Παράβλεψη στο Περιεχόμενο
Γυναίκα ελέγχει το απόθεμα με tablet στην αποθήκη

Τι είναι το WMS (σύστημα διαχείρισης αποθήκης)

 

Αυτή η ιστοσελίδα μεταφράστηκε από μηχανή για την διευκόλυνσή σας. Η SAP δεν παρέχει καμία εγγύηση σχετικά με την ορθότητα ή την πληρότητα της μηχανικής μετάφρασης. Η αρχική αγγλική ιστοσελίδα μπορεί να βρεθεί χρησιμοποιώντας τον παγκόσμιο χάρτη στην πάνω δεξιά γωνία αυτής της σελίδας.

Ένα WMS, ή σύστημα διαχείρισης αποθήκης, είναι λογισμικό που βοηθάει τις εταιρίες να διαχειριστούν και να ελέγξουν τις καθημερινές λειτουργίες αποθήκης, από τη στιγμή που τα αγαθά και τα υλικά εισέρχονται σε ένα κέντρο διανομής ή εκπλήρωσης μέχρι τη στιγμή που φεύγουν. Τα συστήματα λογισμικού WMS αποτελούν βασικό συστατικό της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας και προσφέρουν ορατότητα σε πραγματικό χρόνο σε ολόκληρο το απόθεμα μιας εταιρείας, σε αποθήκες και σε διαμετακόμιση. Εκτός από τη διαχείριση αποθεμάτων, ένα WMS προσφέρει εργαλεία για διαδικασίες συλλογής και συσκευασίας, χρήση πόρων, αναλύσεις και άλλα.

 

 

Το WMS σημαίνει: ένα σύστημα διαχείρισης αποθήκης είναι ένα λογισμικό που βοηθάει τις εταιρίες να διαχειριστούν και να ελέγξουν τις καθημερινές λειτουργίες αποθήκης, από τη στιγμή που τα αγαθά και τα υλικά εισέρχονται σε ένα κέντρο διανομής ή εκπλήρωσης μέχρι τη στιγμή που φεύγουν.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι χονδρέμποροι, οι πάροχοι εφοδιαστικής τρίτου μέρους (3PL) και οι φορτωτές δέχονται πιέσεις για να εκπληρώσουν και να παραδώσουν πολυκαναλικές παραγγελίες με την ταχύτητα της Amazon. Οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν επίσης αυξηθεί. Μόνο το 2019, η Statista αναφέρει ότι οι διαδικτυακές λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ ανήλθαν σε 343,15 δισεκατομμύρια δολάρια - και προβλέπεται να φτάσουν σχεδόν τα 476,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024. Ενώ οι διαδικτυακές πωλήσεις και οι προσδοκίες για γρήγορη ναυτιλία αυξάνονται, το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται. Και μέχρι να διαρκέσει η πανδημία COVID-19 στα μέσα Μαρτίου του 2020, ένα χαμηλό ποσοστό εθνικής ανεργίας δυσκόλεψε την εύρεση εργαζομένων σε αποθήκες. Αν και ο αριθμός των διαθέσιμων εργαζομένων είναι προσωρινά υψηλότερος, η εργασία σε αποθήκες μετά την COVID-19 πιθανότατα θα είναι σπάνια για άλλη μια φορά. Όλα αυτά αναγκάζουν όλους να δημιουργήσουν την ανάγκη για ταχύτερη, πιο αποτελεσματική διαχείριση αποθήκης και διαδικασίες εφοδιαστικής.

 

Ένα καλό σύστημα WMS μπορεί να βοηθήσει εκσυγχρονίζοντας κάθε όψη της διαχείρισης αποθήκης - από την παραλαβή, αποθήκευση και συλλογή, συσκευασία και διαδικασίες αποστολής μέχρι την παρακολούθηση και τον ανεφοδιασμό αποθέματος. Και οργανώνει όλες αυτές τις δραστηριότητες από μία μόνο διεπαφή. Τα συστήματα διαχείρισης αποθήκης ενοποιούνται επίσης με άλλα εργαλεία, όπως η σάρωση ραβδοκώδικα και η σήμανση RFID, πιο προηγμένη ρομποτική και επαυξημένη πραγματικότητα (AR), και άλλες κρίσιμες λύσεις, όπως τα συστήματα διαχείρισης μεταφορών (TMS), ERP και λογισμικό εφοδιαστικής.  

 

 

Πέντε οφέλη ενός συστήματος διαχείρισης αποθήκης

Ένα ισχυρό, ψηφιακό σύστημα διαχείρισης αποθήκης είναι σημαντικό για κάθε επιχείρηση με διαθέσιμο απόθεμα – και μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρημάτων και να αποκτήσει νέα αποδοτικότητα σε πολλούς τομείς. Τα πέντε πρώτα οφέλη ενός συστήματος WMS είναι:  

 1. Βελτιωμένη λειτουργική απόδοση: Τα συστήματα WMS αυτοματοποιούν και εκσυγχρονίζουν τις διαδικασίες αποθήκης από τις εισερχόμενες παραλαβές στις εξερχόμενες παραδόσεις - για βελτιωμένη απόδοση, ομαλότερες λειτουργίες και την ικανότητα διαχείρισης υψηλότερων όγκων. Μειώνουν τα σφάλματα στη συλλογή και αποστολή εμπορευμάτων και εξαλείφουν τις διπλές και περιττές εργασίες. Ένα WMS μοιράζεται επίσης δεδομένα με το ERP και τα συστήματα διαχείρισης μεταφορών, δίνοντάς σας μια ολιστική προοπτική που εκτείνεται πέρα από την αποθήκη σας και βοηθάει στην επιτάχυνση της μετακίνησης των αγαθών.
 2. Μειωμένα απόβλητα και έξοδα: Αν έχετε απόθεμα με περιορισμό ημερομηνίας ή αλλοιώσιμο απόθεμα, το λογισμικό WMS μπορεί να προσδιορίσει ποια είδη πρέπει να συλλεχθούν πρώτα, ή ποια μπορεί να χρειάζονται ώθηση πωλήσεων, για να ελαχιστοποιηθούν τα απόβλητα. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να καθορίσετε την πιο αποτελεσματική χρήση του χώρου αποθήκης, από την τοποθέτηση αποθέματος μέχρι τις βέλτιστες διαδρομές ταξιδιού. Ορισμένα συστήματα προσφέρουν προηγμένες προσομοιώσεις για να δημιουργήσουν σχέδια δαπέδου και να τοποθετήσουν παλέτες, ράφια και εξοπλισμό στις καλύτερες τοποθεσίες για να τρέξουν σε μέγιστη απόδοση και να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα.
 3. Ορατότητα απογραφής πραγματικού χρόνου: Χρησιμοποιώντας barcoding, ετικέτα RFID, αισθητήρες ή άλλες μεθόδους εντοπισμού τοποθεσίας, ένα σύστημα WMS σας παρέχει πληροφορίες πραγματικού χρόνου για το απόθεμά σας καθώς μετακινείται στην αποθήκη σας, γύρω από αυτήν και στην επόμενη τοποθεσία. Με αυτή την ορατότητα, μπορείτε να δημιουργήσετε πιο ακριβείς προβλέψεις ζήτησης, να εκτελέσετε μια στρατηγική έγκαιρου αποθέματος και να βελτιώσετε την ιχνηλασιμότητα – που είναι ιδιαίτερα σημαντική σε περίπτωση ανάκλησης.
 4. Βελτιωμένη διαχείριση εργασίας: Ένα WMS μπορεί να σας βοηθήσει να προβλέψετε τις ανάγκες εργασίας, να δημιουργήσετε χρονοδιαγράμματα, να βελτιστοποιήσετε τον χρόνο ταξιδιού εντός της αποθήκης και να αναθέσετε την σωστή εργασία στον σωστό υπάλληλο βάσει του επιπέδου δεξιοτήτων, της εγγύτητας και άλλων παραγόντων. Ένα καλό σύστημα WMS μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση του ηθικού των εργαζομένων δημιουργώντας ένα πιο χαλαρό, οργανωμένο και ασφαλές περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι ο χρόνος τους εκτιμάται και χρησιμοποιείται με σύνεση. 
 5. Καλύτερες σχέσεις πελατών και προμηθευτών: Με ένα WMS, οι πελάτες απολαμβάνουν βελτιωμένη ολοκλήρωση παραγγελιών, ταχύτερες παραδόσεις και λιγότερες ανακρίβειες – γεγονός που αυξάνει την ικανοποίηση και την αφοσίωσή τους και βελτιώνει τη φήμη του εμπορικού σας σήματος. Οι προμηθευτές μπορούν επίσης να βιώσουν μειωμένους χρόνους αναμονής σε χώρους φόρτωσης και αποβάθρες, για βελτιωμένες σχέσεις.
placeholder

 

 

Τι κάνει ένα σύστημα WMS

Τυχόν δραστηριότητες που εισρέουν μέσα και έξω από την αποθήκη, και αυτές που καταλήγουν στην εκτεταμένη εφοδιαστική αλυσίδα, μπορούν να βελτιωθούν με ένα καλό WMS - από την παραλαβή και αποθήκευση μέχρι τη συλλογή, συσκευασία και αποστολή. Τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος διαχείρισης αποθήκης υποστηρίζουν αυτές τις δραστηριότητες με τους ακόλουθους τρόπους.   

 

Διαδικασία παραλαβής και αποθήκευσης

 

Ένα WMS μπορεί να βοηθήσει τις εταιρίες να παραλάβουν, να επεξεργαστούν και να αποθηκεύσουν είδη με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο βάσει των επιχειρηματικών κανόνων και της ροής αποθήκης. Πριν τα συστήματα διαχείρισης αποθήκης, μια συσκευή τύπου πένας και ένα χαρτί χρησιμοποιήθηκαν για την παραλαβή ειδών και τη συμφωνία τους με τις εντολές αγοράς και τις φυσικές παραλαβές - και μερικές μικρότερες αποθήκες χρησιμοποιούν ακόμη αυτήν την προσέγγιση σήμερα. Στην πραγματικότητα, σε έρευνα του 2018 Peerless Research, το 87% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χειρίζονταν υλικά με το χέρι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραλαβής. 

  

Ένα σύστημα WMS υποστηρίζει τη χρήση τεχνολογίας RFID και την ενοποίηση με τιμολόγηση και άλλο λογισμικό, έτσι ώστε τα είδη να μπορούν να παραλαμβάνονται, να επικυρώνονται και να συμφωνούνται αυτόματα έναντι των ψηφιακών εντολών αγοράς με τη σάρωση ενός ραβδοκώδικα, και με ετικέτες εκτυπωμένες για ευκολότερη αποθήκευση και ανάκτηση.  

 

Διαχείριση αποθεμάτων

 

Το λογισμικό διαχείρισης αποθήκης παρέχει ορατότητα πραγματικού χρόνου στο απόθεμα ενός οργανισμού σε οποιαδήποτε τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένων των ειδών σε μεταφορά και στα καταστήματα. Παρέχει πληροφορίες παρακολούθησης με τη χρήση τεχνολογίας αυτόματης αναγνώρισης και συλλογής δεδομένων (AIDC), όπως γραμμωτοί κώδικες ή RFID. Και πολλά συστήματα υποστηρίζουν την κυκλική καταμέτρηση και την πρόβλεψη ζήτησης χρησιμοποιώντας σύνθετα analytics και πληροφορίες για την απόδοση προϊόντων και προμηθευτών. Με αυτές τις πληροφορίες, οι εταιρίες μπορούν να προσαρμόσουν τα επίπεδα αποθέματος γρήγορα για να διασφαλίσουν ότι υπάρχει αρκετό απόθεμα για να ικανοποιήσει τη ζήτηση του πελάτη, είτε στο κατάστημα είτε στο διαδίκτυο.  

 

Η ακριβής παρακολούθηση αποθέματος και άλλες πρακτικές είναι βασικές για τη βελτίωση των τιμών παραγγελίας - δηλαδή παραγγελίες που φτάνουν πλήρεις, έγκαιρα, χωρίς βλάβες και με ακριβές τιμολόγιο. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην κατανομή αποθέματος σύμφωνα με τις παραμετροποιημένες ροές εργασίας και τη λογική συλλογής έτσι ώστε το απόθεμα να μπορεί να μετακινηθεί ταχύτερα, τόσο εντός όσο και εκτός της αποθήκης.     

 

Συλλογή, συσκευασία και ολοκλήρωση παραγγελίας

 

Το πιο συχνά αναφερόμενο μέρος για δραστηριότητες συσκευασίας και ολοκλήρωσης είναι στην αποθήκη, σύμφωνα με έρευνα του Logistics Magazine. Και το ResearchGate εκτιμά ότι το κόστος που σχετίζεται με την παραλαβή παραγγελίας αποτελεί το 55% του συνολικού κόστους αποθήκευσης.  

 

Τα συστήματα WMS μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους αυτού καθορίζοντας τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο αποθήκευσης, ανάκτησης και συσκευασίας προϊόντων. Υποστηρίζουν επίσης τεχνολογίες συλλογής που εκσυγχρονίζουν τη διαδικασία, όπως η ραδιοσυχνότητα (RF) με και χωρίς έλεγχο σάρωσης, η τεχνολογία pick-to-light και pick-to-voice, η ρομποτική και οι αλγόριθμοι που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση των διαδρομών συλλογής.  

 

Μερικές λύσεις διαχείρισης αποθήκης διευκολύνουν την ολοκλήρωση παραγγελιών χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως συλλογή μίας παραγγελίας, συλλογή παρτίδας, συλλογή ζώνης, cross-docking, συλλογή σταδίων, "τοποθέτηση" σε παραγγελία, συστήματα put-wall και πολλά άλλα - όλα αυτά βοηθούν στην ολοκλήρωση της παραγγελίας.  

 

Αποστολή

 

Πολλά συστήματα αποθήκης ενοποιούνται με λογισμικό διαχείρισης μεταφορών και εφοδιαστικής που επιτρέπει πολλούς τρόπους επιτάχυνσης της διαδικασίας ολοκλήρωσης - δημιουργία φορτωτικών, λιστών συσκευασίας και τιμολογίων για αποστολές αυτόματα, για παράδειγμα, καθώς και αποστολή αυτόματων ειδοποιήσεων αποστολής.  

 

Με τα χαρακτηριστικά παρακολούθησης πραγματικού χρόνου, οι εταιρείες μπορούν να διατηρούν τις καρτέλες για το αν τα πακέτα φτάνουν έγκαιρα και στον σωστό προορισμό.  

 

Πληρώνει για να γίνει αυτό σωστό. Οι ανώτερες λειτουργίες αποθήκης λαμβάνουν τη συντριπτική πλειονότητα των αποστολών από την αποβάθρα και τη διαμετακόμιση στον προορισμό εγκαίρως.  

 

Διαχείριση εργασίας

 

Η απόκτηση πληροφοριών σχετικά με τα έξοδα και την παραγωγικότητα που σχετίζονται με την εργασία μπορεί να βοηθήσει τις αποθήκες να λειτουργούν πιο εύρυθμα και πιο αποτελεσματικά. Ένα WMS μπορεί να παρέχει ορατότητα σε πραγματικό χρόνο σε εργαζομένους αποθήκης, κόστος εργασίας, χρόνους απόκρισης, κενά παραγωγικότητας, τάσεις για προγραμματισμό και περισσότερα - έτσι ώστε οι εταιρίες να αντιδράσουν ανάλογα.

 

Εκτός από την παροχή βασικών πληροφοριών, πολλά συστήματα υποστηρίζουν επίσης την παρεμβολή καθηκόντων με βάση παράγοντες όπως η προτεραιότητα ή η εγγύτητα για να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση του συνολικού χρόνου ταξιδιού των εργαζομένων καθώς και του «νεκρού δρόμου» ή του χαμένου χρόνου. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον προγραμματισμό και τον προγραμματισμό, είτε άμεσα είτε μέσω της ενοποίησης με άλλα συστήματα.

 

Διαχείριση αποθήκης και αποβάθρας

 

Τα χαρακτηριστικά για τη διαχείριση αμαξοστασίου και αποβάθρας μπορούν να βοηθήσουν τους οδηγούς φορτηγών να βρουν γρήγορα τις σωστές αποβάθρες φόρτωσης. Υποστήριξη για cross-docking, όπου τα αγαθά που φθάνουν στην αποθήκη τοποθετούνται άμεσα σε εξερχόμενες αποστολές χωρίς προσωρινή αποθήκευση, είναι ιδανική για φρέσκα προϊόντα παντοπωλείου. Το λογισμικό βοηθάει με αυτό ελέγχοντας τις σαρώσεις παραλαβής των τρεχουσών παραγγελιών, έπειτα ειδοποιώντας τον παραλήπτη αν τα αγαθά πρέπει να τοποθετηθούν σε τοποθεσία cross-docking.  

 

Μονάδες μέτρησης και αναλύσεις αποθήκης 

 

Τα δεδομένα πραγματικού χρόνου μπορούν να συλλέγονται αυτόματα μέσω μιας WMS αντί να βασίζονται σε μεθόδους μη αυτόματης συλλογής δεδομένων, εξαλείφοντας τα σφάλματα και επιταχύνοντας δραστικά τη διαδικασία. Αυτά τα δεδομένα μπορούν επίσης να ενοποιηθούν με τα analytics για την παρακολούθηση σημαντικών μονάδων μέτρησης, όπως έγκαιρη αποστολή, ακρίβεια αποθέματος, έξοδα διανομής, ποσοστό συμπλήρωσης παραγγελίας ή γραμμής, χρόνος κύκλου παραγγελίας και άλλα. Το σύστημα μπορεί στη συνέχεια να δημιουργήσει οπτικές αναφορές που μπορούν εύκολα να κοινοποιηθούν στους ενδιαφερόμενους και να χρησιμοποιηθούν για να γίνουν προσαρμογές.  

Συστήματα διαχείρισης αποθήκης σε ενέργεια

Τα συστήματα και τα εργαλεία διαχείρισης αποθήκης χρησιμοποιούνται σχεδόν σε κάθε κλάδο, αν και συνήθως στηρίζονται από μεγαλύτερους διανομείς, κέντρα ολοκλήρωσης ηλεκτρονικού εμπορίου και παρόχους εφοδιαστικής τρίτου (3PL) - συχνά με πολλές αποθήκες. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης και οι εταιρείες ψυχρής αποθήκευσης είναι επίσης κοινοί χρήστες. Συχνά, οι λύσεις WMS ενοποιούνται με τα συστήματα μεταφορών και εφοδιαστικής για τη βελτίωση της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και της εξοικονόμησης πόρων.

 

Δείτε πώς αυτές οι εταιρίες χρησιμοποίησαν ένα σύστημα διαχείρισης αποθήκης και σύγχρονες τεχνολογίες για να μεγιστοποιήσουν την αποδοτικότητα: 

 • Ο Freudenberg ενοποίησε λειτουργίες υψηλού όγκου και μεγαλύτερη ακρίβεια αποθέματος. 
 • Ο παραγωγός πατάτας Aviko μετανάστευσε τρεις αποθήκες στη νέα τεχνολογία για να στηρίξει τη μελλοντική ανάπτυξη. 
 • Η Bridgestone (βίντεο παρακάτω) παραμένει στην κορυφή των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων με ολοκληρωμένη διαχείριση ψηφιακών αποθηκών

Μάθετε πώς η Bridgestone τώρα γνωρίζει πόσο καλά λειτουργεί η αποθήκη τους και μπορεί να κάνει γρήγορα τις απαραίτητες βελτιώσεις.

Τύποι συστημάτων διαχείρισης αποθήκης

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι λογισμικού WMS: αυτόνομο (on-premise και συχνά homegrown legacy system), cloud, και εφαρμογές ενσωματωμένες σε ERP ή πλατφόρμες διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας (είτε on-premise ή hosted στο cloud). Κάθε τύπος WMS έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και το καλύτερο είδος θα διαφέρει από επιχείρηση σε επιχείρηση: 

 • Αυτόνομη WMS: Τα συστήματα αυτά συνήθως αναπτύσσονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας χρησιμοποιώντας το δικό τους υλικό. Μπορούν γενικά να υποστηρίξουν μεγαλύτερη παραμετροποίηση (αν και αυτές μπορεί να είναι δαπανηρές) και ο οργανισμός μπορεί να διατηρήσει αυστηρότερο έλεγχο στα δεδομένα και το λογισμικό τους. Αν και το αρχικό κόστος του συστήματος είναι σημαντικά υψηλότερο από άλλες επιλογές, από τη στιγμή που μια εταιρεία το κατέχει, το κατέχουν. Ταυτόχρονα, οι ενημερώσεις, η συντήρηση και τα έξοδα που σχετίζονται με αυτές είναι ευθύνη του οργανισμού. Με την πάροδο του χρόνου των WMS, καθίσταται όλο και πιο δύσκολη η ενσωμάτωση σε άλλες πλατφόρμες και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών. 
 • Cloud WMS: Τα συστήματα WMS που βασίζονται στο Cloud μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα με χαμηλότερο αρχικό κόστος. Παραδίδονται ως λογισμικό ως υπηρεσία (SaaS), παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία για τη στήριξη εποχικών και άλλων μεταβαλλόμενων συνθηκών της αγοράς – και είναι ευκολότερο να κλιμακωθούν όσο αναπτύσσονται οι εταιρείες. Μέσω των τακτικών ενημερώσεων, η διαχείριση αποθήκης στο cloud προσφέρει μια ταχύτερη πορεία προς την καινοτομία. Και κάποιος άλλος αναλαμβάνει το βάρος της συντήρησης και της ενημέρωσης του συστήματος. Οι πωλητές SaaS επενδύουν επίσης πολλά χρήματα και εμπειρογνωμοσύνη σε μέτρα ασφαλείας και παρέχουν δυνατότητες αποκατάστασης καταστροφών. Τα συστήματα διαχείρισης αποθήκης Cloud μπορούν επίσης να ενοποιηθούν ευκολότερα με άλλες λύσεις.
 • Ενοποιημένο ERP και WMS βάσει SCM: Μερικά συστήματα διαχείρισης αποθήκης δημιουργούνται ως δομικά στοιχεία ή εφαρμογές που ενοποιούνται με το ERP και τις πλατφόρμες εφοδιαστικής αλυσίδας. Το πλεονέκτημα αυτών είναι ότι είναι σε θέση να παίξουν καλύτερα με άλλες λύσεις σε επικαλυπτόμενους τομείς, όπως η λογιστική και η επιχειρηματική ευφυΐα. Παρέχουν μια ολιστική άποψη σε όλη την επιχειρηματική αλυσίδα και την εφοδιαστική αλυσίδα ώστε να καταστεί δυνατή η διατερματική διαφάνεια και οι διαδικασίες αποθήκευσης και εφοδιαστικής να συντονιστούν και να εκτελεστούν μαζί. Τελικά αυτές οι δυνατότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτιστοποίηση λειτουργιών και την παροχή γρήγορων, ευέλικτων εμπειριών εκπλήρωσης. 

Τεχνολογία έξυπνης αποθήκευσης

Για να ανταποκριθούν στα μεταβαλλόμενα πρότυπα, τα κανάλια και τις προσδοκίες των πελατών – και για να συμβαδίσουν με τις εξελισσόμενες αγορές και τις νέες διαταραχές – οι εταιρείες χρειάζονται τεχνολογίες έξυπνης αποθήκευσης, από την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση έως τα αυτόνομα ρομπότ.  

 

Αυτοματοποίηση αποθήκης

 

Οι τεχνολογίες αυτοματισμού έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις αποθήκες και στα κέντρα διανομής. Οι ροές εργασίας και οι διαδικασίες αποθήκευσης που μπορούν να εκσυγχρονιστούν μέσω της αυτοματοποίησης περιλαμβάνουν συλλογή δεδομένων, barcoding, σάρωση, συλλογή και συσκευασία, αποστολή και παρακολούθηση αποθέματος. Η αυτοματοποίηση αυτή καθιστά δυνατή την πολύ πιο αποτελεσματική λειτουργία και την κλιμάκωση της μεταβαλλόμενης ζήτησης. Περιορίζει επίσης τα ανθρώπινα σφάλματα, όπως το keying σε λάθος διεύθυνση αποστολής ή SKU.

 

Τεχνολογία συλλογής φωνής

 

Η φωνητική συλλογή, επίσης γνωστή ως αποθήκευση με φωνητική κατεύθυνση και συλλογή διά φωνής, επιτρέπει στους χειριστές να εκτελούν εργασίες και να επικοινωνούν όταν έχουν ολοκληρωθεί χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν χαρτί ή τα χέρια και τα μάτια τους. Οι φορείς εκμετάλλευσης χρησιμοποιούν μια συσκευή συλλογής φωνής, συνήθως ένα φωνητικό ακουστικό ή ένα τερματικό αποκλειστικά φωνητικό, για να λαμβάνουν προφορικές οδηγίες από το σύστημα WMS σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο συλλογής εισερχόμενων παραγγελιών. Οι εργαζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν την καθημερινή γλώσσα για να στέλνουν ενημερώσεις πραγματικού χρόνου στο σύστημα αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων ολοκλήρωσης των παρτίδων.  

 

Κινητές συσκευές 

 

Οι εργαζόμενοι στην αποθήκη frontline εξαρτώνται από κινητές συσκευές για να κάνουν τη δουλειά τους πιο αποτελεσματικά. Στην έρευνα του 2020 για τον εξοπλισμό αποθήκης DC, το 73% των συμμετεχόντων χρησιμοποιούσαν έξυπνα τηλέφωνα και ταμπλέτες, 55% σαρωτές ραβδοκώδικα και 18% τεχνολογία GPS (με το 28% να σχεδιάζει να αναπτύξει GPS τους επόμενους 12 μήνες). Μια WMS που μπορεί να υποστηρίξει την ολοκλήρωση με αυτές τις τεχνολογίες είναι ζωτικής σημασίας.  

 

AI και διαδίκτυο πραγμάτων (IoT) στη διαχείριση αποθήκης

 

Η τεχνητή νοημοσύνη και το IoT διπλώνονται όλο και περισσότερο σε λειτουργίες αποθήκης. Υπόσχονται να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν δυναμικά στις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες αποθήκευσης αντί να πρέπει να ακολουθούν προκαθορισμένους κανόνες. Οι αισθητήρες IoT παρέχουν τα δεδομένα και η AI μπορεί να τα αναλύσει και να κάνει εξελιγμένες προβλέψεις που δεν ήταν προηγουμένως δυνατές. Οι δύο τεχνολογίες λειτουργούν από κοινού για να βοηθήσουν τις εταιρείες να στραφούν σε ένα μοντέλο αποθήκευσης με γνώμονα τη ζήτηση.

 

Τα δεδομένα του IoT διοχετεύονται στο WMS από μυριάδες τοποθεσίες, μεταξύ άλλων από εξοπλισμό διαχείρισης υλικών, όπως μεταφορείς, έξυπνα τηλέφωνα και συσκευές χειρός, παθητικοί ραδιοφάροι, RFID και άλλα. Τα συστήματα ΑΙ παίρνουν αυτά τα δεδομένα και τα μετατρέπουν σε χρήσιμες πληροφορίες, όπως τάσεις, μοντέλα πρόβλεψης και άλλους αλγόριθμους που βοηθούν τις επιχειρήσεις να λάβουν σημαντικές αποφάσεις με βάση τις τρέχουσες συνθήκες. Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να λειτουργήσουν για να βοηθήσουν στη διαχείριση της δρομολόγησης και της εργατικής κίνησης, των εντολών παρτίδας, της απογραφής χρονοθυρίδων δυναμικά και πολύ περισσότερο.  

 

Ρομπότ αποθήκης

 

Τα ρομπότ που λειτουργούν σε αποθήκες βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και στο machine learning για να πάρουν αποφάσεις με βάση την είσοδο από το περιβάλλον τους. Και χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό βίντεο, ακουστικών, θερμικών και απτικών αισθητήρων, τα ρομπότ μπορούν να μετρήσουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και ακόμη να αντιληφθούν την αφή. Εάν υποστηρίζεται η ενοποίηση, το λογισμικό WMS κατευθύνει τις δραστηριότητές τους. 

 

Υπάρχει μια ποικιλία ρομπότ που χρησιμοποιούνται στα κέντρα διανομής και στις αποθήκες σήμερα που μπορούν να αυξήσουν μερικές εργασίες εργατικού δυναμικού και να αυτοματοποιήσουν άλλα.   

 

Τα αυτοματοποιημένα καθοδηγούμενα οχήματα (AGV), για παράδειγμα, χρησιμοποιούν μια γραμμή τροχιάς ή μαγνητική ταινία για τη μεταφορά αποθέματος γύρω από την αποθήκη, ενώ τα αυτόνομα κινητά ρομπότ (AMR) βασίζονται σε ενσωματωμένους αισθητήρες, υπολογιστές και χάρτες για να πλοηγηθούν στην αποθήκη και να επαναδρομολογηθούν όταν χρειάζεται. Τα AMR μπορούν να εντοπίσουν πληροφορίες σχετικά με τις συσκευασίες για να βοηθήσουν με τη διαλογή και τους ελέγχους αποθέματος. Τα εναέρια drone είναι εξοπλισμένα με οπτικούς αισθητήρες και χρησιμοποιούν τεχνολογίες βαθιάς μάθησης για να σαρώνουν στοιχεία σε υψηλά και επικίνδυνα σημεία γρήγορα και να ανεβάζουν τις τελευταίες μετρήσεις στο σύστημα WMS, με την προϋπόθεση ότι το σύστημα μπορεί να υποστηρίξει την ενσωμάτωση. Και τα αυτοματοποιημένα συστήματα αποθήκευσης και ανάκτησης (AS/RS) μπορούν να αποθηκεύουν και να ανακτούν είδη υποβοηθούμενα από λογισμικό που κατευθύνει τις λειτουργίες τους. Αυτά μπορούν να λάβουν τη μορφή διαστημικών λεωφορείων, γερανών, ή ακόμα και αναρριχητικών ρομπότ.

 

Υπάρχει πληθώρα πλεονεκτημάτων στη χρήση ρομπότ στην αποθήκη, με πιο προφανές την αυξημένη ταχύτητα των λειτουργιών. Αλλά η ασφάλεια και το ηθικό των εργαζομένων μπορούν επίσης να βελτιωθούν, καθώς οι επικίνδυνες και κοινότοπες θέσεις εργασίας αντικαθίστανται από πιο στρατηγικά καθήκοντα.   

 

Εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας 

 

Η τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (AR) περιλαμβάνει τη χρήση μιας κάμερας για να αποτυπώσει ένα πραγματικό περιβάλλον, όπως έναν διάδρομο σε μια αποθήκη, και στη συνέχεια επικαλύπτει οδηγίες ή πληροφορίες για αυτό το περιβάλλον - σε μια κινητή συσκευή. AR έξυπνα γυαλιά, για παράδειγμα, επιτρέπουν στους χειριστές να εκτελούν εργασίες χωρίς να χρησιμοποιούν τα χέρια τους. Αυτές οι εφαρμογές μπορούν να χαρτογραφήσουν δρομολόγια, να δείξουν πού βρίσκονται οι κάδοι και άλλα. Οι τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας (VR) χρησιμοποιούνται επίσης για τα πάντα, από την εκπαίδευση των χειριστών φορτηγών μέχρι την εξασφάλιση ασφαλέστερων οδών παράδοσης. 

placeholder

Εξερευνήστε ένα σύγχρονο WMS

Συνεχίστε με την μεταβαλλόμενη ζήτηση, χαμηλότερο κόστος με το SAP Extended Warehouse Management.

Συχνές Ερωτήσεις διαχείρισης αποθήκης

Ένα σύστημα διαχείρισης αποθήκης (WMS) είναι ένα λογισμικό που βελτιστοποιεί κάθε μέρος της διαχείρισης αποθήκης - από την παραλαβή και αποθήκευση έως τη συλλογή, συσκευασία, αποστολή, παρακολούθηση αποθεμάτων και όλα τα βήματα ενδιάμεσα. Ένα WMS βοηθά τις εταιρείες να αυξήσουν την λειτουργική αποτελεσματικότητα και να μειώσουν τα απόβλητα και τα έξοδα, βελτιώνοντας παράλληλα τη διαχείριση εργασίας και τις σχέσεις πελατών και προμηθευτών. Τα συστήματα διαχείρισης αποθήκης ενοποιούνται με μια ποικιλία άλλων εργαλείων και λύσεων που περιλαμβάνουν σάρωση ραβδοκώδικα, επαυξημένη πραγματικότητα (AR), συστήματα διαχείρισης μεταφοράς (TMS) και προγραμματισμό επιχειρηματικών πόρων (ERP).

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι συστημάτων διαχείρισης αποθήκης (WMS): αυτόνομος, cloud και ενοποιημένος. Τα αυτόνομα συστήματα WMS αναπτύσσονται στις εγκαταστάσεις με τη χρήση του υλικού της ίδιας της εταιρείας. Τα συστήματα WMS βάσει Clout παρέχονται ως κλιμακούμενες προσφορές SaaS σε ένα δημόσιο ή ιδιωτικό cloud. Και τα ενοποιημένα συστήματα WMS παραδίδονται ως μέρος μιας ευρύτερης λύσης προγραμματισμού επιχειρηματικών πόρων (ERP) ή διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας (SCM).

SAP Insights Newsletter

placeholder
Εγγραφείτε σήμερα

Αποκτήστε βασικές πληροφορίες κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας.

Περαιτέρω ανάγνωση

Επιστροφή στην αρχή