Παράβλεψη στο Περιεχόμενο
Άριελ θέα αυτοκινήτων σε αυτοκινητόδρομο

Πύργοι ελέγχου εφοδιαστικής αλυσίδας: Εξασφάλιση της διατερματικής ορατότητας

 

Αυτή η ιστοσελίδα μεταφράστηκε από μηχανή για την διευκόλυνσή σας. Η SAP δεν παρέχει καμία εγγύηση σχετικά με την ορθότητα ή την πληρότητα της μηχανικής μετάφρασης. Η αρχική αγγλική ιστοσελίδα μπορεί να βρεθεί χρησιμοποιώντας τον παγκόσμιο χάρτη στην πάνω δεξιά γωνία αυτής της σελίδας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όλοι βίωσαν διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού με κάποιο τρόπο: έλλειψη χαρτιού υγείας στα ράφια των παντοπωλείων, έλλειψη μασκών και ιατρικού εξοπλισμού Ν95, έλλειψη ξυλείας, ή ακόμα και ο αγώνας για την εξεύρεση ενός υιοθετήσιμου κουταβιού. Η νόσος COVID-19 εστίασε έντονα τα τρωτά σημεία στις σημερινές παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Όταν συνδυάζετε αυτά τα τρωτά σημεία με το φαινόμενο Amazon, τις γεωπολιτικές προκλήσεις και τη μετάβαση στον επαναπατρισμό και την εγγύτητα, οι επικεφαλής επιχειρήσεων γνωρίζουν περισσότερο από ποτέ το ενδεχόμενο διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

 

Εκτός από όλα αυτά, οι εταιρείες βιώνουν πλέον επίσης τη μείωση της αφοσίωσης των πελατών τους, παράλληλα με την αυξανόμενη πίεση για παροχή ποιοτικών προϊόντων, υπηρεσιών και εμπειριών πελατών σε ανταγωνιστικές τιμές. Αυτή η συμβολή των περιστάσεων καθιστά εξαιρετικά σημαντικό οι ομάδες εφοδιαστικής αλυσίδας να γνωρίζουν τι συμβαίνει στην εφοδιαστική αλυσίδα τους αυτή τη στιγμή, γιατί συμβαίνει και πώς να το αντιμετωπίζουν γρήγορα, προτού οι μικρές διακοπές γίνουν μεγάλα δαπανηρά προβλήματα. 

 

Οι πύργοι ελέγχου εφοδιαστικής αλυσίδας παρέχουν την ορατότητα που είναι απαραίτητη για οργανισμούς που πρέπει να πλοηγηθούν σε αυτήν την πολυπλοκότητα.

Μια έρευνα του 2018 διαπίστωσε ότι “η μεγαλύτερη πρόκληση για τα στελέχη της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας ήταν η προβολή”. Και αυτό ήταν προ πανδημίας.

Καθώς βγαίνουμε από το χάος του COVID-19, η ανάγκη για διατερματική ορατότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας για τη διαχείριση σύνθετων, σύγχρονων δικτύων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Τι είναι ένας πύργος ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας

Ένας πύργος ελέγχου εφοδιαστικής αλυσίδας είναι μια λύση βάσει cloud που αξιοποιεί τις προηγμένες τεχνολογίες - όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η μηχανική μάθηση και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) - για την προληπτική διαχείριση των εφοδιαστικών αλυσίδων.

 

Οι πύργοι ελέγχου εφοδιαστικής αλυσίδας προσφέρουν ολοκληρωμένη ορατότητα πραγματικού χρόνου σε όλο το δίκτυο του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων προμηθευτών, κατασκευαστών και συνεργατών. Επιτρέπουν στους οργανισμούς να διαχειριστούν αυτό που δεν μπορούν να δουν, να προγραμματίσουν για απεριόριστες άγνωστες παραλλαγές και να μετριάσουν τις διαταραχές και τον κίνδυνο πριν γίνουν προβλήματα. Σε έναν κόσμο όπου τα ιστορικά δεδομένα δεν μπορούν πλέον να προβλέπουν με ακρίβεια την τρέχουσα και τη μελλοντική ζήτηση, και οι διαταραχές κυμαίνονται από ακραίες καιρικές συνθήκες έως εμπορικούς πολέμους έως δεξαμενόπλοια που μπλοκάρουν τη διώρυγα του Σουέζ, ότι η ορατότητα και η άμεση πρόσβαση σε επικαιροποιημένες πληροφορίες είναι ουσιαστικής σημασίας για την ευελιξία και την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. 

 

Τα δεδομένα είναι η πηγή ζωής των πύργων ελέγχου. Αυτά τα συστήματα συλλέγουν μεγάλες ποσότητες ενημερωμένων δεδομένων από όλη την εφοδιαστική αλυσίδα για να παρέχουν μια προσβάσιμη, χρησιμοποιήσιμη προβολή 360 μοιρών για το τι συμβαίνει οπουδήποτε στην εφοδιαστική αλυσίδα σας σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται για:

 • Καθοδήγηση ανάλυσης what-if και σύγκριση σεναρίων
 • Εκτέλεση προσομοιώσεων αλλαγών ζήτησης και προσφοράς
 • Εντοπίστε τα προβλήματα με τις ειδοποιήσεις πελατών και επιλύστε τα γρήγορα
 • Συνεργαστείτε με εταίρους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα
 • Αυτοματοποιήστε τη σήμανση εξαίρεσης και τη διαχείριση 

Καθώς οι πύργοι ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν εξελιχθεί, έχουν διασπάσει τα λειτουργικά σιλό για να επιτρέψουν στους οργανισμούς να συνδεθούν με ολόκληρο το δίκτυο προμηθειών τους - επιτρέποντας μεγαλύτερη ορατότητα, συνεργασία και βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας. 

Πύργοι ελέγχου – χθες και σήμερα

Οι πύργοι ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν είναι καινούργιοι, αλλά στις αρχικές επαναλήψεις ήταν κοχλιωτοί και γραμμικοί, προσφέροντας μόνο διορατικότητα σε συγκεκριμένο τομέα λειτουργιών όπως η μεταφορά, η εφοδιαστική ή η αποθήκευση. Ήταν συνήθως λύσεις λογισμικού στις εγκαταστάσεις με περιορισμένες δυνατότητες.  

 

Τα είδη πύργων ελέγχου περιλαμβάνουν:

 • Πύργοι ελέγχου εφοδιαστικής
 • Επιχειρησιακοί πύργοι ελέγχου
 • Πύργοι ελέγχου μεταφορών
 • Πύργοι αναλυτικού ελέγχου
 • Πύργοι ελέγχου αποθεμάτων

Οι πύργοι αναλυτικού ελέγχου παρείχαν ανάλυση αλλά καμία περιοριστική καθοδήγηση για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων, για παράδειγμα. Και οι πύργοι ελέγχου των μεταφορών παρακολουθούσαν δεδομένα σχετικά με τις μεταφορές, αλλά τίποτα πέρα από αυτό. Οι περισσότεροι από αυτούς τους πύργους ελέγχου πρόσφεραν μόνο ορατότητα σε άμεσους εμπορικούς εταίρους. Αλλά καθώς η ταχύτητα και η πολυπλοκότητα των αλυσίδων εφοδιασμού επιταχύνθηκαν, έγινε δυσκολότερο να οργανωθούν και να επιλυθούν προβλήματα σε σιδερένια, κληροδοτημένα συστήματα και πύργους ελέγχου.

 

Η άνοδος του cloud με την υπολογιστική του δύναμη και ικανότητα να καταπίνει και να αναλύει μεγάλες ποσότητες δεδομένων - σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη, την μηχανική μάθηση, το IoT, και τα προγνωστικά και περιοριστικά analytics εφοδιαστικής αλυσίδας - άλλαξαν όλα αυτά. Οι σημερινοί πύργοι ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας παρέχουν διατερματική ορατότητα και βαθύ πλαίσιο σε όλες τις λειτουργίες της εφοδιαστικής αλυσίδας. 

 

Καθώς εξελίσσονται για να συμπεριλάβουν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, οι πύργοι ελέγχου έχουν μεγάλη ζήτηση. Σύμφωνα με την Grandview Research, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς του πύργου ελέγχου αποτιμήθηκε σε 2,58B δολάρια ΗΠΑ το 2018 και αναμένεται να αυξηθεί στα 17,24Β δολάρια μέχρι το 2027.

Οφέλη ενός πύργου ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας

Παρέχοντας διατερματική ορατότητα, υποστήριξη αποφάσεων και ικανότητα γρήγορης πορείας προς διόρθωση, ένας πύργος ελέγχου εφοδιαστικής αλυσίδας καθιστά την εφοδιαστική αλυσίδα ενός οργανισμού πιο ανθεκτική. Και μια ανθεκτική εφοδιαστική αλυσίδα μπορεί να αποφύγει τον αντίκτυπο των διαταραχών ή να ανακάμψει γρήγορα από τις διαταραχές που σημειώνονται. Τα βασικά οφέλη ενός πύργου ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας περιλαμβάνουν:

 • Ορατότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας από άκρο σε άκρο: Με την ορατότητα σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα – συμπεριλαμβανομένων των προμηθευτών, των κατασκευαστών, των μεταφορέων, των αποθηκών και της εφοδιαστικής τρίτων (3PLs) – οι εταιρείες μπορούν να διαχειρίζονται προληπτικά τις εφοδιαστικές αλυσίδες τους, γεγονός που μειώνει τους κινδύνους και το κόστος. 
 • Πιο ακριβής πρόβλεψη και λήψη αποφάσεων: Η δυνατότητα συγκέντρωσης δεδομένων, η σύνδεσή τους και η επέκτασή τους μέσω των predictive analytics οδηγεί σε καλύτερη, πιο αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων και αυτοδιόρθωση, με αποτέλεσμα πιο αποδοτικές διαδικασίες και λιγότερα απόβλητα. 
 • Μεγαλύτερη ευελιξία της εφοδιαστικής αλυσίδας: Οι ευέλικτες εφοδιαστικές αλυσίδες μπορούν να συγκεντρωθούν όταν συμβεί το απροσδόκητο. Αυτή η ευελιξία δημιουργεί καλύτερες εμπειρίες πελατών, ταχύτερους χρόνους απόκρισης και πιο αποτελεσματική εφοδιαστική αλυσίδα συνολικά. 
 • Καλύτερη συνεργασία εφοδιαστικής αλυσίδας: Ένα σύστημα εφοδιαστικής αλυσίδας που συνδέει εταίρους, προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών εφοδιαστικής διευκολύνει τη δια-οργανωτική συνεργασία. Αυτή η δυνατότητα άμεσης επίλυσης προβλημάτων με τους συνεργάτες οδηγεί σε ταχύτερη επίλυση προβλημάτων, χαμηλότερο κόστος, υψηλότερη ικανοποίηση πελατών και αυξημένη διατήρηση συνεργατών και ταλέντων. 
 • Βέλτιστα επίπεδα αποθέματος: Οι πύργοι ελέγχου εφοδιαστικής αλυσίδας παρέχουν ορατότητα στο απόθεμα σε όλο το δίκτυο – έτσι οι εταιρείες έχουν ό,τι χρειάζονται, όπου το χρειάζονται, όταν το χρειάζονται. Αυξάνουν τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη των αποθεμάτων και μειώνουν τις διακοπές αποθεμάτων και τις ελλείψεις υλικών.

Δείτε, αποφασίστε, πράξη: Πρόληψη διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας

Οι πύργοι ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας επιτρέπουν στα στελέχη της εφοδιαστικής αλυσίδας να βλέπουν, να αποφασίζουν και να ενεργούν σε πραγματικό χρόνο.

Διάγραμμα του τρόπου λειτουργίας ενός πύργου ελέγχου εφοδιαστικής αλυσίδας

Διαδικασία πύργου ελέγχου εφοδιαστικής αλυσίδας

 1. Δείτε: Εντοπίστε αιτίες εξαιρέσεων, εντοπίστε προβλήματα στην προέλευσή τους και δείτε σε όλους τους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ERP, διαχείριση αποθήκης και διαχείριση παραγγελιών. 
 2. Απόφαση: Χρησιμοποιήστε τη μοντελοποίηση βάσει σεναρίου και την ανάλυση εφοδιαστικής αλυσίδας για να δημιουργήσετε προειδοποιήσεις αντίδρασης και πρόβλεψης, να αξιολογήσετε τον αντίκτυπο των συνθηκών εξαίρεσης, και να κατανοήσετε και να προτεραιοποιήσετε τα προβλήματα που προκύπτουν. 
 3. Πράξη: Ενίσχυση καλύτερης και ταχύτερης λήψης αποφάσεων με βάση μια συνολική προβολή των δεδομένων σε συνδυασμό με αναλυτική ορατότητα, η οποία βελτιστοποιεί την εφοδιαστική αλυσίδα.   

Πώς λειτουργούν οι πύργοι ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας

Ό,τι συμβαίνει μέσα σε έναν πύργο ελέγχου εφοδιαστικής αλυσίδας βασίζεται σε δεδομένα - την εισαγωγή χρησιμοποιήσιμων δεδομένων, την ακριβή και αποτελεσματική ανάλυσή τους, την παρουσίασή τους με έναν αποτελεσματικό τρόπο και την αξιοποίησή τους για την προώθηση ενημερωμένης, βελτιστοποιημένης λήψης αποφάσεων. Όσο καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα είναι τα δεδομένα που χρησιμοποιεί ο πύργος ελέγχου εφοδιαστικής αλυσίδας, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματά σας. 

 

Πύργος ελέγχου εφοδιαστικής αλυσίδας:

 • Συλλέγει αυτόματα και ενσωματώνει δομημένα και μη δομημένα δεδομένα από όλη την εφοδιαστική αλυσίδα – από γραμμωτούς κώδικες, απομακρυσμένους αισθητήρες και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) έως τα δεδομένα καιρού και κίνησης – για την παροχή πληροφοριών και πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. 
 • Συνδυάζει αυτά τα δεδομένα με τη λογική για την παροχή ενημερωμένων πληροφοριών μέσω εύχρηστων πινάκων εργαλείων που δίνουν πληροφορίες για βασικές λειτουργικές λειτουργίες όπως ανάπτυξη προϊόντων, διαχείριση παραγγελιών, προγραμματισμό αποθεμάτων, παραγωγή και άλλα. 
 • Αξιοποιεί την αναλυτική ορατότητα για τη βελτίωση της ευελιξίας κατά την αντιμετώπιση τακτικών και λειτουργικών διαταραχών. Μπορεί επίσης να προβλέψει γεγονότα που μπορεί να συμβούν στο εγγύς μέλλον. Και το κάνει γρήγορα, έτσι ώστε οι ομάδες της εφοδιαστικής αλυσίδας να μπορούν να προβλέπουν και να δίνουν προτεραιότητα σε ζητήματα. 
 • Υποστηρίζει την αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων και την αυτοδιόρθωση, εν μέρει λόγω της ικανότητας εντοπισμού των αιτιών των προβλημάτων και εντοπισμού των προβλημάτων στην πηγή τους. Και συνεχώς μαθαίνει, αισθάνεται, απαντά και βελτιώνεται χάρη στην ΑΙ και τη μηχανική μάθηση. 
 • Καθιστά εύκολη για τους ενδιαφερόμενους τη δημιουργία βιβλίων διαδικασιών που καθορίζουν τον τρόπο επίλυσης συγκεκριμένων ζητημάτων προγραμματισμού εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτά τα playbooks μπορούν να μοιραστούν με ομάδες εφοδιαστικής αλυσίδας όταν εντοπιστεί ένα πρόβλημα για να βοηθήσει στον εξορθολογισμό και την τυποποίηση της απόκρισής τους. 

Παραδείγματα πύργων ελέγχου της πραγματικής εφοδιαστικής αλυσίδας

Μάθετε πώς η Schnellecke Logistics SE, η οποία διατηρεί τις αλυσίδες εφοδιασμού αυτοκινήτων σε λειτουργία σε όλο τον κόσμο με υπηρεσίες εφοδιαστικής και προμήθειες, πέτυχε διαφάνεια σε πραγματικό χρόνο με έναν ψηφιακό πύργο ελέγχου.

 

Μάθετε πώς η Orkla Food Ingredients – ένας διανομέας συστατικών αρτοποιίας και παγωτού και προϊόντων φυτικής προέλευσης σε 22 ευρωπαϊκές χώρες – λαμβάνει προορατικές αποφάσεις προγραμματισμού της εφοδιαστικής αλυσίδας με εμπεριστατωμένες και ακριβείς πληροφορίες.

placeholder

Αναζητήστε τις δυνατότητες
του πύργου ελέγχου

Ενισχύστε την ορατότητα και την ευελιξία της εφοδιαστικής αλυσίδας με το SAP Integrated Business Planning.

SAP Insights Newsletter

placeholder
Εγγραφείτε σήμερα

Αποκτήστε βασικές πληροφορίες κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας.

Περαιτέρω ανάγνωση

Επιστροφή στην αρχή