Gå til indholdsfortegnelsen
Sidste milepaelslevering bringer pakker til din hoveddør

Sidste milepælslevering: Logistikstyring i en verden
i forandring

 

Denne webside er blevet maskinoversat for at gøre det nemmere for dig. SAP yder ingen garanti for maskinoversættelsens korrekthed eller fuldstændighed. Den originale engelske webside kan findes ved at bruge verdenskortet i øverste højre hjørne af denne side.

Mængden af pakkeleveringer er blevet temmelig svimlende i de seneste år, og den er steget støt og topper i 2020 med over 50 mio. pakker, der afsendes hver dag - alene i USA. Denne svøbe er naturligvis drevet af e-handelssalg, som også har vaeret i et svimlende tempo. Pandemiske nedlukninger og nedlukninger bidrog til det tidstro høje e-handelssalg i andet kvartal af 2020. Og selv om disse tal er ved at udjævne noget, efterhånden som tingene igen bliver normale i verden, var onlinesalget i 3. kvartal 2021 højere end før covid-19, hvilket tyder på en varig ændring i forbrugeradfærden. Og oven i det hele flytter og udvikler forbrugernes krav sig også i en accelereret fart.

 

Onlinebutikkerne ønsker ikke blot flere og billigere produkter i dag, de vil have dem på deres dør i morgen tidlig, hvis ikke før. Midt i denne hvirvelvind er de sidste milepæle logistikudbydere på nippet til en revolution inden for bæredygtig logistik, samtidig med at de også gennemlever en tid med presserende og udfordrende omstilling. 

Hvor intelligent teknologi er (bogstaveligt talt) drivkraften bag innovation inden for bæredygtig logistik

Med hvert år ser vi en stigning i elkøretøjer blandt sidste milepaels-udbydere – men alligevel er der hundredtusindvis af benzindrevne, der stadig er på farten og bliver det i et stykke tid.

 

For virksomhederne vil det kræve engagement og fokus at kortlægge en (rentabel) vej til mere energieffektive operationer. Men først og fremmest vil det kraeve viden – og den viden vil komme fra data. Datastyring og avancerede analyser giver virksomhederne mulighed for at træffe hurtige beslutninger, arbejde sammen med markedet, forudsige risici og foretage tillidsfulde investeringer i elektroniske køretøjers flåder og andre grønne teknologier.  

Hvad er sidste milepælslevering (og hvor passer alle de andre miles ind)?

Efterhånden som produktet skrider frem på sin rejse i forsyningskæden fra producent til kunde, går et produkt over til stadig mindre køretøjer og erhverver sig mere specifikke leveringskriterier. Logistikrejsens første, mellemste og sidste milepaele defineres i det væsentlige ved en gradvis reduktion af forsendelsens størrelse og afstanden til den endelige forbruger. 

 

I dag er det sidste milepælsled i forsyningskæden under enormt pres og granskning for at forandre sig og tilpasse sig i lyntempo. Men det er vigtigt at huske på, at en virksomheds sidste milepæls-løsninger kun er så stærke som virksomhedens infrastruktur til planlægning af forsyningskæden og evnen til at levere synlighed og konnektivitet på tværs af alle "miles" i forsyningskæden.  

 1. Førsteklasses logistik producent til primært distributionslager: Den første kilometer af en artikels rejse tager den som regel fra produktionsanlægget til det primære distributionslager og omfatter typisk forsendelsescontainere og international land- eller søfragt. Med bedre og mere integrerede tilbuds- og tidsplanstyringssystemer kan både detail- og kommercielle leverandører og ledere af forsyningskæder opnå større gennemsigtighed med hensyn til grænseoverskridende og transkontinentale søtransportpriser og tilgængelighed. Strømlining af denne tidlige fase af rejsen hjælper logistik- og leveringskoordinatorer med at få et nøjagtigt overblik over deres budgetter og koordinere deres netværk i tilfælde af forstyrrelser eller forsinkelser på dette tidlige stadium. 
 2. Central mile-logistik lager til regionalt distributionsknudepunkt: Den midterste mil tager varer fra det primære distributionslager og transporterer dem til regionale distributionscentre, tættere på den endelige forbruger. Dette involverer typisk store langdistancetransportlastbiler. Hvor der tidligere kun var en håndfuld regionale lagerknudepunkter til at betjene store dele af amtet, har Amazon-effekten resulteret i et behov for ofte hundredvis af lokale distributionsknudepunkter til betjening næste dag eller samme dags leveringsturnarounds. For at kunne imødekomme denne relativt nye efterspørgsel har ledere af forsyningskæder brug for større mellemstore vognparker og mere sofistikerede cloud-baserede systemer til at koordinere lokale chauffører.  
 3. Sidste milepael logistik distributionshub til slutkunden: Den sidste milepael ser naturligvis at produktet kommer til kundens dørtrin. Mere end første- og mellemmilelogistik har den sidste milepael oplevet de største forandringer i den seneste tid af dens traditionelle driftsstrukturer. Desuden er det det mest offentligt synlige led i forsyningskæden – og den service, som kunderne med størst sandsynlighed vil bebrejde, hvis noget går galt. Men som en cog i enhver maskine kan sidste milepaels-logistik kun fungere lige så godt som de andre bevægelige dele i hele forsyningskæden. 

Ordreopfyldelse og nye kundeforventninger

Ved leveringsoperationer fortsætter den reelle aktivitet, efter at kunden har afgivet en ordre. Men kunderne forventer i stigende grad at være i gang med opfyldelsesprocessen på alle trin undervejs. Fremgangen til mere intelligente og gennemsigtige digitale forsyningskædeteknologier har gjort det enklere og mere effektivt for virksomheder at forvalte komplekse logistiknetværk. Men bagsiden til den mønt er, at det nu er lettere end nogensinde før for nye aktører at komme ind på markedet og konkurrere på både service og pris. Konkurrencen er i disse dage på episke niveauer, og evnen til at opfylde og overgå kundernes efterspørgsel er blevet en afgørende faktor for at sikre mærkets egenkapital og forbrugerloyalitet. 

 

Følgende er nogle af de hurtigst voksende forventninger til kundeservice: 

 • Garanti for hurtig opfyldelse: På trods af det pandemiinducerede pres på de globale forsyningskæder er kunderne blevet vant til opfyldelsestider på to dage eller derunder – og udviser en voksende intolerance for alt andet end. En omfattende forbrugerundersøgelse, der blev foretaget i 2020, viste, at ikke blot var kunderne interesserede i den hurtigst mulige levering, men at 65% af dem var villige til at betale en smule mere for at opnå dette. For virksomhederne betyder det, at der fortsat er pres på sidste milepæls-leveringsressourcer for at forbedre deres digitale net og blive stadig mere agile, besvaerlige og skalerbare. 
 • Søvnløshed og tilpasning: Virksomheder mister hvert år milliarder på grund af nedlæggelse af indkøbsvognen. Og selv om den lovede leveringshastighed spiller en enorm rolle i denne forbindelse, er det ikke den eneste faktor. Erfaringen har vist, at en af de vigtigste årsager til afståelse og nedlæggelse af indkøbsvogne er en åbenlys manglende kontakt med kunden. Dagens købere ønsker sømløse omnichannel-oplevelser, der henter online, hvor de slap i butikken. De ønsker at tilpasse deres leveringsmuligheder, se præcis hvor deres ting er langs ruten, og være i stand til at kommunikere med chaufføren i realtid.  
 • Mere fleksible muligheder for e-handel: I de første dage af online detailhandlen mente virksomhederne, at visse produkter som brillebriller eller sko altid ville være køb af mursten og mørtel. Dengang forventede de ikke try-before-you-buy-modeller som Amazons Prime Wardrobe. Returneringer er allerede et komplekst og omkostningskrævende element i sidste milepaelsligning, så tjenester, der udelukkende er dedikeret til at returnere produkter, tilføjer endnu et lag af kompleksitet. Under nedlukningen blev folk desuden vant til at få praktisk talt alt online, så i dag forventes selv de mest usandsynlige produkter – fra tropiske fisk til færdselstest – nu at kunne fås til hjemmelevering.
 • De administrerende direktører er også handlende: B2B-kunder har traditionelt haft stærke relationer til sælgere fra de forskellige leverandører, som de bruger – idet de er afhængige af, at de kan forudse deres produktbehov og navigere i logistiske udfordringer. Selv om dette vigtige professionelle forhold fortsat er stærkt, er erhvervslederne ikke længere tilfredse med levering samme dag på deres personlige varer, men den samme måned som levering på deres professionelle varer. B2B- og B2C-forsyningskæderne er helt klart meget forskellige, men ikke desto mindre udvikler B2B-forbrugernes krav sig hurtigt, og sidste milepaels-udbydere bør tage højde for disse ændrede forventninger.
placeholder

Opfyld kundernes hurtigt skiftende forventninger med moderne sidste milepaels-leveringssystemer

Logistikstyringssystemer og digitalisering af forsyningskæden

I online-shoppingens verden – for både B2C og B2B – er der flere digitale touchpoints end nogensinde. Sensorer indsamler data i indkøbs- og produktionsfasen, IoT-enheder (Internet of Things) sender og modtager strømme af data og intel, og kunderne efterlader stadig mere komplekse og rige dataveje, efterhånden som de bevæger sig gennem detailøkosystemet. De bedste digitale forsyningskædeløsninger bruger cloud-baserede systemer, kunstig intelligens (AI)-teknologier og konnektivitet i realtid for at udnytte alle disse data – og for at styrke de logistikstyringssystemer, de har brug for til at holde tingene hummende. 

 

Denne integrerede, datadrevne tilgang giver virksomheder følgende muligheder: 

 

Automatisk planlægning

Denne anvender en algoritme til at matche en leveringsopgave med en specifik driver baseret på foruddefinerede prioriteter og regler. Ved at indsætte AI i blandingen kan systemet samtidig analysere komplekse datapunkter som førerens placering og køretøjstype i forhold til pakkestørrelsen. Og med en cloud-baseret app er driveren og afsendelsessystemet altid i realtidskontakt.

 

Ruteoptimering

Når først lastsystemet har identificeret en fører- og køretøjstype, skal andre faktorer tages i betragtning for at sikre, at den mest økonomiske vej benyttes. Dette indebærer samtidig analyse af livedata såsom vejr- og trafikrapporter, lokaliseringsdata såsom opladningsstationer undervejs (for så vidt angår e-flåder) og tæthed af leveringsadresser i et bestemt område. Og igen holder brugervenlige mobil-apps drivere i sløjfen til enhver tid.

 

Optimering af belastning

Virksomheder (ofte endda konkurrencedygtige) gør typisk en indsats for at samle langdistance- og containerfragt på grundlag af bestemmelsessted og specifikke håndteringsbehov. For en enkelt overgang over Stillehavet er dette ikke så kompliceret en opgave. Men når den last forstaerkes til tusindvis eller millioner af enkeltordrer, alle med unikke leveringsdestinationer og tidsplaner, bliver opgaven med lasteoptimering ret daekkende. Med marginer, der er strammere end nogensinde, bliver AI-drevne løsninger igen svaret. Ved at forbinde alle planeterne i det sidste mileunivers til et enkelt tilgaengeligt dashboard og system, bliver belastningsplanlaegning strategisk og automatiseret, hvilket er med til at eliminere kostbare halvfulde vaerktøjer. 

 

Flådesporing og ETA-beregning

Dette er en af de ældste logistikpraksisser, der gør brug af centralbank- og tovejs-radioer længe før mobilnettenes dage. Men i dag kan intelligente sporingssystemer i stedet for at sætte sin lid til, at lokomotivføreren gætter en ETA, bruge chaufførernes egne smartphones til at få adgang til GPS og trafikdata for at sikre vognparkens synlighed i realtid. Drevet af cloud-forbundne apps, lader dette dispatchere og kunder vide, hvor drivere er uden behov for yderligere hardware.

Distributionslogistik og deling af anlægsaktiver

Pr. oktober 2021 var salgstallene for rideaktieselskaber oppe på hele 100% fra år til år. Og i bycentrene tager bildelingsvirksomheder også fart, og McKinsey forudser en støt vækst på 20% i fælles mobilitetsløsninger i det kommende årti. 

 

Selv om de enkelte forbrugere sætter spørgsmålstegn ved værdien af og risikoen ved at eje køretøjer, knækker sidste milepæls-udbydere også antallet og stiller lignende spørgsmål om deres virksomhedsejede flåder. De fleste virksomheder har spidsbelastningsperioder, hvor deres flåder er strakt til kapacitet, og derefter mere stille, når de betaler for at beholde og opretholde disse dyre ressourcer. 

 

Med intelligente forsyningskædeplanlægningsplatforme, IoT-netværk og cloud-forbundne aktiver kan virksomheder implementere et elastisk netværk af leveringsudbydere – meget som ride share-modellen – for at skalere op og ned efter behov. Den enkleste anvendelse af denne crowdsourcing-tilgang gør det muligt for virksomheder at integrere lignende typer varevogne og lastbiler fra tilstødende leveringsleverandører i deres egne eksisterende flåder.  

 

Den mere sofistikerede model går ud på at integrere et hybridt net af alternative køretøjer i deres eksisterende drift. Nogle leveringer kan f.eks. være bedst tjent med at samle pakker i et større netværksbaseret køretøj og derefter parre downstream med e-cykler eller leveringsbotter, efterhånden som de kommer tættere på det endelige bestemmelsessted. Og for at håndtere kompleksiteten af denne hybridmodel er AI og maskinindlæringsteknologier naturligvis igen en vigtig systemkomponent. 

Bæredygtig logistik og alternative leveringskøretøjer og -net

Vi har set på alternative forretningsmodeller og nogle af de teknologier, der understøtter intelligente systemer til levering af sidste kilometer. Men hvad med selve køretøjerne? Er leveringsdroner virkelig en ting? Kan sidste milepaelslogistik nogensinde vaere CO2-fri? Vi taler om at revolutionere store og langvarige operationer, så nogle af disse køretøjsinnovationer vil tage et stykke tid at komme frem. Når det er sagt, fremskyndede pandemien en række alternative leveringsløsninger i byerne, og EV-teknologier bliver mere tilgængelige hver dag - så fremtiden for bæredygtig logistik kan være tættere på, end vi tror. 

 • EV-køretøjer: For sidste milepaels-logistik har udfordringen ofte vaeret køretøjernes størrelse og holdbarhed. Hidtil er de fleste elbiler mindre familiebiler, som ikke nødvendigvis egner sig til levering i stor volumen. Udviklingen af større lette erhvervskøretøjer med EV-motor stiger imidlertid hastigt. Dette skyldes fremskridt inden for batteriteknologi og køretøjsteknik samt strammere regulerede begrænsninger for emissioner fra forsyningskæden. 
 • Bedre læringsmuligheder: Intelligent logistik-software kan hjaelpe driverne med at forbinde driverne til EV læringsinfrastrukturen i realtid og programleveringsruter, der opbygger læringsmuligheder. Efterhånden som højhastighedsinduktive ladestationer vokser, vil denne kapacitet blive endnu mere relevant. Hurtig og rigelig EV-opladning vil understøtte efterspurgte sidste milepæls-leveringsnet samt proprietaere flåder inden for naeringsradius. 
 • Køretøjer med mikromobilitet: Dette udtryk henviser til ting som e-cykler og scootere, der i stigende grad kommer ind på det sidste milelogistiknet. I øjeblikket er det primært fødevare- og dagligvareleveringstjenester, der benytter disse transportformer, men efterhånden som netværket af køretøjer med mikromobilitet udvides, kan vi forvente, at dette også omfatter andre produkter. Ydermere bliver de cloud-baserede apps, der driver disse net, nemmere at bruge, og det sikrer, at chaufførerne kan klappes ind i både kontroltårnet og kundeinterfacet… alt i realtid selvfølgelig.
 • Droner og autonome flåder: I de seneste par år har droner fundet en rolle inden for distributionsnettet som automatiserede plukke- og pakke- og lagerstyringsrobotter. I den nærmeste fremtid må vi i takt med, at problemerne med sikkerhed og sporing bliver løst, forvente at se mere brug af sidste milepaelsdroner i byområder. Selv at se dem brugt på nye måder som små flåder af leveringsrobotter, der er indsat fra en større lastbil for at betjene en bestemt geografisk radius.

De næste skridt hen imod et mere effektivt og fremtidssikret logistik- og distributionsnetværk

Om ikke andet har pandemien vist os, at sidste milepaels-logistikudbydere er de usete helte i processen til opfyldelse af forsyningskæden. På trods af en masse meget omtalte afbrydelser i forsyningskæden gik de ud i verden, da vi ikke kunne og holdt os i flannelbukser, brødmaskiner og yogamåtter – for slet ikke at tale om alt andet. På mange måder bliver verden aldrig den samme, som den var før 2020, og det inkluderer, hvordan vi shopper, og hvordan vi forventer, at den ting kommer til vores dør. 

 

Bæredygtighedsmål, øget konkurrence og tynde marginer udgør tilsammen en udfordrende fremtid for sidste milepaels-levering. Men vi ser også en stærk innovation inden for specialiseret software og en masse nye teknologier og idéer, der peger i retning af en fremtid, der er mere bæredygtig og rentabel end nogensinde før. For at komme i gang med den digitale transformation af dine logistikoperationer skal du kontakte din softwareleverandør for at få mere at vide om de bedste løsninger til dine unikke behov og udfordringer. 

placeholder

Udforsk SAP Logistics Business Network

Forbedr dit distributionsnetværks robusthed med et milepælsleveringssystem.

SAP Insights Newsletter

placeholder
Abonner i dag

Få nøgleindblik ved at abonnere på vores nyhedsbrev.

Yderligere læsning

Tilbage til toppen