Skip to Content

Софтуер за ERP, фактуриране, командировки и разходи за малък бизнес

Търсите ефективен и прост софтуер на приемлива цена? Открийте ERP и управлението на разходите за малки предприятия.

Управлявайте изцяло Вашата компания с интегриран набор от приложения: ERP, фактуриране и управление на командировки и разходи. Пакетът от ERP решения, който предлагаме за малки и средни предприятия, осигурява пълна видимост на Вашите критични процеси - локално или в облака. Нашите решения за командировки, разходи и фактуриране Concur, заедно с ERP, работят за създаване на единен, свързан процес за управление на разходите.

Вижте какво казват нашите клиенти

ERP решения за малки и
средни предприятия


Какво точно е ERP софтуер? ERP означава планиране на ресурсите на предприятието и представлява начин за цялостно управление на Вашия бизнес посредством единен, интегриран набор от приложения. Наборът покрива счетоводство, управление на наличности, HR, CRM и други. Независимо от размера на Вашата развиваща се компания – малка, средна или по-голяма средна – SAP разполага с ERP решения, които отговарят на уникалните управленски нужди на Вашия бизнес. 

Previous

ERP за малки предприятия

Преминете отвъд базовия счетоводен софтуер с SAP Business One. Локално или в облак, тези ERP приложения за малки предприятия Ви позволяват да управлявате всеки аспект на Вашата развиваща се компания - от основните операции, HR и финансовата отчетност до продажби, фактуриране и управление на контакти. 

Облачно ERP решение за средни предприятия

Възползвайте се максимално от едно единствено облачно ERP решение, за да управлявате Вашите средни предприятия или дъщерни компании – по всяко време, навсякъде и почти на всяко устройство. SAP Business ByDesign ускорява цялостните процеси в областите финанси, HR, снабдяване, управление на вериги на доставки и други.

ERP за по-големи средни предприятия

Подгответе Вашия бизнес да достигне нови висоти с SAP S/4HANA. Използвайте този ERP софтуер с вътрешна памет, за да автоматизирате Вашите основни процеси, за да удовлетворите потребностите, специфични за Вашия отрасъл и за да ускорите нововъведенията и растежа на Вашия бизнес.

Next

Решения за развиващи се компании Concur

Решенията за управление на разходи, командировки и фактуриране Concur работят ефективно заедно и се интегрират със системите, които вече имате: ERP, HR, счетоводство и други. Те могат да Ви помогнат да спестявате и да подобрявате производителността – в офиса и в движение – чрез създаването на единен, свързан процес за управление на разходите на Вашата компания.
Previous

Управление на разходи за малки и средни предприятия

Проследяване, анализ и отчитане на разходи с Concur Expense. Софтуерът осигурява пълна видимост на разходите, опростява отчетите за разходи и улеснява спазването на политиката и регулаторните изисквания. Отървете се от електронните таблици и управлявайте разходите си отвсякъде. 

Резервиране и управление на командировки

Concur Travel улеснява резервирането на бизнес пътувания в съответствие с политиките на Вашата компания. Резервирате от Вашия компютър или мобилно устройство, включвате Вашите номера на възнаграждения и предпочитания за пътуване, получавате бързи предварителни одобрения, автоматично събирате електронни квитанции и други. 

Софтуер за електронно фактуриране

Concur Invoice за автоматизиране на задължения и планиране на плащания на доставчици Този софтуер за фактуриране осигурява връзка с всички източници на разходи С негова помощ пси осигурявате ускорено онлайн фактуриране, спазване изискванията на доставчици, точно прогнозиране и управление на паричния поток. 
Next
Back to top