Παράβλεψη στο Περιεχόμενο
Εντοπισμός απειλών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μέσω υπολογιστή

Τι είναι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

 

Αυτή η ιστοσελίδα μεταφράστηκε από μηχανή για την διευκόλυνσή σας. Η SAP δεν παρέχει καμία εγγύηση σχετικά με την ορθότητα ή την πληρότητα της μηχανικής μετάφρασης. Η αρχική αγγλική ιστοσελίδα μπορεί να βρεθεί χρησιμοποιώντας τον παγκόσμιο χάρτη στην πάνω δεξιά γωνία αυτής της σελίδας.

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι η πρακτική της προστασίας των δικτύων, των συσκευών, των εφαρμογών, των συστημάτων και των δεδομένων από απειλές στον κυβερνοχώρο. Ο γενικός στόχος είναι να εξουδετερωθούν οι επιθέσεις που επιχειρούν να αποκτήσουν πρόσβαση ή να καταστρέψουν δεδομένα, να εκβιάσουν χρήματα ή να διαταράξουν τις συνήθεις επιχειρηματικές δραστηριότητες – είτε αυτές οι επιθέσεις προέρχονται από τον οργανισμό είτε εκτός αυτού.

Η σημασία της κυβερνοασφάλειας

Κατά το παρελθόν έτος, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στις επιχειρήσεις εκτοξεύθηκαν τόσο σε όγκο όσο και σε πολυπλοκότητα. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου είναι πάντα σε θέση να επωφεληθούν από τις νέες ευκαιρίες. Σύμφωνα με το FBI, τα κρούσματα ηλεκτρονικού εγκλήματος σημείωσαν άλμα έως και 300% νωρίς στην πανδημία το 2020. Εν μέρει, η αύξηση αυτή οφειλόταν στο γεγονός ότι οι χάκερ στόχευαν εταιρείες που μετατοπίζονταν σε απομακρυσμένο εργατικό δυναμικό και γραφεία κατοικιών χωρίς ισχυρή υποδομή κυβερνοασφάλειας. Οφείλεται επίσης στις ευκαιρίες εκμετάλλευσης της ίδιας της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των ψεύτικων προσφορών για εμβόλια και των εκστρατειών phishing που σχετίζονται με την COVID-19.

358

%

αύξηση των επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού το 2020

$3,92

M

μέσο κόστος παραβίασης δεδομένων σε μια επιχείρηση

Οι κυβερνοεπιθέσεις αφορούν σχεδόν πάντα την πρόσβαση σε δεδομένα προς όφελος όλων. Η πλειονότητα αυτών των δεδομένων αποθηκεύεται στο cloud, αλλά όλο και περισσότερο αποθηκεύεται σε προσωπικές συσκευές, συσκευές Internet of Things (IoT) και ιδιωτικά δίκτυα και διακομιστές. Η ανάπτυξη των δεδομένων επιταχύνεται με μαζικούς ρυθμούς και προβλέπεται ότι ο κόσμος θα αποθηκεύσει 200 zettabytes δεδομένων μέχρι το 2025. Η σημασία της κυβερνοασφάλειας δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί και η εφαρμογή ισχυρών συστημάτων για τη διασφάλιση των δεδομένων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. 

Είδη κυβερνοεπιθέσεων

Καθώς ο κόσμος συνδέεται όλο και περισσότερο και εξαρτάται από την τεχνολογία, και καθώς διεξάγουμε όλο και περισσότερο τις επιχειρήσεις και τη ζωή μας στο διαδίκτυο, δημιουργούμε περισσότερες ευκαιρίες – και μια συνεχώς επεκτεινόμενη επιφάνεια επίθεσης – για εγκληματίες του κυβερνοχώρου των οποίων οι μέθοδοι γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες.

 

Οι κοινοί τύποι απειλών κατά της κυβερνοασφάλειας περιλαμβάνουν: 

 • Επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής: Η κοινωνική μηχανική είναι η πρακτική της χειραγώγησης των ανθρώπων σε αποκαλυπτικές ευαίσθητες, εμπιστευτικές πληροφορίες για χρηματικό κέρδος ή πρόσβαση σε δεδομένα. Περιλαμβάνει το phishing και το spear phishing και μπορεί να συνδυαστεί με άλλες απειλές για να δελεάσει τους χρήστες να κάνουν κλικ σε συνδέσμους, να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό ή να εμπιστευτούν μια κακόβουλη πηγή.  

  Το 2020, σχεδόν το ένα τρίτο των παραβιάσεων ενσωμάτωσε τεχνικές κοινωνικής μηχανικής, εκ των οποίων το 90% έκανε phishing. 
 • Επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού: Το κακόβουλο λογισμικό είναι κακόβουλο λογισμικό όπως ιοί, σκουλήκια, κατασκοπευτικό λογισμικό και adware που μπορεί να μολύνει τους υπολογιστές. Το Ransomware είναι γνωστό κακόβουλο λογισμικό που έχει πρόσβαση και μπλοκάρει αρχεία ή συστήματα για την εξαγωγή πληρωμής λύτρων. 

  Το κόστος των ζημιών από ransomware σε παγκόσμιο επίπεδο προβλέπεται να φτάσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, από 325 εκατομμύρια δολάρια το 2015.
 • Επιθέσεις στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT): Υπάρχουν τώρα περισσότερες συσκευές IoT από τους ανθρώπους στον κόσμο, και παρουσιάζουν πολλαπλές ευκαιρίες για χάκερ, καθώς αυτές οι συσκευές είναι ευάλωτες σε επιθέσεις man-in-the-middle, επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας (DoS), κακόβουλο λογισμικό, μόνιμες επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας (PDoS) και επιθέσεις μηδενικής ημέρας. 

  Η αγορά του IoT αναμένεται να φτάσει τα 31 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές το 2020, ενώ έως το 2025 θα υπάρχουν περίπου 75 δισεκατομμύρια συσκευές IoT.
 • Προηγμένες εμμένουσες απειλές (APTs): Οι APTs είναι επιθέσεις πολλαπλών σταδίων όπου οι χάκερ διεισδύουν σε ένα δίκτυο που δεν έχει εντοπιστεί και παραμένουν στο εσωτερικό τους για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα ή να διαταράσσουν κρίσιμες υπηρεσίες. Οι APTs συχνά απευθύνονται σε βιομηχανίες με πληροφορίες υψηλής αξίας, όπως η εθνική άμυνα, η παραγωγή και τα οικονομικά. 
 • Επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας (DoS): επιθέσεις DoS, ή κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας (DDoS), συμβαίνουν όταν ένας επιτιθέμενος κατακλύζει έναν διακομιστή ή ένα δίκτυο για να το καταστήσει προσωρινά ή επ' αόριστον μη διαθέσιμο, συνήθως κατακλύζοντάς το με την κυκλοφορία, έτσι ώστε οι άλλοι χρήστες να μην έχουν πρόσβαση σε αυτό. Η παρεμβολή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη διακοπή των συνδεδεμένων συστημάτων, προκαλώντας διακοπές λειτουργίας μεγάλης κλίμακας και σημαντικές οικονομικές συνέπειες λόγω του χρόνου διακοπής λειτουργίας.

  Το πρώτο εξάμηνο του 2020 σημειώθηκε αύξηση 15% στις επιθέσεις DDoS. Σχεδόν 4,83 εκατομμύρια επιθέσεις καταγράφηκαν, με αύξηση 126% στις επιθέσεις με 15 συν φορείς.

Πώς λειτουργεί η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Δεν υπάρχει ενιαία λύση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για όλες τις επιχειρήσεις. Αντ' αυτού, πολλαπλά επίπεδα προστασίας συνεργάζονται για να διασφαλίσουν ότι δεν διαταράσσονται οι διαδικασίες και ότι οι πληροφορίες είναι προσβάσιμες, αλλάζουν, καταστρέφονται ή διατηρούνται για λύτρα. Η προστασία αυτή πρέπει να εξελίσσεται συνεχώς ώστε να αντιμετωπίζει προληπτικά τις αναδυόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο. Πολλαπλές λύσεις μπορούν να ενοποιηθούν για να δημιουργήσουν μια ενοποιημένη άμυνα ενάντια σε πιθανές κυβερνοεπιθέσεις.

 

Ασφάλεια εφαρμογής

 

Η ασφάλεια εφαρμογής εστιάζει στην ενίσχυση της ασφάλειας όταν οι εφαρμογές βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και μόλις αναπτυχθούν. Οι τύποι ασφάλειας εφαρμογής περιλαμβάνουν προγράμματα κατά των ιών, τείχη προστασίας και προγράμματα κρυπτογράφησης. 

 

Ασφάλεια νέφους

 

Η συνεχιζόμενη μετάβαση σε ιδιωτικά, δημόσια και υβριδικά σύννεφα σημαίνει ότι οι πάροχοι cloud πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στην εφαρμογή ισχυρής, ενημερωμένης ασφάλειας του υπολογιστικού νέφους για την προστασία των συστημάτων, των δεδομένων και της διαθεσιμότητας. Η ασφάλεια Cloud περιλαμβάνει κατηγοριοποίηση δεδομένων, πρόληψη απώλειας δεδομένων, κρυπτογράφηση και άλλα.

 

Ασφάλεια IoT

 

Με τον πολλαπλασιασμό του IoT, πολλαπλασιάζεται επίσης ο κίνδυνος. Ενώ η ασφάλεια του IoT ποικίλλει ανάλογα με τη συσκευή και την εφαρμογή της, η δημιουργία ασφάλειας σε συσκευές, η εξασφάλιση ασφαλών αναβαθμίσεων και η ασφαλής ενσωμάτωση, και η προστασία από κακόβουλο λογισμικό είναι μερικές βέλτιστες πρακτικές ασφαλείας IoT.

 

Ασφάλεια υποδομών ζωτικής σημασίας

 

Τα ζωτικής σημασίας κυβερνο-φυσικά συστήματα στα οποία βασίζονται οι κοινωνίες μας – συμπεριλαμβανομένων των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, των συστημάτων ύδρευσης και των υπηρεσιών δημόσιας υγείας – είναι ευάλωτα σε διάφορους κινδύνους. Η ασφάλεια των υποδομών ζωτικής σημασίας χρησιμοποιείται για την προστασία των συστημάτων αυτών από φυσικές καταστροφές, σωματικές επιθέσεις και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.  

 

Ασφάλεια δικτύων

 

Η ασφάλεια δικτύου είναι ένας συνδυασμός λύσεων υλισμικού και λογισμικού που προστατεύουν από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο δίκτυο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υποκλοπή, αλλαγή ή κλοπή πληροφοριών. Οι τύποι ασφάλειας δικτύου περιλαμβάνουν συνδέσεις, κωδικούς πρόσβασης και ασφάλεια εφαρμογής.

 

Χρεόγραφο τελικού σημείου

 

Τα τελικά σημεία ή οι συσκευές τελικού χρήστη – συμπεριλαμβανομένων των desktops, των φορητών υπολογιστών, των ασύρματων συστημάτων και των κινητών συσκευών – είναι όλα σημεία εισόδου για απειλές. Η ασφάλεια του τελικού σημείου περιλαμβάνει την προστασία από ιούς και κακόβουλο λογισμικό, την ασφάλεια IoT και την ασφάλεια του νέφους. 

 

Ασφάλεια των πληροφοριών 

 

Η ασφάλεια πληροφοριών, ή InfoSec, εστιάζει στη διατήρηση της εμπιστευτικότητας, της ακεραιότητας και της διαθεσιμότητας όλων των ψηφιακών και αναλογικών δεδομένων ενός οργανισμού. Υπάρχουν πολλά είδη ασφάλειας των πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των εφαρμογών, της κρυπτογράφησης και της αποκατάστασης καταστροφών. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μπορεί να θεωρηθεί ως υποσύνολο της ασφάλειας των πληροφοριών· και τα δύο εστιάζουν στην ασφάλεια των δεδομένων, αλλά το InfoSec έχει ευρύτερο πεδίο εφαρμογής.

 

Πρόληψη απώλειας δεδομένων

 

Η πρόληψη απώλειας δεδομένων, ή DLP, επικεντρώνεται στο να σταματήσει τα ευαίσθητα δεδομένα από το να φύγουν από έναν οργανισμό – είτε διαρρέει σκόπιμα είτε κοινοποιείται ακούσια. Οι τεχνολογίες DLP που εντοπίζουν, ταυτοποιούν και αποτρέπουν μη εξουσιοδοτημένη ροή πληροφοριών περιλαμβάνουν ταξινόμηση, κρυπτογράφηση, παρακολούθηση και επιβολή πολιτικής. 

 

Διαχείριση ταυτότητας και πρόσβασης (IAM)

 

Τα συστήματα διαχείρισης ταυτότητας και πρόσβασης - που περιλαμβάνουν ταυτοποίηση δύο παραγόντων, ταυτοποίηση πολλών παραγόντων, προνομιακή διαχείριση πρόσβασης και βιομετρικά - βοηθούν τους οργανισμούς να ελέγχουν την πρόσβαση των χρηστών σε σημαντικές πληροφορίες και συστήματα στις εγκαταστάσεις και στο cloud.

 

Διαχείριση πληροφοριών και γεγονότων ασφάλειας (SIEM)

 

Οι σύγχρονες λύσεις SIEM παρακολουθούν και αναλύουν δεδομένα ασφάλειας και γεγονότα σε πραγματικό χρόνο, βοηθώντας τους οργανισμούς να εντοπίσουν και να ανταποκριθούν σε κυβερνοαπειλές πριν έχουν την ευκαιρία να διαταράξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και το machine learning, το SIEM προσφέρει προηγμένη ανάλυση συμπεριφοράς χρηστών και οντοτήτων (UEBA) για να παραμείνει στην κορυφή των συνεχώς εξελισσόμενων απειλών. 

 

Εκπαίδευση για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

 

Οι τελικοί χρήστες είναι τόσο η πρώτη γραμμή άμυνας κατά των κυβερνοεπιθέσεων όσο και ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα κυβερνοασφάλειας, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το phishing παραμένει μια τόσο διαδεδομένη κυβερνοαπειλή. Εκτιμάται ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά προκαλεί έως και το 90% των κυβερνοεπιθέσεων, επομένως η συνεχής εκπαίδευση των τελικών χρηστών σας σχετικά με πρωτοβουλίες κυβερνοασφάλειας για να τους υποστηρίξει στην πραγματοποίηση έξυπνων επιλογών κυβερνοάμυνας είναι ζωτικής σημασίας. Όσο οι άνθρωποι πέφτουν για απάτες phishing, χρησιμοποιούν αδύναμους κωδικούς πρόσβασης και δουλεύουν σε μη ασφαλή δίκτυα, είναι ανοικτοί στην εκμετάλλευση. Καθώς η τηλεργασία συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το υβριδικό εργατικό δυναμικό φαίνεται να είναι ο κανόνας στο μέλλον, οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο στόχαστρο των κακών παραγόντων.

placeholder

SAP Trust Center

Μάθετε πώς προστατεύουμε την ασφάλεια των πελατών και συνεργατών μας.

Επιχειρηματικό πλαίσιο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Το πλαίσιο του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνει πέντε πυλώνες που παρέχουν στους οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα καθοδήγηση σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση του κυβερνοκινδύνου και την οικοδόμηση ενός ισχυρού πλαισίου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Οι οργανισμοί μπορούν να αναπτύξουν μια προορατική προσέγγιση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, θέτοντας αυτούς τους πυλώνες σε συνεχή και ταυτόχρονη λειτουργία. Οι πυλώνες είναι οι εξής:  

Πέντε πυλώνες του πλαισίου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Οι πέντε πυλώνες ενός πλαισίου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

 1. Ταυτοποίηση: Αυτός ο θεμελιώδης πυλώνας αφορά την ανάπτυξη της πλήρους κατανόησης των περιουσιακών σας στοιχείων και των κινδύνων για αυτά, ώστε να μπορέσετε να εφαρμόσετε πολιτικές και διαδικασίες για τη διαχείριση αυτών των κινδύνων.
 2. Προστασία: Αυτός ο δεύτερος πυλώνας επικεντρώνεται στη θέσπιση των κατάλληλων διασφαλίσεων για την προστασία του οργανισμού σας από ένα συμβάν κυβερνοασφάλειας.
 3. Εντοπισμός: Η εφαρμογή μέτρων για τον εντοπισμό συμβάντων κυβερνοασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς παρακολούθησης, βρίσκεται στο επίκεντρο του πυλώνα ανίχνευσης. 
 4. Απάντηση: Από τη στιγμή που εντοπίζεται ένα γεγονός, η ύπαρξη σχεδίου ταχείας και κατάλληλης αντίδρασης και περιορισμού του αντικτύπου αποτελεί βασικό πυλώνα του πλαισίου NIST.
 5. Ανάκτηση: Η ικανότητα αποκατάστασης ικανοτήτων και υπηρεσιών μετά από επίθεση στον κυβερνοχώρο αποτελεί μέρος αυτού που καθιστά μια επιχείρηση ανθεκτική και εξίσου κρίσιμη με την ταχεία ανταπόκριση σε επιθέσεις. 

Το μέλλον της κυβερνοασφάλειας

Κάθε στοιχείο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο εξελίσσεται. Νέοι στόχοι αναδύονται παράλληλα με τις νέες τεχνολογίες. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου καινοτομούν συνεχώς ως προς το είδος και τη σοβαρότητα των επιθέσεών τους – και ο αντίκτυπος των επιθέσεων αυτών κλιμακώνεται. Τα εργαλεία που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της κυβερνοασφάλειας – όπως τα δίκτυα AI και 5G – αποτελούν πλεονέκτημα τόσο για τους εμπειρογνώμονες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας όσο και για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Ενώ η φύση των μελλοντικών απειλών είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, είναι σαφές ότι το μέλλον της κυβερνοασφάλειας πρέπει να είναι προορατικό, ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται και να προσαρμόζεται στις εξελισσόμενες και αναδυόμενες απειλές. 

 

AI και κυβερνοασφάλεια

 

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του μέλλοντος της κυβερνοασφάλειας τόσο ως όπλο για τους χάκερ όσο και ως εργαλείο για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων, τον εντοπισμό ζητημάτων και την απόκρουση επιθέσεων. Η ικανότητα της AI να ελέγχει γρήγορα τα Big Data και να χρησιμοποιεί το machine learning για να αναλύει, να ενημερώνει και να μαθαίνει πρότυπα χρήστη το καθιστά ένα εξαιρετικό εργαλείο για την πρόβλεψη νέων επιθέσεων και τον εντοπισμό δυνητικά κακόβουλης συμπεριφοράς σε πραγματικό χρόνο. Ενώ οι παραδοσιακές μέθοδοι κυβερνοασφάλειας επικεντρώνονται στην προστασία εξωτερικών αμυντικών μέσων για την απόκρουση μιας επίθεσης, τα ενσωματωμένα προγράμματα AI κυβερνοασφάλειας μπορούν να ενισχύσουν τις εσωτερικές άμυνες. 

 

5G και κυβερνοασφάλεια

 

Το 5G, η 5η γενιά ασύρματης τεχνολογίας, υπόσχεται περισσότερη ταχύτητα, περισσότερη συνδεσιμότητα και περισσότερη αξιοπιστία, υποστηρίζοντας όλο και πιο ισχυρά μέτρα κυβερνοασφάλειας. Ωστόσο, με μεγαλύτερο εύρος ζώνης έρχονται περισσότερες οδοί προσβολής, συμπεριλαμβανομένων πιο ευάλωτων τελικών σημείων. Για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που ενέχει το 5G, η κοινότητα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα πρέπει να εντοπίσει αδυναμίες και τρωτά σημεία και στη συνέχεια να θέσει σε εφαρμογή αντίμετρα υλισμικού και λογισμικού.

 

Αλίμονο κακόβουλο λογισμικό

 

Οι επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό είναι σε έξαρση – και αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες ψηφιακές απειλές για τις εταιρείες σήμερα, εν μέρει επειδή είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστούν. Το αδιαπέραστο κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιεί το λογισμικό και τα εργαλεία της ίδιας της εταιρείας για να εκτελέσει κακόβουλες δραστηριότητες, αντί να χρησιμοποιεί τα δικά της πλαίσια επιθέσεων ή να εγκαθιστά κακόβουλο λογισμικό σε σκληρούς δίσκους. Αυτό το στυλ επίθεσης "living-off-the-land" (LotL) δεν δημιουργεί νέα αρχεία, οπότε αποφεύγει την ανίχνευση μέσω λύσεων κυβερνοασφάλειας που σαρώνουν για κακόβουλα συνημμένα αρχείων ή παρακολουθούν τη δημιουργία αρχείων.

 

Deepfakes

 

Τα deepfakes είναι μια αναδυόμενη, πειστική απειλή που θα μπορούσε εκθετικά να τροφοδοτήσει ψεύτικες ειδήσεις και παραπληροφόρηση καθώς και επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής. Εξάλλου, αν δείτε ή ακούσετε το αφεντικό σας να σας λέει να κάνετε κάτι, είναι πιθανό να ακολουθήσετε τις εντολές τους, ανεξάρτητα από το πόσο ασυνήθιστες μπορεί να φαίνονται. Η συνεχής εκπαίδευση των τελικών χρηστών γύρω από πηγές εμπιστοσύνης μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των deadfakes, και οι λύσεις κυβερνοασφάλειας με αλγορίθμους AI που έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν deadfakes θα είναι μια κρίσιμη άμυνα εναντίον τους. 

Σύνοψη

Με την καθημερινή ανακάλυψη νέου κακόβουλου λογισμικού και ιών και τις ζημιές που σχετίζονται με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο που προβλέπεται να χτυπήσουν 10,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2025, οι άμυνες κυβερνοασφάλειας θα πρέπει να εξελιχθούν παράλληλα ή πριν από τις απειλές. Μια προσέγγιση μηδενικής εμπιστοσύνης – όπου υποθέτετε ότι δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε καμία συσκευή, χρήστη ή υπηρεσία – είναι ένα πλαίσιο που μπορεί να ενημερώσει όλες τις πτυχές της κυβερνοασφάλειας ενός οργανισμού και να βοηθήσει στην πορεία προς ένα πιο ασφαλές μέλλον στον κυβερνοχώρο. 

placeholder

Διασφαλίστε την επιχείρησή
σας

Διερεύνηση σύγχρονου λογισμικού κυβερνοασφάλειας και προστασίας δεδομένων σήμερα.

Συχνές ερωτήσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Η ασφάλεια πληροφοριών, ή InfoSec, επικεντρώνεται στην ασφάλεια όλων των δεδομένων ενός οργανισμού, είτε ψηφιακά είτε αναλογικά και όπου και αν είναι αποθηκευμένα. Αντίθετα, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αφορά την προστασία των ψηφιακών δεδομένων από το να παραβιάζονται ή να δέχονται επιθέσεις. Ενώ υπάρχει επικάλυψη μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικές, και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο συχνά θεωρείται υποσύνολο της ασφάλειας των πληροφοριών.

Ο όρος botnet είναι συντομογραφία του “ρομποτικού δικτύου” και αναφέρεται σε μια συλλογή υπολογιστών που έχουν υποστεί αεροπειρατεία από κακόβουλο κώδικα για την πραγματοποίηση απατών και κυβερνοεπιθέσεων. Αξιοποιώντας κακόβουλα ένα δίκτυο υπολογιστών, οι χάκερ μπορούν να εκτελέσουν πιο σημαντικές επιθέσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται επιθέσεις DDoS, κλοπή δεδομένων, διανομή κακόβουλου λογισμικού και spam ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μια επιθετική επιφάνεια είναι όλα τα διαφορετικά σημεία - γνωστά ή άγνωστα - που ο επιτιθέμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει για να έχει πρόσβαση σε ένα σύστημα. Οι επιθετικές επιφάνειες επεκτείνονται γρήγορα και περιλαμβάνουν λογισμικό, λειτουργικά συστήματα, IoT και κινητές συσκευές, κέντρα δεδομένων, ακόμα και άτομα. Η κατανόηση του πεδίου εφαρμογής και των τρωτών σημείων της επιθετικής επιφάνειας σας αποτελεί κρίσιμη συνιστώσα της κυβερνοασφάλειας

Το phishing είναι ένα είδος κυβερνοεπίθεσης όπου ένα απατηλό email προσπαθεί να εξαπατήσει τον παραλήπτη σε αποκαλυπτικές ευαίσθητες πληροφορίες (όπως διαπιστευτήρια σύνδεσης) ή να κατεβάσει κακόβουλο λογισμικό. Αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συνήθως αποστέλλονται σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ενώ το phishing με δόρυ απευθύνεται περισσότερο σε ένα συγκεκριμένο άτομο. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα phishing είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος παράδοσης ransomware και ένα προειδοποιητικό παράδειγμα για το πόσο σημαντικό μπορεί να είναι το ανθρώπινο στοιχείο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. 

Το spear phishing είναι μια επίθεση κοινωνικής μηχανικής που στοχεύει ένα συγκεκριμένο άτομο στέλνοντάς τους αυτό που φαίνεται να είναι η νόμιμη επικοινωνία από μια γνωστή και αξιόπιστη οντότητα. Οι στόχοι συνήθως απευθύνονται σε μια ψεύτικη ιστοσελίδα, όπου οι χάκερς προσπαθούν να κλέψουν τις πληροφορίες αναγνώρισής τους, να εκβιάσουν χρήματα ή να μολύνουν τις συσκευές τους με κακόβουλο λογισμικό. Αντίθετα, το phishing ρίχνει ένα ευρύτερο, λιγότερο προσωπικό δίχτυ.

Το ransomware είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού (malware) που χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση για να αρνηθεί σε έναν οργανισμό την πρόσβαση στα δικά του αρχεία, βάσεις δεδομένων και εφαρμογές. Στη συνέχεια απαιτείται λύτρα για την αποκατάσταση της πρόσβασης.

Σε μια επίθεση άρνησης υπηρεσίας, ο χάκερ προσπαθεί να κάνει ένα σύστημα ή έναν πόρο μη διαθέσιμο διακόπτοντας ή διαταράσσοντας τις υπηρεσίες του κεντρικού υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος με αυτό το δίκτυο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή για ένα σοβαρότερο είδος επίθεσης, όπως μια επίθεση ransomware.

Ο κυβερνοπόλεμος είναι μεγάλη επιχείρηση, και οι πιο διάχυτοι χάκερ είναι συχνά μισθοφόροι, που προσλαμβάνονται ως μέρος εξελιγμένων και καλά χρηματοδοτούμενων εγκληματικών οργανώσεων ή αντικρουόμενων εθνικών κρατών Είτε αυτές οι οργανώσεις στοχεύουν να εκβιάσουν χρήματα ή να ασκήσουν πολιτική επιρροή, το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι κάποια από τα πιο κρίσιμα δεδομένα της κοινωνίας διακυβεύονται, και μερικές από τις πιο βασικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις μας τίθενται συνεχώς σε κίνδυνο. Επιπλέον, το hacking και το phishing δεν είναι το μόνο μέσο για τη διάπραξη επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Οι εταιρείες πρέπει επίσης να βρίσκονται σε επιφυλακή για τους ανήθικους υπαλλήλους που μπορεί να είναι διατεθειμένοι να θέσουν σε κίνδυνο ή να πωλήσουν εταιρικά δεδομένα έναντι τιμήματος. " ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αφορά τόσο τη διαχείριση των ανθρώπων όσο και τη διαχείριση της τεχνολογίας.   

SAP Insights Newsletter

placeholder
Εγγραφείτε σήμερα

Αποκτήστε βασικές πληροφορίες κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας.

Περαιτέρω ανάγνωση

Επιστροφή στην αρχή