Παράβλεψη στο Περιεχόμενο
Άτομο που χρησιμοποιεί in-memory ERP

Πραγματικά οφέλη από μία in-memory βάση δεδομένων

 

Αυτή η ιστοσελίδα μεταφράστηκε από μηχανή για την διευκόλυνσή σας. Η SAP δεν παρέχει καμία εγγύηση σχετικά με την ορθότητα ή την πληρότητα της μηχανικής μετάφρασης. Η αρχική αγγλική ιστοσελίδα μπορεί να βρεθεί χρησιμοποιώντας τον παγκόσμιο χάρτη στην πάνω δεξιά γωνία αυτής της σελίδας.

Τι είναι η βάση δεδομένων στη μνήμη; Με απλά λόγια, πρόκειται για μια βάση δεδομένων που διατηρείται στη μνήμη των υπολογιστών και όχι σε μια παραδοσιακή τοποθεσία όπως η αποθήκευση δίσκου. Για τις περισσότερες επιχειρηματικές εφαρμογές, ο χρόνος που απαιτείται για την αποθήκευση και ανάκτηση δεδομένων είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας για τον καθορισμό του πόσο γρήγορα μπορούν να ολοκληρωθούν οι εργασίες - και ενώ μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου για την ανάκτηση δεδομένων από ένα δίσκο μπορεί να φαίνονται ασήμαντα, όταν πολλαπλασιάζονται με χιλιάδες ή εκατομμύρια εγγραφές αυτές οι καθυστερήσεις μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ταχύτητα και την απόδοση του συστήματος. Όταν τα δεδομένα είναι ήδη στη μνήμη, η πρόσβαση είναι σχεδόν στιγμιαία.

 

Οι επιχειρήσεις σήμερα χρειάζονται πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο – με άλλα λόγια, πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει τώρα, όχι τι μπορεί να συνέβη χθες ή ακόμη και πριν από λίγα λεπτά. Οι επιχειρήσεις αναμένουν από τα υπολογιστικά τους συστήματα να κάνουν περισσότερα και να το κάνουν ταχύτερα από τα κληροδοτημένα συστήματα, ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο. Μια in-memory βάση δεδομένων είναι η προφανής απάντηση, αλλά μέχρι πρόσφατα, η μνήμη ήταν πολύ ακριβή και τα υπολογιστικά συστήματα δεν κατασκευάζονταν για την αποτελεσματική διαχείριση της μεγάλης ποσότητας μνήμης που χρειαζόταν. Τώρα, όλα αυτά άλλαξαν. Οι σύγχρονες βάσεις δεδομένων  μπορούν να παρέχουν την ταχύτητα και την ανταπόκριση που χρειάζονται σήμερα οι επιχειρηματικοί χρήστες. Τα προγράμματα που γράφτηκαν για in-memory δεδομένα απαιτούν λιγότερες οδηγίες που εκτελούνται πιο γρήγορα. Τα ερωτήματα χρήστη παραδίδουν τις πληροφορίες χωρίς τις καθυστερήσεις που είναι κοινές με τα παραδοσιακά συστήματα βάσης δεδομένων.

 

Οι in-memory βάσεις δεδομένων, που αναφέρονται επίσης ως βάσεις δεδομένων πραγματικού χρόνου (RTDB), έχουν χρησιμοποιηθεί από τη δεκαετία του 1980 και σε βιομηχανίες όπου οι χρόνοι ταχείας απόκρισης ήταν κρίσιμοι, όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι τραπεζικές συναλλαγές, τα ταξίδια και τα παιχνίδια. Τώρα, η προσιτή μνήμη και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός συστήματος είναι διαθέσιμα σε όλους τους κλάδους και τις εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ERP.

Πού χρησιμοποιούνται σήμερα οι βάσεις δεδομένων μνήμης;

Η εμφάνιση οικονομικά προσιτών συστημάτων ικανών να απομνημονεύσουν έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για ταχύτερη επεξεργασία και πιο ευέλικτα συστήματα για επιχειρηματικές εφαρμογές κάθε είδους, και όχι μόνο για τα προαναφερόμενα συστήματα μεγάλου όγκου συναλλαγών. Οι in-memory βάσεις δεδομένων είναι ιδανικές για εφαρμογές που επεξεργάζονται πολλά δεδομένα (think advanced planning, simulation, and analytics), καθώς και για την υποστήριξη της επεξεργασίας συναλλαγών όπου η ζήτηση είναι τυχαία με μεγάλες, απρόβλεπτες αιχμές στην εισερχόμενη κίνηση. Και, είναι ιδιαίτερα καλές για τις εταιρείες στις οποίες τα δεδομένα επεκτείνονται με ταχείς ρυθμούς, όπως:

 • Παρακολούθηση ιατρικών συσκευών
 • Οικονομικά analytics πραγματικού χρόνου
 • Ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές και πωλήσεις πιστωτικών καρτών
 • Ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου και δημοπρασίες σε απευθείας σύνδεση
 • Δεδομένα αγοράς σε πραγματικό χρόνο για νέα προϊόντα ή προσφορές
 • Μηχανική εκπαίδευση για εφαρμογές τιμολόγησης και συνδρομητών
 • Επεξεργασία Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος (GIS)
 • Δεδομένα αισθητήρα ροής (IoT)
 • Διαχείριση δικτύου και δικτύου
 • Αποτελέσματα διαφήμισης (έλεγχος A/B για διαδικτυακές διαφημίσεις)
 • Διαδραστικό gaming
 • Και περισσότερα …

Οφέλη από τη μνήμη

Η ταχύτητα ανάγνωσης και γραφής δεδομένων είναι το πρωταρχικό χαρακτηριστικό των in-memory δεδομένων, που δίνει τη δυνατότητα ταχύτερης επεξεργασίας και βελτιωμένης απόκρισης στις επιχειρηματικές εφαρμογές. Αλλά οι προγραμματιστές εφαρμογών γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι αυτή η ταχύτερη ανταπόκριση και η αυξημένη ικανότητα είναι επίσης πολύτιμες για να επιτρέψουν τον επανασχεδιασμό αρκετών άλλων εργαλείων και προγραμμάτων που παρέχουν μεγαλύτερη αξία. Όταν η βάση δεδομένων είναι αρχιτεκτονική και κατασκευασμένη από το έδαφος πάνω σε μια in-memory βάση δεδομένων, μπορούν να γίνουν πολλές βελτιώσεις στο σχεδιασμό εσωτερικών μοντέλων δεδομένων και διαδικασιών.

 

Μοντέλο δεδομένων: Έχουν αναπτυχθεί αρκετές διαφορετικές δομές βάσης δεδομένων για παλαιές τεχνολογίες ώστε να βελτιστοποιηθεί η πρόσβαση σε δεδομένα για διαφορετικές εργασίες:

 • Δεδομένα αποθηκευμένα σε σειρές (παραδοσιακό σχήμα)
 • Αρχιτεκτονική προσανατολισμένη σε στήλες, η οποία παρέχει απόκριση ταχείας πρόσβασης μεγάλου όγκου για περιορισμένο υποσύνολο δεδομένων
 • Ειδικές βάσεις δεδομένων για μη δομημένα δεδομένα, και
 • Άλλα που μπορεί να επιταχύνουν την πρόσβαση σε περιπτώσεις περιορισμένης χρήσης ή να ικανοποιήσουν ειδικές απαιτήσεις.
placeholder

Δοκιμάστε την βάση δεδομένων in-memory

Ελέγξτε το SAP HANA Cloud και ανακαλύψτε τα οφέλη της in-memory βάσης δεδομένων. 

Μια σύγχρονη in-memory βάση δεδομένων επιτρέπει σε όλους τους τύπους δεδομένων να αποθηκεύονται σε ένα ενιαίο σύστημα, συμπεριλαμβανομένων δομημένων συναλλαγών και μη δομημένων δεδομένων όπως φωνή, βίντεο, έγγραφα ελεύθερης φόρμας και emails – όλα με την ίδια δυνατότητα γρήγορης πρόσβασης.

 

Ταχύτερη επεξεργασία: Οι βάσεις δεδομένων In-memory είναι ταχύτερες από τις παλιές βάσεις δεδομένων επειδή απαιτούν λιγότερες οδηγίες CPU για την ανάκτηση δεδομένων. Οι προγραμματιστές μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτό το όφελος προσθέτοντας περισσότερη λειτουργία χωρίς τη συνοδευτική αντίσταση στην απόκριση του συστήματος. Επίσης, η χρήση παράλληλης επεξεργασίας έτσι ώστε πολλαπλά υποσύνολα (στήλες) να μπορούν να επεξεργαστούν ταυτόχρονα προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και χωρητικότητα.

 

Συνδυασμένα εργαλεία: Τα παραδοσιακά συστήματα αποθηκεύουν δεδομένα κίνησης σε μια βάση δεδομένων μεταφοράς που είναι προσβάσιμη μέσω ηλεκτρονικής επεξεργασίας συναλλαγών (OLTP). Έπειτα, για να έχετε μία προβολή για τα analytics, τα δεδομένα συχνά μετακινούνται σε μία ξεχωριστή βάση δεδομένων (αποθήκη δεδομένων) όπου τα online εργαλεία αναλυτικής επεξεργασίας (OLAP) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση μεγάλων ομάδων δεδομένων (ή Big Data). Οι σύγχρονες, in-memory βάσεις δεδομένων μπορούν να υποστηρίξουν και OLAP και OLTP, εξαλείφοντας την ανάγκη για περιττή αποθήκευση και τις καθυστερήσεις μεταξύ των μεταφορών δεδομένων, που με τη σειρά τους εξαλείφουν τυχόν ανησυχίες σχετικά με την πληρότητα ή την επικαιρότητα των δεδομένων αποθήκης.

 

Μικρότερο ψηφιακό αποτύπωμα: Οι παραδοσιακές βάσεις δεδομένων αποθηκεύουν μεγάλο αριθμό περιττών δεδομένων. Για παράδειγμα, το σύστημα δημιουργεί ένα αντίγραφο κάθε σειράς που ενημερώνεται, και προσθέτει πίνακες συνδυασμένων ομάδων δεδομένων που αυξάνουν τις ανάγκες χώρου και τις απαιτήσεις συντήρησης. Εκτός από τον πλεονασμό που αποφεύχθηκε για το OLAP/OLTP που αναφέρθηκε παραπάνω, οι βάσεις δεδομένων προσανατολισμένες σε στήλες αποθηκεύουν τις αλλαγές καθώς εφαρμόζονται στη βάση δεδομένων.

 

Άμεσες πληροφορίες: Μια σύγχρονη, in-memory βάση δεδομένων παρέχει ενσωματωμένα analytics που παρέχουν επιχειρηματικές πληροφορίες για ειδοποιήσεις πραγματικού χρόνου και λειτουργικές αναφορές για δεδομένα συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο.

Πώς λειτουργεί μια σύγχρονη, in-memory βάση δεδομένων;

Θα ήταν αναποτελεσματικό και περιττό να κρατηθούν όλα τα δεδομένα μιας εταιρείας στη μνήμη· κάποιες πληροφορίες φυλάσσονται στη μνήμη (ονομάζεται θερμή αποθήκευση) ενώ άλλα δεδομένα αποθηκεύονται σε δίσκο (ψυχρή αποθήκευση). Οι ονομασίες θερμού και ψύχους προέρχονται από υποδείγματα χειρισμού πληροφοριών που αναπτύχθηκαν από τη βιομηχανία υπολογιστικού νέφους.  

 

Τα ζεστά δεδομένα θεωρούνται σημαντικά για την αποστολή και είναι συχνά προσβάσιμα, έτσι διατηρείται στη μνήμη για γρήγορη ανάκτηση και τροποποίηση.
Παράδειγμα θερμής και ψυχρής αποθήκευσης

Παράδειγμα θερμής και ψυχρής αποθήκευσης για ένα σύστημα ERP.

Τα δεδομένα που είναι πιο στατικά – με άλλα λόγια, δεδομένα που ζητούνται σπάνια και δεν απαιτούνται κανονικά για ενεργή χρήση – μπορούν να αποθηκευτούν με λιγότερο ακριβό (και απείρως επεκτεινόμενο) τρόπο στους δίσκους ή στις συσκευές στερεάς κατάστασης (SSD). Τα δεδομένα ψυχρής αποθήκευσης δεν επωφελούνται από τη γρήγορη πρόσβαση μιας in-memory βάσης δεδομένων, αλλά είναι ακόμη άμεσα διαθέσιμα όταν χρειάζεται για λιγότερο χρονικά κρίσιμες εφαρμογές. Η κρύα αποθήκευση είναι καλύτερη για ιστορικά δεδομένα, κλειστές δραστηριότητες, παλιά έργα και τα παρόμοια.

 

Κατά τον προγραμματισμό της μεταφοράς σε μια βάση δεδομένων στη μνήμη, η ομάδα υλοποίησης αποφασίζει πώς θα ταξινομήσει τα υπάρχοντα δεδομένα σε ψυχρή αποθήκευση για προηγούμενες απαιτήσεις και θερμή αποθήκευση για συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Πρέπει επίσης να καθοριστούν κριτήρια αρχειοθέτησης για τη διατήρηση των ενεργών συστημάτων και δεδομένων σε ανώτερη κατάσταση.

 

Τα συστήματα In-memory database είναι σχεδιασμένα με "διατήρηση" για την καταγραφή όλων των κινήσεων και των αλλαγών για την παροχή αντιγράφων ασφαλείας πρότυπων δεδομένων και την αποκατάσταση συστήματος. Η διατήρηση στα σύγχρονα συστήματα τους επιτρέπει να τρέχουν με πλήρη ταχύτητα ενώ διατηρούν δεδομένα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Ο χρόνος μετακίνησης σε δεδομένα in-memory είναι τώρα

Μια σύγχρονη in-memory βάση δεδομένων είναι ένα σημαντικό θεμελιώδες δομικό στοιχείο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Γιατί; Επειδή μια ψηφιακή επιχείρηση δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα του χθες για να λάβει τις σημερινές αποφάσεις. Τώρα που η τιμολόγηση στη μνήμη είναι χαμηλότερη και η χωρητικότητα της μνήμης αυξάνεται σταθερά, μια in-memory βάση δεδομένων είναι μια καλή επιλογή για τις επιχειρήσεις που χρειάζονται διορατικότητα σε πραγματικό χρόνο για να ευδοκιμήσουν στη σημερινή οικονομία. 

placeholder

Τι είναι το SAP HANA;

Αναζητήστε την in-memory βάση δεδομένων της SAP και τα οφέλη που παρέχει. 

SAP Insights Newsletter

placeholder
Εγγραφείτε σήμερα

Αποκτήστε βασικές πληροφορίες κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας.

Περαιτέρω ανάγνωση

Επιστροφή στην αρχή