Naar inhoud gaan
Fabrieksarbeider bewaakt equipmentprestaties op met IoT verbonden apparaat

Wat is het Industrial Internet of Things (IIoT)?

 

Deze webpagina is voor uw gemak door een machine vertaald. SAP geeft geen garantie met betrekking tot de juistheid of volledigheid van de machinevertaling. De originele Engelse webpagina kan worden gevonden met behulp van de wereldkaart in de rechterbovenhoek van deze pagina.

Vijftig jaar geleden, toen we dachten over futuristische industriële technologie, dachten we vaak steeds flexibeler robots, met handen en benen om de menselijke handigheid beter te nabootsen. Wat de opkomst van het Industrial Internet of Things ons heeft laten zien, is dat we slechts gedeeltelijk gelijk hadden. Het lijdt geen twijfel dat industriële machines en robots geavanceerder zijn geworden, maar waar de echte vooruitgang is geboekt, is dat die industriële apparaten in een verbonden netwerk kunnen bestaan waarin ze in realtime gegevens kunnen verzamelen en met elkaar – en met centrale bedrijfssystemen – kunnen praten.

 

IIoT creëert een op AI gebaseerd “systeem van systemen” dat gegevens van de ene naar de andere kant van het bedrijf kan curateren, beheren en analyseren. Binnen dit systeem kunnen machines, mensen en andere systemen in realtime samenwerken om veerkrachtigere processen en duurzame bedrijfsgroei mogelijk te maken. 

IIoT-definitie

IIoT staat voor het Industrial Internet of Things, en zoals de naam suggereert, verwijst het naar het gebruik van Internet of Things technologie (verbonden machines, apparaten en sensoren) in industriële toepassingen. Als u gebruikmaakt van een moderne ERP met mogelijkheden voor AI en machine learning, kunnen de data die door IIoT-apparaten worden gegenereerd, worden geanalyseerd en gebruikt om efficiëntie, productiviteit, zichtbaarheid en meer te verbeteren. IIoT-netwerken ondersteunen doorgaans communicatie tussen machine en machine (M2M) en de regelmatige transmissie van gegevens tussen het centrale systeem en alle met IIoT geïntegreerde apparaten. IIoT-technologie is ook een fundamenteel onderdeel van Industry 4.0-technologieën.

Diagram met de componenten van industrieel IoT

IIoT vs IoT

De verschillen tussen deze technologieën liggen minder in de manier waarop ze werken en meer in de manier waarop ze worden gebruikt. Het leeuwendeel van de IoT-oplossingen ter wereld heeft meestal individuen als eindgebruikers en wordt meestal geïntegreerd in zaken als slimme horloges, spraakgestuurde digitale assistenten, of slimme apparaten en tv's.

 

IIoT is een subset van IoT en hoewel het wordt aangedreven door dezelfde basistechnologieën, ligt de focus veel meer op automatisering en efficiëntie in een geheel, verbonden organisatie-ecosysteem, in plaats van op een geïsoleerde gebruiker. In IIoT-netwerken is het verzamelen en beheersen van gegevens slechts de eerste stap in een complexer proces. Om maximaal te profiteren van een bedrijf, moeten kunstmatige intelligentie en machine learning op die data worden toegepast om accurate inzichten te bieden en workflows en geautomatiseerde taken te optimaliseren. Menselijke gebruikers moeten ook zo naadloos mogelijk met deze apparaten kunnen communiceren om cyber-fysieke netwerken te creëren waarin de beste menselijke en technologische capaciteiten elkaar kunnen vergroten.

placeholder

Meer informatie over het Internet of Things

Ontdek hoe IoT-technologie gebruikers helpt bedrijfsprocessen en -modellen nieuw leven in te blazen.

Hoe het werkt: IIoT-technologie

Wil een IIoT-netwerk effectief zijn, dan moet het twee essentiële dingen doen: apparaten en assets verbinden met elkaar en een centraal systeem; en het mogelijk maken dat de gegevens die ze verzamelen en verzenden worden opgeslagen, beheerd, geanalyseerd en goed gebruikt worden.

 

Hiervoor maken IIoT-netwerken gebruik van de volgende technologieën:

 

 • Connectiviteit (en 5G): IIoT-netwerken hebben de capaciteit nodig om de enorme hoeveelheden gegevens die door machines en apparaten worden gegenereerd, te verzenden en te ontvangen. Dit is van oudsher zowel mogelijk als beperkt door de kracht van wifi-connectiviteit. Maar 5G en andere ontwikkelingen in cellulaire netwerken veranderen deze berekening, waardoor de bandbreedte toeneemt om grotere datasets te beheren, terwijl ook latentie en energieverbruik afnemen. Deze kenmerken kunnen een groter aantal apparaten ondersteunen die signalen sneller kunnen versturen en ontvangen voor een efficiëntere gegevensverwerking en een langere levensduur van accu's.   
 • IIoT-sensoren: tegenwoordig worden sensoren meestal ingebouwd in nieuwe industriële apparatuur en machines.  Maar analoge machines en productieapparatuur kunnen ook worden uitgerust met IoT-gatewayapparaten zoals camera's en meters. Hierdoor kunnen IIoT-assets omstandigheden in hun omgeving detecteren, waaronder de nabijheid van andere objecten, luchtdruk of luchtvochtigheid – evenals motorsnelheid, vloeistofniveaus en andere mechanische omstandigheden. Al deze informatie kan vervolgens lokaal worden verwerkt om realtime acties te informeren of te worden verzonden naar een centraal systeem (zoals een ERP) via de cloud voor geavanceerde analyse.
 • Cloud computing power en edge computing: zowel cloudtechnologie als edge computing-technologie hebben de flexibiliteit en bruikbaarheid van IIoT sterk verbeterd. Via de cloud kunnen IIoT-netwerken gebruikmaken van een hoge mate van verwerkingsvermogen en opslagcapaciteit op aanvraag. Dit betekent dat apparaten binnen het netwerk grotere en complexere datasets kunnen verzamelen en verzenden. Edge computing betekent gewoon systemen nemen die die data kunnen verwerken en analyseren en on-premise brengen – fysiek dichter bij het IIoT-netwerk. Dit helpt vertraging en vertragingen te verminderen en maakt het mogelijk om tijdgevoelige IIoT-gegevens in realtime te verwerken. Voor een diepere, minder dringende analyse kunnen IIoT-gegevens periodiek naar het centrale, AI-aangedreven systeem worden gestuurd.
 • AI en machine learning: Kunstmatige intelligentie en machine learning maken het voor bedrijven mogelijk IIoT-data te verwerken met behulp van geavanceerde en predictive analytics. Moderne databases en machine learning-algoritmen helpen bedrijven ook om diverse datasets en ongestructureerde en complexe data te beheren en te begrijpen. Met deze tools kunnen IIoT-data worden geanalyseerd in vrijwel onbeperkte combinaties met andere soorten data-inzichten zoals klantfeedback, weerrapporten, marketinganalyses en meer. Naarmate systemen in de loop van de tijd leren en gegevenssets groter en nauwkeuriger worden, kunnen bedrijven steeds complexere en verfijnde inzichten en geleerde inzichten verzamelen om hen te helpen concurreren, geld te besparen en te voldoen aan klantbehoeften.
 • Veiligheid voor cyber-fysieke systemen: Dezelfde connectie die het leven geeft aan IIoT-netwerken brengt ze ook in gevaar. De meeste bedrijven hebben strakke beveiligings- en toegangsprotocollen rond hun centrale systemen en databases, maar hun IoT-apparaten zijn soms relatief onbeveiligd. In wezen kunnen ze fungeren als keldervensters, waardoor ze volledige toegang krijgen tot een systeem dat anders redelijk beveiligd is via zijn conventionele entrypunten. Gelukkig houden de beveiligingsprotocollen en -technologieën grotendeels gelijke tred met de vooruitgang van het IIoT. Wat echter vaak achterblijft, zijn bedrijfsoverkoepelende beveiligingsprotocollen die duidelijk aan iedere werknemer en exploitant worden gecommuniceerd en versterkt. Als dat nog niet het geval is, moeten beveiligingsstrategieën een topprioriteit worden voor elk modern bedrijf. 

De zes belangrijkste voordelen van IIoT en cyberfysieke systemen

Als onderdeel van een algeheel proces van digitale transformatie biedt een IIoT-netwerk een krachtig instrument om de veerkracht en het concurrentievermogen te vergroten.

 

 1. Verbeterde zakelijke flexibiliteit: als IIoT-apparaten data in realtime delen, dragen ze bij aan een informatienetwerk dat continu data verzamelt, analyseert en leert. Hierdoor kunnen bedrijven snel en daadkrachtig reageren op kansen en risico's. En diezelfde apparaten verzenden niet alleen gegevens, maar kunnen ook instructies ontvangen op basis van gegevensanalyse om hun geautomatiseerde werkstromen aan te passen en te optimaliseren.
 2. Gezondere machines: apparaten en machines in een IoT-netwerk verzenden voortdurend operationele logs en prestatiegegevens. AI- en machine learning-algoritmen gebruiken deze sensordata om waardevolle inzichten te verkrijgen in voorspellende en andere onderhoudsbehoeften, wat kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen. "Voorspellend onderhoud vermindert de downtime van machines met 30% tot 50% en verhoogt de levensduur van machines met 20% tot 40%", aldus McKinsey.
 3. Meer efficiëntie: “als het niet kapot gaat” is vaak de houding die bedrijven innemen bij het prioriteren van hun operationele behoeften. Deze houding kan leiden tot inefficiënte processen in het verleden. De toepassing van geavanceerde analytics op IIoT-gegevens leidt tot voortdurende aanbevelingen en strategieën voor het bijwerken van processen, het stroomlijnen van workflows en het bereiken van meer efficiëntie en productiviteit.
 4. Slimmer voorraadbeheer: de klanten van vandaag willen levering van de volgende dag en steeds meer diversiteit en aanpassingen. Dit betekent een groter netwerk van kleinere, meer gedistribueerde magazijnen en een bredere voorraad met meer individuele artikelen. Met IIoT-apparaten kunnen al deze geografisch verspreide magazijnen, voorraden en leveringsnetwerken worden opgespoord. Hierdoor krijgen supply chain managers (en klanten) een realtime idee van waar voorraden zich te allen tijde bevinden. En voor sommige producten kunnen apparaten, zoals additieve (3D) printers, de afhankelijkheid van fabrikanten op afstand verminderen, waardoor bedrijven virtuele voorraden kunnen behouden en de producten kunnen produceren die ze nodig hebben, zowel op aanvraag als op locatie.
 5. Veiligere werknemers:  In elke industriële omgeving is er altijd het gevaar van verwondingen of spanningen. Tegenwoordig verkleinen veel bedrijven dit risico met het gebruik van IoT-apparaten voor veiligheid op de werkplek. Deze kunnen waarschuwingen geven via draagbare sensoren of gebruikmaken van VR-headsets om werknemers te helpen hun zintuiglijke ervaringen samen te voegen met de precisie van slimme apparaten en machines. In productieomgevingen kunnen IIoT-apparaten ook worden uitgerust met sensoren om fysieke interactiviteit met hun menselijke tegenhangers te bewaken om hen te beschermen tegen onverwacht risico of repetitieve belasting, en zelfs om nieuwe, veiligere workflows in de loop van de tijd te informeren. 
 6. Verbeterde klantenservice: IIoT-netwerken verbinden meer dan alleen de apparaten en machines binnen een bedrijf – ze integreren ook klantervaring en input.  Deze integratie resulteert in naadloze winkelervaringen, transparantere en gepersonaliseerde logistiek en een groter vermogen om feedback en voorkeuren van klanten te integreren in de productie en ontwikkeling van nieuwe producten. Realtime en betekenisvolle betrokkenheid bij klanten leidt tot een concurrerender en veerkrachtiger bedrijfsmodel.

Ontdek hoe Endress+Hauser zichzelf opnieuw heeft uitgevonden met behulp van Industrial IoT-data.

Industriële IoT-toepassingen en voorbeelden

Met de mogelijkheid om in realtime de omstandigheden in de praktijk te bewaken en erover te rapporteren, beschikt IIoT-technologie over brede toepassingen in de moderne branche, met name als deze is geïntegreerd met AI-gestuurde analytics, geautomatiseerde processen en een hoogwaardige ERP.

 

 • Slimme productie: bedrijven verzamelen gegevens uit feedback van klanten, mediatrends en de wereldmarkt. Door AI aangedreven systemen kunnen deze en andere relevante gegevens samenvoegen om de productontwikkeling en kwaliteitscontrole te informeren. Op basis van dergelijke inzichten kan een IIoT-netwerk van machines en robotische apparaten worden geautomatiseerd om de productproductie in slimme fabrieken te optimaliseren.
 • Flexibele supply chains: IIoT-netwerken laten supply chain managers weten waar hun producten zich bevinden, welke leveranciers ze hebben en hoeveel er op voorraad zijn. IIoT-apparaten en -machines kunnen ook direct worden geprogrammeerd om zich aan te passen aan realtime gebeurtenissen en verstoringen, waardoor bedrijven ingebouwde noodplanning en een competitieve, veerkrachtige voorsprong krijgen.
 • Intelligente logistiek: Om aan de toenemende vraag naar snelheid en volume te voldoen, hebben logistieke dienstverleners hun wagenpark voor bedrijfsvoertuigen moeten uitbreiden met netwerken van last-mijl leveringspartners die gebruikmaken van kleine voertuigen op aanvraag (waaronder zelfs fietsen en scooters). Door dergelijke voertuignetwerken te monteren met IIoT en trackingapparatuur of apps kunnen supply chain managers een centraal beeld houden van elk voertuig in hun wagenpark – of het nu vrachtschip of e-bike is. Realtime data van IoT-sensoren kan ook helpen ladingen te combineren, afval te minimaliseren en leveringen te versnellen.
 • Gezondheidszorg: vanuit het perspectief van de patiënt kunnen IoT-monitors en wearables hen helpen zich meer te voelen in de controle over hun zorg, al die tijd verbonden met hun zorgverlener. Voor artsen kunnen de door deze hulpmiddelen verstrekte gegevens een vollediger beeld geven van de gezondheid van de patiënt. Het resultaat is een beter geïnformeerde en grondigere aanpak van diagnostiek, behandeling en algemeen welzijn. En in meer praktische toepassingen verbeteren chirurgische IIoT-apparaten gestaag waar chirurgie op afstand en geavanceerde diagnoseapparatuur gezondheidswerkers in onderontwikkelde of geïsoleerde regio's in staat zullen stellen om in realtime sensorische input en partner te delen, met een aantal van de beste artsen en verpleegkundigen ter wereld.
 • Landbouw: Voor bedrijven die afhankelijk zijn van weers- en natuurkrachten is elk instrument dat bijdraagt aan het verminderen van risico's en kwetsbaarheid een welkome toevoeging. Volgens het tijdschrift Forbes gebruikt de moderne landbouwsector IoT-oplossingen voor alles, van precisielandbouw die water en andere hulpbronnen naar behoefte distribueert, tot het faciliteren van vliegtuigen in verticale boerderijen via sensoren die temperatuur, vochtigheid en andere factoren bewaken om een ideale binnenklimaat voor planten te creëren.
 • Beheer van slimme gebouwen: Gebouwen die zijn uitgerust met slimme apparaten en sensoren geven faciliteitenbeheerders ongekend inzicht in de activiteiten die zij kunnen gebruiken om geld te besparen, de gezondheid van de infrastructuur te verlengen en de energie-efficiëntie te verhogen. IIoT-sensoren verzamelen bijvoorbeeld gedetailleerde, realtime gegevens over het HVAC-systeem, die kunnen worden gebruikt om verwarming in verschillende zones aan te passen, waar en wanneer nodig. Sensoren kunnen ook worden gebruikt om lekken vroeg te ontdekken om overstromingen te voorkomen of om trillingen, scheurformaties, vochtigheidsblootstelling en andere structurele integriteitsproblemen in oudere gebouwen op te sporen.  
 • Duurzame nutsbedrijven en energiebeheer: IIoT-technologie heeft een veelzijdig gebruik in de energie- en nutssector, van het monitoren van gebruikspatronen tot het voorspellen van de vraag en het optimaliseren van het energieverbruik. In gedistribueerde microgrids kunnen energieconsumenten met zonnepanelen of andere alternatieve energiebronnen "prosumenten" worden - zien hoeveel energie zij gebruiken en hoeveel ze ofwel kunnen terugverkopen aan het net ofwel herverdelen zoals zij dat het beste zien.

Volgende stappen voor een IIoT-transformatie

Een succesvolle bedrijfstransformatie is afhankelijk van goede strategieën voor veranderingsmanagement en een verbintenis tot regelmatige en betekenisvolle communicatie in het hele bedrijf. Het bouwen van een IIoT-netwerk hoeft niet van de ene op de andere dag plaats te vinden. Het kan beginnen met een moderne cloud ERP om u te helpen uw bedrijfsactiviteiten te centraliseren en te verenigen, en geleidelijk te bouwen terwijl u slimme apparaten, slimme teams en slimme systemen verbindt en integreert. 

placeholder

Maak kennis met Industry 4.0-oplossingen

Start uw digitale transformatie om te profiteren van IIoT-technologie.

SAP Insights nieuwsbrief

placeholder
Meld je vandaag nog aan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg belangrijke inzichten.

Verdere aflezing

Terug naar boven