέλουν να μπορούν να εξατομικεύσουν τον δικό τους συνδυασμό επιλογών αγορών και εκπλήρωσης. Τα καλύτερα συστήματα SCM ενοποιούν τις επιλογές εξυπηρέτησης πελατών και αγορών σε όλα τα σημεία επαφής με τους πελάτες.

 

Εμπόριο και πολιτικές αλλαγές 

 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε εξαιρετικά απρόβλεπτος χαρακτήρας στις νέες δασμολογικές και εμπορικές πολιτικές. Οι εταιρείες που κάποτε εξαρτώνταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από προμηθευτές και κατασκευαστές στο εξωτερικό αισθάνονται ευάλωτες και αναζητούν ασφαλέστερες επιλογές πιο κοντά στην πατρίδα τους. Το IoT και οι λύσεις παραγωγής ζήτησης, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση, καθιστούν τα εικονικά αποθέματα και τις λύσεις εγχώριας παραγωγής μια όλο και πιο ρεαλιστική επιλογή.  

placeholder

Μάθετε για τις λύσεις
SCM

Μεγιστοποιήστε την αποδοτικότητα, την ανθεκτικότητα και την ορατότητα σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα σας.

SAP Insights Newsletter

placeholder
Εγγραφείτε σήμερα

Αποκτήστε βασικές πληροφορίες κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας.

Περαιτέρω ανάγνωση

Επιστροφή στην αρχή