Παράβλεψη στο Περιεχόμενο
Γυναίκα που δουλεύει σε λάπτοπ

Τι είναι η ανάπτυξη εφαρμογής χαμηλού κώδικα/no-code;

 

Αυτή η ιστοσελίδα μεταφράστηκε από μηχανή για την διευκόλυνσή σας. Η SAP δεν παρέχει καμία εγγύηση σχετικά με την ορθότητα ή την πληρότητα της μηχανικής μετάφρασης. Η αρχική αγγλική ιστοσελίδα μπορεί να βρεθεί χρησιμοποιώντας τον παγκόσμιο χάρτη στην πάνω δεξιά γωνία αυτής της σελίδας.

Για δεκαετίες, υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι για να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις την ανάπτυξη εφαρμογών: να αγοράσουν εφαρμογές έτοιμες από έναν εξωτερικό πωλητή ή να τις κατασκευάσουν και να τις προσαρμόσουν από το μηδέν χρησιμοποιώντας εξειδικευμένους προγραμματιστές και προγραμματιστές. Αλλά σήμερα, βλέπουμε την αύξηση και την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των εναλλακτικών ανάπτυξης χαμηλού κώδικα/no-code (LCNC) που φέρνουν την ισχύ της ανάπτυξης εφαρμογών στους χρήστες σε όλη την επιχείρηση.

 

Αυτές οι εναλλακτικές μέθοδοι ανάπτυξης εφαρμογών αξιοποιούν μια διαισθητική και γραφική διεπαφή για να δώσουν στους χρήστες τη δύναμη και την ελευθερία να δημιουργήσουν γρήγορα εφαρμογές και να αυτοματοποιήσουν τις επιχειρηματικές διαδικασίες χωρίς να χρειάζεται να γράφουν κωδικό γραμμή προς γραμμή. Η υιοθέτηση των εργαλείων της LCNC συνοδεύεται από την υπόσχεση για μεγαλύτερη προσβασιμότητα των χρηστών, η οποία με τη σειρά της ωθεί σε περισσότερη καινοτομία και μειώνει την πίεση στις υπηρεσίες πληροφορικής. Η υλοποίηση των πλατφορμών LCNC είναι το επόμενο άλμα για να καταστεί η ανάπτυξη της εφαρμογής εύκολη και προσιτή σε όλους.

Τι είναι ο χαμηλός κωδικός;

Ο χαμηλού κώδικα είναι μια μέθοδος σχεδιασμού και ανάπτυξης εφαρμογών με τη χρήση διαισθητικών γραφικών εργαλείων και ενσωματωμένων λειτουργιών που μειώνουν τις παραδοσιακές απαιτήσεις γραφής - ή προ-κώδικα. Η φιλο-κωδική γραφή εξακολουθεί να είναι μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης, αλλά η ανάπτυξη χαμηλού κώδικα προσφέρει μια αυξημένη και απλοποιημένη εμπειρία για να βοηθήσει τους χρήστες να αρχίσουν να δημιουργούν γρήγορα. 

Τι δεν είναι κωδικός;

Το no-code είναι μια μέθοδος που επωφελείται από μια παρόμοια εμπειρία χρήστη όπως ο χαμηλού κώδικα, αλλά πηγαίνει το επιπλέον μίλι επιτρέποντας στους μη τεχνικούς επιχειρηματικούς χρήστες να αναπτύξουν εφαρμογές χωρίς να χρειάζεται να γράψουν ούτε μία γραμμή κώδικα.  

Χαμηλός κωδικός έναντι μη κωδικού

Η κύρια διαφορά μεταξύ των πλατφορμών ανάπτυξης χαμηλού κώδικα και μη κώδικα έγκειται στην ποσότητα των γνώσεων κωδικοποίησης που χρειάζεται ο χρήστης. Οι πλατφόρμες ανάπτυξης χαμηλού κώδικα (LCDP) απαιτούν ορισμένες βασικές δεξιότητες κωδικοποίησης για τους χρήστες προκειμένου να αναπτύξουν και να ενοποιήσουν σύνθετες εφαρμογές, ενώ οι πλατφόρμες ανάπτυξης μη κωδικοποιημένων κωδικών (NCDP) δεν απαιτούν καθόλου γνώσεις προγραμματισμού. Επειδή οι περισσότεροι οργανισμοί έχουν ένα ευρύ φάσμα τεχνικών δεξιοτήτων μέσα στο εργατικό δυναμικό τους, πολλές πλατφόρμες προσφέρουν εργαλεία χαμηλού κώδικα και χωρίς κώδικα.  

Η άνοδος των πολιτών προγραμματιστών

Οι ειδικοί των θεματικών περιοχών έχουν μοναδικές γνώσεις και ιδέες που μπορεί συχνά να είναι δύσκολο να μεταβιβαστούν αποτελεσματικά στις ομάδες πληροφορικής. Ενισχύοντας αυτούς τους «πολίτες προγραμματιστές», οι επιχειρήσεις διασφαλίζουν ότι τα καλύτερα ενημερωμένα μέλη της ομάδας μπορούν να αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης εφαρμογών. Και με τις πλατφόρμες της LCNC από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των τμημάτων και οι επαγγελματίες της πληροφορικής μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα και να διασφαλίσουν την εφαρμογή των κατάλληλων τεχνολογιών, ροών εργασίας και διαδικασιών. Η αύξηση των προγραμματιστών των πολιτών βοηθά στην ικανοποίηση της ζήτησης για νέες εφαρμογές, αντιμετωπίζει την έλλειψη εξειδικευμένων προγραμματιστών, μειώνει τον φόρτο εργασίας των ομάδων πληροφορικής και ανταποκρίνεται ταχύτερα στις απαιτήσεις των πελατών και της αγοράς.

Πώς λειτουργούν τα εργαλεία χαμηλού κώδικα και μη κώδικα;

Η ανάπτυξη συμβατικών εφαρμογών απαιτεί τη χρήση εξειδικευμένων επαγγελματιών σύνταξης κώδικα και συχνά περιλαμβάνει την είσοδο σε μια μεγάλη ουρά στο τμήμα πληροφορικής για την ανάπτυξη ή την ενημέρωση νέων εφαρμογών. 

 

Οι πλατφόρμες ανάπτυξης χαμηλού κώδικα (LCDP) και οι πλατφόρμες ανάπτυξης no-code (NCDPs) βασίζονται στις αρχές του σχεδιασμού με βάση το μοντέλο, της αυτόματης δημιουργίας κώδικα και του οπτικού προγραμματισμού. Οι πλατφόρμες αυτές είναι σκοπίμως σχεδιασμένες για να στοχεύουν χρήστες που είναι εξοικειωμένοι με τις διαδικασίες και τις ροές εργασίας εντός του επιχειρηματικού τους τμήματος, ανεξάρτητα από την εμπειρία κωδικοποίησης τους. Και για άλλη μια φορά, όχι μόνο ενδυναμώνει τους μη τεχνικούς χρήστες, αλλά τους ταιριάζει με έμπειρους προγραμματιστές.  

 

Παρακάτω βρίσκονται μερικά από τα θεμελιώδη βήματα στην πορεία ανάπτυξης της LCNC: 

 • Καθορίστε τις ανάγκες σας και το επιθυμητό αποτέλεσμα: Είτε εργάζεστε σε μία εφαρμογή που αντιμετωπίζει ο πελάτης ή σε μία εσωτερική επιχειρηματική διαδικασία, είναι σημαντικό να εντοπίσετε τις επιχειρηματικές ανάγκες και τα επιθυμητά αποτελέσματα του έργου σας στην αρχή. Ποιο είναι το πρόβλημα που πρέπει να λύσει αυτή η εφαρμογή; Ποιος θα το χρησιμοποιήσει; Ποιες πληροφορίες και ποια δεδομένα θα πρέπει να λειτουργούν; 
 • Σχεδιάστε μια επιχειρηματική διαδικασία ή ροή εργασίας: Χρησιμοποιώντας το LCNC business process management (BPM) και εργαλεία ανάπτυξης, οι χρήστες καθορίζουν και τεκμηριώνουν τις επιθυμητές διαδικασίες και ροές εργασίας. Αυτό επιτυγχάνεται συχνά με τον προσδιορισμό των ενοτήτων – ανά σκοπό – εντός της εφαρμογής και την ανάπτυξή τους ως ανεξάρτητων οντοτήτων. Για παράδειγμα, ορισμένα δομικά στοιχεία μπορεί να συγκεντρώνουν δεδομένα, άλλα μπορεί να ενεργοποιήσουν μια ενέργεια ή ένα γεγονός. Σε αυτό το στάδιο, ο δημιουργός του έργου μπορεί πρώτα να κατασκευάσει και στη συνέχεια να ενσωματώσει τις ενότητες για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. 
 • Ελέγξτε και αναπτύξτε το έργο σας ως εφαρμογή LCNC: Με μερικά κλικ, η πλατφόρμα LCNC επιλύει όλη την πολυπλοκότητα back-end της διαδικασίας για τους χρήστες. Όταν είναι έτοιμοι, οι ειδικοί ΙΤ και/ή οι δοκιμαστές beta μπορούν να αξιολογήσουν την εφαρμογή και μόλις υλοποιηθούν οι προτάσεις τους, η εφαρμογή μπορεί να αναπτυχθεί για γενική χρήση. 
placeholder

Σε προβολή εφαρμογής πλατφόρμας ανάπτυξης κατώτ.κωδ./μη κωδ.

Πώς χρησιμοποιείται η ανάπτυξη εφαρμογής χαμηλού κώδικα/no-code;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Gartner, οι πλατφόρμες της LCNC θα χρησιμοποιηθούν σε πάνω από το 65% των εξελίξεων εφαρμογών παγκοσμίως έως το 2024. Αυτό συνοδεύεται από απότομο προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης 165% κάθε δύο χρόνια. Όταν οι επιχειρήσεις αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία LCNC, ο αριθμός – και η πολυπλοκότητα – των χρηστών των πολιτών αυξάνεται γρήγορα καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν το όφελος της γρήγορης και ακριβούς ανάπτυξης εφαρμογών σε σχεδόν οποιονδήποτε τομέα οποιασδήποτε επιχείρησης.

 

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα:

 • Οι αλυσίδες εφοδιασμού μπορούν να αναπτύξουν εφαρμογές που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση πολλαπλών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων που συνδέονται με την πανδημία, των εμπορικών κυρώσεων και της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τα εργαλεία της LCNC έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων με τρεις σημαντικούς τρόπους:  
  • Ανάπτυξη ανταποκρινόμενων και προοδευτικών εφαρμογών για συνεργασία και διατερματική προβολή, με την παροχή βελτιωμένης ιχνηλασιμότητας και ιχνηλασιμότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα
  • Δημιουργία αυτοματοποιημένων ροών εργασίας και επιχειρηματικών διαδικασιών για μοντελοποίηση, παρακολούθηση και βελτίωση διαδικασιών εφοδιαστικής αλυσίδας, από την προμήθεια πρώτων υλών έως την παράδοση στην πρώτη πόρτα του πελάτη
  • Ψηφιοποίηση των προηγούμενων δεδομένων και αρχείων και ενοποίησή τους με τα υπάρχοντα και τα νέα εισερχόμενα δεδομένα, τα οποία διευκολύνουν πιο ακριβή analytics και ισχυρές πληροφορίες βάσει δεδομένων  
 • Η μεταποίηση μπορεί να χρησιμοποιήσει το LCNC για να μοντελοποιήσει διαδικασίες και να οδηγήσει την εξέλιξη έξυπνων εργοστασίων και ψηφιακών βιομηχανικών περιβαλλόντων. Το LCNC βοηθά επίσης στο ξεκλείδωμα του δυναμικού των δικτύων ρομποτικού αυτοματισμού διαδικασιών (RPA) και Internet of Things (IoT). Από την επεξεργασία των πρώτων υλών μέχρι τη συσκευασία και την αποστολή τελικών προϊόντων, οι λύσεις LCNC βοηθούν στην πιο ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία της παραγωγής. 
 • Οι ομάδες λογιστικής και οικονομικών μπορούν να αναπτύξουν παραμετροποιημένες επιχειρηματικές εφαρμογές που υποστηρίζουν ένα ευρύ φάσμα ροών εργασίας και διαδικασιών διαχείρισης πληροφοριών. Για παράδειγμα, καθορίζοντας τις ροές εργασίας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, μια λογιστική εταιρεία θα μπορούσε να σχεδιάσει μια πύλη που θα καθοδηγεί τους πελάτες στη διαδικασία αναφοράς εξόδων και εσόδων, παρουσιάζοντας τα αντίγραφα κίνησης λογαριασμού και άλλες χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις, και εξαλείφοντας τη ροή των emails και των εκτυπωμένων εγγράφων. Ομοίως, ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα μπορούσε να χαρτογραφήσει τις ροές εργασίας αυτοματοποιώντας τις εγκρίσεις δανείων, τις εκτιμήσεις κινδύνου, τις ροές αποφάσεων και τη διαχείριση πληροφοριών, εξοικονομώντας χρόνο τόσο για τους πελάτες όσο και για τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους. 
 • Οι ομάδες ανθρώπινων πόρων μπορούν να χρησιμοποιήσουν το LCNC για να παραμετροποιήσουν τις δημοσιεύσεις θέσεων εργασίας, να αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες πρόσληψης, να φιλτράρουν τους υποψηφίους και να δημιουργήσουν ολόκληρα εκπαιδευτικά προγράμματα. Και όλες αυτές οι δραστηριότητες μπορούν τώρα να γίνουν χωρίς να χρειαστεί να επιβαρυνθούν οι πόροι των ομάδων πληροφορικής. 
 • Τα τμήματα πληροφορικής διαπιστώνουν ότι οι πλατφόρμες LCNC μπορούν να τις βοηθήσουν να εξορθολογίσουν τις πολύπλοκες διαδικασίες και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία. Επιπλέον, με περισσότερους φορείς ανάπτυξης των πολιτών, οι οργανισμοί μπορούν να μειώσουν τα εμπόδια στην πληροφορική και την υπερεργασία. Τα τμήματα ΤΠ μπορούν ακόμη να διατηρήσουν την ικανότητα να διαχειρίζονται και να υλοποιούν πρωτοβουλίες LCNC, αλλά απελευθερώνονται σημαντικά από τις επαναλαμβανόμενες και χρονοβόρες εργασίες σύνταξης κωδικών που συνήθως συνδέονται με την εν λόγω διαδικασία. Οι επαγγελματίες της τεχνολογίας των πληροφοριών ενθαρρύνονται να βλέπουν την LCNC λιγότερο ως απειλή και περισσότερο ως ένα ευέλικτο περιβάλλον εργασίας που τους δίνει τον χώρο που χρειάζονται για να κατασκευάσουν και να αναπτυχθούν σε επίπεδα αιχμής. Στην πραγματικότητα, οι πιο εύρωστες λύσεις λογισμικού υποστηρίζουν υβρίδια προ-κώδικα/χαμηλού κώδικα – μια εσωτερική διαδικασία που απαιτεί δεξιότητες προγραμματισμού ΤΠ, καθώς και εργασία ανάπτυξης των πολιτών. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, επαγγελματίες της πληροφορικής και επιχειρηματικοί χρήστες συνεργάζονται σε πάνω από το 60% των αναπτυξιακών έργων της LCNCΤο Harvard Business Review ανέφερε επίσης ότι ένας προγραμματιστής ΙΤ μπορεί να υποστηρίξει έως και 10 ή περισσότερους προγραμματιστές πολιτών, αυξάνοντας τη συνολική ευελιξία και παραγωγικότητα. 
 • Οι πρωτοβουλίες αυτοματοποίησης διαδικασιών βρίσκονται σε άνοδο, καθώς οι εταιρείες αναζητούν ολοένα καλύτερους τρόπους για να βελτιώσουν τον αυτοματισμό των επιχειρηματικών διαδικασιών τους (BPA).  Ως βασικό συστατικό του BPA, η ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (RPA) περιγράφει το λογισμικό αυτοεκπαίδευσης και τα bots που είναι ειδικά προγραμματισμένα για να μιμηθούν τις ανθρώπινες ενέργειες στην ολοκλήρωση των τυπικών και επαναλαμβανόμενων επιχειρηματικών εργασιών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ανάγνωση και καταχώριση δεδομένων, εξαγωγή πληροφοριών από έγγραφα και μια ποικιλία άλλων εργασιών βάσει κανόνων.

  Και ενώ η RPA είναι ένα ισχυρό και πολύτιμο εργαλείο, ωστόσο εξαρτάται πλήρως από το να έχουν εξαρχής οριστεί οι σωστές παράμετροι. Πράγματι, τα RPA bots μπορούν να μάθουν όπως πάνε, αλλά δεν μπορούν να ξαναγράψουν θεμελιώδεις ανεπάρκειες στην επιχειρηματική διαδικασία "κανόνες". Εδώ μπαίνουν στην εικόνα οι εφαρμογές χαμηλού κώδικα και καθόλου κώδικα ως κινητήριος μοχλός βελτιωμένων αποτελεσμάτων αυτοματοποίησης διαδικασιών. Ποιος καλύτερα να αντιληφθεί και να κατανοήσει τα ελαττώματα και τις ανεπάρκειες στις διαδικασίες τους, από τους ίδιους τους ειδικούς των θεματικών τομέων; Με την ικανότητα της LCNC να ενδυναμώνει τους προγραμματιστές των πολιτών, αυτοί οι ειδικοί μπορούν να εισέλθουν με ακρίβεια λέιζερ για να διαλύσουν τα λογότυπα και τα αδύναμα σημεία στις διαδικασίες. Αυτή η αλλαγή των κανόνων μετακυλίεται στη συνέχεια στα RPA bots των οποίων οι θέσεις εργασίας μόλις απέκτησαν πολύ πιο παραγωγικές θέσεις εργασίας.

 

Τα 8 μεγαλύτερα οφέλη των πλατφορμών χαμηλού κώδικα/χωρίς κωδικούς

Η αυξανόμενη υιοθέτηση των πλατφορμών LCNC αντικατοπτρίζει τα οφέλη που προκύπτουν για ολόκληρη την επιχείρηση από τα εργαλεία αυτά. Η χρήση πλατφορμών LCNC σημαίνει: 

 1. Ευκολότερη χρήση: Καθώς οι εφαρμογές δεν κατασκευάζονται εκ του μηδενός, η ανάπτυξη απλοποιείται, καθιστώντας δυνατή την εστίαση στην ικανοποίηση των επιθυμιών και των απαιτήσεων των χρηστών. Σύμφωνα με τα λόγια του Koushik Sen, διακεκριμένου λέκτορα πληροφορικής στο UC Berkeley, “Φανταστείτε έναν κόσμο όπου δεν χρειάζεται να γράφετε κώδικα, απλά να λέτε πράγματα και ο υπολογιστής το κάνει για σένα”. 
 2. Ταχύτερη ανάπτυξη: Οι χρήστες μπορούν εύκολα να προσαρμόσουν και να προσαρμόσουν τα κύρια συστατικά και τον βασικό κώδικα των εφαρμογών τους, πράγμα που σημαίνει ότι η πραγματική ανάπτυξη είναι πολύ γρήγορη. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να ενοποιήσουν και να συνδέσουν εφαρμογές, διαδικασίες και ροές εργασίας από υπάρχουσες εφαρμογές. Η Forrester έδειξε ότι οι πλατφόρμες ανάπτυξης χαμηλού κώδικα έκαναν τα αναπτυξιακά έργα έως και 20 φορές γρηγορότερα από ό,τι όταν γίνονταν με παραδοσιακή κωδικοποίηση. 
 3. Αυξημένη αυτοματοποίηση: Με τη θέσπιση βασικών κανόνων για τη λήψη αποφάσεων, οι χρήστες μπορούν να αυτοματοποιήσουν τον σχεδιασμό των ροών εργασίας που μπορούν στη συνέχεια να υλοποιηθούν σε πολλαπλά πληροφοριακά συστήματα. Πολλά εργαλεία του LCNC χρησιμοποιούν RPA και χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη (AI) και μηχανική μάθηση για να προσφέρουν προτάσεις για αυτοματοποίηση με βάση τα υπάρχοντα σύνολα δεδομένων. 
 4. Χαμηλότερο κόστος: Η μείωση του χρόνου μπορεί να εξοικονομήσει πολύτιμους πόρους. Η LCNC καθιστά επίσης τις δραστηριότητες συντήρησης λιγότερο πολύπλοκες, μειώνοντας το κόστος και την επιβάρυνση για την πληροφορική. Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε τις νέες ιδέες που προέρχονται σχεδόν από οποιοδήποτε τμήμα με πολύ χαμηλό κόστος. Οι ιδέες αυτές μπορούν στη συνέχεια να προκαλέσουν επανάσταση σε ολόκληρες διαδικασίες και να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα. 
 5. Απλούστερη ενοποίηση δεδομένων: Η δημιουργία ροών εργασίας όπου οι πληροφορίες συλλέγονται, κοινοποιούνται, υφίστανται επεξεργασία και αποθηκεύονται καθιστά την ενοποίηση των δεδομένων απλούστερη και πιο ευέλικτη. Τα εργαλεία LCNC επιτρέπουν στους χρήστες να βρουν, να κατανοήσουν και να χρησιμοποιήσουν δεδομένα μέσα σε μία διαδικασία. Αυτό θα σας επιτρέψει να αναγνωρίσετε την πηγή, την ιδιοκτησία, την εγκυρότητα και την ποιότητα των δεδομένων στις διαδικασίες και να λάβετε πιο ενημερωμένες και αξιόπιστες αποφάσεις. 
 6. Περισσότερη ευελιξία: Η γρήγορη και εύκολη ανάπτυξη σας βοηθά να ανταποκριθείτε σε μεταβαλλόμενες ευκαιρίες και ρυθμιστικά ζητήματα/ζητήματα συμμόρφωσης γρήγορα – συχνά σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, η απλότητα των πλατφορμών LCNC επιτρέπει στους προγραμματιστές να πειραματίζονται και να δοκιμάζουν νέες ιδέες, χωρίς να χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις ΤΠ ή εξωτερικών πόρων. Επιπλέον, επειδή η LCNC διευκολύνει την ανάπτυξη, διευρύνει τη δεξαμενή των προγραμματιστών και επιτρέπει σε περισσότερους χρήστες να συμβάλουν στη δημιουργία εφαρμογών με τη χρήση τεχνολογίας.  
 7. Καλύτερη εμπειρία πελατών: Η ικανότητα διατήρησης των εφαρμογών και των ροών εργασίας ενημερωμένων και ανταποκρινόμενων στα σχόλια των πελατών θα βελτιώσει τόσο την εμπειρία των πελατών όσο και την αφοσίωση. Επιπλέον, οι επαγγελματίες CX μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πλατφόρμες LCNC για να αναπτύξουν παραμετροποιημένες έρευνες πελατών, ηλεκτρονικό εμπόριο, εξυπηρέτηση πελατών και εφαρμογές αφοσίωσης. 
 8. Μεγαλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής και ασφάλεια: Το LCNC επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκτελούν αναπτυξιακά καθήκοντα που είναι πολύ ευαίσθητα για να ανατεθούν σε τρίτους, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων παραβιάσεων ή ηλεκτρονικού εγκλήματος. 

Ξεκινώντας με τις πλατφόρμες ανάπτυξης χαμηλού κώδικα/no-code

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι τεχνολογίες φέρνουν επανάσταση στις επιχειρήσεις και τους δίνουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στις σημερινές απαιτήσεις της αγοράς. Αλλά όπως κάθε επιχειρηματική μεταμόρφωση, η ενσωμάτωση λύσεων πολίτη-χρήστη απαιτεί ισχυρή δέσμευση για διαχείριση αλλαγών, επικοινωνία και διάλυση των στεγανών. 

 

Ενόψει των αλλαγών αυτών, εκφράστηκαν ορισμένες ανησυχίες. Για παράδειγμα, η ευρεία χρήση των πλατφορμών LCNC μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των «σκιωδών έργων ΤΠ», τα οποία είναι έργα που αναλαμβάνονται χωρίς την ενημέρωση της υπηρεσίας ΤΠ. Επιπλέον, εφαρμογές που δημιουργήθηκαν από προγραμματιστές πολιτών μπορεί να μην έχουν δημιουργηθεί έχοντας κατά νου την επεκτασιμότητα, ή μπορεί να είναι ευάλωτες στην απαξίωση, αν ο προγραμματιστής τις δημιουργήσει σε ένα σιλό και στη συνέχεια φύγουν από τον οργανισμό.

 

Για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων, αρχίστε από: 

 • Θέσπιση πρωτοκόλλων συμμόρφωσης και διακυβέρνησης που υποστηρίζουν βέλτιστες πρακτικές ΤΠ και διασφαλίζουν ισχυρά και λειτουργικά μοντέλα συνεργασίας μεταξύ ΤΠ, φορέων ανάπτυξης πολιτών και των ομάδων τους. 
 • Διασφάλιση ότι οι προσπάθειες κατάρτισης είναι ισχυρές και προσβάσιμες. Το παλιό ρητό που ξεκινά με το “διδάξτε έναν άνθρωπο να ψαρεύει” είναι πολύ εύστοχο όσον αφορά την εκπαίδευση του LCNC. Η απλή δημιουργία λίγων διαδικτυακών σεμιναρίων και η ελπίδα για το καλύτερο θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε χαμηλή αφομοίωση του προϊόντος και σε κακή εκτέλεση των έργων. 
 • Απευθυνθείτε στον προμηθευτή λογισμικού σας, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα καλύτερα εργαλεία επιχειρηματικής ανάπτυξης για τις μοναδικές σας ανάγκες.  
placeholder

Εργαλεία
ανάπτυξης χαμηλού κώδικα/χωρίς κωδικούς

Αγνοήστε την καινοτομία στον κλάδο σας με ανάπτυξη εφαρμογών cloud χαμηλού κώδικα/no-code.

SAP Insights Newsletter

placeholder
Εγγραφείτε σήμερα

Αποκτήστε βασικές πληροφορίες κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας.

Περαιτέρω ανάγνωση

Επιστροφή στην αρχή