Gå til indholdsfortegnelsen
Istanbul fra himlen

Hvad er IoT, og hvordan virker det?

 

Denne webside er blevet maskinoversat for at gøre det nemmere for dig. SAP yder ingen garanti for maskinoversættelsens korrekthed eller fuldstændighed. Den originale engelske webside kan findes ved at bruge verdenskortet i øverste højre hjørne af denne side.

 

I de mest generelle termer omfatter tingenes internet ethvert objekt – eller “ting” – der kan forbindes trådløst til et internetnetvaerk. Men i dag er IoT mere specifikt kommet til at betyde forbundne ting, der er udstyret med sensorer, software og andre teknologier, der gør det muligt for dem at overføre og modtage data – med det formål at informere brugerne eller automatisere en handling. Traditionelt blev forbindelsen primært opnået via Wi-Fi, mens 5G og andre typer af netværksplatforme i dag giver løfte om at håndtere enorme datasæt, næsten hvor som helst, med hastighed og pålidelighed.

 

Når først IoT-enheder indsamler og transmitterer data, er det ultimative punkt at lære mest muligt af det og få det til at levere stadig mere nøjagtige og sofistikerede output og indsigter. Det er her AI-teknologier kommer i spil: Forøgelse af IoT-netværk med kraft fra avancerede analyser og maskinindlæring.

Historik for IoT

I 2021 var der over 10 milliarder IoT-enheder i verden, og i 2025 forventer IDC, at den globale datagenerering vil overstige 73 zettabyte – hvilket svarer til 73 billioner gigabyte. Selv om vi ikke rigtig kan kvantificere digitale data rent fysisk, kan vi sige, at hvis alle disse data blev konverteret til 1990-disketter - og de blev lagt ud til ende - kunne de gå til månen og tilbage over 5.000 gange.

 

I løbet af blot få årtier er IoT-data vokset eksponentielt, og det vil sandsynligvis fortsætte. Hvad er det, der har sat gang i dette tingenes internet? For at tingenes internet kan udvikle sig, må en række specifikke teknologier samles og udvikles sideløbende.

 

 

  • Konnektivitet: Som følge af den beskedne modemsbaserede start er internettet og cloud-konnektiviteten i dag tilstrækkelig hurtig og robust til at sende og modtage enorme mængder data og understøtte tingenes eksponentielle vækst. 
  • Sensorteknologi: Med den konstante stigning i efterspørgslen efter innovation af IoT-sensorer gik markedet fra nogle få omkostningskrævende nicheleverandører til en stærkt globaliseret og priskonkurrencedygtig sensorindustri. Siden 2004 er gennemsnitsprisen på IoT-sensorer faldet med over 70 %, samtidig med at der er sket en stigning i disse produkters funktionalitet og diversitet.
  • Computerkraft: Der vil vaere to gange så mange data, der bliver skabt i løbet af de naeste fem år, sammenlignet med siden starten på digital lagring. For at udnytte og udnytte alle disse data kræver moderne virksomheder stadig stigende mængder hukommelse og behandlingskraft. Kapløbet om at opnå dette har vaeret hurtigt og konkurrencedygtigt og har drevet den stigende relevans og anvendelighed af IoT.
  • Big Data-teknologi: Siden 1980'erne er verdens data og den computerteknologi, der er nødvendig for at lagre dem, vokset eksponentielt. Fremskridt i databaser og analyseværktøjer har gjort det muligt at behandle og analysere massive mængder data fra IoT-enheder, intelligente køretøjer og udstyr i realtid. Denne hastighed og kapacitet er afgørende for tingenes internet.
  • AI og maskinindlæring: Disse teknologier giver mulighed for ikke blot at administrere og behandle enorme mængder af IoT-data, men også at analysere og lære af dem. Big Data er den foretrukne mad i kunstig intelligens og maskinindlæring. Jo større og mere forskelligartede datasættene er, desto mere robuste og nøjagtige er de indsigter og intel, som AI-drevne avancerede analyser kan levere. Stigningen i IoT-udstyr er i høj grad vokset sideløbende med udviklingen af kunstig intelligens og dens appetit på de data, de leverer.
  • Cloud computing: Ligesom konnektivitet var en integreret del af udviklingen af tingenes internet, har fremkomsten af cloud computing også været tæt forbundet med dens udvikling. Med evnen til at levere behandlingskraft og lagring i store mængder efter behov banede cloud IoT-tjenester vejen for IoT-enheder til at indsamle og transmittere stadig større og komplekse datasæt.

Hvordan virker IoT... og hvorfor?

IoT-enheder er vores øjne og ører, når vi ikke fysisk kan være der – og registrerer de data, de er programmeret til at indsamle. Disse data kan derefter indsamles og analyseres for at hjælpe os med at informere og automatisere efterfølgende handlinger eller beslutninger. Der er fire centrale faser i denne proces:

Sådan fungerer IoT-teknologien

Fire centrale etaper i tingenes internet

 

  1. Registrer dataene. Gennem sensorer opfanger IoT-enheder data fra deres miljøer. Dette kunne vaere lige så simpelt som temperaturen eller lige så komplekst et realtidsvideo-feed.
  2. Del dataene. Ved hjælp af tilgængelige netværksforbindelser sender IoT-enheder disse data til et offentligt eller privat cloud-system (devicesystem-enhed) eller til en anden enhed (enhed) eller gemmer dem lokalt som bestemt til behandling ved kanten.
  3. Behandl dataene. På dette tidspunkt programmeres software til at gøre noget ud fra de data – f.eks. slå en fan til eller sende en advarsel.
  4. Reager på dataene. Akkumulerede data fra alle enheder i et IoT-netværk analyseres. Dette giver en god indsigt, der kan danne grundlag for tillidsfulde handlinger og forretningsmæssige beslutninger.

Hvad er den industrielle anvendelse af IoT-data?

Af de trillioner af gigabit data vi genererer hvert år, er Industrial IoT (IIoT) data den største (og hurtigst voksende) producent af data. Meget af det kommer fra de knap en milliard overvågningskameraer rundt om i verden. Der genereres også enorme mængder af forbundne biler og fremstillings- og transportapplikationer. I dag genereres, indsamles og udnyttes IIoT-data i stort set alle brancher, lige fra forsyningskædestyring til sundhedspleje.

 

Et af de områder, hvor IIoT-teknologien vokser hurtigst, er inden for fremstillings- og forsyningskæder. På en smart fabrik kan sensorer opdage og endda forudsige mekaniske problemer for at holde tingene i gang. De kan også indsamle og analysere driftsdata for at finde arbejdsgange og processer, der er de hurtigste og mest effektive – som så kan automatiseres via et centralt system. I forsyningskæder hjælper IoT-løsninger med at strømline driften fra ende til anden. Råvarer og leverancer kan spores af hensyn til sikkerhed og herkomst. Fragt-, forsendelses- og last-milelogistik kan overvåges i realtid. Og kunderne kan få liveopdateringer om deres ordrers status eller oprindelsen af deres produkter.

Få mere at vide om industriel IoT

Se, hvordan IIoT-data hjælper med at forbedre industrielle operationer fra ende-til-ende.

IoT's fremtid

Det, vi kan se efter i fremtiden, er en mere gnidningsløs integration mellem teknologi og menneskelig erfaring. Mens metaverset måske stadig ligger få år ude i fremtiden, vil 3D-audio, avanceret virtuel virkelighed, haptiske sensationer og AI-drevet realtidspersonalisering betyde, at vores interaktion med enhederne omkring os, vil give mulighed for stadig mere “rigtige” sanseoplevelser. Med stigningen i 5G og den globale allestedsnærværende hurtige konnektivitet vil mennesker desuden have en quantum-lignende evne til at dele disse oplevelser over en hvilken som helst afstand. Konsekvenserne heraf er enorme og kan ændre vores tilgang til nogle af vores mest grundlæggende aktiviteter og institutioner såsom arbejdspladser, kirurgisk og medicinsk behandling, fast ejendom, indkøb, rejser og menneskelige relationer generelt.  

Transformative resultater med tingenes internet

Udforsk IoT-datatjenester, og brug dine integrerede sensordata til at transformere.

SAP Insights Newsletter

Abonner i dag

Få nøgleindblik ved at abonnere på vores nyhedsbrev.

Yderligere læsning

Tilbage til toppen