Naar inhoud gaan
Vrouw die op een laptop werkt

Wat is low-code/no-code applicatieontwikkeling?

Decennialang zijn er voor bedrijven maar twee routes geweest naar applicatieontwikkeling: apps kant-en-klaar van een externe leverancier kopen, of apps helemaal vanaf nul bouwen en aanpassen met behulp van gekwalificeerde ontwikkelaars en programmeurs. Maar vandaag de dag zien we de opkomst en de toenemende verfijning van low-code/no-code ontwikkelingsalternatieven (LCNC) waarmee iedereen in het bedrijf kan profiteren van de kracht van applicatieontwikkeling.

 

Deze alternatieve methoden voor applicatieontwikkeling maken gebruik van een intuïtieve en grafische interface die gebruikers de kracht en vrijheid geeft om snel applicaties te bouwen en bedrijfsprocessen te automatiseren zonder code te hoeven schrijven. Met de invoering van LCNC-tools ontstaat ook de belofte van een grotere toegankelijkheid voor gebruikers, wat innovatie stimuleert en de druk op IT-afdelingen vermindert. De implementatie van LCNC-platforms is de volgende stap in het eenvoudig en voor iedereen toegankelijk maken van applicaties.

Wat is low-code?

Low-code is een methode om applicaties te ontwerpen en te ontwikkelen met behulp van intuïtieve grafische tools en geïntegreerde functionaliteiten waarvoor traditionele schrijfvereisten – of pro-code – niet langer nodig zijn. Pro-code schrijven is nog steeds onderdeel van het ontwikkelproces, maar low-code ontwikkeling biedt een verbeterde en vereenvoudigde ervaring om gebruikers te helpen snel applicaties te maken. 

Wat is no-code?

No-code is een methode die profiteert van een vergelijkbare gebruikerservaring als low-code. De methode gaat net een stap verder door niet-technische zakelijke gebruikers applicaties te laten ontwikkelen zonder dat ze zelfs maar één coderegel hoeven te schrijven.  

Low-code vs. no-code

Het belangrijkste verschil tussen low-code en no-code ontwikkelplatforms heeft te maken met hoeveel programmeerkennis de gebruiker nodig heeft. Low-code ontwikkelplatforms (LCDP's) vereisen bepaalde basisprogrammeervaardigheden om complexe applicaties te ontwikkelen en te integreren, terwijl er voor no-code ontwikkelplatforms (NCDP's) geen programmeerkennis nodig is. Omdat de meeste organisaties een breed scala aan technische vaardigheden binnen hun personeelsbestand hebben, bieden veel platforms zowel low-code als no-code tools.  

De opkomst van citizen developers

Specialisten in een bepaald onderwerp beschikken over unieke kennis en inzichten die vaak moeilijk aan IT-teams kunnen worden overgedragen. Door deze citizen developers de juiste middelen te geven, kunnen de best geïnformeerde teamleden deel uitmaken van het appontwikkelingsproces. En met LCNC-platforms kunnen afdelingsleiders en IT-professionals beter samenwerken en ervoor zorgen dat de juiste technologieën, workflows en processen voorhanden zijn. De toename van citizen developers helpt om te voldoen aan de vraag naar nieuwe applicaties, het tekort aan geschoolde ontwikkelaars aan te pakken, de werkdruk van IT-teams te verminderen en sneller te reageren op klant- en marktbehoeften.

Hoe werken low-code en no-code tools?

Voor conventionele applicatieontwikkeling zijn hooggekwalificeerde codeschrijvende specialisten nodig en ontstaan er vaak lange wachtrijen bij de IT-afdeling om nieuwe applicaties te ontwikkelen of te actualiseren. 

 

Low-code ontwikkelplatforms (LCDP's) en no-code ontwikkelplatforms (NCDP's) zijn gebaseerd op de principes van modelgestuurd ontwerp, automatische codegenerering en visuele programmering. Deze platforms zijn ontworpen voor gebruikers die vertrouwd zijn met processen en workflows binnen hun bedrijfsafdeling, ongeacht hun programmeerervaring. Dit biedt niet alleen handige mogelijkheden voor niet-technische gebruikers, maar koppelt hen ook aan ervaren ontwikkelaars.  

 

Hieronder vind je een aantal fundamentele stappen in de LCNC-ontwikkelingstraject: 

 • Definieer jouw behoeften en het gewenste resultaat: of je nu werkt aan een klantgerichte applicatie of een intern bedrijfsproces, het is essentieel om de bedrijfsbehoeften en de gewenste resultaten van je project al aan het begin vast te stellen. Welk probleem moet deze app oplossen? Wie gaat er gebruik van maken? Welke informatie en gegevens heeft de app nodig om te functioneren? 
 • Geef een bedrijfsproces of workflow vorm: met behulp van LCNC-bedrijfsprocesbeheer (BPM) en ontwikkeltools specificeren en documenteren gebruikers de gewenste processen en workflows. Dit wordt vaak bereikt door modules per doel te identificeren binnen de applicatie en ze als onafhankelijke entiteiten te ontwikkelen. Sommige modules verzamelen bijvoorbeeld data, andere kunnen een actie of gebeurtenis in gang zetten. In dit stadium kan de citizen developer eerst iets bouwen en daarna de modules integreren om tot het gewenste resultaat te komen. 
 • Test en implementeer jouw project als een LCNC-applicatie: met een paar klikken neemt het LCNC-platform alle backendcomplexiteit van het proces voor gebruikers weg. Als de applicatie klaar is, kunnen IT-specialisten en/of bètatesters de applicatie evalueren. Zodra hun aanbevelingen zijn geïmplementeerd, kan de app voor algemeen gebruik worden geïmplementeerd. 
placeholder

In-appview van een low-code/no-code ontwikkelplatform

Wie maakt gebruik van low-code/no-code applicatieontwikkeling?

Volgens een recent onderzoek van Gartner zullen LCNC-platforms tegen 2024 in meer dan 65% van de applicatieontwikkelingen wereldwijd worden gebruikt. En dit met een verwacht groeipercentage van 165% per twee jaar. Wanneer bedrijven met LCNC-tools beginnen te werken, groeit het aantal niet-professionele gebruikers snel. En ze worden steeds bedrevener naarmate mensen de vruchten gaan plukken van snelle en accurate appontwikkeling op vrijwel elk bedrijfsgebied.

 

Hier volgen enkele voorbeelden:

 • Managers in de supply chain kunnen applicaties ontwikkelen om diverse uitdagingen het hoofd te bieden, zoals vertragingen als gevolg van de pandemie, handelssancties en klimaatverandering, die allemaal kunnen leiden tot verstoorde supply chains. Met LCNC-tools kunnen deze uitdagingen op drie belangrijke manieren worden aangepakt:  
  • Ontwikkeling van responsieve en progressieve applicaties voor samenwerking en end-to-end zichtbaarheid, met verbeterde traceerbaarheid voor de supply chain
  • Geautomatiseerde workflows en bedrijfsprocessen creëren om supplychainprocessen te modelleren, bewaken en verbeteren, van sourcing van grondstoffen tot levering bij de klant thuis
  • Digitaliseer oude data en records en integreer ze met bestaande en nieuwe inkomende data. Dit maakt nauwkeurigere analyses en krachtige datagedreven inzichten mogelijk  
 • In de productie kan LCNC worden gebruikt om processen te modelleren en de ontwikkeling van slimme fabrieken en digitale productieomgevingen aan te sturen. Daarnaast kan met LCNC optimaal worden geprofiteerd van de mogelijkheden van robotic process automation (RPA) en Internet of Things-netwerken (IoT). LCNC-oplossingen maken productieprocessen soepeler en efficiënter, van het verwerken van grondstoffen tot het verpakken en verzenden van eindproducten. 
 • Accounting- en financeteams kunnen aangepaste bedrijfsapplicaties ontwikkelen die een breed scala aan workflows en informatiebeheerprocessen ondersteunen. Door bijvoorbeeld workflows voor belastingaangiften te definiëren, kan een accountantkantoor een portaal ontwerpen om klanten te begeleiden bij het rapporteren van kosten en inkomsten, het presenteren van bankafschriften en andere financiële informatie, en het aanpakken van de overdaad aan e-mails en papieren documenten. Evenzo zou een financiële instelling workflows in kaart kunnen brengen door goedkeuring van leningen, risicobeoordelingen, beslissingsstromen en informatiebeheer te automatiseren, wat tijd bespaart voor klanten en financiële adviseurs. 
 • Human Resources-teams kunnen LCNC gebruiken om vacatures aan te passen, wervingsprocessen te automatiseren, kandidaten te filteren en volledige trainingsprogramma's te maken. En al deze activiteiten kunnen nu worden uitgevoerd zonder IT te overbelasten. 
 • LCNC-platforms helpen IT-afdelingen complexe processen te stroomlijnen en de efficiëntie en flexibiliteit te vergroten. Daarnaast kunnen organisaties met meer citizen developers IT-knelpunten en overwerk verminderen. IT-afdelingen kunnen nog steeds LCNC-initiatieven besturen en uitvoeren, maar de repetitieve en tijdrovende programmeertaken die normaal gesproken bij dat proces horen, vallen nu weg. IT-professionals worden aangemoedigd om LCNC niet als een bedreiging te zien, maar als een flexibele werkomgeving die hun de ruimte geeft die ze nodig hebben om op hoog niveau te bouwen en te ontwikkelen. De meeste robuuste softwareoplossingen ondersteunen pro-code/low-code hybride opties – een tussenvorm waarbij zowel IT-programmeervaardigheden als werk van citizen developers vereist zijn. Volgens recente schattingen werken IT-professionals en zakelijke gebruikers samen in meer dan 60% van de LCNC-ontwikkelingsprojectenHarvard Business Review geeft ook aan dat één IT-ontwikkelaar tien of meer citizen developers kan ondersteunen, waardoor de algehele flexibiliteit en productiviteit kunnen toenemen. 

Top 8 voordelen van low-code/no-code platforms

De toenemende invoering van LCNC-platforms weerspiegelt de voordelen van deze tools voor organisaties. Het gebruik van LCNC-platforms betekent: 

 1. Eenvoudiger gebruik: aangezien de apps niet van nul af aan worden gebouwd, is de ontwikkeling eenvoudiger, waardoor het makkelijker wordt om in te spelen op wensen en eisen van gebruikers. In de woorden van Koushik Sen, gerenommeerd docent informatica aan de UC Berkeley: "Stel je een wereld voor waarin je geen code hoeft te schrijven; je hoeft alleen iets te zeggen en de computer doet het voor je." 
 2. Snellere ontwikkeling: gebruikers kunnen de hoofdcomponenten en basiscode van hun applicaties eenvoudig aanpassen, zodat de daadwerkelijke ontwikkeling zeer snel verloopt. Daarnaast kunnen gebruikers apps, processen en workflows uit bestaande applicaties integreren en verbinden. Forrester toonde aan dat low-code ontwikkelplatforms ontwikkelingsprojecten maar liefst 20 keer sneller uitvoerden dan traditionele codering. 
 3. Verbeterde automatisering: door basisregels voor besluitvorming vast te stellen, kunnen gebruikers het ontwerp van workflows automatiseren die vervolgens in meerdere informatiesystemen kunnen worden geïmplementeerd. Veel LCNC-tools maken gebruik van RPA, kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning om suggesties te doen voor automatisering op basis van bestaande datasets. 
 4. Lagere kosten: de tijdbesparing kan waardevolle resources besparen. LCNC maakt ook onderhoudsactiviteiten minder complex, waardoor de kosten en de belasting op IT afnemen. Daarnaast kun je nieuwe ideeën van vrijwel elke afdeling heel goedkoop testen. Deze ideeën kunnen vervolgens hele processen compleet nieuw vormgeven en de productiviteit en efficiëntie verhogen. 
 5. Eenvoudigere data-integratie: door workflows te creëren waarin informatie wordt verzameld, gedeeld, verwerkt en opgeslagen, wordt gegevensintegratie eenvoudiger en flexibeler. Met LCNC-tools kunnen gebruikers data binnen een proces zoeken, begrijpen en gebruiken. Zo kun je de bron, het eigendom, de geldigheid en de kwaliteit van data in processen identificeren en beter onderbouwde beslissingen nemen. 
 6. Meer flexibiliteit: dankzij een snelle en eenvoudige ontwikkeling kun je vaak in realtime reageren op veranderende kansen en problemen op het gebied van wet- en regelgeving. En omdat LCNC-platforms zo simpel zijn, kunnen ontwikkelaars experimenteren en nieuwe ideeën testen, zonder dat daarvoor grote investeringen in IT of externe resources nodig zijn. Bovendien, omdat LCNC ontwikkeling eenvoudiger maakt, wordt de pool van ontwikkelaars uitgebreid en kunnen meer gebruikers met behulp van technologie bijdragen aan het maken van applicaties.  
 7. Betere klantervaring: de mogelijkheid om applicaties en workflows up-to-date te houden en op feedback van klanten te reageren verbetert zowel de klantervaring als de loyaliteit. Daarnaast kunnen CX-professionals met behulp van LCNC-platforms aangepaste klantenenquêtes, e-commerce, klantenservice en klantenbindingsapplicaties ontwikkelen. 
 8. Meer privacy en veiligheid: LCNC stelt bedrijven in staat om ontwikkelingstaken uit te voeren die te gevoelig zijn om te worden uitbesteed aan derden, waardoor de risico's op inbreuken of cybercriminaliteit tot een minimum worden beperkt. 

Aan de slag met low-code/no-code ontwikkelplatforms

Het lijdt geen twijfel dat deze technologieën een revolutie teweegbrengen bij bedrijven en het concurrentievoordeel bieden dat nodig is om aan de huidige marktbehoeften te voldoen. Maar net als bij elke bedrijfstransformatie moet er bij de integratie van oplossingen van citizen users goed worden gekeken naar veranderingsbeheer, communicatie en het afbreken van silo's. 

 

In het licht van deze veranderingen komen er enkele punten van zorg naar voren. Het uitgebreide gebruik van LCNC-platforms kan bijvoorbeeld leiden tot een toename van "schaduw-IT-projecten", projecten die worden uitgevoerd zonder dat de IT-afdeling zich daarvan bewust is. Daarnaast hebben citizen developers wellicht applicaties gebouwd zonder schaalbaarheid in het achterhoofd. Of de applicaties kunnen snel verouderd raken als de ontwikkelaar ze in een silo creëert en vervolgens de organisatie verlaat.

 

Neem om dergelijke problemen te voorkomen de volgende zaken in acht: 

 • Voer compliance- en governanceprotocollen in die best practices voor IT ondersteunen en zorgen voor sterke en werkbare samenwerkingsmodellen tussen IT, citizen developers en hun teams. 
 • Zorg voor robuuste en toegankelijke opleidingen. Het oude gezegde dat begint met "leer een man vissen" is zeer toepasselijk als het gaat om de LCNC-training. Het simpelweg opzetten van een paar webinars en hopen op het beste zal onvermijdelijk leiden tot een lage acceptatie van het product en een slechte uitvoering van projecten. 
 • Neem contact op met jouw softwareleverancier die je kan helpen inzicht te krijgen in de beste bedrijfsontwikkeltools voor jouw unieke behoeften.  
placeholder

Low-code/no-code ontwikkeltools

Stimuleer innovatie in jouw branche met low-code/no-code cloudappontwikkeling.

SAP Insights nieuwsbrief

placeholder
Meld je vandaag nog aan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg belangrijke inzichten.

Meer lezen

Terug naar boven