Παράβλεψη στο Περιεχόμενο
Εργαζόμενοι που κοιτάζουν το απόθεμα

Βελτιστοποίηση αποθέματος: Ελαχιστοποίηση κινδύνου και απορριμάτων

 

Αυτή η ιστοσελίδα μεταφράστηκε από μηχανή για την διευκόλυνσή σας. Η SAP δεν παρέχει καμία εγγύηση σχετικά με την ορθότητα ή την πληρότητα της μηχανικής μετάφρασης. Η αρχική αγγλική ιστοσελίδα μπορεί να βρεθεί χρησιμοποιώντας τον παγκόσμιο χάρτη στην πάνω δεξιά γωνία αυτής της σελίδας.

Η βελτιστοποίηση αποθέματος είναι η πρακτική του να έχετε το σωστό απόθεμα για να ικανοποιήσετε τη ζήτησή σας, και να αποθηκεύετε έναντι μη αναμενόμενης διακοπής, αποφεύγοντας ταυτόχρονα το περιττό πλεόνασμα. Στην καλύτερή της περίπτωση, η βελτιστοποίηση των αποθεμάτων είναι μια ευέλικτη πρακτική που όχι μόνο ανταποκρίνεται γρήγορα στον κίνδυνο και την ευκαιρία, αλλά έχει και την ικανότητα να την προβλέψει και να την προετοιμάσει.

Βελτιστοποίηση αποθέματος είναι πιο σημαντική από ποτέ

Όπως μπορεί να σας πει οποιοσδήποτε επιχειρηματίας, η βελτιστοποίηση των αποθεμάτων είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο στοιχείο της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας γιατί είναι ευάλωτη σε τόσους πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών τάσεων, των φυσικών γεγονότων, της πολιτικής, της οικονομίας και του ανταγωνισμού (για να αναφέρω μερικούς μόνο). Όταν έφτασε η πανδημία, ήταν η μητέρα όλων των διαταραχών της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και έριξε ένα φωτεινό και ακλόνητο φως στην αστάθεια των πρακτικών της παλαιάς σχολικής αλυσίδας εφοδιασμού.

 

Επιπλέον, όταν οι ανοχές μεταξύ των καταναλωτών αφορούσαν χρόνους παράδοσης ενός ή περισσότερων εβδομάδων, οι επιχειρήσεις μπορούσαν να περάσουν μόνο με μερικές μεγάλες αποθήκες. Ενώ σήμερα, το Amazon Effect θεωρεί ότι η παράδοση την ίδια ημέρα ή την επόμενη ημέρα γίνεται αυξανόμενη ζήτηση από τους καταναλωτές. Αυτό είχε τεράστιο αντίκτυπο στην βελτιστοποίηση αποθέματος επειδή σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει τώρα να έχουν πολλά κέντρα διανομής και να απαιτούν διαχείριση αποθέματος πολλών τοποθεσιών. Από την άλλη πλευρά, οι διαδικτυακές αγορές βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών και η αφοσίωση των καταναλωτών στο εμπορικό σήμα διαβρώνεται εν όψει της αύξησης των διαδικτυακών επιλογών. Αυτό οδήγησε σε πρωτοφανή επίπεδα ανταγωνισμού για πολλές επιχειρήσεις και σε συρρικνούμενο περιθώριο κέρδους και σφάλματος.

"Η αλυσίδα εφοδιασμού είναι πραγματικά δύσκολη".

Έλον Μασκ

Η διαφορά μεταξύ διαχείρισης αποθέματος και βελτιστοποίησης αποθέματος

Και οι δύο αποτελούν μέρος των ίδιων λειτουργιών εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με το απόθεμα, αλλά όταν πρόκειται για τον καθορισμό των συγκεκριμένων πρακτικών, η συνολική κατηγορία είναι «έλεγχος αποθέματος» κάτω από τον οποίο βρίσκεται η διαχείριση αποθεμάτων και εντός αυτού του κύκλου ζωής η βελτιστοποίηση του αποθέματος.

 Βελτιστοποίηση αποθέματος είναι βασικό συστατικό ελέγχου αποθέματος

Ο έλεγχος αποθέματος περιλαμβάνει όλες τις λειτουργίες διαχείρισης αποθεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της βελτιστοποίησης αποθέματος.

 • Η διαχείριση αποθεμάτων αναφέρεται στον στόχο του καθορισμού στόχων υψηλής παραγωγικότητας και αποδοτικότητας για όλες τις λειτουργίες αποθέματος. Οι σύγχρονες τεχνολογίες σχεδιασμού της επιχειρηματικής αλυσίδας και της εφοδιαστικής αλυσίδας υποστηρίζουν αυτές τις διαδικασίες παρέχοντας στους διαχειριστές της εφοδιαστικής αλυσίδας μεγαλύτερη ορατότητα σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας. Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και οι συνδεδεμένες με το υπολογιστικό νέφος συσκευές και πάγια μπορούν να αυτοματοποιηθούν για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην παραγωγή. Οι διαδικασίες παραγωγής, αποθήκης και εφοδιαστικής επιτυγχάνουν επίσης μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μέσω της εφαρμογής έξυπνων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η μηχανική μάθηση, η ρομποτική και η ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών.
 • Η βελτιστοποίηση αποθέματος είναι ένα υποσύνολο της διαχείρισης αποθεμάτων που αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στα περιθώρια κέρδους και στην ελαχιστοποίηση της ζημίας. Η μεταφορά πλεονάσματος προκαλεί απώλειες και απόβλητα. Παίρνει χώρο, γίνεται απαρχαιωμένο και συχνά δεν πουλάει ή πρέπει να πωλείται σε μειωμένες τιμές. Από την άλλη, όπως είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ελλείψεις και η απροσδόκητη ζήτηση είναι η flip side του νομίσματος των αποθεμάτων, όπου το κόστος έρχεται με τη μορφή απώλειας δυνητικού κέρδους και ζημίας στο εμπορικό σήμα. Επομένως, ο στόχος της βελτιστοποίησης αποθέματος είναι η καλύτερη πρόβλεψη της ζήτησης και η μεγιστοποίηση της οικονομικής εξόδου του αποθέματος για την εταιρία.

Οι διαφορετικοί τύποι απογραφής

Από την άποψη του καταναλωτή, το απόθεμα αποτελείται κυρίως από έτοιμα προϊόντα. Αλλά για μια επιχείρηση, το απόθεμα είναι οτιδήποτε πρέπει να διατηρεί στο απόθεμα, να συντηρεί και να αναπληρώνει. Αν μια εταιρεία φτιάχνει σούπα, τότε το “απόθεμα” θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε από τους σπόρους που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια της ντομάτας, μέχρι και τα καύσιμα στα φορτηγά παράδοσης της εταιρείας που την μεταφέρουν στο παντοπωλείο. Η εξέταση της διαχείρισης αποθεμάτων με αυτόν τον πιο ολιστικό τρόπο δίνει μεγαλύτερη εκτίμηση της πολυπλοκότητάς της. 

 

Υπάρχουν τέσσερις τύποι βασικού αποθέματος:

 1. Πρώτες ύλες: Όλα τα αποθέματα που τελικά καταλήγουν στο τελικό προϊόν.
 2. Εργασία σε εξέλιξη (WIP): Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτό είναι όλο το απόθεμα που προετοιμάζεται και συσκευάζεται. Αυτό είναι ένα δαπανηρό και επικίνδυνο στάδιο, έτσι οι λύσεις βελτιστοποίησης αποθέματος μπορούν να εφαρμοστούν για να βοηθήσουν στην εύρεση των πιο αποδοτικών από πλευράς κόστους και χρόνου διαδικασιών.
 3. Έτοιμα προϊόντα: Το συνηθέστερα αντιληπτό νόημα του τι είναι το απόθεμα, στην κατάσταση συσκευασμένο έτοιμο προς πώληση.
 4. Προμήθειες συντήρησης, επισκευής και λειτουργίας (MRO): Όλο το απόθεμα που απαιτείται για την παραγωγή, την παραγωγή και την παράδοση των ειδών. Η βελτιστοποίηση αποθεμάτων εφαρμόζεται στην καλύτερη ισορροπία πλεονάσματος και έλλειψης αυτών των ειδών που δεν ανήκουν στον καταναλωτή.

Οι προκλήσεις της παραδοσιακής βελτιστοποίησης του αποθέματος

Από τη στιγμή που υπήρχαν αλυσίδες και αποθήκες εφοδιασμού, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την επίτευξη βελτιστοποίησης των αποθεμάτων ήταν η εξισορρόπηση μεταξύ «αρκετά» και «όχι πολύ». Η πρόβλεψη της ζήτησης αποτελεί παραδοσιακά μια οπισθοδρομική πρακτική. Αν και η βελτιστοποίηση του αποθέματος και οι ειδικοί πρόβλεψης της ζήτησης είναι πολύ εξειδικευμένοι, υπάρχουν μόνο τόσα πολλά που μπορεί να επιτύχει η ανθρώπινη ανάλυση και πρόβλεψη. Ως εκ τούτου, οι γραμμικές αλυσίδες εφοδιασμού που τροφοδοτούνται από κληροδοτημένα συστήματα θα είναι πάντα ευάλωτες, ανεξάρτητα από την εμπειρογνωμοσύνη που θα χρησιμοποιηθεί. Ορισμένες από τις συνηθέστερες προκλήσεις είναι οι εξής:

 • Προηγούμενα συστήματα που δεν μπορούν ούτε να συγκεντρώσουν ούτε να διαχειριστούν μαζικά δεδομένα: Μη αυτόματες και μη συνδεδεμένες τεχνολογίες δεν μπορούν να διαχειριστούν όγκους ανόμοιων και μη δομημένων δεδομένων. Από αυτά τα δεδομένα – μέσω της εφαρμογής έξυπνων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η μηχανική μάθηση και τα προηγμένα analytics – επιτυγχάνεται κάποια από τη μεγαλύτερη ακρίβεια από την αντιμετώπιση του κινδύνου έως την πρόβλεψη της ζήτησης.
 • Ταχύτερες ανάγκες των πελατών: Κάθε χρόνο, αυξάνεται η ζήτηση των καταναλωτών για ταχεία παράδοση και εξατομικευμένα προϊόντα. Επίσης, η διάρκεια ζωής των προϊόντων είναι μικρότερη από ποτέ. Είναι ακριβό για τις εταιρείες να αυξήσουν την εφοδιαστική τους και τα δίκτυα εφοδιαστικής αλυσίδας τους για να ικανοποιήσουν αυτές τις απαιτήσεις, έτσι απαιτείται μεγαλύτερη ακρίβεια από τη βελτιστοποίηση των αποθεμάτων.  
 • Αυξημένος ανταγωνισμός: Συνέπεια της βιομηχανίας 4.0 και των ευφυών, συνδεδεμένων τεχνολογιών εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν και να αναπτυχθούν ταχύτερα από ποτέ – όλα υπό τη διαχείριση ενός κεντρικού κόμβου. Αυτό οδήγησε σε ένα πρωτοφανές επίπεδο ανταγωνισμού και επιλογής των καταναλωτών. Οι λύσεις βελτιστοποίησης αποθέματος αναζητούνται όλο και περισσότερο για να βοηθήσουν στην παροχή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
 • Καιρικά γεγονότα και φυσικές καταστροφές: Κάθε χρόνο, βλέπουμε πιο εξουθενωτικές καταιγίδες και καταστροφικές πυρκαγιές. Προφανώς, δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθούν με ακρίβεια τέτοια γεγονότα, αλλά με τη χρήση προηγμένων αναλύσεων και λύσεων που συνδέονται με το cloud, οι διαχειριστές αποθεμάτων μπορούν να δώσουν στους εαυτούς τους μια ευκαιρία αγώνα κατά τις περιόδους αμφιταλαντευόμενης ζήτησης που προκύπτουν.

Αξιοποιώντας τις θεμελιώδεις διαδικασίες πρόβλεψης βελτιστοποίησης αποθέματος

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων βελτιστοποίησης αποθέματος από επιχείρηση σε επιχείρηση. Για ορισμένα εποχικά προϊόντα ή προϊόντα Β2Β, η διαδικασία μπορεί να είναι αρκετά απλή, ενώ οι μεγάλοι λιανοπωλητές, για παράδειγμα, μπορεί να έχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες SKU και μια εξαιρετικά εμπορική αγορά και πελατειακή βάση. 

 

Οι θεμελιώδεις πρακτικές που υποστηρίζουν τη βελτιστοποίηση του αποθέματος δεν έχουν αλλάξει για δεκαετίες - ακόμα και αιώνες. Αλλά, αυτό που έχει αλλάξει είναι λύσεις λογισμικού που ενισχύουν αυτές τις διαδικασίες και οι ειδικοί που τις εκτελούν. Αλλά ακόμη και τα πιο εξελιγμένα ψηφιακά συστήματα εξακολουθούν να βασίζονται σε πολλά από τα γνωστά και παραδοσιακά πρωτόκολλα και φόρμουλες βελτιστοποίησης του αποθέματος:

 • Ανάλυση ABC: Προσδιορισμός των πιο δημοφιλών και λιγότερο δημοφιλών προϊόντων καθώς και εκείνων που είναι περισσότερο και λιγότερο επικερδή. Αυτό επιτυγχάνεται παραδοσιακά μέσω της ανάλυσης δεδομένων προηγούμενων πωλήσεων. Αλλά με τα προηγμένα analytics και τις έξυπνες τεχνολογίες, είναι πλέον δυνατή η καλύτερη πρόβλεψη των τάσεων και η πρόβλεψη αυξανόμενων και μειούμενων αναγκών απογραφής πριν συμβούν.
 • Πρόβλεψη ζήτησης: Η ανάλυση πρόβλεψης βοηθάει στην πρόβλεψη της ζήτησης πελατών. Χρησιμοποιείται επίσης για να βοηθήσει στην πρόβλεψη τάσεων ή κινδύνων. Και πάλι, όπου αυτό ήταν παραδοσιακά μια διαδικασία πιο πίσω από το κενό, το λογισμικό διαχείρισης αποθεμάτων επιτρέπει τώρα στους διαχειριστές εφοδιαστικής αλυσίδας να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο ελλείψεων και αποβλήτων και να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη ζήτηση. 
 • Προγραμματισμός απαιτήσεων υλικών (MRP): Ένα σύστημα που διαχειρίζεται τον προγραμματισμό, τον προγραμματισμό και τον έλεγχο αποθέματος για παραγωγή. Όλο και περισσότερο, τα παλιότερα συστήματα MRP αντικαθίστανται από ενοποιημένα συστήματα επιχειρηματικού προγραμματισμού και συστήματα MRP (DDMRP) βάσει ζήτησης που παρέχουν μεγαλύτερη ακρίβεια και ανθεκτικότητα. 
 • Φόρμουλα σημείου αναπαραγγελίας: Αυτό απεικονίζει το ελάχιστο ποσό αποθέματος πριν χρειαστεί να αναδιατάξετε. Πρόκειται κατά παράδοση για μια περίπλοκη διαδικασία, διότι διαφέρει από προϊόν σε προϊόν – ακόμη και σε πολύ παρόμοια προϊόντα. Για παράδειγμα, οι λευκές κάλτσες και οι μαύρες κάλτσες μπορεί κάλλιστα να έχουν διαφορετικό σημείο αναπαραγγελίας. Οι τεχνολογίες βελτιστοποίησης αποθέματος μπορούν να διατηρήσουν ακόμη και τα πιο σύνθετα επίπεδα απογραφής πολλαπλών τοποθεσιών ακριβή και ορατά - παντού και σε πραγματικό χρόνο.
 • Διαχείριση συνεχούς απογραφής: Αυτό είναι ιδιαίτερα σχετικό για ταχέως κινούμενα καταναλωτικά αγαθά (FMCG) όπου τα προϊόντα μετακινούνται με ταχύτητα κεραυνού. Με τις έξυπνες τεχνολογίες, οι διαδικασίες διαχείρισης συνεχούς απογραφής μπορούν να αυτοματοποιηθούν πλήρως σε πολυκαναλικά σημεία επαφής αγορών. Και η μηχανική μάθηση μπορεί να βοηθήσει αυτά τα εργαλεία να γίνουν πιο έξυπνα και πιο ακριβή με την πάροδο του χρόνου, ακόμα και να παρακολουθεί τις ειδήσεις, τις τάσεις και τις καιρικές συνθήκες για να παρέχει ζωντανές πληροφορίες και αναφορές για την κατάσταση του αποθέματος. 
 • Απόθεμα ασφαλείας και προσωρινές αποθηκεύσεις αποθέματος: Αυτή είναι η διαδικασία διασφάλισης ότι υπάρχουν ρεαλιστικές προσωρινές αποθηκεύσεις αποθέματος σε περίπτωση μη αναμενόμενου. Από την έναρξη των αλυσίδων εφοδιασμού, αυτό αποτελεί θεμελιώδη πρόκληση, διότι οι ελλείψεις και η σπατάλη οδηγούν και οι δύο σε απώλεια εισοδήματος. Οι σύγχρονες λύσεις λογισμικού εφοδιαστικής αλυσίδας φέρνουν στην διαδικασία διαχείρισης αποθεμάτων την ταχύτητα, τη συνδεσιμότητα και τις προηγμένες λειτουργίες ανάλυσης δεδομένων. Αυτό επιτρέπει στις επιχειρήσεις να βελτιστοποιήσουν τα περιθώρια ασφαλείας τους με εντυπωσιακή ακρίβεια.

Συστήματα βελτιστοποίησης απογραφής: Οφέλη και αποτελέσματα

Ιστορικά, τα οφέλη ακόμη και από μικρές βελτιώσεις στη στρατηγική βελτιστοποίηση του αποθέματος θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με χαμηλότερο κόστος και καλύτερα περιθώρια κέρδους. Με την εφαρμογή των ενοποιημένων επιχειρηματικών διαδικασιών και του λογισμικού διαχείρισης αποθεμάτων, αυτά τα οφέλη γίνονται πιο ισχυρά και μετρήσιμα - και βελτιώνονται μόνο με την πάροδο του χρόνου καθώς το λογισμικό μαθαίνει και προσαρμόζεται. 

 • Μεγαλύτερη ορατότητα σε όλη την επιχείρηση: Η βελτιωμένη διαφάνεια που ενεργοποιείται από το λογισμικό βελτιστοποίησης αποθέματος εκτείνεται από τις πωλήσεις, το μάρκετινγκ και τη λογιστική έως τους προμηθευτές πρώτων υλών και ακόμη και τους διεθνείς συνεργάτες, πάγια και έξοδα. Η συνδεσιμότητα Cloud επιτρέπει σε όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα να συνεργαστούν σε πραγματικό χρόνο.
 • Βελτιωμένη πρόβλεψη ζήτησης και προγνωστικές ικανότητες: Οι έξυπνες τεχνολογίες μπορούν να επεξεργαστούν σύνθετα δεδομένα από πηγές εντός και εκτός της επιχείρησης και να παρέχουν ακριβείς προβλέψεις και πληροφορίες. Όταν οι τεχνολογίες εφοδιαστικής αλυσίδας παρέχονται από το AI και το machine learning, τα predictive analytics και η πρόβλεψη ζήτησης γίνονται πιο ακριβή και διορατικά.
 • Πιο εξελιγμένα αποτελέσματα βελτιστοποίησης: Με έξυπνα συστήματα που μπορούν να αναλύσουν σύνθετα και ποικίλα σύνολα δεδομένων, οι διαχειριστές αποθεμάτων μπορούν να δουν όχι μόνο ποια προϊόντα είναι τα πιο κερδοφόρα, αλλά πράγματα όπως ποιες τοποθεσίες είναι καλύτερες για ποια SKU και ποιοι συνδυασμοί προϊόντων πωλούν καλύτερα σε διαφορετικές ώρες του έτους.
 • Κλιμάκωση: Οι εταιρείες πρέπει να κλιμακωθούν γρήγορα για πολλούς λόγους, όπως η επιτυχία και η γενική ανάπτυξη, τα απροσδόκητα γεγονότα ή η εποχικότητα. Το έξυπνο λογισμικό και οι σύγχρονες βάσεις δεδομένων είναι απείρως κλιμακούμενες και μπορούν να αυξήσουν και να βελτιστοποιήσουν τις λειτουργίες σε παγκόσμια κλίμακα.
placeholder

Μετάβαση πάνω και πέρα με βελτιστοποίηση αποθέματος πολλαπλών echelon (MEIO)

Οι σύνθετες (ειδικά παγκόσμιες) εφοδιαστικές αλυσίδες επωφελούνται από τις λύσεις MEIO, οι οποίες βασίζονται στα βασικά στοιχεία της παραδοσιακής βελτιστοποίησης αποθεμάτων αλλά χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες εφοδιαστικής αλυσίδας και cloud για να αποκτήσουν μια πιο κεντρική εικόνα σε πραγματικό χρόνο των παγκόσμιων δραστηριοτήτων. Μια αποτελεσματική λύση MEIO προτείνει τα βέλτιστα επίπεδα αποθέματος σε κάθε σύνδεσμο - ή echelon - στην εφοδιαστική αλυσίδα βελτιστοποιώντας ταυτόχρονα την ισορροπία αποθέματος σε πολλές τοποθεσίες.

 

Με μια προσέγγιση MEIO, οι κατασκευαστές μπορούν να αναλύσουν τις προβλέψεις ζήτησης με μια ολοκληρωμένη εικόνα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Και καθώς οι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με το φαινόμενο Amazon, οι λύσεις MEIO τις βοηθούν να αντεπεξέλθουν στα σημερινά, πιο γεωγραφικά κατανεμημένα, μικρότερα αποθέματα.

Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές προγραμματισμού αποθέματος

Οι σύγχρονες τεχνολογίες και οι έξυπνες λύσεις μπορούν να αποφέρουν τεράστια οφέλη σε όλους τους τομείς της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά, τελικά, είναι πρακτικές και άτομα που διευθύνουν μια επιχείρηση. Η συνδεσιμότητα Cloud σας βοηθάει να συνδεθείτε με τις ομάδες σας και τους συνεργάτες της εφοδιαστικής αλυσίδας σε όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να έχετε την ορατότητα να εργάζεστε κοινοποιώντας και ανταμείβοντας ορθές πρακτικές και αποδοτικές στρατηγικές προγραμματισμού αποθεμάτων.

 1. Χρήση ισχυρών τεχνικών πρόβλεψης της ζήτησης.
  Η πρόβλεψη ζήτησης είναι ένας βασικός παράγοντας για την ενημέρωση του τρόπου που οι επιχειρήσεις διαμορφώνουν τη διαχείριση αποθεμάτων και άλλες διαδικασίες, όπως η αγορά πόρων, η εσωτερική εφοδιαστική, η παραγωγή, ο οικονομικός προγραμματισμός και η εκτίμηση κινδύνου.
 2. Μετατρέψτε τον προϋπολογισμό αποθεμάτων σας σε προτεραιότητα Q1.
  Κάθε επιχείρηση έχει κύκλους και μετατοπίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Δημιουργώντας έναν προϋπολογισμό απογραφής ανά τρίμηνο, οι προγραμματιστές εφοδιαστικής αλυσίδας μπορούν να θέσουν πιο ρεαλιστικούς και παραδοτέους στόχους και ΚΡΙ.
 3. Εφαρμογή τυπικών συστημάτων αναθεώρησης των αποθεμάτων.
  Η επανεξέταση των συστημάτων μπορεί να προσαρμοστεί για διάφορους τύπους απογραφής και να συμβάλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και στον εξορθολογισμό των ροών εργασίας. Δεν είναι ασυνήθιστο για σύνθετους οργανισμούς να χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα μέσα στην επιχείρησή τους. Το κύριο σημείο είναι η συνέπεια και η εφαρμογή ενός σχεδίου. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι συστημάτων ελέγχου απογραφής:
  • Σύστημα συνεχούς ελέγχου: Σε αυτό το μοντέλο, οι ίδιες ποσότητες ειδών παραγγέλνονται σε κάθε κύκλο και οι διαχειριστές αποθεμάτων πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα αποθέματος συνεχώς και να αναπληρώνουν τα αποθέματα κάθε φορά που η ποσότητα του είδους πέφτει κάτω από ένα καθορισμένο επίπεδο. 
  • Περιοδικός έλεγχος: Σε αυτό το μοντέλο, οι διαχειριστές αποθεμάτων παραγγέλνουν προϊόντα ταυτόχρονα εντός κάθε επιχειρηματικού κύκλου. Στο τέλος του κύκλου, το απαραίτητο απόθεμα παραγγέλνεται βάσει των επιπέδων ποιότητας σε αυτό το χρονικό σημείο. Αυτό το σύστημα δεν χρησιμοποιεί σταθερά επίπεδα αναπαραγγελίας και είναι πιο αποτελεσματικό για προϊόντα με βραδύτερη μετακίνηση.
 4. Ακούστε τους πελάτες σας.
  Πολλές επιχειρήσεις ακούνε μόνο τους πιο χαλαρούς τροχούς και καταλήγουν να παίρνουν αποφάσεις με βάση τα πιο δυνατά σχόλια. Οι καλύτερες λύσεις λογισμικού διαχείρισης αποθεμάτων θα μπορούν να συγκεντρώνουν και να αναλύουν τακτικά δεδομένα από όλους τους πελάτες και αγοραστές σας και να παρέχουν πληροφορίες και προτάσεις - σε πραγματικό χρόνο - σχετικά με αυτή την είσοδο. Αυτό βοηθάει τις προσπάθειες βελτιστοποίησης αποθέματος εξασφαλίζοντας ότι οι αποφάσεις διαχείρισης αποθέματος ενημερώνονται και βασίζονται στα δεδομένα.
 5. Χρησιμοποιήστε αρχές just-in-time (JIT) και on-demand.
  Η συντόμευση της διάρκειας ζωής των προϊόντων και η αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για ταχύτητα και εξατομίκευση σημαίνουν ότι η βελτιστοποίηση του αποθέματος πρέπει να είναι γρήγορη και ευέλικτη. Τεχνολογίες όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση και η ρομποτική αυτοματοποίηση επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να διαθέτουν εικονικά αποθέματα. Η παραγωγή και η εφοδιαστική της αλυσίδας εφοδιασμού λειτουργούν όλο και περισσότερο με τη χρήση δικτύων παρόχων και προμηθευτών κατά παραγγελία. Με το έξυπνο λογισμικό, οι διαχειριστές αποθεμάτων μπορούν να λάβουν αποφάσεις βελτιστοποίησης αποθέματος πραγματικού χρόνου, σίγουροι ότι τα δεδομένα τα υποστηρίζουν.

Επόμενα βήματα για καλύτερο προγραμματισμό και βελτιστοποίηση αποθέματος

Όπως με κάθε επιχειρηματικό μετασχηματισμό, είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε καλή επικοινωνία με την ομάδα εφοδιαστικής αλυσίδας και βελτιστοποίησης αποθέματος. Ξεκινήστε διαλύοντας τα σιλό, αναπτύσσοντας ισχυρές στρατηγικές διαχείρισης αλλαγών και επικοινωνίας και μιλώντας με τους ηγέτες της ομάδας σας. Μέσα στο εργατικό δυναμικό σας βρίσκεται ένα χρυσωρυχείο πληροφοριών σχετικά με τους τρέχοντες κινδύνους και ευκαιρίες, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για να καθορίσει τον ενεργό προγραμματισμό αποθέματος και τις στρατηγικές βελτιστοποίησης. Οι προμηθευτές λογισμικού μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε έναν οδικό χάρτη για να κάνετε την διαδρομή βελτιστοποίησης αποθέματος σε εξέλιξη.

placeholder

Αναζητήστε λύσεις
βελτιστοποίησης αποθέματος

Επίτευξη των στόχων βελτιστοποίησης αποθέματος με το SAP Integrated Business Planning.

SAP Insights Newsletter

placeholder
Εγγραφείτε σήμερα

Αποκτήστε βασικές πληροφορίες κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας.

Περαιτέρω ανάγνωση

Επιστροφή στην αρχή