Gå til indholdsfortegnelsen
Man ser dele i augmented reality

Hvad er augmented reality?

 

Denne webside er blevet maskinoversat for at gøre det nemmere for dig. SAP yder ingen garanti for maskinoversættelsens korrekthed eller fuldstændighed. Den originale engelske webside kan findes ved at bruge verdenskortet i øverste højre hjørne af denne side.

Hvis du nogensinde har brugt en gadevisningstjeneste til at lære et kvarter at kende, inden du rejser, eller en indvendig dekorationsapp til at se, hvordan møbler ser ud i din dagligstue, har du allerede oplevet augmented reality (AR). I underholdningen er der masser af AR-eksempler: filtre, der forandrer en persons udseende på et foto, spil, der blander virkelige og virtuelle rum, og apps, der placerer virtuelle figurer i et fysisk miljø. 

 

Men hvad er AR for erhvervslivet? Det er teknologi, der opfylder specifikke forretningsbehov på en række overraskende og innovative måder. Det er også en af grundpillerne i Industri 4.0, den fjerde industrielle revolution, der forandrer virksomheder, ligesom tidligere revolutioner har været det i århundreder. 

 

Definition af udvidet virkelighed

Augmented reality er en interaktiv oplevelse, der styrker den virkelige verden med computergenereret perceptuel information. Ved hjælp af software, apps og hardware som AR-briller overlapper augmented reality digitalt indhold til virkelige miljøer og objekter. Dette beriger brugeroplevelsen og gør ens umiddelbare omgivelser til et interaktivt læringsmiljø, som er særlig værdifuldt i fremstillings- og industri 4.0-processer. Det gør det muligt for industrielle brugere at blive “en” med de systemer og maskiner, de arbejder med, og at optimere og udbygge teknologi og IoT-netvaerk med menneskelig opfindsomhed, observation og kreativitet. 

Hvordan virker augmented reality?

Augmented Reality fungerer ved at pålægge digitale informationer til objekter i den virkelige verden for at skabe en 3D-oplevelse, der gør det muligt for brugerne at interagere med både den fysiske og den digitale verden. Men AR findes ikke og kan ikke eksistere i en silo; dens sande værdi er at være en del af et cloud-forbundet Industri 4.0-økosystem, der omfatter alt fra big data til automatiserede robotter.

 

Her er en oversigt over processen til udvidet virkelighed:

 1. En AR-aktiveret enhed med et kamera som f.eks. smarte briller, en tablet eller en smartphone parrer et videofeed for at identificere et fysisk objekt eller miljøet omkring brugeren, såsom et maskinstykke eller layoutet af et lager. 
 2. En digital tvilling – en digital 3D-kopi af objektet i skyen – forbinder de virkelige og virtuelle miljøer. Den indsamler information fra det fysiske objekt og den digitale
 3. Den udvidede reality-enhed downloader derefter oplysninger om objektet fra skyen. Den superpålægger digital information over objektet ved hjælp af markører eller sporere som GPS, accelerometre, orientering og barometriske sensorer med mere. Dette opretter en delvis reel, delvis digital 3D-grænseflade.  
 4. Takket være data i realtid fra produkter kan brugeren interagere med objektet eller miljøet ved at bevæge sig rundt og sende kommandoer til skyen via en touchscreen, via tale eller med bevægelser. 

Hvad er blandet virkelighed, eller augmented reality vs. virtual reality?

Mens forskellene mellem augmented, virtuel og blandet virkelighed er subtile, interagerer hver type teknologi forskelligt med de virkelige og virtuelle verdener.  

 

 

 • Virtual Reality: Virtual reality, eller VR, fjerner folk fra den virkelige verden og fordyber dem fuldstændigt i en virtuel verden ved brug af et hovedmonteret display eller headset. I den virtuelle verden af billedsprog og lyde kan brugerne flytte rundt i alle retninger, manipulere objekter med mere. VR bruges ofte inden for sundhedspleje, arkitektur og uddannelse.  
 • Augmented Reality: AR udvider, eller augments, den virkelige verden med digital information. Mens udvidede reality-apps fungerer via mobile enheder som smartphones eller tablets, er briller eller headsets de bedste gateways til AR-oplevelsen i fremstillings- og industrimiljøer, hvor det gavner brugeren at have hænderne fri.  
 • Blandet virkelighed: MR blander fantasi og virkelighed sammen, så brugerne både kan se og interagere med den virkelige verden og det virtuelle miljø samtidig. Overvej at spille et virtuelt computerspil, mens du drikker rigtig kaffe og tilbyder en imaginaer karakter noget af din kaffe i dit spil – du blander realiteter. 
placeholder

Augmented reality giver brugerne en immersiv, informativ oplevelse, der kan være enormt brugbar i produktudviklingen, som det ses i dette billede. 

Hvad anvendes augmented reality til i branchen?

I industrien kan AR bruges til alt fra identifikation af aktiver til videnoverførsel på området til uddannelse. Ved at integrere det fysiske med det virtuelle for at forbedre den måde, folk arbejder på, giver den udvidede virkelighed medarbejderne flere oplysninger og kontekst om det produkt eller de maskiner, de arbejder på, og verden omkring dem.  

 

AR anvendes almindeligvis inden for følgende områder: 

 • Design og produktudvikling: Forestil dig at kunne prototype virtuelle objekter, som designere og potentielle brugere kan gå rundt og undersøge fra alle vinkler? Takket være augmented reality, digitale tvillinger og IoT kan produktdesignere bringe produkter til live, teste dem og tilpasse dem, før der nogensinde bygges noget fysisk.  
 • Vedligeholdelse, driftskontrol og sikkerhed: Med AR kan medarbejdere få øjeblikkelig information om enhver maskine, de interagerer med. De kan få adgang til den seneste brugermanual eller kontakte en ekspert hvor som helst i verden for at hjælpe dem med at vurdere eller reparere et problem. Dette understøtter kontinuerlig produktion og ikke-forstyrrende performance.  
 • Uddannelse og læring for medarbejdere og operatører: Udvidet virkelighed gør det muligt for medarbejdere at blive uddannet i alle maskiner eller udstyr "efter behov" og forvandle deres umiddelbare omgivelser til en løbende læringsplatform. Det kan også være miljøer og scenarier, der gør det muligt for medarbejderne at ændre deres kompetencer, samtidig med at produktiviteten og sikkerheden øges.  
 • Kvalitetskontrol: Indarbejdelse af AR i kvalitetskontrol og -sikring kan være med til at forebygge fejl under produktionen, optimere produktionsprocessen og reducere tid til markedsføring. For eksempel kan teknikere, der bruger AR-briller, få vist et produkt og få oplysninger fra IoT-sensorer, der er integreret i de produktkomponenter, der genererer information om hver del og advarer dem om problemer.  

Fordele ved udvidet virkelighed i fremstillingsindustrien

Mange brancher og producenter har en udvidet virkelighed, fordi de øger driftseffektiviteten ved at reducere produktionsnedetiden, identificere problemer hurtigt og holde processerne i gang. 

Virksomheder, der anvender augmented reality i produktionen, ser en gennemsnitlig produktivitetsforbedring på 32%

Dette er nogle af de vigtigste fordele, som AR giver i industri- og produktionsmiljøer: 

 

 

 1. Forbedret produktudvikling: Gennemførelse af AR i designfasen gør det muligt for designere at imødekomme moderne forbrugeres krav om kortere produktlivscyklusser og reducere omkostningerne i forbindelse med prototyping. 
 2. Forenklede processer: Visualiserede workflows, der tilbyder trinvise instruktioner, kan understøtte forudsigende fejlfinding og samtidig reducere fejl, der forårsager efterbehandling, og fremskynde komplekse montageopgaver for medarbejdere. 
 3. Strømlinet lagerstyring: Debitorer kan spare tid ved at styre beholdningsstørrelser, styre produktplukning, minimere nedetid ved at gøre det nemmere for teknikere at diagnosticere og løse problemer og forbedre medarbejderuddannelsen. 
 4. Øget engagement blandt arbejdstagerne: Da AR er en relativt ny teknologi, er den dybereliggende kvalitet af 3D-erfaringen og evnen til at lære ved praktisk talt at gøre det stadig nyt for arbejdstagerne, hvilket styrker deres engagement i den aktuelle opgave.
 5. Reduceret risiko: AR erstatter ikke blot arbejde eller funktion af rigtigt udstyr og personer; det skaber også et sikkert, erfaringsbaseret læringsmiljø, der gør det muligt for arbejdstagerne at udføre opgaver stort set uden risiko. Dette forbedrer medarbejdersikkerhed, kontrol, uddannelse og workflow. 

AR i produktion: Eksempler på udvidet virkelighed i aktion

Augmented reality anvendes allerede i vid udstrækning inden for fremstilling på mange forskellige kreative måder. 

 

Virksomhederne bruger AR-drevne apps til at tilbyde trin-for-trin-vejledninger, dokumentation, manualer med mere til at uddanne nye medarbejdere og opkvalificere eksisterende teams. Denne form for praktisk uddannelse i digitale miljøer kan støtte eller erstatte menneskelige undervisere og gøre arbejdspladsen mere sikker. Og det er alt muligt, fordi AR til enhver tid giver nem adgang til oplysninger fra hele verden med 3D-modeller, trin-for-trin-instruktioner og samarbejdsmuligheder.  

 

Forestil dig at lave en digital tvilling af dit fabriksgulv, så medarbejderne kan udføre vedligeholdelsesarbejdet mere effektivt og fjernt og optimere arbejdet med produktionslinjer. Digitale tvillinger kan også bruges til at oprette modeller, der viser, hvordan et færdigt produkt vil fungere, integrere kundeanmodninger i design og hjælpe med at administrere prognosevedligeholdelse. Integration af industritype 5.0-typen med digital tvillingeteknologi, hvor den digitale tvilling fungerer som en klon af det fysiske objekt parret med IoT, gør dette muligt.

 

Som følge af Amazon Effect forventer nutidens kunder at modtage deres ordrer hurtigt, og AR optimering af lagerstyring og -workflow med augmented reality kan være med til at få det til at ske. Med en AR-drevet lagerapp kan medarbejdere modtage oplysninger om ordrer og instruktioner for at opfylde hver ordre mest effektivt. Appen scanner også stregkoder for dem, hvilket sparer tid på manuel stregkodescanning. Og når ordren er afsluttet, opdateres beholdningssystemet automatisk.  

Implementering af intelligent produktion: Næste trin

Ifølge Gartner kræver intelligent produktion, at aktiviteter til kapacitetsopbygning, kapacitetsaktivering og medarbejderindflydelse synkroniseres. AR-teknologi gør netop dette, som en del af en samling af 4.0-teknologier, der arbejder sammen om at opnå virkelig optimerede industrier og virksomheder. 

 

 

Din Industri 4.0 digital transformationsrejse kan begynde, uanset hvor du er i dag. Ethvert skridt i retning af en mere forbundet, AI- og ML-drevet operationel infrastruktur er et skridt i retning af digital transformation, der kombinerer de avancerede teknologiers kraft og effektivitet med menneskers opfindsomhed og kreativitet. 

placeholder

Udforsk debitorregnskab i Industry 4.0-løsninger

Se, hvordan SAP Industry 4.0-løsninger kan være med til at revolutionere din virksomhed.

SAP Insights Newsletter

placeholder
Abonner i dag

Få nøgleindblik ved at abonnere på vores nyhedsbrev.

Yderligere læsning

Tilbage til toppen