Παράβλεψη στο Περιεχόμενο
Λογισμικό εφοδιαστικής αλυσίδας σε αποθήκη

Διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού: 10 συμβουλές για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας

 

Αυτή η ιστοσελίδα μεταφράστηκε από μηχανή για την διευκόλυνσή σας. Η SAP δεν παρέχει καμία εγγύηση σχετικά με την ορθότητα ή την πληρότητα της μηχανικής μετάφρασης. Η αρχική αγγλική ιστοσελίδα μπορεί να βρεθεί χρησιμοποιώντας τον παγκόσμιο χάρτη στην πάνω δεξιά γωνία αυτής της σελίδας.

 

 

Οι σύγχρονες επιχειρήσεις βρίσκονται σε μια εποχή αυξημένου κινδύνου και ανταγωνισμού – καθώς και πρωτοφανών ευκαιριών και καινοτομίας. Ο μετριασμός της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας για τη βελτίωση και τη στήριξη της ανθεκτικότητας και της ευελιξίας της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι πιο σημαντικός από ποτέ άλλοτε.

Ο αντίκτυπος των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας σήμερα

Οι ταχέως μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών καθώς και η πολιτική και εμπορική αστάθεια είχαν ήδη επηρεάσει το τοπίο της εφοδιαστικής αλυσίδας εδώ και αρκετά χρόνια – και στη συνέχεια η πανδημία έπληξε. Πολλές εταιρείες έλαβαν μια έντονη υπενθύμιση σχετικά με τον κίνδυνο και την τρωτότητα. Και, όπως το θέτει ένα άρθρο του περιοδικού Forbes, “το 2020 ταρακούνησε τους ηγέτες των επιχειρήσεων ξύπνια στη σημασία της εφοδιαστικής αλυσίδας τους, συγκεκριμένα την έλλειψη ορατότητάς τους σε συστήματα και διαδικασίες”. Σήμερα, οι καλύτερες επιχειρήσεις διαχειρίζονται τους κινδύνους και τις διαταραχές μεταμορφώνοντας τις δραστηριότητές τους από παραδοσιακά, γραμμικά μοντέλα εφοδιαστικής αλυσίδας σε πιο ανθεκτικά κατά παραγγελία δίκτυα υπηρεσιών και πόρων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι σύγχρονες εταιρείες επιτυγχάνουν ανθεκτικότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με τη μόχλευση των καλύτερων τεχνολογιών της εφοδιαστικής αλυσίδας που βασίζονται στο υπολογιστικό νέφος και των προσπαθειών από την κορυφή προς τη βάση για την εξάλειψη των παραδοσιακών στεγανών και των τομέων αδιαφάνειας σε όλες τις δραστηριότητές τους.

Πληθωρισμός και διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας

Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό του εδώ και δεκαετίες, η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας βρίσκεται στο μάτι της καταιγίδας. Τα σημεία συμφόρησης που σχετίζονται με την πανδημία στα λιμάνια, τις αποθήκες, τα εργοστάσια και τα δίκτυα εφοδιαστικής έχουν αφήσει πολλές εταιρείες με χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων σε μια εποχή κατά την οποία η ζήτηση των καταναλωτών είναι απρόσιτη. Ταυτόχρονα, το κόστος των καυσίμων και του εργατικού δυναμικού βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο όλων των εποχών, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα να αυξήσουν τις τιμές τους, τροφοδοτώντας περαιτέρω τον πληθωρισμό. Σε αυτό το ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον, οι αλυσίδες εφοδιασμού πρέπει να ανταποκρίνονται, να είναι ορατές, εξορθολογισμένες και αποτελεσματικές. Οι καλύτερες επιχειρήσεις στρέφονται σε τεχνολογίες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Gartner, η πλειονότητα των ηγετών της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας αναφέρουν μια επένδυση στην τεχνολογία ως ένα από τα πιο σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που μπορούν να έχουν.  

10 συμβουλές για τη διαχείριση διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας

Ο ελέφαντας στην αίθουσα κάθε σημαντικής επιχειρηματικής μεταμόρφωσης είναι το γεγονός ότι μέχρι και το 70% των προσπαθειών εταιρικής αλλαγής δεν πετυχαίνουν. Αλλά το πιο σημαντικό σημείο δεδομένων δεν είναι ότι αποτυγχάνουν αλλά γιατί αποτυγχάνουν. Στην πραγματικότητα, σχεδόν ποτέ δεν έχει να κάνει με την τεχνολογία ή το ίδιο το σχέδιο. Στην πραγματικότητα, οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αποτυχία της εταιρικής αλλαγής είναι η κακή ηγεσία και η έλλειψη ευαισθητοποίησης και εξαγοράς από τη βάση προς την κορυφή. Αντιστρόφως, αν εξετάσουμε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει επιτυχείς πρωτοβουλίες μετασχηματισμού, μπορούμε επίσης να δούμε κάποια κοινά σημεία. Οι επιτυχημένες ιστορίες μετασχηματισμού ξεκινούν με σαφή επικοινωνία σε όλη την επιχείρηση καθώς και με μια υγιή και ισχυρή στρατηγική διαχείρισης αλλαγών – και εξασφαλίζοντας ότι τα απαραίτητα άτομα, οι δεξιότητες και οι τεχνολογίες βρίσκονται στα σωστά σημεία την κατάλληλη στιγμή.

Βελτιστοποίηση εφοδιαστικής αλυσίδας: Το στάδιο προετοιμασίας

Ο guru διαχείρισης αλλαγών John Kotter μας υπενθυμίζει: “Η ηγεσία καθορίζει τι θα πρέπει να μοιάζει το μέλλον, ευθυγραμμίζει τους ανθρώπους με αυτό το όραμα και τους εμπνέει να το κάνουν να συμβεί παρά τα εμπόδια”. Οι καλύτερες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες ξεκινούν με ισχυρή ηγεσία – και υιοθετώντας μια ρεαλιστική προσέγγιση όσον αφορά τον σχεδιασμό και τον καθορισμό στόχων.

 

Συμβουλή 1: Αξιολογήστε τους τρέχοντες κινδύνους και ευκαιρίες της εφοδιαστικής αλυσίδας σας.

 

Κάντε έναν ανεξέλεγκτο έλεγχο των τρεχουσών διαδικασιών, ροών εργασίας και παγίων σας, καθώς και πού βρίσκεται η επιχείρησή σας σήμερα. Όπως είπε κάποτε ο πρωτοπόρος του λογισμικού Watts Humphrey, "Αν δεν ξέρεις που βρίσκεσαι, ένας χάρτης δεν θα σε βοηθήσει".

Διαδικασία αξιολόγησης του κινδύνου και των ευκαιριών της αλυσίδας εφοδιασμού

 

 

Αντιστοιχίστε τους ρόλους, τις ροές εργασίας και τη ροή παραγγελιών και αγαθών στην εφοδιαστική αλυσίδα σας από άκρο σε άκρο, ξεκινώντας με τους παραγωγούς πρώτων υλών και τους προμηθευτές μέχρι τους κατασκευαστές, αποστολείς, διανομείς, πωλήσεις και μάρκετινγκ και, τέλος, τους ίδιους τους πελάτες.

 

Δείτε τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου και αποθέματος. Έχετε θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για να αντιδράσετε γρήγορα σε γεγονότα που διαταράσσουν την κατάσταση; Ποια είναι τα πρωτόκολλα και τα απρόβλεπτα σας για τη διαχείριση του κινδύνου; Πώς συλλέγετε και χρησιμοποιείτε δεδομένα για να ενημερώσετε τον προγραμματισμό αποθέματος και να ορίσετε τα βελτιστοποιημένα ποσά προσωρινής αποθήκευσης;

 

Τέλος, δείτε τα πάγια της εφοδιαστικής αλυσίδας σας σε όλη την επιχείρηση: στόλοι, μηχανές παραγωγής, αυτοματοποιημένος εξοπλισμός. Πώς μπορείτε να διαπιστώσετε αν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία λειτουργούν με τον πλέον αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο;


Αυτή η διαδικασία συχνά απαιτεί υπομονή και διπλωματία καθώς τυπικά θα ξεδιπλώσει πολλά σιλό, τυφλά σημεία, αναποτελεσματικότητες και πιθανούς κινδύνους. Οι επικεφαλής των ομάδων θα πρέπει να υποστηριχθούν και να ενθαρρυνθούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αν φοβούνται ότι θα τσακωθούν για αδυναμίες που βρέθηκαν σε αυτόν τον έλεγχο, τότε θα έχουν λιγότερα κίνητρα να ρίξουν πίσω την κουρτίνα. Και εκτός από την ανάδειξη του κινδύνου, η διαδικασία αυτή σας βοηθά επίσης να είστε σε εγρήγορση σε πιθανές ευκαιρίες, σε φρούτα που κρέμονται χαμηλά και στους καλύτερους τομείς για γρήγορη και ουσιαστική βελτίωση – για την οικοδόμηση πρώιμης ορμής και ηθικού.

 

Συμβουλή 2: Ορίστε τους στόχους μετατροπής της εφοδιαστικής αλυσίδας σας. 

 

Τώρα που ξέρεις πού βρίσκεσαι, ήρθε η ώρα να αποφασίσεις πού πηγαίνεις. Φυσικά, είναι σημαντικό να θέσετε φιλόδοξους μακροπρόθεσμους στόχους αλλά είναι επίσης σημαντικό να δώσετε στις ομάδες σας κάποιες γρήγορες νίκες με εφικτούς, πρώιμους KPIs για να δημιουργήσετε αισιοδοξία και να δείξετε πώς μπορεί να λειτουργήσει η διαδικασία. Οι μακροπρόθεσμοι επιχειρηματικοί στόχοι μπορεί να περιλαμβάνουν βελτιωμένα στατιστικά στοιχεία κέρδους/ζημίας, μεγαλύτερη αφοσίωση των πελατών ή μετρήσιμα βελτιωμένα ίδια κεφάλαια. Οι γρήγορες νίκες μπορεί να είναι πράγματα όπως μηνιαίες βελτιώσεις στους χρόνους εκπλήρωσης, μείωση του χρόνου εκτός λειτουργίας ή μια ορατή αύξηση στις κριτικές πελατών.

 

Συμβουλή 3: Δημιουργήστε την ομάδα βελτιστοποίησης εφοδιαστικής αλυσίδας. 

 

Σε αυτό το στάδιο, είναι σημαντικό να εντοπίσετε ανάγκες και ελλείψεις στις δεξιότητες και την ηγεσία που θα χρειαστείτε για τον μετασχηματισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας σας. Ως μέρος της ισχυρής στρατηγικής διαχείρισης αλλαγών, θα θελήσετε να μεταφέρετε τα μέλη της ομάδας HR έγκαιρα. Μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τους υπάρχοντες υπαλλήλους που μπορούν να αναβαθμιστούν ή να επανσκοτωθούν πιο αποτελεσματικά. Θα βρίσκονται επίσης σε καλύτερη θέση για να σας βοηθήσουν με προφίλ κτιρίων και περιγραφές θέσεων εργασίας για κάθε νέο ταλέντο που μπορεί να χρειαστείτε για να υποστηρίξετε νέες λειτουργίες ή τεχνολογίες. Πρέπει επίσης να καταστήσετε τον πάροχο λογισμικού σας μέρος της ομάδας σας στα στάδια προγραμματισμού. Μπορούν να αξιολογήσουν τις μοναδικές σας ανάγκες, ευκαιρίες και προκλήσεις που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τον οδικό χάρτη μετατροπής εφοδιαστικής αλυσίδας.

Βελτιστοποίηση εφοδιαστικής αλυσίδας: Το διαδικαστικό στάδιο

Το φαινόμενο Amazon αναφέρεται στη συνεχώς αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση για ταχύτητες παράδοσης της ίδιας ημέρας και της επόμενης ημέρας. Μια έρευνα του 2021 από το Digital Commerce 360 αναφέρει άνοδο 12% –από το 2020 έως το 2021– σε αιτήματα για παράδοση την επόμενη ημέρα τόσο από τους διαδικτυακούς όσο και από τους πολυκαναλικούς λιανοπωλητές. Στην πραγματικότητα, η τάση της ταχύτητας παράδοσης είναι τέτοια που πολλοί καταναλωτές αρχίζουν να κρίνουν τις ώρες εκτέλεσης σε ώρες και όχι σε ημέρες. Επιπλέον, οι ψηφιακές τεχνολογίες εφοδιαστικής αλυσίδας, οι συντομότεροι κύκλοι ζωής των προϊόντων και τα πιο παραμετροποιήσιμα αγαθά και υπηρεσίες αυξάνουν απλώς την ανταγωνιστική ζήτηση για ταχύτητα και ευελιξία.

 

Οι διαδικασίες βελτιστοποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να είναι περισσότερες από την απλή μείωση του κόστους. Οι πραγματικά ανθεκτικές διαδικασίες της εφοδιαστικής αλυσίδας του μέλλοντος θα πρέπει να είναι ευέλικτες, ελαστικές και προγνωστικές – από το σχεδιασμό και την κατασκευή έως τις βελτιωμένες εμπειρίες των πελατών. Ο ανταγωνισμός δεν υπήρξε ποτέ εντονότερος, έτσι ώστε τα κληροδοτημένα συστήματα και διαδικασίες που μπορεί να χρειαστούν μήνες για να προσαρμοστούν σε νέα επιχειρηματικά ή παραγωγικά μοντέλα δεν μπορούν να στηρίξουν τις σημερινές απαιτήσεις.

 

Συμβουλή 4: Μειώστε την εξάρτηση και τον κίνδυνο προμηθευτή.

 

Περίπου  το 80% των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας  προέρχεται από προμηθευτές χαμηλότερης βαθμίδας, ιδίως όταν η γεωγραφική απόσταση επιτείνει την έλλειψη ορατότητας. Οι διαχειριστές της αλυσίδας εφοδιασμού έχουν πλήρη επίγνωση αυτών των κινδύνων και  εδώ και καιρό ήθελαν  να τους μετριάσουν, αλλά τα παλαιά σχολικά συστήματα και οι επιχειρησιακές διαδικασίες που εφαρμόζουν έχουν καταστήσει μη ρεαλιστική την εφαρμογή τους. Φυσικά, οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση να βασίζονται στους προμηθευτές τους για την παροχή συνεπούς τιμολόγησης και αξιόπιστων όγκων, αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της εικόνας της διαχείρισης κινδύνου. Οι διαχειριστές της εφοδιαστικής αλυσίδας πρέπει να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη ως προς την προέλευση των προϊόντων στην εφοδιαστική αλυσίδα τους – από την προμήθεια και διαχείριση πρώτων υλών έως τις δεοντολογικές και εργασιακές πρακτικές των προμηθευτών τους. 

Το Food Safety Magazine μας λέει ότι το μέσο κόστος μιας ανάκλησης τροφίμων για μια εθνική μάρκα είναι περίπου  10 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Και αυτό είναι μόνο για την υλικοτεχνική υποστήριξη και το ανθρώπινο δυναμικό της ίδιας της ανάκλησης, για να μην πω τίποτα για τη μόνιμη ζημία του εμπορικού σήματος. Η εφοδιαστική αλυσίδα με βάση το υπολογιστικό νέφος και τα ενοποιημένα εργαλεία επιχειρηματικής επεξεργασίας είναι ικανά να συνδέουν ένα δίκτυο προμηθευτών σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο είναι πιο διαφανείς οι συνδεδεμένες αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά επιτρέπουν επίσης στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ένα πιο διαφοροποιημένο δίκτυο προμηθευτών – επομένως, εάν αποτύχει κάποιος, θα πρέπει και άλλοι να επιστρέψουν γρήγορα.

Συμβουλή 5: Βελτιστοποιήστε τη διαχείριση αποθεμάτων σας.

 

Μια θεμελιώδης πρόκληση για κάθε διαχειριστή εφοδιαστικής αλυσίδας είναι η εξισορρόπηση της έλλειψης και του πλεονάσματος. Στο παρελθόν, το έργο αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό οπισθοδρομικό, όπου οι αναλυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν προηγούμενες δραστηριότητες της αγοράς και των πελατών για να προβλέψουν μια βέλτιστη ισορροπία αποθεμάτων. Και σε περιόδους διακοπής και αστάθειας, αυτή η αναδρομική προσέγγιση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της έρευνας της Gartner Alex Linden σε άρθρο της WSJ του 2021: “Το πρόβλημα σε εξαιρετικά ασταθείς καιρούς είναι ότι τα δεδομένα των πωλήσεων της περασμένης εβδομάδας δεν είναι καλή πρόβλεψη των πωλήσεων την επόμενη εβδομάδα… Αυτός είναι κυριολεκτικά ο ορισμός της μεταβλητότητας.”

Σήμερα, οι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε αναλύσεις δεδομένων πρόβλεψης και πραγματικού χρόνου για να δημιουργήσουν πιο ακριβείς προβλέψεις και ορατότητα εφοδιαστικής αλυσίδας. Πολλές επιχειρήσεις έχουν στη διάθεσή τους ειδικούς πρόβλεψης στις ομάδες τους των οποίων τα ένστικτα και η εμπειρία είναι ανεκτίμητα. Οι τεχνολογίες πρόβλεψης ζήτησης και βελτιστοποίησης αποθέματος που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη (AI), η μηχανική μάθηση και τα προηγμένα analytics μπορούν να αυξήσουν τα ταλέντα και τις δεξιότητες αυτών των εξειδικευμένων επαγγελματιών. Προσθέστε μια ισχυρή στρατηγική προγραμματισμού και επικοινωνίας και οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν περισσότερο στη διαχείριση αποθεμάτων από οποιαδήποτε στιγμή στο ιστορικό εφοδιαστικής αλυσίδας.

Συμβουλή 6: “Σχεδιασμός παντού, παραγωγή παντού”.

 

Η εξάρτηση από μία ή δύο (συχνά υπεράκτιες) πηγές σχεδιασμού και παραγωγής συμβάλλει στην ευπάθεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ένα βασικό βήμα στη μετάβαση σε μια πιο ανθεκτική εφοδιαστική αλυσίδα είναι η μόχλευση έξυπνων τεχνολογιών όπως η ΑΙ, η μηχανική μάθηση και τα προηγμένα analytics που θα σας βοηθήσουν να συντονίσετε ένα εγχώριο και παγκόσμιο δίκτυο εταίρων σχεδιασμού και παραγωγής, και όχι ανάλογα με το παραδοσιακό γραμμικό μοντέλο της εξάρτησης από έναν ή δύο σταθερούς εταίρους. Η ελαστικότητα κατά παραγγελία στις λειτουργίες σχεδιασμού και παραγωγής όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο και την ευπάθεια στις αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά επιτρέπει επίσης στις επιχειρήσεις να ρίχνουν ένα ευρύτερο δίχτυ σε ένα αυξανόμενο δίκτυο ταλαντούχων σχεδιαστών και παραγωγών. Και τα οφέλη αυτά μεταβιβάζονται σε ικανοποιημένους πελάτες με τη μορφή πιο ανταγωνιστικών και παραμετροποιήσιμων προϊόντων και φρέσκων, εφευρετικών σχεδίων.

Συμβουλή 7: Η ενόχληση διαχειρίζεται τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας. 

 

Πολλές από μακρού καθιερωμένες αλυσίδες εφοδιασμού βασίζονται σε εταίρους εφοδιασμού και μεταποίησης σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα – και έχουν ισχυρές και μακροχρόνιες σχέσεις με αυτές. Ωστόσο, οι πολιτικοί, οικονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες καθιστούν δυσχερέστερη τη διατήρηση αυτών των σχέσεων.

Ιστορικά, η οικονομική ανισότητα μεταξύ χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα σημαίνει ότι απλά δεν ήταν εφικτό να ανταγωνιστούμε χρησιμοποιώντας τον εγχώριο εφοδιασμό και την παραγωγή. Η πρόκληση ήταν να βρεθούν τρόποι για τον περιορισμό των περιθωρίων κόστους, ώστε να γίνουν ρεαλιστικά. Με τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών εφοδιαστικής αλυσίδας, οι επιχειρήσεις μπορούν να εκτιμήσουν πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ακρίβεια τις κατασκευαστικές τους ανάγκες, να χρησιμοποιήσουν λύσεις Internet of Things (IoT) για τη βελτιστοποίηση μηχανών και παγίων, και να μειώσουν σημαντικά τα απόβλητα. Άλλες καινοτομίες, όπως η κατά παραγγελία τρισδιάστατη εκτύπωση, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους με «εικονικά αποθέματα». Και η πρόσβαση σε ευέλικτα δίκτυα σχεδιασμού και κατασκευής προϊόντων μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τη σκοπιμότητα προσέγγισης πολλών σημαντικών λειτουργιών εφοδιαστικής αλυσίδας κατώτερων επιπέδων.

Συμβουλή 8: Κάνε ελαστική εφοδιαστική δουλειά για σένα.

 

Η διαχείριση των μεταφορών και η εφοδιαστική αποτελούν τη ραχοκοκαλιά κάθε εφοδιαστικής αλυσίδας εδώ και χιλιάδες χρόνια – καθώς και μία από τις μεγαλύτερες δαπάνες και τρωτά σημεία της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μέγας Αλέξανδρος είπε: “Οι λογικοί μου είναι ένας άπειρος πολύς. Ξέρουν ότι είναι οι πρώτοι που θα σκύψω αν αποτύχει η εκστρατεία μου”. Οι παραδοσιακές δραστηριότητες εφοδιαστικής είναι δαπανηρές και περιορισμένες, καθώς συνήθως αποτελούνται από στόλο εταιρειών και/ή σταθερές συμβάσεις με έναν ή περισσότερους παρόχους εφοδιαστικής τρίτων. Η ελαστική εφοδιαστική αναφέρεται σε ένα κατά παραγγελία δίκτυο εφοδιαστικής που μπορεί να τεντώσει και να συρρικνωθεί όπως απαιτείται. Μπορείτε να το δείτε σαν μια εταιρεία που μοιράζεται πλοία, όπου υπάρχουν πολλοί πόροι εφοδιαστικής σε πραγματικό χρόνο, όταν τους χρειάζεστε, αλλά δεν κάθονται εκεί αδρανείς και σας κοστίζουν χρήματα όταν δεν τα χρειάζεστε.

 

Συμβουλή 9: Ο σχεδιασμός της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι θεμελιώδης. 

 

Κάθε εφοδιαστική αλυσίδα αποτελείται από κρίσιμες, αλλά πολύ συχνά ενοποιημένες λειτουργίες όπως ο προγραμματισμός πωλήσεων και λειτουργιών (S&OP), η πρόβλεψη και η ζήτηση, η απόκριση και η προσφορά, ο ανεφοδιασμός βάσει ζήτησης και ο προγραμματισμός αποθέματος. Η συνδεσιμότητα Cloud, οι έξυπνες τεχνολογίες και οι στρατηγικές προγραμματισμού σταθερής εφοδιαστικής αλυσίδας μπορούν να ενοποιήσουν αυτές τις λειτουργίες για να βοηθήσουν στην ανάλυση και διαχείριση δεδομένων και πληροφοριών από όλη την επιχείρηση. Οι διαδικασίες καθορισμού στόχων και αυτοελέγχου στο «πρώιμο στάδιο προετοιμασίας» παραπάνω μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας κουλτούρας καλύτερης επικοινωνίας και ανταπόκρισης σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα σας. Και οι λύσεις λογισμικού που ενοποιούν αυτές τις λειτουργίες επιχειρηματικού σχεδιασμού βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής ευελιξίας και ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τεχνολογίες όπως η ΑΙ, η μηχανική μάθηση, τα προηγμένα analytics και το IoT συνδυάζονται για να παρέχουν δυνατότητες προγραμματισμού εφοδιαστικής αλυσίδας που είναι ισχυρές και γρήγορες.

 

Συμβουλή 10: Βελτιστοποίηση εφοδιαστικής αλυσίδας αρχίζει με ένα μόνο βήμα. 

 

Αν και μπορεί να φαίνεται σαν μια τρομερή εργασία για τη βελτιστοποίηση των συχνά δεκαετιών λειτουργιών της εφοδιαστικής αλυσίδας, δεν χρειάζεται να συμβεί όλα ταυτόχρονα. Κάθε βήμα που κάνετε προς μια πιο στρατηγική και ορατή εφοδιαστική αλυσίδα σας κάνει πολύ πιο ανθεκτικό. Μια καλή αρχή μπορεί απλά να είναι η χαρτογράφηση όλων των ατόμων και των λειτουργιών στην εφοδιαστική αλυσίδα σας από end-to-end. Πάρτε αυτούς τους ηγέτες της ομάδας να μιλήσουν μεταξύ τους. Μάθετε από πρώτο χέρι πού είναι τα πιο σταθερά προβλήματα και πού τα πιο απλωμένα φρούτα είναι για γρήγορες και εύκολες νίκες για να ξεκινήσετε τον μετασχηματισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας σας.

Βελτίωση της ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας τώρα

Η πανδημία μας έδειξε πόσο εξαρτημένος είναι ο κόσμος από τις αλυσίδες εφοδιασμού – και πόσο ευάλωτες είναι οι γραμμικές, κληροδοτημένες λειτουργίες της αλυσίδας εφοδιασμού. Σε ένα κλίμα ολοένα και πιο σύνθετου ανταγωνισμού και ζήτησης των καταναλωτών, τα δεδομένα και η προβολή αποτελούν τα κλειδιά για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

placeholder

Ανακαλύψτε το SAP Integrated Business Planning

Ξεκινήστε το ταξίδι ανθεκτικότητάς σας με ενοποιημένα εργαλεία προγραμματισμού εφοδιαστικής αλυσίδας.

SAP Insights Newsletter

placeholder
Εγγραφείτε σήμερα

Αποκτήστε βασικές πληροφορίες κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας.

Περαιτέρω ανάγνωση

Επιστροφή στην αρχή