Naar inhoud gaan
Persoon die de ERP-cloudsoftware bekijkt

Wat is Cloud ERP?

Cloud ERP is software voor enterprise resource planning die via internet wordt geleverd. Het geeft bedrijven op elk moment toegang tot hun missiekritische toepassingen, vanaf elke locatie – en biedt een bijna oneindig vermogen om te schalen en te innoveren.

 

Deze webpagina is voor uw gemak door een machine vertaald. SAP geeft geen garantie met betrekking tot de juistheid of volledigheid van de machinevertaling. De originele Engelse webpagina kan worden gevonden met behulp van de wereldkaart in de rechterbovenhoek van deze pagina.

De term Enterprise Resource Planning (ERP) is geïntroduceerd in de jaren negentig als beschrijving van software die helpt om bedrijfsprocessen volledig te beheren en te automatiseren, van financiën tot sales en productie. In deze begindagen werden ERP-systemen doorgaans geïmplementeerd op locatie: op de eigen servers van de klant, in hun eigen datacenters. Echter, in de jaren 2000 werd Cloud ERP geïntroduceerd en dat veranderde alles.

Wat is Cloud ERP-software?

Cloud ERP is software voor enterprise resource planning die toegankelijk is via internet. Als IT-backbone of "hersens" van een bedrijf biedt cloud ERP-software geavanceerde functionaliteit voor alle kernprocessen in een organisatie.

 

Cloud ERP wordt gehost op het cloudcomputingplatform van een leverancier en wordt doorgaans geleverd als een service (Software-as-a-Service of SaaS ERP). Klanten zijn geen eigenaar van de software, maar leasen deze op jaar- of maandbasis. Er zijn geen hardwarekosten die vooraf moeten worden betaald en de leverancier zorgt voor onderhoud, upgrades en innovaties, dataopslag en beveiliging van de applicatie. 

placeholder

Screenshot van Cloud ERP met een dashboard met beschikbare resources op een project

Cloud ERP vs. on-premise ERP

Cloud ERP, of SaaS ERP, wordt gehost op het cloudplatform van uw leverancier en wordt beheerd door hun IT-team. On-premise ERP daarentegen wordt op uw eigen hardware en servers geïnstalleerd en beheerd door uw IT-team of een partner.

 

Bedrijven omarmen in toenemende mate de cloud als het gaat om ERP-implementatieopties . In een recente enquêtekoos 63% van de bedrijven voor cloud-ERP-software boven on-premise ERP.  

Waarom kiezen voor een ERP-systeem in de cloud?

Cloud ERP en de geavanceerde functies en flexibiliteit maken het een essentieel ingrediënt voor succes in het digitale tijdperk. In het verleden hebben ERP-systemen organisaties enorm veel waarde opgeleverd, waardoor ze hun productiviteit hebben verhoogd en inzichten hebben gekregen. Maar met de digitalisering is de hele wereld – en de concurrentie – veranderd. On-premise ERP-systemen kunnen gewoon niet meegaan. Ze zijn moeilijk aan te passen aan permanente veranderingen. De meeste bestaande ERP-systemen zijn ontworpen voor een eenvoudiger landschap en bieden niet de snelheid, flexibiliteit en inzichten die bedrijven nodig hebben om op nieuwe, flexibelere manieren te werken.

 

Klanten verwachten tegenwoordig een snellere levering van producten en services, non-stop verbeteringen van producten en services, meer betrouwbaarheid en lagere kosten. Bedrijven moeten vaak verder kijken dan binnen de eigen muren om de beste waarde voor hun klanten te garanderen. Ze werken virtueel met een breed scala aan partners, voor productie, productdistributie, verkoopbeheer, service, ondersteuning en zelfs kernbedrijfsprocessen. Wat ze daarvoor nodig hebben, is software waarmee ze niet alleen steeds complexer wordende interne processen kunnen uitvoeren, maar ook bedrijfsnetwerken overal ter wereld kunnen beheren. Dit is niet mogelijk zonder Cloud ERP. 

Ontdek de voordelen van een ERP-cloudsysteem.

Het belang van Cloud ERP voor middelgrote bedrijven

ERP staat centraal in elk onderdeel van een middelgrote onderneming. Een goed Cloud ERP-systeem automatiseert processen op een intelligente manier, biedt inzichten met behulp van AI en machine learning, helpt ondernemingen om bedrijfsmodellen te innoveren, en nog veel meer. 

 

Naast deze voordelen zijn er drie belangrijke redenen waarom zo veel middelgrote bedrijven overstappen op cloudgebaseerde ERP:

  1. Verbeterde flexibiliteit: flexibiliteit is vooral belangrijk voor middelgrote bedrijven met groeipotentieel. Deze bedrijven zijn vaak specialisten in hun branche en zijn bijvoorbeeld werkzaam in de zakelijke dienstverlening. Ze hebben diepgaande relaties met klanten. Om snel te kunnen groeien, is het belangrijk om kansen te grijpen. Ze moeten nieuwe locaties toevoegen, nieuwe producten en diensten introduceren, overnames doen of reageren op faillissementen van concurrenten.

    Een oud systeem dat niet flexibel is en niet eenvoudig kan worden uitgebreid, zal de groei beperken omdat het niet snel genoeg de informatie kan verstrekken die nodig is om goede beslissingen te nemen. Als een bedrijf afhankelijk is van onafhankelijke rapportagesystemen (waarvan er veel gebruikmaken van tijdelijke oplossingen en Excelspreadsheets vanwege het gebrek aan integratie), is het voor afdelingen moeilijk om informatie te delen en samen te werken, en zo gemeenschappelijke, tijdgevoelige doelen te realiseren. 

  2. Inzicht in cashflow: in middelgrote bedrijven heeft het hoogste management de neiging om erg met kosten bezig te zijn. Cashflow is de levensader van middelgrote bedrijven. Het verbeteren van de winstmarge is vaak een topprioriteit. Het aanleggen van balansreserves en het stimuleren van groei vereisen een zorgvuldige afweging van werkkapitaal, exploitatiekosten en investeringen. En dat kan niet in een silo. Cloud ERP integreert boekhoudprocessen met bedrijfsprocessen, zowel intern als extern, waardoor met werkelijk alles op accurate wijze rekening kan worden gehouden. 

    Hoewel alle middelgrote bedrijven over een soort boekhoud- of ERP-systeem beschikken, leveren veel van deze systemen geen directe cashflow- en essentiële winstinformatie. Ze voldoen vaak niet aan de actuele behoeften van het bedrijf of kunnen niet met andere systemen worden geïntegreerd. 

  3. Eenvoudige integratie van applicaties: middelgrote bedrijven zijn doorgaans snel met het gebruik van deeloplossingen voor specifieke operationele behoeften, zoals callcentersoftware of buitendienstsystemen, maar hebben hun ERP-backbone maar langzaam veranderd. Het toevoegen van deze "bolt on"-oplossingen heeft echter veel kosten en complexiteit met zich meegebracht, omdat deze tools niet gemakkelijk met het ERP-systeem kunnen worden verbonden. Maar dit verandert nu dankzij de moderne Cloud ERP, waardoor steeds meer groeiende bedrijven hun ERP-oplossing onder de loep nemen. Bedrijven kiezen steeds vaker voor de eenvoudige integratie, schaalbaarheid en flexibiliteit van cloudgebaseerde ERP.
placeholder

Meer over de voordelen van ERP

Ontdek de 10 belangrijkste voordelen van ERP in de cloud.

Is SaaS ERP veilig?

Met al het nieuws over datalekken en virussen is de vraag of Cloud ERP veilig is, terecht. Geen enkel systeem is 100% veilig tegen inbraak, maar de mate van beveiliging van uw systeem is afhankelijk van hoe het is geïmplementeerd en wie het beheert.

 

Dit zijn punten om rekening mee te houden:

  • Diefstal van data: recentelijk waren er meerdere gevallen in het nieuws waarbij databestanden van grote bedrijven werden gestolen en privégegevens van klanten op straat kwamen te liggen. Als we dieper ingaan op de details, zien we dat die data in de meeste gevallen waren opgeslagen in het bedrijf zelf, in plaats van in de cloud.
  • Dataverlies: het is vreselijk als grote hoeveelheden data verloren gaan, maar het kán gebeuren: bijvoorbeeld bij natuurrampen, als data per ongeluk worden gewist of wanneer een systeem crasht. De enige manier om uw data te herstellen, is door regelmatig een back-up te maken. Met Cloud ERP laten de infrastructuuraanbieders regelmatig back-ups maken op een externe locatie. Wanneer u data kwijt bent, kunt u ze eenvoudig herstellen en is uw systeem snel weer volledig operationeel.
  • Veiligheid: Het is van het allergrootste belang dat we het juiste niveau van ERP-beveiliging hebben. Middelgrote bedrijven hebben doorgaans een beperkt IT-personeel en dat personeel doorgaans zorgt voor de infrastructuur, systeemupdates en gebruikersproblemen. Zeer weinig middelgrote bedrijven hebben fulltime IT-beveiligingspersoneel. Middelgrote bedrijven hebben met een betrouwbare cloud ERP-provider automatisch 24×7 fulltime professionele beveiligingsexperts om ervoor te zorgen dat alle beveiligingsupdates en procedures worden onderhouden. 

Gezien het bovenstaande is Cloud ERP een veiligere optie dan on-premise implementatie voor middelgrote bedrijven.

placeholder

ERP-productscherm dat laat zien hoe bufferniveaus moeten worden beheerd

Aan de slag met een ERP-systeem in de cloud

Cloud ERP is een bewezen, volwassen oplossing die vandaag de dag door duizenden bedrijven over de hele wereld wordt gebruikt (waarschijnlijk ook door veel van uw concurrenten).

 

Bedrijven die voor Cloud ERP kiezen, kunnen hun transformatie-inspanningen versnellen via directe en continue toegang tot de tools die verandering kunnen bevorderen. Daarnaast beschikken ze over de flexibiliteit en de kracht om er gebruik van te maken wanneer zich kansen voordoen. 

 

Voor groeiende bedrijven is de overgang naar de cloud een onvermijdelijke stap om een hoger niveau te bereiken. De beloningen van snellere processen, betere informatie en snel rendement kunnen worden geverifieerd door rapporten van analisten (van Gartner, Aberdeen, Forrester en anderen) en door succesverhalen van klanten in branches als de uwe.

placeholder

Maak kennis met een moderne Cloud ERP

Profiteer van een razendsnelle database, ingebouwde AI en een klantgerichte gebruikerservaring.

Meer in deze serie

SAP Insights nieuwsbrief

placeholder
Meld je vandaag nog aan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg belangrijke inzichten.

Verder lezen

Terug naar boven