Παράβλεψη στο Περιεχόμενο
Ηλεκτρονικά συναρμολόγησης κοριτσιών στο επιστημονικό κέντρο

Γιατί είναι σημαντικό να αναβαθμίσετε τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού σας;

 

Αυτή η ιστοσελίδα μεταφράστηκε από μηχανή για την διευκόλυνσή σας. Η SAP δεν παρέχει καμία εγγύηση σχετικά με την ορθότητα ή την πληρότητα της μηχανικής μετάφρασης. Η αρχική αγγλική ιστοσελίδα μπορεί να βρεθεί χρησιμοποιώντας τον παγκόσμιο χάρτη στην πάνω δεξιά γωνία αυτής της σελίδας.

Όπως ακριβώς οι ανασκοπήσεις απόδοσης και η διαχείριση πολιτικής, η κάλυψη των κενών δεξιοτήτων είναι ευθύνη του HR που δεν εξαφανίζεται ποτέ. Και καθώς οι κοινωνικές, επιχειρηματικές ή μακροοικονομικές συνθήκες αλλάζουν, οι επαγγελματίες του τομέα των ανθρώπινων πόρων πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το εργατικό δυναμικό του μέλλοντος, καθώς το έδαφος μεταβάλλεται συνεχώς κάτω από τα πόδια τους. Σήμερα, η ταχύτητα με την οποία ο ΥΕ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες αναβάθμισης των δεξιοτήτων, ώστε η εταιρεία να είναι έτοιμη για το μέλλον της εργασίας, ό,τι κι αν φαίνεται, έχει επιταχυνθεί μόνο σε μια περίοδο κρίσης όπως η πανδημία COVID-19.

 

Δυστυχώς, δεν υπάρχει επαναλήψιμος οδηγός ή σχέδιο για επιτυχή κατάρτιση, καθώς οι ανάγκες κάθε εταιρείας διαφέρουν σε καμία δεδομένη στιγμή. Από τον Μάρτιο του 2020, οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου προσπαθούν να προσλάβουν και να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες των εργαζομένων για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και να ικανοποιήσουν τη ζήτηση, ενώ οντότητες όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας είχαν ήδη αρχίσει να επανδρώνουν – παρέχοντας στους εργαζομένους ενισχυμένη ή πιο στρατηγική ευθύνη, καθώς εισήχθη η έξυπνη τεχνολογία για να επιτελέσουν τα συνήθη, χειρωνακτικά καθήκοντα που παλαιότερα διέθεταν υπερβολικά μεγάλο μέρος του χρόνου των εργαζομένων. Παρά το γεγονός ότι οι λεπτομέρειες και η ένταση των προσπαθειών κατάρτισης ποικίλλουν από τομέα σε τομέα, η κρίση COVID-19 έχει αναγκάσει τις επιχειρήσεις να αναλάβουν δράση. Οι επανασχεδιασμοί και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων δεν είναι πλέον κουβέντες μόνο για να μιλήσουν. Είναι προσπάθειες που πρέπει να αναληφθούν, και μάλιστα γρήγορα.

Ορισμός της αναβάθμισης των δεξιοτήτων: Παροχή κατάρτισης στους εργαζομένους για τη βελτίωση των επιδόσεων στους τρέχοντες ρόλους τους  

Ορισμός επανένταξης: Κατάρτιση των εργαζομένων σε μια εντελώς νέα θέση, ιδίως όταν οι επιχειρηματικοί στόχοι έχουν αλλάξει

Μια σειρά ποιοτικών και ποσοτικών ερευνών δείχνει ότι οι εταιρείες διεξάγουν έναν πόλεμο ταλέντων, στρατολογώντας επιθετικά υποψηφίους με το ίδιο ή παρόμοιο σύνολο δεξιοτήτων. Για ορισμένες θέσεις εργασίας, μπορεί να είναι φθηνότερο, ταχύτερο και αποτελεσματικότερο να εκπαιδεύονται οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι να εκτελούν σε υψηλότερο επίπεδο – ή σε έναν εντελώς νέο ρόλο. Αλλά δεν πρόκειται για μια πρόταση ή μια πρόταση. Είναι σημαντικό να συνδυάσετε αποτελεσματικές προσλήψεις με μια στρατηγική κατάρτισης, καθώς η επένδυση στο εργατικό δυναμικό σας βελτιώνει τη διατήρηση, την παραγωγικότητα και την καινοτομία.  

 

Σήμερα, ωστόσο, υπάρχει πιο επείγουσα ανάγκη. Η δέσμευση για αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση μπορεί να είναι το κλειδί για τις επιχειρήσεις που επιβιώνουν από την κρίση της COVID-19, να ακμάζουν νωρίτερα αφού ανυψωθούν, καθώς και να τροφοδοτούν τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ανάπτυξη ενός οργανισμού. Το κόλπο, όμως, είναι ότι τώρα και στο άμεσο μέλλον, οι επαγγελματίες του ΥΕ θα πρέπει να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ προσλήψεων, κατάρτισης και απολύσεων – κάθε ώρα κάθε μέρα.

 

Όπως το έθεσε ένας επαγγελματίας του τμήματος HR: Στο παρελθόν, το HR πάντα ήθελε μια θέση στο τραπέζι. Σήμερα, δεν έχει μόνο αυτή τη θέση, είναι στην εστία.

 

Η κατανόηση των οργανωτικών αναγκών και η δυνατότητα γρήγορης ανταπόκρισής τους θα είναι το κλειδί όχι μόνο για τις σταδιοδρομίες των επαγγελματιών του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και για το σύνολο των οργανισμών που τις περιβάλλουν. 

Η πορεία από την απομακρυσμένη εργασία στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση

Σταματήστε και σκεφτείτε, για μια στιγμή, πόσα πράγματα έχουν αλλάξει μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Στα τέλη του 2019, αν κάποια CHRO είχε εισέλθει στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου και πρότεινε στην εταιρεία να αρχίσει αμέσως να σχεδιάζει ένα μέλλον με ένα κυρίως απομακρυσμένο εργατικό δυναμικό, θα είχαν γελάσει έξω από την αίθουσα, αν δεν είχαν απολυθεί επιτόπου. Ωστόσο, τώρα, η εξ αποστάσεως εργασία λειτουργεί ως συνήθως. Έχει γίνει μάλιστα το υπόβαθρο μέσα στο οποίο εκτυλίσσονται άλλες, νεότερες κοινωνικές αλλαγές.

placeholder

 

 

Η βασική μάθηση, όμως, είναι ότι οι οργανώσεις αποδείχθηκαν πιο μιλιές και αποκριάτικες από όποιον νόμιζαν. Έτσι, αν ο καθένας μπορεί να μεταβεί στην απομακρυσμένη εργασία και να παραμείνει αποτελεσματικός και αποδοτικός, σίγουρα ένας οργανισμός μπορεί να εκπαιδεύσει υπαλλήλους με νέες δεξιότητες, γρήγορα, για να ανταποκριθεί στους εξελισσόμενους επιχειρηματικούς στόχους. Η απόκτηση αυτών των νέων δεξιοτήτων σε ένα περιβάλλον απομακρυσμένης εργασίας θα αποτελέσει πρόκληση, αλλά και αναγκαιότητα. Και είναι σημαντικό να θυμάστε ότι "εκμάθηση καθώς πηγαίνετε" θα είναι το ίδιο για το μάθημα. Η εξεύρεση ισορροπίας δεν είναι στατική, καθώς η προσαρμογή γίνεται πιο γρήγορα τώρα –ακόμη και στην μύγα– περισσότερο από ποτέ. 

 

Σκεφτείτε το έτσι: χρειάστηκαν δεκαετίες μέχρι τα κινητά τηλέφωνα να μετακινηθούν από τα αυτοκίνητα στις μπροστινές τσέπες. Στη συνέχεια έφτασε το smartphone. Σήμερα, μια εφαρμογή ή παιχνίδι smartphone μπορεί να γίνει viral, παγκοσμίως, σε λεπτά.  

 

Η λειτουργία HR βλέπει την ίδια γρήγορη αλλαγή. Πριν από μερικές δεκαετίες, η μετάβαση από τα αρχεία χαρτιού στους υπολογιστές ήταν αργή. Σήμερα, οι επαγγελματίες του HR έχουν παραδώσει την πιο συνηθισμένη εργασία τους σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ή σε πύλες προσπέλασης υπαλλήλων, και τώρα κατασκευάζουν στρατηγικές μοντελοποίησης εργατικού δυναμικού. Το HR χρειάζεται αναβάθμιση των δεξιοτήτων μαζί με όλους τους άλλους, αν η λειτουργία είναι η ευθυγράμμιση των εκπαιδευτικών στόχων με τις ανάγκες της εταιρείας. Μια σχετική, ευέλικτη στρατηγική κατάρτισης έτοιμη να αναπτυχθεί ανά πάσα στιγμή είναι η ευκαιρία που έχουν τώρα οι επαγγελματίες του HR με την έδρα τους στο τραπέζι. 

placeholder

Δημιουργία στρατηγικής
για το εργατικό δυναμικό

Αναζητήστε συμβουλές σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης μιας στρατηγικής εργατικού δυναμικού για την αντιμετώπιση του χάσματος δεξιοτήτων σας.

Το μέλλον της εργασίας είναι εδώ

Η πρόκληση για τους επαγγελματίες του τομέα HR δεν είναι απλώς ο εντοπισμός των ελλείψεων δεξιοτήτων και η απόφαση για πρόσληψη ή κατάρτιση. Πρόκειται για την ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων, την επαναξιολόγηση και την εκ νέου ποσοτικοποίηση, ακολουθούμενη από άλλη μια επαναξιολόγηση. Σε έναν κόσμο όπου κάθε απόφαση βασίζεται σε έναν υπολογισμό της απόδοσης επένδυσης, ακόμη και σε έναν υποκειμενικό, είναι κρίσιμο για την ΥΕ να συνδέσει τις πρωτοβουλίες κατάρτισης με τους άμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους της επιχείρησης.

 

 

Μια άλλη πρόκληση είναι ο χρόνος – πότε και πώς μπορούν να καταρτιστούν οι εργαζόμενοι; Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο δεδομένου ότι ένας τυπικός εργαζόμενος έχει 14 λεπτά ελεύθερου χρόνου σε εβδομαδιαία βάση για εκπαίδευση. Έτσι, η εξεύρεση ενός τρόπου να προστεθεί η κατάρτιση στην εργάσιμη ημέρα, ενώ οι εργαζόμενοι μπορεί να διαχειρίζονται παιδιά που μαθαίνουν στο σπίτι με σχολεία κλειστά, το καθιστά πιο περίπλοκο ζήτημα από το αν θα εκπαιδευτούν ή όχι να εκπαιδευτούν. Επιπλέον, κάθε πρωτοβουλία αναβάθμισης των δεξιοτήτων ή επανειδίκευσης πρέπει να ευθυγραμμίζεται με ένα ευρύτερο, στρατηγικό σχέδιο για το εργατικό δυναμικό. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι εργαζόμενοι θα επιλεγούν για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, ενώ άλλοι θα μείνουν εκτός. Οι εργαζόμενοι είναι έξυπνοι – γνωρίζουν τι συμβαίνει γύρω τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πρωτοβουλίες για νέες δεξιότητες πρέπει να συνοδεύονται από ένα ισχυρό επικοινωνιακό σχέδιο, έτσι ώστε οι φήμες – ιδίως σχετικά με τις μειώσεις που ισχύουν (RIFs) – να μην είναι ανεξέλεγκτες. Κάθε στρατηγική επανειδίκευσης ή αναβάθμισης των δεξιοτήτων πρέπει επίσης να συνδυάζεται με ένα ισχυρό σχέδιο εσωτερικών επικοινωνιών, που επίσης ολοένα και περισσότερο αποτελεί έναν τομέα όπου η ΥΕ αναλαμβάνει αυξημένη ευθύνη. Με ευρείες προσπάθειες σε όλη την εταιρεία, είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι όλοι, είτε είναι μέρος μιας προσπάθειας επανειδίκευσης είτε όχι, κατανοούν τους μεγαλύτερους οργανωτικούς στόχους και τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεαστούν οι θέσεις εργασίας τους.

Εμπόδια και παγίδες στην εκπαίδευση των εργαζομένων

Τα σενάρια what-if είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη, όπως η δυνατότητα επανεκπαιδευμένων εργαζομένων να αποκτούν τις νέες τους δεξιότητες αλλού – ακόμη και σε έναν ανταγωνιστή. Ο κύκλος εργασιών αποτελεί πάντα πηγή ανησυχίας, ακόμη και σε φυσιολογικούς καιρούς. Ενώ η φθορά μπορεί να επηρεάσει την απόδοση επένδυσης που συνδέεται με μια προσπάθεια επανειδίκευσης ή αναβάθμισης των δεξιοτήτων, η εναλλακτική λύση της μη κατάρτισης για την αντιμετώπιση του μεταβαλλόμενου επιχειρηματικού κλίματος θα ήταν πολύ χειρότερη.

 

Αυτός είναι ο λόγος που, πάλι, είναι σημαντικό να συνδέσετε την εκπαίδευση απευθείας με τα επιχειρηματικά αποτελέσματα. Ένα παράδειγμα: εάν ο στόχος είναι η προώθηση των πωλήσεων με την εκπαίδευση νέων πωλητών, τότε να μετρηθεί η αύξηση των πωλήσεων. Αναζητήστε συνεργάτες σε όλη την εταιρεία, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν τα εργαλεία ή να εντοπίσουν ενδιαφερόμενους για να σας βοηθήσουν να μετρήσετε τον αντίκτυπο της εργασίας σας. Οι ανησυχίες σχετικά με τη φθορά ή τον χρόνο εύρεσης, τελικά, ισοδυναμούν με παράλυση από την ανάλυση. Η δέσμευση για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση αποτελεί, στην πραγματικότητα, ζήτημα που αφορά τη δυνατότητα της εταιρείας να ανταγωνιστεί ή όχι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το HR δεν πρέπει να θεωρείται διοικητική οντότητα, αλλά μια οντότητα που μπορεί να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στον επιχειρηματικό τομέα.

 

Ο ανταγωνισμός στο σύγχρονο επιχειρηματικό κλίμα απαιτεί την επανασχεδιασμό της λειτουργίας HR καθώς και τη δημιουργία μιας κουλτούρας μάθησης – δεν μπορείς να έχεις τη μία χωρίς την άλλη. Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι μια προσπάθεια κατάρτισης απαιτεί από τους επαγγελματίες του τομέα των ανθρώπινων πόρων να έχουν μια σαφή στρατηγική σχετικά με το ποιος θα αποκτήσει νέες δεξιότητες και τι αναμένεται να προσφέρουν στο μέλλον. Να ληφθεί υπόψη ο τρόπος με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει και στην πορεία και να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε εκπαιδευτικής προσπάθειας. Σύγχρονα εργαλεία εκμάθησης HR μπορούν να σας βοηθήσουν να επαντερματίσετε.

 

Ενώ η πανδημία COVID-19 είναι ένας παράγοντας περιπλοκής, είναι σημαντικό να σκεφτούμε την αναβάθμιση των δεξιοτήτων ως βασικό παράγοντα για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ανάπτυξη ενός οργανισμού, έτσι ώστε να μπορεί να κατευθύνεται μπροστά σε μεγάλες και μικρές προκλήσεις. Ο COVID-19 επιτάχυνε τις τάσεις που υπάρχουν ήδη και τόνισε αυτό που ήδη γνώριζαν οι εταιρείες: οι οργανισμοί για τους οποίους θα ακούσετε ως επιτυχημένες ιστορίες σε δύο ή τρία χρόνια είναι αυτοί που δεσμεύτηκαν ενεργά να επαναμορφώσουν το εργατικό τους δυναμικό για τις μελλοντικές επιχειρηματικές προκλήσεις. Λόγω της πανδημίας, οι εταιρείες απλώς πρέπει να εξελιχθούν με ταχύτερους ρυθμούς. Και για να γίνει αυτό, τόσο αυτοί όσο και οι εργαζόμενοί τους πρέπει να είναι πιο έξυπνοι. 

placeholder

Αναβάθμιση των δεξιοτήτων και επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού
σας

Αναζητήστε τις λύσεις διαχείρισης εκμάθησης σήμερα.

SAP Insights Newsletter

placeholder
Εγγραφείτε σήμερα

Αποκτήστε βασικές πληροφορίες κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας.

Περαιτέρω ανάγνωση

Επιστροφή στην αρχή