Παράβλεψη στο Περιεχόμενο
 Μία γυναίκα που εργάζεται από το σπίτι

Ποιο είναι το μέλλον της εργασίας

 

Αυτή η ιστοσελίδα μεταφράστηκε από μηχανή για την διευκόλυνσή σας. Η SAP δεν παρέχει καμία εγγύηση σχετικά με την ορθότητα ή την πληρότητα της μηχανικής μετάφρασης. Η αρχική αγγλική ιστοσελίδα μπορεί να βρεθεί χρησιμοποιώντας τον παγκόσμιο χάρτη στην πάνω δεξιά γωνία αυτής της σελίδας.

Το μέλλον της εργασίας καθορίζεται από δύο κύριες τάσεις που αλλάζουν τους χώρους εργασίας, το εργατικό δυναμικό και τη φύση της εργασίας κατά τη δεκαετία του 2020. Η πρώτη τάση είναι η αυξανόμενη υιοθέτηση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η μηχανική μάθηση και η ρομποτική στο χώρο εργασίας. Και το δεύτερο είναι η μεταβαλλόμενη φυσική κατανομή του εργατικού δυναμικού και η αύξηση των υβριδικών μοντέλων εργατικού δυναμικού.

 

Κατά την τελευταία δεκαετία, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του χώρου εργασίας και πιο ευέλικτα υβριδικά μοντέλα εργατικού δυναμικού. Αλλά φυσικά, η πανδημία επιτάχυνε αυτές τις τάσεις σχεδόν εν μία νυκτί και άλλαξε για πάντα το πώς κοιτάμε τους χώρους εργασίας του μέλλοντος. Η υιοθέτηση της ΓΠ στο χώρο εργασίας παραμένει μια σταθερά αυξανόμενη τάση, με μια έρευνα της Deloitte του 2020 να αναφέρει ότι το 71% των στελεχών σχεδιάζει να ξοδέψει περισσότερα για την AI το επόμενο έτος.  Ο αριθμός των εργαζομένων σε γιγάντιες επιχειρήσεις παρουσιάζει επίσης σταθερή αύξηση, η οποία αυξήθηκε κατά περισσότερο από 15% από το 2010, σύμφωνα με έκθεση της ADP για το 2020. Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στους χώρους εργασίας αποτελεί μια ακόμη αυξανόμενη τάση με την PWC να αναφέρει ότι το 86% των στελεχών που ερωτήθηκαν αναμένουν να δουν την ΑΙ να γίνεται βασική τεχνολογία στις επιχειρήσεις τους το 2021.

Πώς οι τεχνολογίες HR υποστηρίζουν το μέλλον της εργασίας.

Το 2020, η Gartner αναφέρει ότι το 41% των εργαζομένων θα συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως σε αόριστη βάση, έναντι λιγότερων από 30% που το έκαναν πριν από την COVID-19. 

Μετασχηματισμός χώρου εργασίας και υβριδικό εργατικό δυναμικό

Τα τελευταία εκατό χρόνια, ο κόσμος της εργασίας έχει υποστεί συνεχή εξέλιξη. Η σταθερή ώθηση της τεχνολογίας και η άνοδος του ψηφιακού χώρου εργασίας διαμόρφωσαν όχι μόνο τον τρόπο και τον τόπο εργασίας μας, αλλά και τη φύση των ρόλων και των δεξιοτήτων που απαιτούνται σε μια ιδιαίτερα δυναμική εργασιακή νοοτροπία. Ο κόσμος της εργασίας συνεχίζει να εξελίσσεται, απαιτώντας από τους επικεφαλής των επιχειρήσεων να αναζητήσουν καινοτόμες λύσεις που θα στηρίξουν τους χώρους εργασίας και το εργατικό δυναμικό του μέλλοντος. 

 • Κατανεμημένο εργατικό δυναμικό: Πώς και πού εργαζόμαστε: Μέχρι πολύ πρόσφατα, μια κινητή συσκευή ήταν απλώς ένα τηλέφωνο – αλλά σήμερα, τα smartphones χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους ως πύλες για όλο και πιο εξελιγμένα λογισμικά και εργαλεία διαχείρισης δεδομένων. Σε πρόσφατη μελέτη, το 87% των εταιρειών εξαρτώνται από την πρόσβαση των εργαζομένων σε κινητές επιχειρηματικές εφαρμογές από τις συσκευές τους. Όταν φορητές συσκευές όπως φορητοί υπολογιστές και κινητά αυξάνονται με ΑΙ και συνδέονται με προηγμένα ψηφιακά συστήματα, οι εργαζόμενοι αποσυνδέονται από τον κύβο. Απελευθερώνονται για να εργαστούν όπου και αν βρίσκονται – και να εστιάσουν το μυαλό τους περισσότερο σε λύσεις και καινοτομία και λιγότερο σε επαναλαμβανόμενα καθήκοντα.
 • Αλλαγή ρόλων σε ψηφιακό χώρο εργασίας: Καθώς αυξάνεται η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο χώρο εργασίας, αυξάνεται και η ζήτηση για ρόλους που είναι κυρίως βασισμένοι στη γνώση και γνωστικοί. Και παρά τις ανησυχίες για το ότι οι άνθρωποι εκδιώκονται από το εργατικό δυναμικό από την ΑΙ και τα ρομπότ, η πρόβλεψη είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο ρόδινη από ό,τι μπορεί να πιστεύουν πολλοί. Για παράδειγμα, μια έκθεση του WEF διαπίστωσε ότι, ενώ διαταράσσει ορισμένους πιο παραδοσιακούς ρόλους, η ψηφιοποίηση του εργατικού δυναμικού βρίσκεται σε τροχιά δημιουργίας έως 133 εκατομμυρίων νέων ρόλων μέχρι το 2022 – επαγγέλματα που δεν υπήρχαν καν στο παρελθόν. Επιπλέον, έως το 2022 αυτοί οι αναδυόμενοι ρόλοι προβλέπεται να περιλαμβάνουν έως και το ένα τρίτο της βάσης εργαζομένων των μεγάλων επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.
 • Ζήτηση για νέες δεξιότητες στο χώρο εργασίας του μέλλοντος: Καθώς ο ψηφιακός χώρος εργασίας μειώνει την ανάγκη για επιτόπου εργατικό δυναμικό, αυξάνει επίσης την ανάγκη για καθήκοντα έντασης γνώσης. Από το 2000 έως το 2019, το ποσοστό των εργαζομένων με τίτλους σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αυξήθηκε από 24% σε 42%. Άλλες μελέτες και στατιστικές δείχνουν επίσης αύξηση σχεδόν 20% τα τελευταία 10 χρόνια σε θέσεις εργασίας που απαιτούν στοιχεία πολύπλοκης επίλυσης προβλημάτων και καινοτόμου σκέψης. Και, φυσικά, ένα εξελιγμένο επίπεδο αλφαβητισμού στους υπολογιστές και το λογισμικό είναι βασικά απαραίτητο για το εργατικό δυναμικό του μέλλοντος.
placeholder

Το μέλλον της εργασίας έφθασε

Οδηγήστε το μέλλον της εργασίας με σύγχρονα εργαλεία HR.

Έξι τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της εργασίας

Η εξαιρετική σημασία της ανθεκτικότητας και της ευκινησίας έχει πρόσφατα εστιαστεί έντονα σε πολλές εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι οι διαδικασίες στο χώρο εργασίας αποκτούν όλο και μεγαλύτερη προτεραιότητα για την αποδοτικότητα, την εξατομίκευση και την ευελιξία. Έξι από τις κορυφαίες τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της εργασίας είναι οι εξής:

 1.  Το υβριδικό εργατικό δυναμικό: την τελευταία δεκαετία, οι γιγαντιαίοι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως και οι υπερειδικευμένοι σύμβουλοι αποτελούν όλο και μεγαλύτερο τμήμα του εργατικού δυναμικού. Στην πραγματικότητα, πρόσφατες στατιστικές δείχνουν ότι η οικονομία των τζογκ αναπτύσσεται τρεις φορές ταχύτερα από το παραδοσιακό εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ. Η πανδημία μας ανάγκασε σε μια ταχύτατη επέκταση του υβριδικού εργατικού δυναμικού. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτήσαμε πληροφορίες σχετικά με αυτό το μοντέλο απασχόλησης που διαφορετικά θα χρειαζόμασταν χρόνια για να αποκτήσουμε. Αντί να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με γενικές δεξιότητες ώστε να βρίσκονται σε ένα κεντρικό γραφείο, η αυξανόμενη τάση είναι η δημιουργία δυναμικών ομάδων που βασίζονται σε δεξιότητες προσανατολισμένες σε καθήκοντα και οι ομάδες αυτές να εργάζονται μέσα σε μια πολύ λιγότερο συγκεντρωτική και ιεραρχική δομή.  
 2.  AI στον χώρο εργασίας: Με την αυτοματοποίηση των εργασιών και την ελαχιστοποίηση των σφαλμάτων, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλάβει κοινές και επαναλαμβανόμενες εργασίες σε όλη την επιχείρηση. Αυτό απελευθερώνει τους υπαλλήλους να επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων και σε πιο δημιουργικές και ενδιαφέρουσες εργασίες. Τα ενισχυμένα με AI συστήματα μπορούν να αναλύσουν και να ερμηνεύσουν τα Big Data και πολύ διαφορετικές ομάδες δεδομένων, παρέχοντας πολύ ακριβείς και αποτελεσματικές πληροφορίες. Αυτό υποστηρίζει όχι μόνο πρωτοβουλίες ευεξίας των εργαζομένων, αλλά και μεγαλύτερη καινοτομία και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη λήψη αποφάσεων σε όλους τους τομείς της επιχείρησης.
   
  Οι υπερομάδες αποτελούν μια αυξανόμενη τάση στο εργατικό δυναμικό του μέλλοντος. Η ενσωμάτωση της ΑΙ σε ήδη ειδικευμένες και ταλαντούχες ομάδες μπορεί να ενισχύσει την ομάδα ώστε να επιτύχει ανώτερα αποτελέσματα - με το όφελος των εξελιγμένων analytics, της μηχανικής μάθησης και της διαχείρισης Big Data από την πλευρά τους. 
 3. Πολυμορφία και ένταξη στον χώρο εργασίας: Η ποικιλομορφία στον χώρο εργασίας δεν είναι πλέον απλώς θέμα συμμόρφωσης και επιλογής. Οι εταιρείες αποδεικνύουν όλο και περισσότερο ότι η ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα καινοτομίας, επιτυχίας και ικανοποίησης των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι που αποτελούν μέρος ενός ποικιλόμορφου και χωρίς αποκλεισμούς εργατικού δυναμικού επωφελούνται από ένα ευρύτερο φάσμα πολιτιστικών και βιοτικών εμπειριών. Οι ομάδες αυτές, ενισχυμένες από τα προηγμένα analytics και την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης, αποκτούν ανταγωνιστικό και δημιουργικό πλεονέκτημα σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά και οικονομία.
 4.  Εργατικό δυναμικό πολλών γενεών: Μέχρι πρόσφατα, η επικρατούσα κουλτούρα της εργασίας είχε καθιερωθεί από τη γενιά του Baby Boomer και βασιζόταν στις εμπειρίες των γενεών. Μια τάση – και μια πρόκληση – στον χώρο εργασίας του μέλλοντος θα είναι η πρόβλεψη και η κατανόηση των μεταβαλλόμενων διαφορών των γενεών στο σύγχρονο χώρο εργασίας και των μοναδικών αναγκών και προσδοκιών ενός ευρέος φάσματος ηλικιακών ομάδων. Οι πρόσφατες αλλαγές εργατικού δυναμικού είχαν επίσης ως αποτέλεσμα τη σημαντική απομάκρυνση των εργαζομένων από το εργατικό δυναμικό. Αυτό δημιούργησε νέες ευκαιρίες καθώς και ανάγκη για αυξημένη ανάπτυξη, προγραμματισμό σταδιοδρομίας, διαχείριση ταλέντων και σχετικές πρωτοβουλίες. Οι σύγχρονες τεχνολογίες HR και τα ενισχυμένα από AI εργαλεία συμβάλλουν σε λύσεις για αυτές τις σύνθετες προκλήσεις βοηθώντας τους ηγέτες να αποκτήσουν διορατικότητα για τις μοναδικές ανάγκες κάθε γενιάς. Αυτό σημαίνει ότι οι προτιμήσεις μάθησης και εργασίας μπορούν να ληφθούν υπόψη – και τα οφέλη και οι επιλογές ευεξίας μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες όλων των ηλικιακών ομάδων του εργατικού δυναμικού.
 5.  Αναβάθμιση των δεξιοτήτων και επανειδίκευση του εργατικού δυναμικού: Η ενσωμάτωση όλο και πιο εξελιγμένων AI και ψηφιακών λύσεων στον χώρο εργασίας απαιτεί εξειδικευμένη κατάρτιση. Οι νέοι τρόποι εργασίας με κατανεμημένο εργατικό δυναμικό έχουν επίσης καμπύλη μάθησης, καθώς απαιτούν πιο πολύπλοκες διαδικασίες επικοινωνίας και τεχνολογίες τηλεργασίας. Καθώς όμως η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης και των νέων τεχνολογιών δημιουργεί την ανάγκη για ψηφιακή αναβάθμιση των δεξιοτήτων και επανειδίκευση, παρέχει επίσης καινοτόμες λύσεις για την παροχή αυτής της κατάρτισης. Για παράδειγμα, οι εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας επαυξημένης AI (VR) μπορούν να εξατομικεύσουν τις διαδικασίες εκπαίδευσης και τα bot μπορούν να μάθουν από τους χρήστες τους να δημιουργήσουν εμβαθυντικά περιβάλλοντα που παραμετροποιούνται για τις μοναδικές ανάγκες και τις μαθησιακές προτιμήσεις κάθε χρήστη.
 6.  Συμμετοχή των εργαζομένων και ευεξία στο χώρο εργασίας: Ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικό για τις εταιρείες να είναι καινοτόμες και ικανές να μεταπηδούν γρήγορα με την πάροδο των χρόνων. Μια σημαντική έρευνα για το 2020, στην οποία συμμετείχαν 17.000 εργαζόμενοι σε περισσότερους από 20 κλάδους, δείχνει πώς η ιεράρχηση της δέσμευσης του εργατικού δυναμικού είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση πιο ανθεκτικών επιχειρήσεων με υψηλές επιδόσεις.

  Αλλά με όλο και περισσότερο κατανεμημένο και απομακρυσμένο εργατικό δυναμικό, η επίτευξη ικανοποίησης των εργαζομένων και υψηλού βαθμού δέσμευσης των εργαζομένων μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Οι σύγχρονοι ηγέτες του HR στρέφονται στην AI και στη νέα τεχνολογία ανθρώπινων πόρων για να παράσχουν τις αυξημένες εμπειρίες και την ανάλυση Big Data που απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου.

  Όπως παρατήρησε το περιοδικό Forbes, “οι ομάδες με μεγάλη συμμετοχή δείχνουν 21% μεγαλύτερη κερδοφορία”. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα των πολλών καινοτόμων τρόπων με τους οποίους χρησιμοποιούνται η τεχνητή νοημοσύνη και οι ψηφιακές λύσεις για τη στήριξη των εργαζομένων και τη βελτίωση της δέσμευσής τους, καθώς και της εμπειρίας στο χώρο εργασίας:
 • Συστήματα σύστασης της ευεξίας που επιτρέπουν στις εταιρείες να δημιουργούν εξατομικευμένα προγράμματα περίθαλψης που λαμβάνουν υπόψη την υγεία των εργαζομένων, το ιατρικό ιστορικό και τις προηγούμενες θεραπείες
 • Εργαλεία επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο που μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις και να παρέχουν υποστήριξη και καθοδήγηση στη φυσική γλώσσα
  των εργαζομένων
 • Αισθητήρες και φορητοί αισθητήρες που μπορούν να παρακολουθούν τις κινήσεις, τις στάσεις και τις ενέργειες που βοηθούν στον καθορισμό του πότε οι εργαζόμενοι μπορεί να παλεύουν με απογοήτευση ή αρνητικά συναισθήματα - και να διασφαλίζουν ότι η υποστήριξη έρχεται το συντομότερο δυνατόν
 • Παραμετροποιημένα προγράμματα υγείας και φυσικής κατάστασης που λαμβάνουν υπόψη τις προτιμήσεις των εργαζομένων, τις προσωπικότητες και τα επίπεδα φυσικής κατάστασης για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη προγραμμάτων και ρουτινών που είναι τόσο απολαυστικά όσο και υγιή
 • Λύσεις ασφαλείας Blockchain για να διασφαλιστεί ότι η εμπιστευτική προσωπική ευεξία και οι ιατρικές πληροφορίες των εργαζομένων παραμένουν ιδιωτικές και προστατεύονται

Ομάδες με μεγάλη συμμετοχή δείχνουν 21% μεγαλύτερη κερδοφορία

Για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ένα εργατικό δυναμικό με υψηλό βαθμό συμμετοχής και παραγωγικότητας, οι εταιρείες πρέπει να διαθέτουν εργαζόμενους ισχυρούς και ειδικευμένους – οι οποίοι αισθάνονται πολύτιμοι και υποστηριζόμενοι. Και ποιοι είναι ενισχυμένοι με τεχνολογίες και λύσεις που τους βοηθούν να λειτουργούν με αποτελεσματικότητα και αυτοπεποίθηση. Το μέλλον της εργασίας φτάνει γρήγορα για πολλές εταιρείες που χρησιμοποιούν καινοτόμες ιδέες και λύσεις για να μεταμορφώσουν τους χώρους εργασίας τους, το εργατικό δυναμικό τους και τη φύση της ίδιας της εργασίας. 

placeholder

Το μέλλον της εργασίας έφθασε

Οδηγήστε το μέλλον της εργασίας με σύγχρονα εργαλεία HR.

SAP Insights Newsletter

placeholder
Εγγραφείτε σήμερα

Αποκτήστε βασικές πληροφορίες κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας.

Περαιτέρω ανάγνωση

Επιστροφή στην αρχή