Naar inhoud gaan
Vrouw die voorraad in magazijn controleert met tablet

Wat is een magazijnbeheersysteem (WMS)?

Een magazijnbeheersysteem, of WMS, is software waarmee de dagelijkse magazijnprocessen beheerd en bestuurd kunnen worden. Vanaf het moment dat goederen en materialen een distributiecentrum binnenkomen tot het moment dat ze dit weer verlaten. Een WMS-systeem vormt een belangrijk onderdeel van supply chain management en biedt realtime inzicht in de volledige voorraad van een bedrijf, in magazijnen en in transit. Naast voorraadbeheer biedt een WMS tools voor verpakkingsprocessen, resourcegebruik, analyses en meer.

 

 

WMS is de afkorting van 'warehouse management system' en is software waarmee bedrijven de dagelijkse magazijnprocessen kunnen beheren en besturen. Vanaf het moment dat goederen en materialen een distributiecentrum binnenkomen tot het moment dat ze dit weer verlaten.

Meer dan ooit staan groothandelaren, externe logistieke dienstverleners (3PL) en verladers onder druk om orders net zo snel af te handelen en te leveren als Amazon. Ook de verkoop van online handel is enorm toegenomen. Alleen al in 2019, zo meldt Statista, kwam de omzet van online retail in de VS uit op 343,15 miljard dollar, en naar verwachting zal dit bedrag in 2024 op bijna 476,5 miljard dollar uitkomen. Terwijl de online verkoop toeneemt en er steeds hogere verwachtingen zijn voor snelle levering, neemt het aantal geschikte werknemers af. Tot de COVID-19-pandemie medio maart 2020 toesloeg, was het door het lage landelijke werkloosheidscijfer moeilijk om magazijnmedewerkers te vinden. Het aantal beschikbare werknemers is tijdelijk hoger, maar na COVID-19 zullen magazijnmedewerkers waarschijnlijk weer schaars zijn. Hierdoor ontstaat de behoefte aan nog snellere, efficiëntere magazijnbeheer- en logistieke processen.

 

Een goed WMS-systeem kan je helpen door elk aspect van het magazijnbeheer te stroomlijnen: van ontvangen, opslaan, verpakken en verzenden tot voorraadtracking en -aanvulling. Bovendien biedt het één interface om al deze activiteiten te organiseren. Daarnaast kunnen magazijnbeheersystemen worden geïntegreerd met andere tools: voor basisfuncties als streepjescodescanning en RFID-etikettering, maar ook met meer geavanceerde robotica en AR-wearables (augmented reality), en andere essentiële oplossingen, zoals transportbeheersystemen (TMS), ERP en logistieke software.  

 

 

Vijf voordelen van een magazijnbeheersysteem

Een robuust, digitaal magazijnbeheersysteem is essentieel voor elk bedrijf met voorraad op de planken en kan helpen om geld te besparen en op veel gebieden efficiënter te worden. De vijf grootste voordelen van een WMS-systeem zijn:  

 1. Verbeterde operationele efficiëntie: WMS-systemen automatiseren en stroomlijnen magazijnprocessen, van inkomende ontvangsten tot uitgaande leveringen. Dit zorgt voor meer efficiëntie, soepelere processen en de mogelijkheid om grotere volumes af te handelen. Ze beperken de kans op fouten bij het picken en verzenden van goederen en elimineren dubbel en onnodig werk. Een WMS deelt ook gegevens met ERP- en transportbeheersystemen. Hierdoor heb je een holistische kijk die verder reikt dan je magazijn en kun je de goederenbewegingen versnellen.
 2. Minder afval en lagere kosten: als je een beperkt houdbare of bederfelijke voorraad hebt, kan de WMS-software bepalen welke artikelen eerst moeten worden gepickt of welke een verkoopimpuls kunnen gebruiken, om verspilling tot een minimum te beperken. WMS-software kan je ook helpen om zo effectief mogelijk gebruik te maken van je magazijnruimte, van voorraadplaatsing tot optimale routes. Sommige systemen bieden geavanceerde simulaties om vloerplannen te maken en pallets, schappen en apparatuur op de beste locaties te plaatsen voor maximale efficiëntie en om tijd en geld te besparen.
 3. Realtime zicht op de voorraad: met behulp van barcodes, RFID-tags, sensoren of andere manieren voor locatietracering geeft een WMS-systeem realtime inzicht in je voorraad als deze zich naar je magazijn begeeft, in je magazijn wordt verplaatst of naar de volgende locatie wordt vervoerd. Met deze zichtbaarheid kun je nauwkeurigere vraagprognoses creëren, een just-in-time-voorraadstrategie hanteren en de traceerbaarheid van je goederen verbeteren, wat vooral belangrijk is bij terugroepacties.
 4. Beter personeelsbeheer: een WMS helpt je de behoefte aan personeel te voorspellen, roosters te maken, de reistijden binnen een magazijn te optimaliseren en de juiste taak toe te wijzen aan de juiste werknemer op basis van vaardigheden, nabijheid en andere factoren. Een goed WMS-systeem helpt ook om een meer ontspannen, georganiseerde en veilige omgeving te creëren waarin werknemers het gevoel hebben dat hun tijd wordt gewaardeerd en verstandig wordt gebruikt. Dit geeft een positieve impuls aan het moreel van het personeel. 
 5. Betere relaties met klanten en leveranciers: met een WMS profiteren klanten van een verbeterde orderafhandeling, snellere leveringen en minder onnauwkeurigheden. Dit zal hun tevredenheid en loyaliteit vergroten en de reputatie van je merk verbeteren. Leveranciers kunnen ook kortere wachttijden ervaren bij laadplatforms en dokken, waardoor de relaties verbeteren.
placeholder

 

 

Wat doet een WMS?

Alle activiteiten naar en vanuit het magazijn en activiteiten die overlopen in de verlengde supply chain, kun je verbeteren met een goed WMS: van ontvangst en opslag tot picken, verpakken en verzenden. De kernfuncties van een magazijnbeheersysteem ondersteunen deze activiteiten op de volgende manieren.   

 

Ontvangst- en opslagproces

 

Een WMS kan bedrijven helpen artikelen op de meest efficiënte manier te ontvangen, te verwerken en op te slaan op basis van bedrijfsregels en de flow in het magazijn. Vóór het ontstaan van magazijnbeheersystemen werden artikelen handmatig, met pen en papier, ontvangen en afgestemd met bestellingen en fysieke ontvangsten. En in sommige kleinere magazijnen gebeurt dat nog steeds zo. In een enquête door Peerless Research in 2018 zei trouwens 87% van de respondenten dat ze tijdens het ontvangstproces materialen handmatig verwerkten. 

  

Een WMS-systeem ondersteunt het gebruik van RFID-technologie en integratie met facturatie- en andere software. Daardoor kunnen artikelen automatisch worden ontvangen, gevalideerd en afgestemd met digitale inkooporders door het scannen van een streepjescode en met labels die worden afgedrukt om opslaan en ophalen te vergemakkelijken.  

 

Voorraadbeheer

 

Magazijnbeheersoftware biedt realtime inzicht in de voorraad van een organisatie voor elke locatie. Dus ook goederen in transit en in winkels. De software biedt trackinginformatie met behulp van AIDC-technologie (automatische identificatie en datavastlegging), zoals barcodes of RFID. Bovendien ondersteunen veel systemen periodieke voorraadtellingen en vraagprognoses met geavanceerde analyses en inzichten in product- en leveranciersprestaties. Met deze inzichten kunnen bedrijven in een handomdraai voorraadniveaus aanpassen. Hiermee zorgen ze ervoor dat er net genoeg voorraad is om te voldoen aan de vraag van klanten, zowel in de winkel als online.  

 

Onder meer een nauwkeurige voorraadtracking is essentieel wanneer je de orderscores wilt verbeteren. Dus dat orders volledig, op tijd, onbeschadigd en met een correcte factuur worden geleverd. Dit kan ook helpen om voorraad toe te wijzen volgens aangepaste workflows en picklogica, zodat de voorraad sneller het magazijn in en uit kan worden verplaatst.     

 

Orders picken, verpakken en afhandelen

 

Het magazijn wordt het meest genoemd als de plaats voor verpakkings- en fulfillmentactiviteiten, zo blijkt uit een enquête van Logistics Magazine. En ResearchGate schat dat de kosten voor het picken van orders 55% van de totale kosten voor magazijnbeheer uitmaken.  

 

WMS-systemen kunnen helpen deze kosten te verlagen door te laten zien wat de meest efficiënte manier is om producten op te slaan, op te halen en te verpakken. Ze ondersteunen ook de selectie van technologieën die het proces stroomlijnen, zoals radiofrequentie (RF) met en zonder scancontrole, pick-to-light en pick-to-voicetechnologie, robotica en algoritmes die kunnen helpen bij het optimaliseren van pickroutes.  

 

Sommige oplossingen voor magazijnbeheer maken het eenvoudiger om orders af te handelen met behulp van technieken als single order picking, batch-picking, zonepicking, crossdocking, wavepicking, "put" to order, put-wallsystemen en meer, allemaal om de orderafhandeling te stroomlijnen.  

 

Verzending

 

Veel magazijnsystemen zijn geïntegreerd met software voor transportbeheer en logistiek, waardoor er talloze manieren ontstaan om het afhandelingsproces te versnellen: bijvoorbeeld het automatisch genereren van vrachtbrieven, paklijsten en facturen voor verzendingen, en het automatisch verzenden van kennisgevingen van verzending.  

 

Met functies voor realtime tracering kunnen bedrijven controleren of pakketten op tijd op de juiste bestemming aankomen.  

 

Het loont om dit goed te doen. In de beste magazijnen wordt de grote meerderheid van de zendingen op tijd van het dok gehaald en doorgestuurd naar de bestemming.  

 

Personeelsbeheer

 

Als magazijnbeheerders inzicht hebben in arbeidsgerelateerde kosten en productiviteit kunnen magazijnen 'leaner' en efficiënter werken. Een WMS biedt realtime inzicht in onder meer magazijnmedewerkers, arbeidskosten, responstijden, gaten in de productiviteit en trends waar rekening mee moet worden gehouden, zodat bedrijven erop kunnen inspelen.

 

Veel systemen bieden belangrijke inzichten, en ondersteunen bovendien vervlechting van taken op basis van factoren als prioriteit of nabijheid om de totale reistijd van werknemers te minimaliseren. Zo beperken ze 'deadheading' of verspilde tijd tot een minimum. Ze kunnen ook helpen bij planning en indeling, direct of door integratie met andere systemen.

 

Depot- en dokbeheer

 

Functies voor depot- en dokbeheer helpen vrachtwagenchauffeurs om snel de juiste laaddokken te vinden. Ondersteuning voor crossdocking, waarbij goederen die in het magazijn binnenkomen onmiddellijk, zonder tussentijdse opslag, in uitgaande zendingen worden geplaatst, is ideaal voor verse levensmiddelen. De software helpt hierbij door ontvangstscans te controleren aan de hand van lopende klantorders. De ontvanger wordt vervolgens gewaarschuwd als de goederen op een crossdockinglocatie moeten worden geplaatst.  

 

Magazijndata en -analyses 

 

Via een WMS kunnen realtime data automatisch worden verzameld, zodat dit niet handmatig hoeft te gebeuren: dit beperkt de kans op fouten en versnelt het proces aanzienlijk. Deze data kunnen ook worden geïntegreerd met analyses om belangrijke meetwaarden bij te houden. Zoals percentage goederen dat op tijd wordt verzonden, nauwkeurigheid van de voorraad, distributiekosten, vervullingspercentage per order of regel of ordercyclustijd. Vervolgens kan het systeem visuele rapporten maken die gemakkelijk kunnen worden gedeeld en kunnen worden gebruikt om aanpassingen te doen.  

Magazijnbeheersystemen in de praktijk

Magazijnbeheersystemen en -tools worden in bijna elke sector gebruikt, maar het meest door grotere distributeurs, fulfillmentcentra voor e-commerce en externe logistieke partners (3PL) - vaak partijen met meerdere magazijnen. Ook bij farmaceutische, zorg- en koudeopslagbedrijven zijn deze systemen gebruikelijk. Vaak zijn WMS-oplossingen geïntegreerd met logistieke en transportsystemen om de transparantie, efficiëntie en besparingen te verbeteren.

 

Ontdek hoe deze bedrijven een magazijnbeheersysteem en moderne technologieën gebruikten om veel efficiënter te werken: 

 • Freudenberg harmoniseerde zijn bedrijfsactiviteiten met grote volumes en scherpte de voorraadnauwkeurigheid aan. 
 • Aardappelverwerker Aviko migreerde drie pakhuizen naar nieuwe technologie om de toekomstige groei te ondersteunen. 
 • Bridgestone (onderstaande video) blijft voortdurend op de hoogte van de bedrijfsactiviteiten dankzij end-to-end digitaal magazijnbeheer.

Ontdek waarom Bridgestone nu weet hoe goed hun magazijn presteert en snel de benodigde verbeteringen kan doorvoeren.

Typen magazijnbeheersystemen

WMS-software kan in drie hoofdgroepen worden verdeeld: zelfstandig (on-premise en vaak een intern ontwikkeld ouder systeem), cloudgebaseerd en applicaties die zijn ingebouwd in een ERP- of supply chain management-platform (on-premise of gehost in de cloud). Elk type WMS heeft voor- en nadelen en wat het beste type is, verschilt per bedrijf: 

 • Zelfstandig WMS: deze systemen worden meestal op de locatie van het bedrijf geïmplementeerd met behulp van eigen hardware. Over het algemeen kunnen ze vergaander worden aangepast (hoewel dit prijzig kan zijn) en de organisatie kan hun data en software scherper in de gaten houden. De aanvangskosten van het systeem zijn aanzienlijk hoger dan voor andere opties, maar daar staat tegenover dat het bedrijf na de initiële aanschaf eigenaar van het systeem is. Tegelijkertijd vallen updates, onderhoud en de daaraan verbonden kosten onder de verantwoordelijkheid van de organisatie. Naarmate het WMS ouder wordt, wordt het steeds moeilijker om het met andere platforms te integreren en nieuwe technologieën te implementeren. 
 • Cloud-WMS: cloudgebaseerde WMS-systemen kunnen snel worden geïmplementeerd met lagere initiële kosten. Ze worden geleverd als software-as-a-service (SaaS) en bieden meer flexibiliteit om seizoensgerelateerde en andere veranderingen in marktomstandigheden te ondersteunen. Ook zijn ze makkelijker te schalen wanneer bedrijven groeien. Magazijnbeheer in de cloud biedt via regelmatige updates een snellere weg naar innovatie. Bovendien ligt de last van onderhoud en updates van het systeem bij een ander. SaaS-leveranciers investeren vaak veel geld en expertise in veiligheidsmaatregelen. En ze bieden mogelijkheden voor herstel bij calamiteiten. Magazijnbeheersystemen in de cloud kunnen ook gemakkelijker worden geïntegreerd met andere oplossingen.
 • Met ERP geïntegreerd en op SCM gebaseerd WMS: sommige magazijnbeheersystemen zijn gebouwd als modules of applicaties die met ERP- en supplychainplatforms worden geïntegreerd. Het voordeel hiervan is dat ze beter met andere oplossingen op overlappende gebieden, zoals boekhouding en business intelligence, samenwerken. Ze bieden een holistisch beeld van het hele bedrijf en de logistieke keten voor volledige transparantie en voor de gezamenlijke uitvoering van logistieke en magazijnprocessen. Uiteindelijk kunnen deze mogelijkheden worden gebruikt om processen te optimaliseren en snelle, flexibele fulfillmentervaringen te bieden. 

Technologie voor slim magazijnbeheer

Bedrijven hebben slimme magazijntechnologieën nodig, van AI en machine learning tot autonome robots, om te kunnen voldoen aan veranderende kooppatronen, kanalen en verwachtingen van klanten, en om opgewassen te zijn tegen veranderingen op de markten en nieuwe verstoringen.  

 

Magazijnautomatisering

 

Automatiseringstechnologieën hebben een grote impact op magazijnen en distributiecentra. Voorbeelden van workflows en processen in magazijnbeheer die kunnen worden gestroomlijnd via automatisering zijn dataverzameling, barcodering, scannen, picken en verpakken, verzending en voorraadtracking. Door automatisering kunnen magazijnen veel efficiënter werken en worden aangepast aan veranderende vraag. Ook verkleint automatisering de kans op menselijke fouten, zoals het invoeren van een verkeerd verzendadres of een verkeerde SKU.

 

Technologie voor voicepicking

 

Voicepicking, ook wel spraakgestuurde orderpicking of orderpicking met spraakherkenning genoemd, stelt operators in staat om taken uit te voeren en na afloop te communiceren - zonder dat ze pen en papier of hun handen en ogen hoeven te gebruiken. De medewerker gebruikt een apparaat voor voicepicking, meestal een headset met microfoon of een handapparaat met spraakherkenning, om gesproken instructies van het WMS-systeem te ontvangen die aangeven waar en wanneer inkomende orders moeten worden gepickt. Werknemers kunnen in gewone taal realtime updates verzenden naar het magazijnsysteem, bijvoorbeeld wanneer batches klaar zijn.  

 

Mobiele apparaten 

 

Magazijnmedewerkers zijn afhankelijk van mobiele apparaten om efficiënter te kunnen werken. Uit een enquête van Warehouse DC Equipment uit 2020 bleek dat 73% van de respondenten een smartphone of tablet gebruikte, 55% een barcodescanner en dat 18% gebruikmaakte van GPS-technologie (en 28% was van plan om GPS in de komende 12 maanden te implementeren). Het is essentieel dat je een WMS kiest dat kan integreren met deze technologieën.  

 

AI en IoT (Internet of Things) in magazijnbeheer

 

Steeds vaker maken kunstmatige intelligentie en IoT deel uit van magazijnprocessen. Ze bieden de belofte dat bedrijven dynamischer kunnen reageren op snel veranderende magazijncondities, en niet meer vooraf gedefinieerde regels hoeven te volgen. IoT-sensoren leveren de data aan, waarna AI ze kan analyseren en geavanceerde voorspellingen kan doen die voorheen niet mogelijk waren. De twee technologieën werken samen om bedrijven te helpen over te stappen op een vraaggestuurd magazijnmodel.

 

IoT-data komen vanuit talloze locaties in het WMS. Bijvoorbeeld vanaf materiaalverwerkingsmachines zoals transportbanden, smartphones en handheld apparaten, passieve radiobakens en RFID. AI-systemen zetten deze data vervolgens om in bruikbare inzichten. Zoals trends, voorspellende modellen en andere algoritmen die bedrijven helpen belangrijke beslissingen te nemen op basis van de huidige omstandigheden. Deze technologieën kunnen worden ingezet bij het dynamische beheer van onder meer routings en verplaatsing van werknemers, batchorders en voorraadplaatsing.  

 

Magazijnrobots

 

Magazijnrobots gebruiken AI en machine learning om beslissingen te nemen op basis van input uit hun omgeving. Bovendien kunnen robots door gebruik te maken van een combinatie van beeld-, geluids-, thermische en haptische sensoren omgevingstemperatuur meten en zelfs aanraking waarnemen. De WMS-software kan de activiteiten van robots leiden, als integratie hiervan wordt ondersteund. 

 

In distributiecentra en magazijnen worden tegenwoordig verschillende robots gebruikt die bepaalde taken van medewerkers kunnen uitbreiden en andere kunnen automatiseren.   

 

Automatisch geleide voertuigen (AGV's) bijvoorbeeld volgen een spoor of magneetstrip om voorraad door het magazijn te transporteren. En dat terwijl autonome mobiele robots (AMR's) de informatie van ingebouwde sensoren, computers en kaarten gebruiken om door het magazijn te navigeren en waar nodig routes te wijzigen. AMR's kunnen informatie op pakketten identificeren en zo helpen bij het sorteren en voorraadcontroles. Luchtdrones zijn uitgerust met optische sensoren en gebruiken technologieën voor deep learning om snel items op hooggelegen en gevaarlijke plaatsen te scannen. Vervolgens uploaden zij de recentste tellingen naar het WMS-systeem, mits het systeem deze integratie ondersteunt. En geautomatiseerde opslag- en ophaalsystemen (AS/RS) kunnen artikelen opslaan en ophalen met behulp van software die de activiteiten leidt. Dit soort systemen vind je in de vorm van shuttles, kranen of zelfs klimrobots.

 

Het gebruik van robots in magazijnen biedt tal van voordelen, waarvan de hogere operationele snelheid wel het meest in het oog springt. Maar het kan ook de veiligheid en het moreel van werknemers verbeteren, omdat gevaarlijke en alledaagse klusjes worden vervangen door meer strategische taken.   

 

Apps voor augmented en virtual reality

 

Bij AR-technologie (augmented reality) wordt de fysieke omgeving, zoals een gangpad in een magazijn, vastgelegd met een camera en worden er vervolgens instructies of informatie over die omgeving overheen gelegd, op een mobiel apparaat. Met bijvoorbeeld een slimme AR-bril kunnen magazijnmedewerkers taken uitvoeren zonder hun handen te gebruiken. Deze apps kunnen routes uitstippelen, laten zien waar de opslaglocaties zijn en dergelijke. VR-technologieën (virtual reality) worden ook voor van alles gebruikt, van het opleiden van heftruckchauffeurs tot het veiliger maken van bezorgroutes. 

placeholder

Verken een modern WMS

Blijf op de hoogte van veranderende vraag en verlaag je kosten met SAP Extended Warehouse Management.

Veelgestelde vragen over magazijnbeheer

Een magazijnbeheersysteem (WMS) is software die elk onderdeel van magazijnbeheer stroomlijnt: van ontvangst en opslag tot picken, verpakken, verzenden, voorraadtracking en alle stappen ertussenin. Een WMS helpt bedrijven hun operationele efficiëntie te vergroten en verspilling en kosten te verminderen, en tegelijkertijd het personeelsbeheer en de relaties met klanten en leveranciers te verbeteren. Magazijnbeheersystemen worden geïntegreerd met diverse andere tools en oplossingen, zoals barcodescanning, augmented reality (AR), transportbeheersystemen (TMS) en enterprise resource planning (ERP).

Er zijn drie hoofdtypen van magazijnbeheersystemen (WMS): zelfstandig, cloud en geïntegreerd. Zelfstandige WMS-systemen worden op de locatie van het bedrijf geïmplementeerd met behulp van eigen hardware. Een cloudgebaseerd WMS-systeem wordt geleverd als een schaalbare SaaS-dienst in een openbare of privécloud. Geïntegreerde WMS-systemen worden geleverd als onderdeel van een bredere oplossing voor enterprise resource planning (ERP) of supply chain management (SCM).

SAP Insights nieuwsbrief

placeholder
Meld je vandaag nog aan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg belangrijke inzichten.

Meer lezen

Terug naar boven