Naar inhoud gaan
Close-up van verbonden knooppunten

Wat is blockchaintechnologie?

De hedendaagse ondernemingen stappen over op blockchain voor transparantie en veiligheid. Organisaties zijn op zoek naar een simpele blockchaindefinitie om te begrijpen wat deze nieuwe gedistribueerde grootboektechnologie precies inhoudt. Dit is wat bedrijven moeten weten over wat het is, waarom het belangrijk is en hoe het werkt.

Blockchain uitgelegd: wat is het?

Wat is blockchain en hoe werkt het?

Denk aan een database waarin informatie in blokken is opgeslagen. Deze blokken kunnen op afzonderlijke computers worden gekopieerd en gerepliceerd. Ze zijn allemaal identiek en worden met elkaar gesynchroniseerd. Als iemand data toevoegt of verwijdert, wordt de informatie overal gewijzigd. 

Wat is blockchain

Hoe blockchain werkt

Al deze locaties zijn net zo veilig als uw online bankportaal: bijna niet te hacken. Blockchaingrootboeken kunnen diverse documenten bevatten, zoals leningen, verklaringen van grondeigendom en ladingsbrieven. Kortom, alles wat een bepaalde waarde met zich meedraagt. Big Data-informatie kan worden gedeeld in een omgeving met meervoudige verificatie die perfect is om informatie realtime en op een veilige manier te delen. 

 

Omdat de technologie vordert, ontwikkelen use cases zich ook. Naarmate het aantal branches dat blockchain gebruikt toeneemt, wordt naleving van de privacywetgeving steeds crucialer. 

 

Blockchain-as-a-Service (BaaS) neemt het blockchainplatform met gedistribueerd grootboek op in het cloudgebaseerde softwareleverings- en licentiemodel dat al populair is bij bedrijven die kosten willen besparen en tegelijkertijd de veiligheid en efficiëntie willen vergroten. Blockchain-as-a-Service voorziet in de verantwoording, transparantie en beveiliging van blockchain zonder interne resources te gebruiken, aangezien serviceproviders het BaaS-netwerk in de cloud onderhouden.

 

Blockchaintechnologie maakt een enorme opmars; Gartner schat dat blockchain in 2030 3,1 biljoen aan bedrijfswaarde zal genereren. 

Blockchain wordt vaak gezien als een realtime, onveranderlijk register van transacties en eigendommen. Maar wat betekent dat? Het is in feite een betrouwbaar en bijna niet te hacken register met transacties en informatie over wie waarvan eigenaar is. 

Waar wordt blockchain voor gebruikt?

Use cases en voorbeelden.

Blockchain wordt gebruikt door een groeiend aantal bedrijven in verschillende bedrijfsgebieden en branches, van gezondheidszorg tot bankwezen en boekhouding. Dit zijn de meest veelbelovende gebieden:

Blockchaintechnologie verbetert de transparantie en aansprakelijkheid in de supply chain. Zo maken bedrijven gebruik van applicaties om materialen tot aan de bron te kunnen traceren, de echtheid en herkomst te bewijzen, terugroepacties te beperken en de goederenstroom te versnellen, en dat in vrijwel elke sector. 

Een gebied waar blockchain echt van de grond is gekomen, is in de voedselketen, waar het wordt gebruikt om verswaren te traceren van de boerderij tot op de eettafel. Door middel van een blockchain met toegangsrechten kunnen levensmiddelenfabrikanten iedereen uitnodigen om deel te nemen aan het netwerk, zoals bedrijven die producten uit meerdere bronnen samenbrengen voor een grotere en consistentere toevoer, duurzame boeren of zelfs individuele telers. Tijdens de oogst krijgt het product een QR-code toegewezen met informatie over de oorsprong, de naam van de teler, en of het een biologisch product betreft of een product van een fairtradebedrijf. De data worden gecodeerd in de blockchain en bijgewerkt met nieuwe informatie als ze verder door de supply chain gaan.

Op die manier kunnen fabrikanten, als er een product wordt teruggeroepen, met behulp van block chain bepalen welke batches tot deze groep behoren, waardoor er slechts een beperkte terugroepactie nodig is, met dus minder afval en lagere kosten tot gevolg. En na de levering kunnen detailhandelaren en consumenten met de QR-code belangrijke informatie over producten bekijken, zelfs voor bijvoorbeeld meerdere fruitsoorten in een smoothie. 

42

%

van de organisaties kan blockchaintechnologie gebruiken om transacties op een veilige manier te documenteren.

SAP Digital Readiness Assessment

Naast voedsel is het traceren van medische hulpmiddelen een ander veelbelovend gebied. Er bestaan al op blockchain gebaseerde trackingsystemen die zorgverleners, apotheken en farmaceutische verkopers in staat stellen om verzendingen van geneesmiddelen te verifiëren. De internationale farmaceutische organisatie Boehringer Ingelheim maakt al gebruik van een dergelijk systeem om farmaceutische producten te verifiëren en vervalsingen tegen te gaan.

placeholder

De publieke sector onderzoekt of blockchain kan fungeren als officieel register voor activa van overheid en burgers, zoals gebouwen, huizen, voertuigen en patenten. Blockchains kunnen ook een rol spelen bij het stemmen tijdens verkiezingen, het verminderen van fraude en het verbeteren van administratieve taken, zoals inkoop. De technologie is ideaal voor use cases uit de publieke sector vanwege strenge voorschriften die moeten worden doorgelicht en geverifieerd, en de blockchain maakt deze processen volledig betrouwbaar.  


In de Italiaanse provincie Zuid-Tirol bestrijdt de regering bureaucratie op verschillende fronten door middel van blockchain via partnerschappen met het Hyperledger Project en het Blockchain Research Institute. Met het project kunnen data van personen worden gecreëerd, geverifieerd en bewaard, voor onbepaalde tijd. Burgers hoeven geen formulieren meer in te vullen telkens wanneer ze contact opnemen met de overheid. En ambtenaren kunnen vier stappen combineren in één stap om het proces te vereenvoudigen. De technologie helpt hen daarnaast om te handelen conform de Europese regelgeving voor het delen van data. Niet alleen de betrokkenheid van burgers wordt vereenvoudigd, maar er komt ook meer vertrouwen, transparantie en bescherming tegen corruptie omdat transacties niet kunnen worden verstoord als ze eenmaal zijn geregistreerd.  


De regering van Tirol is verder nog van plan om de functionaliteit uit te breiden en toepassingen te onderzoeken voor telecommunicatiebedrijven die nieuwe torens willen plaatsen in de Dolomieten, een door UNESCO beschermde locatie. Met blockchain kunnen de workflows worden bewaakt, waaruit moet blijken of de juiste experts en milieuorganisaties zijn ingehuurd. Zij moeten aantonen dat de apparatuur geen negatieve gevolgen heeft voor het milieu.

 

Blockchain helpt de regering van Tirol om bureaucratie te bestrijden en milieubescherming te garanderen.

De nutssector ziet meerdere toepassingen van blockchainoplossingen: voor de peer-to-peer-verkoop (P2P) van zonne-energie tussen buren, de energiehandel tussen nutsconglomeraten, automatische facturering bij autonome oplaadpunten voor elektrische voertuigen, en nog veel meer.  In Australië zijn er een aantal nutsbedrijven die gebruikmaken van blockchaintechnologie. Het internationale energietechnologiebedrijf GreenSync creëerde in samenwerking met de Australische overheid een gedecentraliseerde energie-uitwisseling (deX). Deze dient als online marktplaats die betalingen aan huishoudens en bedrijven met systemen voor zonne-energiedaken en accuopslag mogelijk maakt, andere bedrijven toegang geeft tot hun opgeslagen elektriciteit en uiteindelijk het netwerk versterkt. AGL heeft ook een P2P-uitwisselingsprogramma voor zonne-energie in het leven geroepen. En LO3 Energy heeft een microgridplatform gebouwd dat organisaties, scholen en individuele huishoudens laat kiezen waar ze hun energie en hernieuwbare producten kopen, en om energie lokaal te verkopen en te delen.

Het verifiëren van de kwalificaties en ervaring van kandidaten kan een tijdrovend proces zijn, vooral nu kandidaten voor meerdere werkgevers kunnen werken, opdrachten kunnen overnemen en vaker van baan kunnen wisselen. Eén blockchain voor het vastleggen van opleidingsniveaus, behaalde certificeringen, werkverleden en andere kwalificaties zou HR-professionals een manier bieden om carrièredata efficiënter te verifiëren.


De non-profitorganisatie Velocity Network Foundation is bezig met het bouwen van een blockchainoplossing voor dit doel. Het leveranciersneutrale opensourceplatform geeft individuele personen controle over hoe hun data worden gedeeld en gebruikt. Het garandeert dat de data worden beveiligd en aan de regelgeving (zoals de AVG) wordt voldaan. Bovendien krijgen organisaties een bron van accurate, regelconforme en geverifieerde informatie om de risico's voor het aannemen van personeel veel sneller te beperken dan op de traditionele manier gebeurt. Werkgevers, academische instellingen, certificeringsbureaus en andere uitgevers van referenties zullen gegevens rechtstreeks naar de blockchain uploaden om te voorkomen dat mensen hun cv opleuken of misleidende vaardigheden toevoegen. De Velocity Network Foundation zal een gemeenschappelijk kader opzetten, wereldwijde acceptatie bevorderen en onderzoek en ontwikkeling van applicaties en diensten ondersteunen met het oog op objectiviteit.

Met blockchaintechnologie kunnen boekhoudingsprocessen en bankdiensten worden gestroomlijnd. Crediteurenafdelingen kunnen bijvoorbeeld betalingen rechtstreeks aan transactiepartners verrichten, en banken daarbij omzeilen. De identiteit van de betaler wordt ingevoerd in de keten en geëncrypteerd met persoonlijke sleutels. Pas daarna vindt validatie door andere computers in het netwerk plaats. De crediteurenafdeling hoeft de records die worden weergegeven als de betaling is ontvangen niet meer bij te werken, omdat de blockchain door de ontvanger wordt bijgewerkt. Op deze manier worden ook royaltybetalingen veel sneller en geautomatiseerder uitgevoerd.

00:20

s

totale benodigde tijd voor een door blockchain ondersteunde internationale overboeking.

Proof of concept SAP

Ontdek de blockchainoplossingen van SAP

Transformeer bedrijfsprocessen, innoveer en profiteer van de kracht van blockchainoplossingen.

placeholder
Altijd op de hoogte van de laatste trends

Wil je meer weten over onderwerpen zoals Industry 4.0, Artificial intelligence of Machine learning bekijk dan de andere Insights pages, wil je op de hoogte blijven van de laatste trends en nieuwtjes van 2021 meld je dan nu aan voor onze maandelijke Know How newsletter.

Waarom is blockchain belangrijk?

Blockchain is essentieel voor de veiligheid. Dit is waarom. Nieuwe blokken (met nieuwe informatie) worden altijd aan het einde van de keten toegevoegd. Elk nieuw toegevoegd deel heeft zijn eigen digitale handtekening of hash, die bestaat uit een serie cijfers en letters. Denk bijvoorbeeld aan een geheime wiskundige code. Als u iets in het blok wijzigt nadat het is toegevoegd, worden deze handtekeningen ook automatisch gewijzigd. 

 

Hackers kunnen alleen hun slag slaan als ze alle informatie in alle delen van de blockchain op de juiste manier zouden wijzigen.  

 

Met deze technologie is ook geen tussenpersoon meer nodig, wat geld bespaart en meer geld oplevert. Dankzij blockchain kunnen ondernemingen op een rechtstreekse manier veilige transacties valideren en uitvoeren. Voor transacties zijn niet langer advocaten, bankiers, bemiddelaars en andere tussenpersonen nodig. Bovendien worden transacties interactiever, omdat iedereen in de keten wijzigingen kan aanbrengen, die vervolgens door anderen worden bekeken en gevalideerd.  

Hoe werkt blockchain?

Om te snappen hoe blockchain werkt, is het allereerst belangrijk om inzicht te krijgen in het gemeenschappelijke aspect. Dit is gebaseerd op de zogenaamde gedistribueerde grootboektechnologie. Iedereen in het peer-to-peer-netwerk die onderdeel is van deze grootboeken, kan dezelfde informatie bekijken in individuele blokken. 

 

Een transactie die op één computer of knooppunt wordt geregistreerd, is zichtbaar voor alle computers in het digitale netwerk. Iedereen kan dezelfde data zien en afwijzen of controleren wat hij of zij ziet. De informatie wordt vervolgens naar alle andere blokken in de keten gecommuniceerd. 

 

Op deze manier wordt het erg moeilijk om de blockchaintechnologie te hacken. Er is niet één computer die de data controleert. Om data in één blok te wijzigen, moet de hele keten volgen. Iedereen beschikt over een kopie die automatisch wordt bijgewerkt; aanpassingen moeten door iedereen in het netwerk worden gecontroleerd. En met de toevoeging van programmeerbare code (als eerste gesuggereerd door de Russisch-Canadese Vitalik Buterin, medeoprichter van het Ethereum Network) kan de technologie worden gebruikt om "smart contracts" te maken die overeenkomsten kunnen uitvoeren wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van blockchain?

De transparante en onveranderlijke aard van blockchaintechnologie biedt organisaties een aantal voordelen:

 • Transparantie: informatie in blockchains is zichtbaar voor alle deelnemers en kan niet worden gewijzigd. Zo worden risico's vermeden en wordt fraude uitgesloten. Het vertrouwen neemt toe. 
 • Veiligheid: de blockchain is gedistribueerd en versleuteld. Dat maakt het moeilijk om de omgeving te hacken. Dit biedt mogelijkheden voor de beveiliging van organisaties en IoT-technologie (Internet of Things). 
 • Minder tussenpersonen: blockchain is een zuiver peer-to-peer-netwerk. Dat maakt ons een stuk minder afhankelijk van tussenpartijen. Zo worden processen efficiënter, zijn er minder risico's op foutief ingevoerde data en zijn de transactiekosten lager.
 • Traceerbaarheid: omdat blockchaindata onveranderlijk zijn, is het de ideale manier om bijvoorbeeld (de herkomst van) items in complexe supply chains te traceren en te bewaken.
 • Meer efficiëntie en rendement: gedistribueerde grootboeken bieden snel rendement omdat bedrijven eenvoudigere, efficiëntere en meer winstgevende processen kunnen ontwikkelen. 
 • Snellere processen: blockchain versnelt de afwikkeling van processen waarbij meerdere partijen zijn betrokken. Bovendien is het doorvoeren van transacties niet langer verbonden aan kantooruren.
 • Automatisering: blockchain is programmeerbaar. Daardoor kunnen organisaties acties, gebeurtenissen en betalingen automatisch in gang zetten zodra er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. 
 • Dataprivacy: informatie wordt via een consensusproces geverifieerd en aan de blockchain toegevoegd, en de data zelf worden via een hashcode vertaald naar een reeks letters en cijfers. Deelnemers in het netwerk kunnen de informatie niet vertalen zonder sleutel.  

Wat zijn de vier typen blockchainnetwerken?

Er zijn vier hoofdtypen blockchainnetwerken, die allemaal geschikt zijn voor verschillende doeleinden: 

Soorten blockchains

Vier typen blockchainnetwerken

 1. Publieke blockchains: de vroegste en bekendste voorbeelden van blockchainnetwerken, Bitcoin en Ethereum, zijn publieke blockchains. Iedereen kan publieke blockchains lezen, er transacties naartoe sturen en deelnemen aan het consensusproces. Deze blockchains werken zonder toegangsrechten. Elke transactie is openbaar en gebruikers kunnen anoniem blijven. 
 2. Semi-private blockchains: het beheer van een semi-private blockchain ligt bij één bedrijf. Dat bedrijf kan elke (willekeurige) gebruiker toevoegen aan het netwerk, zolang die gebruiker maar voldoet aan vooraf vastgestelde criteria. Deze blockchain met toegangsrechten is niet echt gedecentraliseerd, maar is wél aantrekkelijk voor business-to-business use cases en overheidstoepassingen.
 3. Private blockchains: bij private blockchains bepaalt slechts één organisatie wie ze kan lezen, wie transacties kan indienen en wie kan deelnemen aan het consensusproces. Deze blockchains zijn 100% gecentraliseerd en nuttig als sandboxomgeving, maar niet voor daadwerkelijke productie.
 4. Consortium: er zijn momenteel vier typen blockchains. Het consortium is het meest gangbare model voor bedrijven. In een consortiumblockchain beheert een vooraf geselecteerde groep - bijvoorbeeld een groep grote bedrijven - het consensusproces. Het recht om de blockchain te lezen en transacties in te dienen kan openbaar zijn, of enkel voorbehouden aan de deelnemers. Consortiumblockchains worden beschouwd als blockchains met toegangsrechten en zijn de meest geschikte blockchains voor bedrijven. 

Waar wordt blockchain voor gebruikt? Use cases en voorbeelden

Blockchain wordt gebruikt door een groeiend aantal bedrijven in verschillende bedrijfsgebieden en branches, van gezondheidszorg tot bankwezen en boekhouding. Dit zijn de meest veelbelovende gebieden: 

 

Blockchain in de supply chain
Blockchaintechnologie verbetert de transparantie en aansprakelijkheid in de supply chain. Zo maken bedrijven gebruik van applicaties om materialen tot aan de bron te kunnen traceren, de echtheid en herkomst te bewijzen, terugroepacties te beperken en de goederenstroom te versnellen, en dat in vrijwel elke sector. 

 

Een gebied waar blockchain echt van de grond is gekomen, is in de voedselketen, waar het wordt gebruikt om verswaren te traceren van de boerderij tot op de eettafel. Door middel van een blockchain met toegangsrechten kunnen levensmiddelenfabrikanten iedereen uitnodigen om deel te nemen aan het netwerk, zoals bedrijven die producten uit meerdere bronnen samenbrengen voor een grotere en consistentere toevoer, duurzame boeren of zelfs individuele telers. Tijdens de oogst krijgt het product een QR-code toegewezen met informatie over de oorsprong, de naam van de teler, en of het een biologisch product betreft of een product van een fairtradebedrijf. De data worden gecodeerd in de blockchain en bijgewerkt met nieuwe informatie als ze verder door de supply chain gaan. 

 

Op die manier kunnen fabrikanten, als er een product wordt teruggeroepen, met behulp van blockchain bepalen welke batches tot deze groep behoren, waardoor er slechts een beperkte terugroepactie nodig is. Met dus minder afval en lagere kosten tot gevolg. En na de levering kunnen detailhandelaren en consumenten met de QR-code belangrijke informatie over producten bekijken, zelfs voor bijvoorbeeld meerdere fruitsoorten in een smoothie. 

 

Bumble Bee Seafood gebruikt blockchain om de oorsprong te bewijzen van geelvintonijn die door lokale vissers in Indonesië wordt gevangen. Informatie over de herkomst van een vangst wordt gecodeerd in de blockchain ingevoerd. De vis wordt op veiligheid getest en de data worden toegevoegd aan de blockchain. Deze informatie kan uiteindelijk worden bekeken door restaurants en detailhandelaren in de Verenigde Staten.

Naast voedsel is het traceren van medische hulpmiddelen een ander veelbelovend gebied. Er bestaan al op blockchain gebaseerde trackingsystemen die zorgverleners, apotheken en farmaceutische verkopers in staat stellen om verzendingen van geneesmiddelen te verifiëren. De internationale farmaceutische organisatie Boehringer Ingelheim maakt al gebruik van een dergelijk systeem om farmaceutische producten te verifiëren en vervalsingen tegen te gaan.

44% van de organisaties kan blockchaintechnologie gebruiken om transacties op een veilige manier te documenteren.

— SAP Digital Readiness Assessment 

Blockchain in de publieke sector 

De publieke sector onderzoekt of blockchain kan fungeren als officieel register voor activa van overheid en burgers, zoals gebouwen, huizen, voertuigen en patenten. Blockchains kunnen ook een rol spelen bij het stemmen tijdens verkiezingen, het verminderen van fraude en het verbeteren van administratieve taken, zoals inkoop. De technologie is ideaal voor use cases uit de publieke sector vanwege strenge voorschriften die moeten worden doorgelicht en geverifieerd, en de blockchain maakt deze processen volledig betrouwbaar.  

 

In de Italiaanse provincie Zuid-Tirol bestrijdt de regering bureaucratie op verschillende fronten door middel van blockchain via partnerschappen met het Hyperledger Project en het Blockchain Research Institute. Met het project kunnen data van personen worden gecreëerd, geverifieerd en bewaard, voor onbepaalde tijd. Burgers hoeven geen formulieren meer in te vullen telkens wanneer ze contact opnemen met de overheid. En ambtenaren kunnen vier stappen combineren in één stap om het proces te vereenvoudigen. De technologie helpt hen daarnaast om te handelen conform de Europese regelgeving voor het delen van data. Niet alleen de betrokkenheid van burgers wordt vereenvoudigd, maar er komt ook meer vertrouwen, transparantie en bescherming tegen corruptie omdat transacties niet kunnen worden verstoord als ze eenmaal zijn geregistreerd. 

 

De regering van Tirol is verder nog van plan om de functionaliteit uit te breiden en toepassingen te onderzoeken voor telecommunicatiebedrijven die nieuwe torens willen plaatsen in de Dolomieten, een door UNESCO beschermde locatie. Met blockchain kunnen de workflows worden bewaakt, waaruit moet blijken of de juiste experts en milieuorganisaties zijn ingehuurd. Zij moeten aantonen dat de apparatuur geen negatieve gevolgen heeft voor het milieu.  

Blockchain helpt de regering van Tirol om bureaucratie te bestrijden en milieubescherming te garanderen.

Blockchain in de nutssector 

De nutssector ziet meerdere toepassingen van blockchainoplossingen: voor de peer-to-peer-verkoop (P2P) van zonne-energie tussen buren, de energiehandel tussen nutsconglomeraten, automatische facturering bij autonome oplaadpunten voor elektrische voertuigen, en nog veel meer. 

 

In Australië zijn er een aantal nutsbedrijven die gebruikmaken van blockchaintechnologie. Het internationale energietechnologiebedrijf GreenSync creëerde in samenwerking met de Australische overheid een gedecentraliseerde energie-uitwisseling (deX). Deze dient als online marktplaats die betalingen aan huishoudens en bedrijven met systemen voor zonne-energiedaken en accuopslag mogelijk maakt, andere bedrijven toegang geeft tot hun opgeslagen elektriciteit en uiteindelijk het netwerk versterkt. AGL heeft ook een P2P-uitwisselingsprogramma voor zonne-energie in het leven geroepen. En LO3 Energy heeft een microgridplatform gebouwd dat organisaties, scholen en individuele huishoudens laat kiezen waar ze hun energie en hernieuwbare producten kopen, en om energie lokaal te verkopen en te delen.

 

Blockchain in HR 

Het verifiëren van de kwalificaties en ervaring van kandidaten kan een tijdrovend proces zijn, vooral nu kandidaten voor meerdere werkgevers kunnen werken, opdrachten kunnen overnemen en vaker van baan kunnen wisselen. Eén blockchain voor het vastleggen van opleidingsniveaus, behaalde certificeringen, werkverleden en andere kwalificaties zou HR-professionals een manier bieden om carrièredata efficiënter te verifiëren.  

 

De non-profitorganisatie Velocity Network Foundation is bezig met het bouwen van een blockchainoplossing voor dit doel. Het leveranciersneutrale opensourceplatform geeft individuele personen controle over hoe hun data worden gedeeld en gebruikt. Het garandeert dat de data worden beveiligd en aan de regelgeving (zoals de AVG) wordt voldaan. Bovendien krijgen organisaties een bron van accurate, regelconforme en geverifieerde informatie om de risico's voor het aannemen van personeel veel sneller te beperken dan op de traditionele manier gebeurt. Werkgevers, academische instellingen, certificeringsbureaus en andere uitgevers van referenties zullen gegevens rechtstreeks naar de blockchain uploaden om te voorkomen dat mensen hun cv opleuken of misleidende vaardigheden toevoegen. De Velocity Network Foundation zal een gemeenschappelijk kader opzetten, wereldwijde acceptatie bevorderen en onderzoek en ontwikkeling van applicaties en diensten ondersteunen met het oog op objectiviteit.

 

Blockchain in finance 

Met blockchaintechnologie kunnen boekhoudingsprocessen en bankdiensten worden gestroomlijnd. Crediteurenafdelingen kunnen bijvoorbeeld betalingen rechtstreeks aan transactiepartners verrichten, en banken daarbij omzeilen. De identiteit van de betaler wordt ingevoerd in de keten en geëncrypteerd met persoonlijke sleutels. Pas daarna vindt validatie door andere computers in het netwerk plaats. De crediteurenafdeling hoeft de records die worden weergegeven als de betaling is ontvangen niet meer bij te werken, omdat de blockchain door de ontvanger wordt bijgewerkt. Op deze manier worden ook royaltybetalingen veel sneller en geautomatiseerder uitgevoerd.

00:20s totale benodigde tijd voor een door blockchain ondersteunde internationale overboeking. 

— Proof of concept SAP

placeholder

Ontdek de technologische oplossingen van SAP

Transformeer processen, innoveer en profiteer van de kracht van nieuwe technologie.

Blockchainbegrippen

Een blockchain is een online stuk database waarin informatie is opgeslagen. Deze informatie is in blokken opgeslagen en deze blokken passen precies op elkaar. Als er data aan een blockchain wordt toegevoegd of verwijderd, wordt de informatie overal gewijzigd. 

Alle apparaten binnen het netwerk beschikken over dezelfde informatie, dat zorgt voor een extreem transparant proces. Verder is fraude vrijwel onmogelijk en het systeem is daarnaast veel sneller en goedkoper.

Bepaalde blockchain oplossingen gebruiken veel energie doordat er een complex algoritme gebruikt wordt. Aangezien deze technologie zich ook focust op decentralisatie, krijgen individuen de verantwoordelijkheid om als eigen bank op te treden. Dit komt door hun persoonlijke wallet die alleen zichtbaar is met een privésleutel. Dit kan een nadeel zijn als een persoon deze sleutel met iemand deelt en dat er kwetsbare informatie gepubliceerd kan worden.

Het is vrijwel onmogelijk om fraude te plegen. Naast dat Blockchain volledig gedecentraliseerd is, wordt er ook gebruik gemaakt van o.a. Hashs (unieke wiskundige codes), algoritmes en cryptografie. Dit maakt  blockchain zeker veilig. 

Dankzij het gebruik van blockchain is er geen noodzaak meer voor intermediairs zoals banken en advocaten. Daarnaast bestaat blockchain technologie uit een gedecentraliseerd netwerk, wat ervoor zorgt dat belangrijke data niet gemanipuleerd kan worden van buitenaf, en dat het veiliger is opgeslagen.

SAP Insights nieuwsbrief

placeholder
Meld je vandaag nog aan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg belangrijke inzichten.

Meer lezen

Terug naar boven