Παράβλεψη στο Περιεχόμενο
γυναίκα που κοιτάζει τον υπολογιστή

Τι είναι ο ρομποτικός αυτοματισμός διαδικασιών (RPA);

 

Αυτή η ιστοσελίδα μεταφράστηκε από μηχανή για την διευκόλυνσή σας. Η SAP δεν παρέχει καμία εγγύηση σχετικά με την ορθότητα ή την πληρότητα της μηχανικής μετάφρασης. Η αρχική αγγλική ιστοσελίδα μπορεί να βρεθεί χρησιμοποιώντας τον παγκόσμιο χάρτη στην πάνω δεξιά γωνία αυτής της σελίδας.

Ο χρόνος που ξοδεύουμε για να κάνουμε επαναλαμβανόμενες εργασίες είναι σπασμωδικός, με τις χειρωνακτικές εργασίες πληροφορικής και την εισαγωγή δεδομένων να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ημέρας ενός υπαλλήλου γραφείου. Απλά ρωτήστε τους εργαζόμενους. Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι εκτιμούν ότι σπαταλούν πέντε ώρες κάθε εβδομάδα σε εργασίες που θα πρέπει να αυτοματοποιηθούν. Σύμφωνα με τον McKinsey, ο αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος, με τουλάχιστον το ένα τρίτο των δραστηριοτήτων απασχόλησης να θεωρούνται αυτοματοποιήσιμες στο 60% περίπου των επαγγελμάτων.   

 

Είτε πρόκειται για συλλογή δεδομένων, εγκρίσεις ή ενημερώσεις, πολλές εργασίες δεν απαιτούν δημιουργικότητα ή διαίσθηση, βασικά χαρακτηριστικά που χρησιμεύουν στην αύξηση της ικανοποίησης από την εργασία. Αντίθετα, η μονοτονία του έργου μειώνει την ικανοποίηση, οδηγώντας σε χαμηλότερη παραγωγικότητα και άλλες ανεπάρκειες. 

 

Οι οργανισμοί στρέφονται προς την τεχνολογία, ιδιαίτερα την ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (RPA), για να εκφορτώσουν επαναλαμβανόμενες εργασίες, απελευθερώνοντας τους εργαζόμενους για να εκτελέσουν πλουσιότερη, πιο πολύτιμη εργασία. Οι εταιρίες μπορούν να ανακατευθύνουν τον χρόνο των υπαλλήλων τους για να βελτιώσουν την φροντίδα των πελατών, να εκτελέσουν σύνθετη επίλυση προβλημάτων και να αναπτύξουν επιχειρηματικές πληροφορίες που θα βοηθήσουν την εταιρία να επιτύχει. 

Σημασία RPA

Το RPA είναι μια τεχνολογία αυτοματοποίησης επιχειρηματικών διαδικασιών που χρησιμοποιεί ρομπότ εικονικού λογισμικού, γνωστά και ως ψηφιακά ρομπότ ή bot, για την εκτέλεση χειροκίνητης, χρονοβόρας εργασίας ή εργασιών.

 

Τι είναι ένα bot λογισμικού;

Ένα software bot είναι ένα πρόγραμμα υπολογιστή σχεδιασμένο για την εκτέλεση συγκεκριμένων ενεργειών. Κατασκευασμένο για να εκτελεί απλές ή σύνθετες δραστηριότητες, έχει τη δυνατότητα να αυτοματοποιεί διαδικασίες που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες εργασίες. Πιο περίτεχνες εκδόσεις των bots λογισμικού προσομοιώνουν ή αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους. Παραδείγματα περιλαμβάνουν εικονικούς βοηθούς όπως η Alexa από την Amazon, η Cortana από τη Microsoft και η Siri από την Apple.

 

Τι κάνει η RPA;

Η τεχνολογία αυτοματισμού ρομποτικών διεργασιών διαχειρίζεται ποικίλες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων: 

 • Μη αυτόματες και επαναλαμβανόμενες εργασίες: Αλληλεπιδράσεις με δεδομένα από πολλές πηγές, όπως Microsoft Excel, πύλες προμηθευτών και άλλες πηγές
 • Εργασίες μεγάλου όγκου: Βήματα επεξεργασίας που πρέπει να ολοκληρωθούν κάθε φορά, για παράδειγμα μεταφορές δεδομένων και ροές εργασίας έγκρισης
 • Εργασίες πολλαπλών συστημάτων: Πρόσβαση σε διαφορετικές εφαρμογές, όπως εφαρμογές Web, λύσεις RP, λογισμικό τρίτου και άλλα  

Η υιοθέτηση RPA αυξάνεται με διψήφια ποσοστά. Όντας το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της παγκόσμιας αγοράς επιχειρηματικού λογισμικού, τα έσοδα για την RPA προβλεπόταν να ανέλθουν σε 1,89B δολάρια ΗΠΑ το 2021, μια αύξηση 19,5% από το 2020.   

Γιατί είναι σημαντικός ο ρομποτικός αυτοματισμός των διαδικασιών;

Το RPA μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιαδήποτε εφαρμογή στην τεχνική στοίβα σας. Διαχειρίζεται μη διαμορφωμένες, "φυσικά ανεπτυγμένες" διαδικασίες με αυτοματοποίηση βάσει UI - αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν είναι απαραίτητο να ενοποιήσετε παλιότερα συστήματα όπου API δεν υπάρχουν και η άμεση πρόσβαση στα δεδομένα δεν είναι διαθέσιμη. Έτσι, η RPA μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό μιας εταιρείας. 

 

Συχνά ένα υποκατάστατο των χειρωνακτικών διαδικασιών, το RPA ελαχιστοποιεί τα λάθη, επιταχύνει την εργασία και μειώνει το κόστος. Απελευθερώνει τους εργαζομένους από κοινωφελείς, επαναλαμβανόμενες εργασίες και αξιοποιεί τις ανθρώπινες δεξιότητές τους. Αποστέλλοντας εργασίες χαμηλότερης αξίας σε RPA bots, η εταιρεία γίνεται πιο αποτελεσματική, επιτρέποντάς της να: 

 • Αύξηση παραγωγικότητας 
 • Αυτοματοποίηση ροών εργασίας
 • Διαγραφή ανθρώπινου λάθους 
 • Χαμηλότερα εργατικά κόστη 
 • Διαχειριστείτε κίνδυνο συμμόρφωσης 
 • Βελτιώστε την επιχειρηματική ευελιξία 
 • Αυξήστε τη διαφάνεια των διαδικασιών 

Όλα αυτά τα αποτελέσματα συμβάλλουν στην επιτυχία της επιχείρησης, συμβάλλοντας στη βελτίωση της απόδοσης και στη μείωση του κόστους. Τα πρόσθετα οφέλη περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: 

 

Βελτιωμένη εμπειρία πελατών

Η RPA προστατεύει και μάλιστα βελτιώνει την εμπειρία του πελάτη. Με τέτοια εκπληκτική κλιμακωτότητα (ένα RPA software bot μπορεί να δουλέψει 24×7, 365 ημέρες το χρόνο), τα επίπεδα υπηρεσίας παραμένουν σταθερά, ακόμη και σε περιόδους εξαιρετικής ζήτησης και κορυφαίων όγκων. Αυτό επιτρέπει στους ανθρώπινους εργάτες να εστιάσουν σε εργασίες που απαιτούν υψηλότερη αξία αλληλεπίδρασης πελάτη που δεν μπορεί να αυτοματοποιηθεί.  

 

Αποτελεσματικότητα ΤΠ

Το RPA υποστηρίζει την αυτοματοποίηση διαδικασιών που περιλαμβάνουν παλιότερα συστήματα. Η τεχνολογία αλληλεπιδρά με αυτά τα συστήματα μέσω των υπαρχόντων γραφικών διεπαφών χρήστη (GUIs) έναντι της ενοποίησης API, παρουσιάζοντας σημαντική εξοικονόμηση κόστους για το IT και εμποδίζοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού της υποκείμενης αρχιτεκτονικής και συστημάτων. 

 

Δεδομένων των ιδιοτήτων χαμηλού κώδικα/μη κωδικού που παρέχονται από μερικά εργαλεία RPA, οι επιχειρηματικοί χρήστες μπορούν να αυτοματοποιήσουν οι ίδιοι τις διαδικασίες χωρίς εξάρτηση από το ΙΤ. Επίσης απλοποιεί την εκπαίδευση υπαλλήλων, με τις περισσότερες μη αυτόματες ροές εργασίας βάσει ρόλου να διαχειρίζονται από το λογισμικό bot. 

 

Λειτουργικές αποδόσεις

Δεδομένου ότι η RPA δεν βασίζεται σε προσαρμοσμένο λογισμικό ή βαθιές ενοποιήσεις, η τεχνολογία είναι ευκολότερη και ταχύτερη στην εφαρμογή της για μεγαλύτερη οικονομική προσιτότητα. Για παράδειγμα, στην Ελβετία, οι αρχές στα καντόνια του Άαργκαου και της Ζυρίχης εφάρμοσαν την RPA σε 14 ημέρες, αντικαθιστώντας τις χειροκίνητες διαδικασίες και αποτρέποντας την απειλή εκκρεμοτήτων καταβολής αποζημιώσεων για μειωμένο ωράριο εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Πώς δρα το RPA;

Το RPA εκτελείται σε υπολογιστή, επιφάνεια εργασίας ή διακομιστές όπως άλλα προγράμματα λογισμικού. Η τεχνολογία δημιουργεί, αναπτύσσει και διαχειρίζεται ρομπότ λογισμικού που αλληλεπιδρούν με εσωτερικές εφαρμογές, ιστοσελίδες, πύλες χρηστών και άλλες εφαρμογές, μιμούμενοι τις ενέργειες ενός ανθρώπου κατά την εκτέλεση της ίδιας εργασίας. 

 

Στην ουσία, με το RPA ο (ανθρώπινος) χρήστης καταγράφει την αλληλουχία ενεργειών και αλληλεπιδράσεων με εφαρμογές για τη δημιουργία της ροής εργασίας. Το σύστημα αναπτύσσει τη λίστα ενεργειών παρακολουθώντας τον άνθρωπο να εκτελεί την εργασία και έπειτα κατασκευάζει λογισμικό bot που εκτελεί την εργασία εντός του GUI της εφαρμογής.  

 

Τα bots λογισμικού προγραμματίζονται για να κατανοήσουν τι υπάρχει στην οθόνη, να εισάγουν τις κατάλληλες χρήσεις πλήκτρων, να πλοηγηθούν σε διαφορετικά συστήματα, να ταυτοποιήσουν και να εξάγουν δεδομένα και άλλες καθορισμένες ενέργειες. Τα RPA bots τα κάνουν όλα αυτά με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα από τους ανθρώπους. 

 

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι μοντέλων RPA: 

 1. Μη παρακολουθούμενο RPA: Software bots κάνουν το έργο χωρίς καμία ανθρώπινη συμμετοχή. Αντ' αυτού, αλληλεπιδρούν άμεσα με τα υπολογιστικά συστήματα, τρέχοντας μέσα από μια διαδικασία ή εργασία από την αρχή μέχρι το τέλος. Το RPA bot συνήθως εκτελείται σε απομακρυσμένη υπηρεσία και ενεργοποιείται βάσει ενός προγράμματος ή μίας συνθήκης έναρξης. 
 2. Παρακολουθούμενο RPA: Επίσης γνωστό ως ρομποτικός αυτοματισμός επιφάνειας εργασίας, αυτά τα bots λογισμικού συνεργάζονται με ανθρώπους, εστιάζοντας στον καθορισμό εργασιών μέσα σε πιο πολύπλοκα φορτία εργασίας ή διαδικασίες που δεν μπορούν να αυτοματοποιηθούν πλήρως. Το RPA bot αναπτύσσεται στον σταθμό εργασίας χρήστη και εκκινείται από την αλληλεπίδραση χρήστη. 

Το RPA λειτουργεί ως λύση για την ενοποίηση των κληροδοτημένων συστημάτων. Εφόσον το RPA λειτουργεί μέσω του GUI, δεν χρειάζεται οι προγραμματιστές να δημιουργήσουν APIs για να συνδέσουν συστήματα. Αντίθετα, το software bot θα πηδήξει από την εφαρμογή στην εφαρμογή όπως θα έκανε ένας ανθρώπινος χρήστης. 

 

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό ορισμένων εργαλείων RPA είναι η πρόσβασή τους σε μη προγραμματιστές, επιτρέποντας σε ειδικούς τομέα χωρίς δεξιότητες προγραμματισμού να δημιουργήσουν και να υλοποιήσουν ροές εργασίας RPA. Γνωστό ως προγραμματιστής πολιτών, το άτομο αυτό δεν έχει εμπειρία κωδικοποίησης, αλλά είναι ο ειδικός τομέα για την εργασιακή δραστηριότητα που υποβάλλεται σε αυτοματοποίηση. 

 

Αν και αυτό το χαρακτηριστικό εκδημοκρατίζει το RPA, τα πιο προηγμένα σενάρια εξακολουθούν να απαιτούν κατάλληλες γνώσεις προγραμματισμού, ειδικά σε σχέση με την ασφάλεια και τη συνεχή συντήρηση του συστήματος. Στην ιδανική περίπτωση, η διαδικασία είναι ένας καλός γάμος μεταξύ των πολιτών και των προγραμματιστών λογισμικού, με τους ειδικούς του τομέα να δημιουργούν τη ροή εργασίας του RPA και στη συνέχεια να το παραδίδουν στον προγραμματιστή λογισμικού για να διασφαλίσουν ότι ενσωματώνονται οι βέλτιστες πρακτικές και οι απαιτήσεις ασφάλειας. 

Αυτοματισμός ρομποτικών διαδικασιών σήμερα

Από την ίδρυσή της, η RPA έχει εξελιχθεί πέρα από τον απλό αυτοματισμό εργασιών. Το Έξυπνο RPA αυξάνει τις υπάρχουσες δυνατότητες με τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI) και μηχανικής μάθησης. Αυτές οι εξελίξεις επιτρέπουν στο RPA να αυτοματοποιήσει τις δραστηριότητες εργασίας που είναι πιο γνωστικές (βασισμένες στη γνώση και την κριτική).

 

Εφαρμόζοντας εργαλεία ΑΙ όπως τα μοντέλα μηχανικής μάθησης και η επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP), το έξυπνο RPA επιτρέπει την υπεραυτοματοποίηση, την ικανότητα γρήγορης ταυτοποίησης, ελέγχου και αυτοματοποίησης επιχειρηματικών διαδικασιών και διαδικασιών ΙΤ το συντομότερο δυνατό. Το Intelligent RPA μπορεί να εξετάσει και να επεξεργαστεί ημι-και μη δομημένα δεδομένα, να οπτικοποιήσει οθόνες (εικονικοί υπολογιστές) και να κατανοήσει την ομιλία, εκτελώντας συζητήσεις με χρήστες και πελάτες. 

Το Έξυπνο RPA επιτρέπει την υπεραυτοματοποίηση, την δυνατότητα γρήγορης αναγνώρισης, ελέγχου και αυτοματοποίησης των επιχειρηματικών διαδικασιών και των διαδικασιών ΙΤ το συντομότερο δυνατό.

Το Έξυπνο RPA βελτιώνει την εμπειρία σχεδιασμού bot για όλους τους υπαλλήλους, επιτρέποντας σε μη κωδικοποιητές να δημιουργήσουν και να εκτελέσουν bot για τις διαδικασίες τους. Η τεχνολογία υποστηρίζει ένα στούντιο βάσει cloud με εργαλεία χαμηλού κωδικού βάσει browser που απλοποιούν την δημιουργία αυτοματοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων οπτικού προγραμματισμού για τη δημιουργία επιχειρηματικών ροών εργασίας. Σήμερα, αυτά τα σύγχρονα εργαλεία RPA εκδημοκρατίζουν την αυτοματοποίηση, καθιστώντας την προσιτή σε όλους. 

Ποιος χρησιμοποιεί την RPA;

Το RPA παρέχει αξία σε όλους τους κλάδους και τις λειτουργίες. Σε έναν οργανισμό, όλοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι επωφελούνται από το RPA. Ακολουθούν ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα στα τμήματα: 

 

Οικονομικά

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μέσων ενημέρωσης στη Φινλανδία, η Alma Media, ήθελε να αυξήσει την παραγωγικότητα αυτοματοποιώντας οικονομικές διαδικασίες όπως η καταχώριση παραγγελίας. Ενσωματώνοντας την αποδοτικότητα του RPA στην ομάδα χρηματοοικονομικών, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού αυτοματοποίησης 60% στην επεξεργασία παραγγελιών.  

 

Τεχνολογία των πληροφοριών

Το Έξυπνο RPA είναι ένα κρίσιμο συστατικό στην πρωτοβουλία Hewlett Packard Enterprise (HPE) για την απλοποίηση των διαδικασιών ΤΠ και τη βελτίωση των εμπειριών των χρηστών. Μια έτοιμη πλατφόρμα AI που ενεργοποιείται από το RPA αυτοματοποιεί τις ροές εργασίας. Για παράδειγμα, τα συστήματα μπορούν να επανεκκινηθούν με 100% αυτονομία χρησιμοποιώντας chatbots και RPA. 

 

Ανθρώπινοι πόροι

Η Lucy είναι ένα εργαλείο RPA που χρησιμοποιεί η SAP (δείτε το παρακάτω βίντεο) για να επισπεύσει τη δημιουργία επιστολών προσφοράς απασχόλησης. Το bot παράγει γράμματα 15 φορές πιο γρήγορα από το μέσο άτομο. Οι νεοπροσληφθέντες λαμβάνουν γρήγορα τις προσφορές τους και οι υπεύθυνοι στελέχωσης έχουν περισσότερο χρόνο να προσλάβουν.

 

Λειτουργίες

Ο όμιλος Villeroy & Boch, ένας παραγωγός κεραμικών και ένα από τα παλαιότερα εμπορικά σήματα της Ευρώπης, βελτιστοποίησε την παραγωγικότητα καθιστώντας τις διαδικασίες του όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές, μειώνοντας τον χρόνο που δαπανάται για επαναλαμβανόμενα καθήκοντα. Ο κατασκευαστής εφάρμοσε τεχνολογίες RPA και AI για να δημιουργήσει ψηφιακούς βοηθούς για την εκτέλεση απλών αυτοματοποιημένων εργασιών σε λογαριασμούς, αγορές και εξυπηρέτηση πελατών. 

 

Εξυπηρέτηση πελατών

Με ένα τεράστιο δίκτυο πελατών και πελατών, η Zuellig Pharma Holdings Pte. Ltd. ήθελε να παρέχει καλύτερη υποστήριξη με διαδικασία παραγγελίας επόμενης γενιάς. Μετά την εφαρμογή του RPA, η εταιρεία επεξεργάζεται εντολές 24×7, τηρώντας τη ζήτηση, και χρησιμοποιώντας αυτοματοποίηση για να εκκαθαρίσει εκκρεμότητες πάνω από 10.000 υποθέσεις πληροφορικής και συστημάτων που θα απαιτούσαν το ισοδύναμο τριών υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης.  

Εφαρμογή μιας στρατηγικής αυτοματισμού ρομποτικών διαδικασιών

Μια καλά σχεδιασμένη πρωτοβουλία αυτοματοποίησης ξεκινά με μια αναλυτική αξιολόγηση των υφιστάμενων ροών εργασίας. Το Έξυπνο RPA σε συνδυασμό με τα εργαλεία business process intelligence βοηθούν στην γρήγορη αναγνώριση των επιχειρηματικών διαδικασιών που θα ωφεληθούν περισσότερο από την αυτοματοποίηση.  

 

Μόλις εντοπιστούν οι υποψήφιοι της καλύτερης διαδικασίας, το RPA παρέχει προδιαμορφωμένα bot για να επισπεύσει την ετοιμότητα. Ως πλατφόρμα βάσει cloud, υποστηρίζει επίσης τη συνεχή απόδοση και επεκτασιμότητα των bot.   

 

Η πρωτοβουλία απαιτεί μια τεχνολογική πλατφόρμα που να εκτείνεται πέρα από την αυτοματοποίηση μιας ενιαίας διαδικασίας. Το σύστημα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίζει τη διαδικασία διατερματικά, να εντοπίζει ευκαιρίες αυτοματοποίησης, να κατασκευάζει τα απαραίτητα λογισμικά και να διαχειρίζεται εκατοντάδες –αν όχι χιλιάδες– αυτοματοποιημένες ροές εργασίας. 

placeholder

Ξεκινήστε με RPA

Αναζητήστε έξυπνα εργαλεία RPA για να ενισχύσετε την παραγωγικότητα.

Συχνότερες Ερωτήσεις RPA

Τα εργαλεία διαχείρισης ροής εργασίας και τα RPA είναι συμπληρωματικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται μαζί. Η αυτοματοποίηση ροής εργασίας διασφαλίζει την διαδοχική ροή δραστηριοτήτων με καθορισμένους επιχειρηματικούς κανόνες - για τον συντονισμό, την επέκταση ή τη βελτιστοποίηση διαδικασιών. Αντίθετα, το RPA αυτοματοποιεί την απόδοση των μεμονωμένων εργασιών. Γενικά, η RPA αποδίδει καλύτερα με δραστηριότητες που έχουν σαφείς κανόνες και διαδικασίες. Ωστόσο, το έξυπνο RPA λειτουργεί πιο βαθιά, αυτοματοποιώντας τις δραστηριότητες εργασίας που βασίζονται στη γνώση και την κριτική χρησιμοποιώντας AI και δυνατότητες μηχανικής μάθησης. 

Η υπεραυτοματοποίηση επεκτείνει τις δυνατότητες του RPA πέρα από την αυτοματοποίηση των προκαθορισμένων και επαναλαμβανόμενων εργασιών. Με την υπεραυτοματοποίηση, το RPA χρησιμοποιεί την ευφυΐα για να αποφασίσει την καλύτερη στρατηγική για την εκτέλεση αυτών των δραστηριοτήτων. Αυτό επιτρέπει στους οργανισμούς να ταυτοποιούν γρήγορα, να ελέγχουν και να αυτοματοποιούν επιχειρηματικές διαδικασίες και διαδικασίες ΙΤ συντονίζοντας τη χρήση διαφορετικών τεχνολογιών, πλατφορμών και εργαλείων.

SAP Insights Newsletter

placeholder
Εγγραφείτε σήμερα

Αποκτήστε βασικές πληροφορίες κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας.

Περαιτέρω ανάγνωση

Επιστροφή στην αρχή