Παράβλεψη στο Περιεχόμενο
Η παράδοση του τελευταίου μιλίου φέρνει τα πακέτα στην μπροστινή πόρτα σας

Τελευταίο μίλι παράδοσης: Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο

 

Αυτή η ιστοσελίδα μεταφράστηκε από μηχανή για την διευκόλυνσή σας. Η SAP δεν παρέχει καμία εγγύηση σχετικά με την ορθότητα ή την πληρότητα της μηχανικής μετάφρασης. Η αρχική αγγλική ιστοσελίδα μπορεί να βρεθεί χρησιμοποιώντας τον παγκόσμιο χάρτη στην πάνω δεξιά γωνία αυτής της σελίδας.

Ο όγκος παράδοσης δεμάτων έχει γίνει αρκετά εντυπωσιακός τα τελευταία χρόνια, με σταθερό ρυθμό αύξησης και κορύφωση το 2020 με πάνω από 50 εκατομμύρια δέματα να αποστέλλονται καθημερινά – μόνο στις ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται, φυσικά, στις πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίες επίσης ανεβαίνουν με ιλιγγιώδη ρυθμό. Οι απαγορεύσεις και οι διακοπές λειτουργίας στην πανδημία συνέβαλαν στην αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Και ενώ αυτοί οι αριθμοί ισοπεδώνονται κάπως καθώς τα πράγματα επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα στον κόσμο, τα στοιχεία για τις διαδικτυακές λιανικές πωλήσεις το 3ο τρίμηνο του 2021 ήταν υψηλότερα από ό,τι πριν από τον COVID-19, υποδηλώνοντας μια διαρκή αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά. Επιπλέον, οι απαιτήσεις των καταναλωτών μετατοπίζονται και εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς.

 

Οι σημερινοί αγοραστές στο διαδίκτυο δεν θέλουν απλώς περισσότερα και φθηνότερα προϊόντα, τα θέλουν στο κατώφλι τους μέχρι αύριο το πρωί, αν όχι νωρίτερα. Εν μέσω αυτού, οι πάροχοι της εφοδιαστικής αλυσίδας βρίσκονται στα πρόθυρα μιας επανάστασης στη βιώσιμη εφοδιαστική, ενώ ταυτόχρονα βιώνουν μια περίοδο επείγουσας και απαιτητικής μετάβασης. 

Πώς η έξυπνη τεχνολογία (κυριολεκτικά) προωθεί την καινοτομία στη βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα

Κάθε χρόνο, παρατηρούμε αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών παράδοσης των τελευταίων μιλίων – ωστόσο υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες βενζινοκίνητα οχήματα που βρίσκονται ακόμη στο δρόμο και θα είναι για κάποιο χρονικό διάστημα.

 

Για τις επιχειρήσεις, η χαρτογράφηση μιας (επικερδούς) πορείας προς ενεργειακά αποδοτικότερες λειτουργίες θα απαιτήσει δέσμευση και εστίαση. Αλλά κυρίως, θα απαιτήσει γνώση – και ότι η γνώση θα προέρχεται από τα δεδομένα. Η διαχείριση δεδομένων και τα προηγμένα analytics δίνουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις, να στρέφονται στην αγορά, να προβλέπουν κινδύνους και να πραγματοποιούν επενδύσεις με αυτοπεποίθηση σε στόλους ηλεκτρονικών οχημάτων και άλλες πράσινες τεχνολογίες.  

Τι είναι η παράδοση του τελευταίου μιλίου (και πού χωράνε όλα τα άλλα μίλια);

Καθώς προχωρά στο ταξίδι της εφοδιαστικής αλυσίδας του από τον κατασκευαστή στον πελάτη, ένα προϊόν μετακινείται σε όλο και μικρότερα οχήματα και αποκτά πιο συγκεκριμένα κριτήρια παράδοσης. Το πρώτο, το μεσαίο και το τελευταίο μίλι του ταξιδιού της εφοδιαστικής αλυσίδας καθορίζονται ουσιαστικά από τη σταδιακή μείωση του μεγέθους των φορτίων και της απόστασης από τον τελικό καταναλωτή. 

 

Σήμερα, ο κρίκος του τελευταίου μιλίου στην αλυσίδα εφοδιασμού υφίσταται τεράστια πίεση και έλεγχο για να αλλάξει και να προσαρμοστεί με ρυθμό αστραπής. Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι τελευταίες λύσεις μιας εταιρείας είναι τόσο ισχυρές όσο η υποδομή προγραμματισμού της εφοδιαστικής αλυσίδας και η ικανότητα παροχής ορατότητας και συνδεσιμότητας σε όλα τα «μίλια» στο ταξίδι της εφοδιαστικής αλυσίδας.  

 1. Εφοδιαστική πρώτου μιλίου κατασκευαστής σε αποθήκη πρωταρχικής διανομής: Το πρώτο μίλι του ταξιδιού ενός είδους συνήθως το μεταφέρει από την εγκατάσταση παραγωγής στην αποθήκη πρωτογενούς διανομής και συνήθως περιλαμβάνει εμπορευματοκιβώτια αποστολής και διεθνή χερσαία ή θαλάσσια φορτία. Με καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης των προσφορών και των χρονοδιαγραμμάτων, τόσο οι πωλητές λιανικής πώλησης όσο και οι εμπορικοί πωλητές και οι διαχειριστές της αλυσίδας εφοδιασμού μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις τιμές και τη διαθεσιμότητα των διασυνοριακών και διηπειρωτικών μεταφορών. Ο εξορθολογισμός αυτού του πρώιμου σταδίου της διαδρομής βοηθά τους συντονιστές εφοδιαστικής και παράδοσης να αποκτήσουν μια ακριβή γενική εικόνα των προϋπολογισμών τους και να συντονίσουν τα δίκτυά τους σε περίπτωση διακοπής ή καθυστέρησης σε αυτό το πρώιμο στάδιο. 
 2. Εφοδιαστική μέσου μιλίου αποθήκη σε περιφερειακό κόμβο διανομής: Το μέσο μίλι παίρνει αγαθά από την αποθήκη πρωτογενούς διανομής και τα μεταφέρει σε τοπικούς κόμβους διανομής, πιο κοντά στον τελικό καταναλωτή. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει μεγάλα φορτηγά μεταφοράς μεγάλων αποστάσεων. Όπου υπήρχε μόνο μια χούφτα από κόμβους περιφερειακών αποθηκών για την εξυπηρέτηση μεγάλων τμημάτων της κομητείας, το φαινόμενο του Αμαζονίου είχε ως αποτέλεσμα την ανάγκη για συχνά εκατοντάδες τοπικούς κόμβους διανομής για την εξυπηρέτηση των πτήσεων παράδοσης της επόμενης ή της ίδιας ημέρας. Για να εξυπηρετήσουν αυτή τη σχετικά νέα ζήτηση, οι διαχειριστές της εφοδιαστικής αλυσίδας χρειάζονται μεγαλύτερους στόλους οχημάτων μεσαίου μεγέθους και πιο εξελιγμένα συστήματα υπολογιστικού νέφους για να συντονίσουν τους τοπικούς οδηγούς.  
 3. Εφοδιαστική αλυσίδα τελευταίου μιλίου κόμβος διανομής στον τελικό πελάτη: Το τελευταίο μίλι, φυσικά, βλέπει το προϊόν να φτάνει στο κατώφλι του πελάτη. Περισσότερο από το πρώτο και μεσαίο χιλιόμετρο, το τελευταίο μίλι έχει δει το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης αλλαγής στις παραδοσιακές λειτουργικές δομές του. Επιπλέον, είναι ο πιο ορατός στο κοινό κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας – και η υπηρεσία που είναι πιθανότερο να κατηγορηθεί από τους πελάτες αν κάτι πάει στραβά. Αλλά όπως ένα γρανάζι σε κάθε μηχάνημα, η εφοδιαστική του τελευταίου μιλίου μπορεί να λειτουργήσει μόνο όπως και τα άλλα κινούμενα μέρη σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. 

Ικανοποίηση παραγγελίας και προσδοκίες νέου πελάτη

Για τις λειτουργίες παράδοσης, η πραγματική δραστηριότητα συνεχίζεται μετά την παραγγελία του πελάτη. Αλλά όλο και περισσότερο, οι πελάτες αναμένουν να συμμετέχουν στη διαδικασία εκπλήρωσης σε κάθε βήμα στην πορεία. Η προώθηση ευφυέστερων και διαφανέστερων ψηφιακών τεχνολογιών εφοδιαστικής αλυσίδας έχει καταστήσει απλούστερη και αποτελεσματικότερη για τις εταιρείες τη διαχείριση σύνθετων δικτύων εφοδιαστικής. Αλλά η πρώτη όψη αυτού του νομίσματος είναι ότι είναι τώρα πιο εύκολο από ποτέ για τους νέους παίκτες να εισέλθουν στην αγορά, και να ανταγωνιστούν τόσο σε υπηρεσία όσο και σε τιμές. Ο ανταγωνισμός βρίσκεται σε επικά επίπεδα αυτές τις ημέρες και η ικανότητα ανταπόκρισης και υπέρβασης των απαιτήσεων των πελατών έχει καταστεί ζωτικός παράγοντας για τη διασφάλιση της ισότητας των εμπορικών σημάτων και της αφοσίωσης των καταναλωτών. 

 

Ακολουθούν ορισμένες από τις ταχύτερα αναδυόμενες προσδοκίες εξυπηρέτησης πελατών: 

 • Εγγύηση για ταχεία εκπλήρωση: Παρά την προκαλούμενη από την πανδημία πίεση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οι πελάτες έχουν συνηθίσει σε χρόνους εκπλήρωσης δύο ή λιγότερων ημερών – και παρουσιάζουν αυξανόμενη δυσανεξία για οτιδήποτε άλλο. Μια εκτεταμένη έρευνα καταναλωτών που πραγματοποιήθηκε το 2020 έδειξε ότι όχι μόνο οι πελάτες ενδιαφέρονταν για την ταχύτερη δυνατή παράδοση, αλλά και ότι το 65% εξ αυτών ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν λίγο περισσότερο για να το επιτύχουν. Για τις επιχειρήσεις, αυτό σημαίνει ότι οι πόροι που παραδίδονται στο τελευταίο χιλιόμετρο παραμένουν αναγκασμένοι να βελτιώσουν τα ψηφιακά τους δίκτυα και να καταστούν όλο και πιο ευέλικτοι, ανταποκρινόμενοι και κλιμακούμενοι. 
 • Αδιαθεσία και προσαρμογή: Οι εταιρείες χάνουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο λόγω εγκατάλειψης του καλαθιού. Και ενώ η υποσχόμενη ταχύτητα παράδοσης διαδραματίζει τεράστιο ρόλο σε αυτό, δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Η εμπειρία έχει δείξει ότι μια σημαντική αιτία εγκατάλειψης της αλυσίδας και του καροτσιού είναι η προφανής έλλειψη σύνδεσης με τον πελάτη. Οι σημερινοί αγοραστές θέλουν απρόσκοπτες πολυκαναλικές εμπειρίες, που εμφανίζονται στο διαδίκτυο από εκεί που έφυγαν στο κατάστημα. Θέλουν να παραμετροποιήσουν τις επιλογές παράδοσής τους, να δουν ακριβώς πού βρίσκονται τα πράγματά τους κατά μήκος της διαδρομής και να μπορούν να επικοινωνούν με τον οδηγό σε πραγματικό χρόνο.   
 • Πιο ευέλικτες επιλογές ηλεκτρονικού εμπορίου: Κατά τις πρώτες ημέρες του επιγραμμικού λιανικού εμπορίου, οι εταιρείες πίστευαν ότι ορισμένα προϊόντα όπως τα γυαλιά ή τα υποδήματα θα ήταν πάντα αγόραστα. Τότε, δεν προέβλεπαν μοντέλα try-before-you-you-buy όπως το Prime Wardrobe της Amazon. Οι επιστροφές είναι ήδη ένα σύνθετο και δαπανηρό στοιχείο στην εξίσωση του τελευταίου μιλίου, έτσι οι υπηρεσίες που είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένες στην επιστροφή προϊόντων προσθέτουν ακόμη ένα επίπεδο πολυπλοκότητας. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του lockdown οι άνθρωποι συνήθισαν να τα βρίσκουν σχεδόν όλα στο διαδίκτυο, οπότε σήμερα ακόμη και τα πιο απίθανα προϊόντα – από τα τροπικά ψάρια μέχρι τα τεστ πατρότητας – αναμένεται πλέον να είναι διαθέσιμα για παράδοση στο σπίτι.
 • Οι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι επίσης αγοραστές: οι πελάτες B2B είχαν παραδοσιακά ισχυρές σχέσεις με αντιπροσώπους πωλήσεων από τους διάφορους πωλητές που χρησιμοποιούν – στηριζόμενοι σε αυτούς για να προβλέψουν τις ανάγκες τους σε προϊόντα και να πλοηγηθούν στις υλικοτεχνικές προκλήσεις. Ενώ αυτή η σημαντική επαγγελματική σχέση παραμένει ισχυρή, οι επικεφαλής επιχειρήσεων δεν είναι πλέον ευχαριστημένοι με την παράδοση της ίδιας ημέρας στα προσωπικά τους αγαθά, αλλά την παράδοση του ίδιου μήνα στα επαγγελματικά τους. Είναι σαφές ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού B2B και B2C είναι πολύ διαφορετικές, αλλά, παρ' όλα αυτά, οι απαιτήσεις των καταναλωτών μεταξύ επιχειρήσεων εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς και οι πάροχοι του τελευταίου μιλίου θα πρέπει να λάβουν υπόψη αυτές τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες.
placeholder

Ικανοποίηση των ταχέως εξελισσόμενων προσδοκιών των πελατών με σύγχρονα συστήματα
παράδοσης του τελευταίου μιλίου

Συστήματα διαχείρισης και ψηφιοποίηση εφοδιαστικής αλυσίδας

Στον κόσμο των διαδικτυακών αγορών – τόσο για το B2C όσο και για το B2B – υπάρχουν περισσότερα ψηφιακά σημεία επαφής από ποτέ. Οι αισθητήρες συλλέγουν δεδομένα στο στάδιο προμήθειας και παραγωγής, οι συσκευές Internet of Things (IoT) στέλνουν και λαμβάνουν ροές δεδομένων και intel, και οι πελάτες αφήνουν όλο και πιο περίπλοκα και πλούσια ίχνη δεδομένων καθώς κινούνται μέσα από το οικοσύστημα λιανικής. Οι καλύτερες ψηφιακές λύσεις εφοδιαστικής αλυσίδας χρησιμοποιούν συστήματα υπολογιστικού νέφους, τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI) και συνδεσιμότητα σε πραγματικό χρόνο για τη μόχλευση όλων αυτών των δεδομένων – και για να ενισχύσουν τα συστήματα διαχείρισης εφοδιαστικής που χρειάζονται για να κρατήσουν τα πράγματα ταπεινά. 

 

Αυτή η ενοποιημένη προσέγγιση που βασίζεται στα δεδομένα ενισχύει τις επιχειρήσεις με τις ακόλουθες δυνατότητες: 

 

Αυτοματοποιημένη αποστολή

Αυτό χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο που ταιριάζει με μία εργασία παράδοσης με έναν συγκεκριμένο οδηγό βάσει των προκαθορισμένων προτεραιοτήτων και κανόνων. Τοποθετώντας το ΑΙ στο μίγμα, το σύστημα μπορεί ταυτόχρονα να αναλύσει σύνθετα σημεία δεδομένων όπως η θέση του οδηγού και ο τύπος του οχήματος σε σχέση με το μέγεθος του πακέτου. Και με μία εφαρμογή βάσει cloud, ο οδηγός και το σύστημα αποστολής βρίσκονται πάντα σε επαφή πραγματικού χρόνου.

 

Βελτιστοποίηση δρομολογίου

Μόλις το σύστημα αποστολής εντοπίσει έναν οδηγό και έναν τύπο οχήματος, πρέπει να ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες για να εξασφαλιστεί ότι ακολουθείται η πλέον οικονομική διαδρομή. Αυτό περιλαμβάνει την ταυτόχρονη ανάλυση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, όπως οι αναφορές καιρού και κυκλοφορίας, τα δεδομένα θέσης, όπως οι σταθμοί φόρτισης κατά τη διαδρομή (στην περίπτωση των ηλεκτρονικών στόλων), και η πυκνότητα των διευθύνσεων παράδοσης σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Και πάλι, οι φιλικές προς τον χρήστη εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας διατηρούν τους οδηγούς στο βρόχο ανά πάσα στιγμή.

 

βελτιστοποίηση

Οι επιχειρήσεις (συχνά ακόμη και οι ανταγωνιστικές) συνήθως καταβάλλουν προσπάθειες για να συγχωνεύσουν τις εμπορευματικές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων και εμπορευματοκιβωτίων με βάση τον προορισμό και τις ειδικές ανάγκες διακίνησης. Για μία μόνο διέλευση από τον Ειρηνικό, δεν είναι τόσο περίπλοκη εργασία. Αλλά, όταν αυτό το φορτίο απομονώνεται σε χιλιάδες ή εκατομμύρια μεμονωμένες παραγγελίες, όλα με μοναδικούς προορισμούς παράδοσης και χρονοδιαγράμματα, η εργασία της βελτιστοποίησης φορτίου γίνεται αρκετά τρομακτική. Με τα περιθώρια πιο στενά από ποτέ, οι λύσεις που τροφοδοτούνται από AI για άλλη μια φορά γίνονται η απάντηση. Συνδέοντας όλους τους πλανήτες στο σύμπαν του τελευταίου μιλίου με ένα ενιαίο προσβάσιμο ταμπλό και σύστημα, ο προγραμματισμός φορτίων γίνεται στρατηγικός και αυτοματοποιημένος, γεγονός που βοηθά στην εξάλειψη των δαπανηρών φορτηγών. 

 

Ανίχνευση στόλου και υπολογισμός ETA

Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες πρακτικές εφοδιαστικής αλυσίδας, χρησιμοποιώντας CB και αμφίδρομα ραδιόφωνα, πολύ πριν από τις ημέρες των κινητών δικτύων. Σήμερα, όμως, αντί να βασιστούν στον οδηγό για να μαντέψει μια ΕΤΑ κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, τα έξυπνα συστήματα παρακολούθησης μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα των οδηγών για να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα GPS και κίνησης για την εξασφάλιση της ορατότητας του στόλου σε πραγματικό χρόνο. Με τη βοήθεια εφαρμογών συνδεδεμένων με το cloud, οι αποστολείς και οι πελάτες γνωρίζουν πού βρίσκονται οι οδηγοί χωρίς την ανάγκη για πρόσθετο υλικό.

Εφοδιαστική αλυσίδα διανομής και κοινή χρήση παγίων

Από τον Οκτώβριο του 2021, οι αριθμοί πωλήσεων για τις εταιρείες μετοχών αυξήθηκαν έως και 100% από έτος σε έτος. Και στα αστικά κέντρα, οι εταιρείες κοινής χρήσης αυτοκινήτων απογειώνονται επίσης, με την McKinsey να προβλέπει σταθερή αύξηση 20% σε λύσεις κοινής κινητικότητας την επόμενη δεκαετία. 

 

Ενώ οι μεμονωμένοι καταναλωτές αμφισβητούν την αξία και τον κίνδυνο της ιδιοκτησίας των οχημάτων, οι πάροχοι του τελευταίου μιλίου συνθλίβουν επίσης τους αριθμούς και θέτουν παρόμοια ερωτήματα σχετικά με τους στόλους των εταιρειών τους. Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν περιόδους αιχμής, στις οποίες οι στόλοι τους εκτείνονται στην αλιευτική τους ικανότητα, και στη συνέχεια πιο ήσυχες εποχές, όταν πληρώνουν για να διατηρήσουν αυτούς τους δαπανηρούς πόρους. 

 

Με έξυπνες πλατφόρμες προγραμματισμού εφοδιαστικής αλυσίδας, δίκτυα IoT και συνδεόμενα με το υπολογιστικό νέφος περιουσιακά στοιχεία, οι επιχειρήσεις μπορούν να εφαρμόσουν ένα ελαστικό δίκτυο παρόχων υπηρεσιών παράδοσης – όπως το μοντέλο κατανομής της διαδρομής – ώστε να αυξηθεί και να μειωθεί ανάλογα με τις ανάγκες. Η απλούστερη χρήση αυτής της προσέγγισης «crowdsourcing» επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ενσωματώσουν παρόμοιους τύπους φορτηγών από παρακείμενους παρόχους υπηρεσιών παράδοσης, στους δικούς τους υφιστάμενους στόλους.  

 

Το πιο εξελιγμένο μοντέλο περιλαμβάνει την ενσωμάτωση ενός υβριδικού δικτύου εναλλακτικών οχημάτων στις υφιστάμενες λειτουργίες τους. Ορισμένες παραδόσεις, για παράδειγμα, μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα με την ενοποίηση πακέτων σε ένα μεγαλύτερο δικτυωμένο όχημα και στη συνέχεια με τη ζεύξη με ηλεκτρονικά ποδήλατα ή μποφόρ παράδοσης καθώς πλησιάζουν προς τον τελικό προορισμό. Και φυσικά, για να διαχειριστούμε την πολυπλοκότητα αυτού του υβριδικού μοντέλου, οι τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης είναι, πάλι, ένα βασικό συστατικό των συστημάτων. 

Βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα και εναλλακτικά οχήματα και δίκτυα παράδοσης

Εξετάσαμε εναλλακτικά επιχειρηματικά μοντέλα και ορισμένες από τις τεχνολογίες που υποστηρίζουν έξυπνα συστήματα παράδοσης του τελευταίου μιλίου. Τι γίνεται όμως με τα ίδια τα οχήματα; Είναι πραγματικά κάτι τα drones παράδοσης; Μπορεί η εφοδιαστική του τελευταίου μιλίου να είναι ποτέ απαλλαγμένη από τον άνθρακα; Μιλάμε για επανάσταση στις μεγάλες και από μακρού καθιερωμένες λειτουργίες, οπότε κάποιες από αυτές τις καινοτομίες οχημάτων θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να εμφανιστούν. Ωστόσο, η πανδημία επιτάχυνε μια σειρά εναλλακτικών λύσεων αστικής παράδοσης, και οι τεχνολογίες ΗΟ καθίστανται καθημερινά πιο προσβάσιμες – έτσι το μέλλον της βιώσιμης εφοδιαστικής μπορεί να είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε. 

 • Οχήματα ΗΟ: Για την εφοδιαστική των τελευταίων μιλίων, η πρόκληση ήταν συχνά το μέγεθος και η ανθεκτικότητα των οχημάτων. Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα ΗΟ είναι μικρότερα οικογενειακά αυτοκίνητα, που δεν είναι απαραίτητα κατάλληλα για παράδοση μεγάλου όγκου. Ωστόσο, η ανάπτυξη μεγαλύτερων ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων με κινητήρα ΗΟ (LCV) εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό. Αυτό οφείλεται στην πρόοδο στην τεχνολογία συσσωρευτών και στη μηχανική των οχημάτων, καθώς και σε αυστηρότερα ρυθμιζόμενους περιορισμούς στις εκπομπές της αλυσίδας εφοδιασμού. 
 • Καλύτερες επιλογές χρέωσης: Το έξυπνο λογισμικό εφοδιασμού μπορεί να συμβάλει στη σύνδεση των οδηγών με την υποδομή χρέωσης ΗΟ σε πραγματικό χρόνο και σε οδούς παράδοσης προγραμμάτων που βασίζονται σε ευκαιρίες χρέωσης. Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των σταθμών επαγωγικής φόρτισης υψηλής ταχύτητας, η δυναμικότητα αυτή θα καθίσταται ακόμη πιο σημαντική. Η ταχεία και άφθονη φόρτιση των ΗΟ θα υποστηρίξει κατά παραγγελία δίκτυα παράδοσης τελευταίου μιλίου, καθώς και ιδιόκτητους στόλους εντός της ακτίνας του κόμβου. 
 • Οχήματα μικροκινητικότητας: Ο όρος αυτός αναφέρεται σε πράγματα όπως τα ηλεκτρονικά ποδήλατα και τα σκούτερ, τα οποία εισέρχονται όλο και περισσότερο στο δίκτυο εφοδιαστικής του τελευταίου μιλίου. Επί του παρόντος, οι υπηρεσίες διανομής τροφίμων και ειδών παντοπωλείου είναι κυρίως αυτές που χρησιμοποιούν αυτούς τους τρόπους μεταφοράς, αλλά καθώς το δίκτυο οχημάτων μικροκινητικότητας επεκτείνεται, μπορούμε να αναμένουμε ότι αυτό θα επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα. Επιπλέον, οι εφαρμογές υπολογιστικού νέφους που οδηγούν αυτά τα δίκτυα γίνονται πιο εύχρηστες, διασφαλίζοντας ότι οι οδηγοί μπορούν να συνδεθούν τόσο στον πύργο ελέγχου όσο και στη διεπαφή πελάτη… όλα σε πραγματικό χρόνο, φυσικά.
 • Drones και αυτόνομοι στόλοι: Τα τελευταία χρόνια, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν βρει ρόλο στο δίκτυο διανομής ως αυτοματοποιημένα ρομπότ pick-and-pack και διαχείρισης αποθεμάτων. Στο εγγύς μέλλον, καθώς οι προκλήσεις όσον αφορά στην ασφάλεια και την παρακολούθηση εξομαλύνονται, θα πρέπει να αναμένουμε μεγαλύτερη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του τελευταίου μιλίου στις αστικές περιοχές. Ακόμα και να τα βλέπεις να χρησιμοποιούνται με νέους τρόπους όπως μικροί στόλοι ρομπότ παράδοσης που αναπτύσσονται από ένα μεγαλύτερο φορτηγό για να εξυπηρετήσουν μια συγκεκριμένη γεωγραφική ακτίνα.

Επόμενα βήματα για ένα αποτελεσματικότερο και ανθεκτικότερο στο μέλλον δίκτυο εφοδιαστικής αλυσίδας και διανομής

Αν μη τι άλλο, η πανδημία μας έδειξε ότι οι πάροχοι εφοδιαστικής του τελευταίου μιλίου είναι οι ασύλληπτοι ήρωες της διαδικασίας ολοκλήρωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Παρά τη μεγάλη διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας, βγήκαν στον κόσμο, όταν δεν μπορούσαμε και μας κρατούσαν αποθηκευμένους σε παντελόνι, μηχανές ψωμιού και γιόγκα ματ - για να μην αναφέρουμε βασικά όλα τα άλλα. Με πολλούς τρόπους, ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος όπως ήταν πριν από το 2020, και αυτό περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε και πώς αναμένουμε ότι τα πράγματα θα έρθουν στο κατώφλι μας. 

 

Οι στόχοι για τη βιωσιμότητα, ο αυξημένος ανταγωνισμός και τα λεπτά περιθώρια προσκρούουν σε ένα δύσκολο μέλλον για την επίτευξη του στόχου αυτού. Αλλά βλέπουμε επίσης ισχυρή καινοτομία σε εξειδικευμένο λογισμικό και πολλές νέες τεχνολογίες και ιδέες που δείχνουν ένα μέλλον που είναι πιο βιώσιμο και κερδοφόρο από ποτέ. Για να ξεκινήσετε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των διαδικασιών εφοδιαστικής σας, επικοινωνήστε με τον προμηθευτή λογισμικού σας για να μάθετε σχετικά με τις καλύτερες λύσεις για τις μοναδικές σας ανάγκες και προκλήσεις. 

placeholder

Μάθετε για το SAP Business Network

Βελτιώστε την ανθεκτικότητα του δικτύου διανομής σας με ένα σύστημα παράδοσης τελευταίου μιλίου.

SAP Insights Newsletter

placeholder
Εγγραφείτε σήμερα

Αποκτήστε βασικές πληροφορίες κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας.

Περαιτέρω ανάγνωση

Επιστροφή στην αρχή