Naar inhoud gaan
Vrachtwagen in laaddok

Wat is een transportbeheersysteem (TMS)?

Een transportbeheersysteem is software die bedrijven helpt met de logistiek omtrent de verplaatsing van fysieke goederen over land, door de lucht of over zee, of een combinatie hiervan. Logistieke TMS-software maakt deel uit van het algemenere supplychainmanagementsysteem en zorgt dat goederen op tijd worden geleverd. Dit gebeurt door optimalisering van ladingen en leveringsroutes, tracering van vracht en automatisering van voorheen tijdrovende taken, zoals handelscompliance en vrachtfacturatie. Een TMS-systeem verlaagt de kosten voor zowel bedrijven als eindklanten.

 

De opkomst van cloudsoftware voor transportbeheersystemen heeft het speelveld geëffend. TMS-software was ooit het domein van de grotere spelers, maar wordt nu ook gebruikt door kleinere bedrijven die een geïntegreerd digitaal systeem nodig hebben om te kunnen concurreren op de huidige markt.

 

Door de opkomst van cloudgebaseerde technologieën in combinatie met de groei in de e-commercesector neemt de vraag naar TMS-software toe. Grand View Research meldt dat de markt voor deze systemen tussen 2019 en 2025 naar verwachting zal groeien met een jaarlijks groeipercentage van 16,2%.  

Belangrijkste kenmerken van een transportbeheersysteem

Wat verstaan we tegenwoordig onder een TMS-systeem? Moderne TMS-software bevat functies die het transportbeheer aanzienlijk eenvoudiger en efficiënter kunnen maken. Belangrijke functies zijn: 

 • Transportplanning en -uitvoering: stroomlijn inkoop en vrachtverzending met automatische tariefvergelijking en boeking. Selecteer de wijze van verzending (lucht, zee, vrachtwagen of trein) en plan de meest efficiënte route voor het transport van je goederen. Optimaliseer ladingen en profiteer van realtime track-and-tracemogelijkheden om de voortgang te bewaken. 
 • Vrachtbeheer: stroomlijn het proces van offerte tot contract. Beheer efficiënt vrachtkosten, orders, tariefbepaling en vrachtfacturatie en -betaling voor zowel multimodaal als intermodaal transport.
 • TMS-dashboards, rapporten en analyses: voorspel de transportvraag, analyseer tarieven en winstgevendheid en pas je plannen snel aan bij onvoorziene omstandigheden. Met realtime inzicht in alle aspecten van het transportproces kun je onmiddellijk datagedreven beslissingen nemen.  

Voordelen van een transportbeheersysteem

Een modern transportbeheersysteem biedt veel voordelen voor elk bedrijf dat goederen verzendt.  

 

1. Kostenbesparingen

 

Een TMS-systeem biedt op een aantal belangrijke manieren flinke kostenbesparingen, voor zowel het bedrijf als de eindklant.  

 

In de eerste plaats zorgt het voor lagere administratieve kosten. Met TMS-software kun je eenvoudig tarieven van expediteurs vergelijken om de beste optie te vinden. Bovendien biedt een TMS een geautomatiseerd boekingsproces, waarin de tijdrovende boekingstelefoontjes zijn vervangen door een efficiënt digitaal boekingsproces. De software stroomlijnt, integreert en automatiseert processen, zoals audits, contracten opstellen, betalingen en orderplanning: dit leidt tot meer efficiëntie en minder fouten.

 

TMS zorgt ook voor lagere verzendkosten. Door prijzen automatisch te vergelijken, helpt de software om de voordeligste opties te bepalen: dit kunnen ook opties zijn die je via een handmatig proces misschien had gemist.  

 

Een TMS zorgt verder voor lagere kosten door ladingoptimalisatie. Door pallets samen te stellen met optimalisatie volgens specifieke regels kunnen bedrijven efficiënter en op schaal werken. 

 

2. Realtime zichtbaarheid

 

TMS-software verbetert de zichtbaarheid: een essentiële factor in een complex logistiek proces.  

 

Met realtime track & trace kun je de beweging van goederen volgen: of deze nu over land, over zee of door de lucht worden vervoerd. Beoordeel de efficiëntie van je activiteiten en houd KPI's bij op je TMS-dashboard. Vergroot bovendien de route-efficiëntie: een modern TMS kan op een dynamische manier optimale routes voorstellen, en daarbij kortere of rustigere routes aanwijzen en in realtime aanpassingen doen bij onverwachte belemmeringen.

 

3. Een grotere klanttevredenheid

 

De mogelijkheid om beloften aan klanten na te komen, is essentieel voor elk bedrijf dat op de huidige wereldmarkt concurreert.  

 

Door het 'Amazon-effect' is tijdige levering nu belangrijker dan ooit. Klanten over de hele wereld verwachten tegenwoordig vaak dat hun bestelling op dezelfde dag wordt geleverd of, op zijn minst, dat een beloofde leveringsplanning strikt wordt nagekomen. TMS-software biedt de zichtbaarheid die nodig is om problemen die kunnen leiden tot vertragingen, gefrustreerde klanten en een afname van klantloyaliteit, te identificeren en aan te pakken.  

 

TMS-software kan ook de ervaring van de eindklant verbeteren doordat die het makkelijker maakt om de leveringsvoortgang te volgen en het facturerings- en betalingsproces eenvoudiger maakt. Klanten profiteren ook vaak van betere tarieven die het bedrijf heeft kunnen bedingen.  

placeholder

Een TMS-cockpit helpt organisaties met het optimaliseren van vrachtbeheer, routes en expediteurs, om maar een paar belangrijke voordelen te noemen.

Hoe werkt een TMS?

Een TMS is verbonden met expediteursystemen en kan gedetailleerde informatie over expediteurs weergeven, opslaan en vergelijken. Bovendien heeft het systeem functionaliteit waarmee bedrijven routes en vervoerswijzen kunnen optimaliseren en de leveringsvoortgang kunnen volgen. 

 

Een TMS werkt samen met andere software als onderdeel van een breder supplychainmanagementsysteem en biedt meestal integratie met het ERP- en magazijnbeheersysteem (WMS). Elk van de hierna genoemde softwaresystemen vervult een specifieke functie. Wanneer ze worden geïntegreerd, vormen ze een digitale driepoot die de levering van het end-to-end proces ondersteunt. 

 1. Enterprise resource planning (ERP) houdt zich bezig met boekhouding, orderbeheer en facturatie. 
 2. Een magazijnbeheersysteem (WMS) helpt bij het beheer van magazijnfuncties, zoals palletisering, orderafhandeling, verzending en ontvangst, en voorraadtracering. 
 3. TMS is verantwoordelijk voor vrachtbeheer en route- en expediteuroptimalisatie. 

Wie gebruikt een TMS-systeem?

TMS-systemen worden gebruikt door bedrijven die regelmatig goederen verzenden en ontvangen. Door de pandemie zijn nieuwe digitale e-commercebedrijven versneld toegetreden tot de gelederen van fabrikanten, groothandelaren, distributeurs en retailers die manieren zoeken om hun goederen snel, efficiënt en kosteneffectief te leveren.  

Onder meer de volgende bedrijven kunnen profiteren van een TMS-systeem: 

 • Detailhandel, automobielindustrie en maakindustrie  
 • Farmaceutische en gezondheidsindustrie 
 • Organisaties in de maaltijdverzorging en restaurants
 • Logistieke dienstverleners  
 • Organisaties in de lucht- en ruimtevaart, en bij overheid en defensie 

Cloud-TMS en nieuwe technologieën

De cloud heeft TMS-systemen toegankelijk gemaakt voor meer bedrijven dan ooit en heeft de software nieuwe mogelijkheden en flexibiliteit gebracht. Maar ook andere technologieën hebben een enorme impact op zowel de TMS-software als de transportbeheersector. 

 

Kunstmatige intelligentie (AI) brengt een aantal baanbrekende innovaties in de branche. AI kan tijdrovende routinetaken in het hele proces overnemen en aanzienlijke tijd- en kostenvoordelen opleveren. De komst van zelfrijdende vrachtwagens zal nog ingrijpendere veranderingen teweegbrengen. Wanneer deze autonome voertuigen volledig klaar zijn voor de markt, zullen ze niet alleen zorgen voor lagere kosten en meer veiligheid, maar ook deel uitmaken van een intelligent systeem dat meer data verzamelt en analyseert dan ooit tevoren. De inzichten die hiermee worden gegenereerd zijn uiterst interessant voor vrachtbrokers die voortdurend moeten goochelen met van alles, van de wereldwijde brandstofprijzen tot veranderingen in wet- en regelgeving en tot hun klanten.  

 

Machine learning kan snel nauwkeurige voorspellingen doen op basis van enorme datasets. Zo kan machine learning bedrijven helpen om uiterst belangrijke afwegingen te maken tussen kostenbesparingen en tijdige levering. En wordt er rekening gehouden met factoren zoals de leveringslocaties en realtime voortgangsmijlpalen. Zo worden duurdere leveringen met één stop vergeleken met voordeligere leveringen met meerdere stops. 

 

IoT-sensoren (Internet of Things) verzamelen waardevolle informatie om apparatuur mee te identificeren die gerepareerd moet worden of aan een onderhoudsbeurt toe is. Naarmate meer apparatuur in de hele supply chain van sensoren is voorzien, wordt het proces efficiënter. 

 

Tegenwoordig helpt geavanceerde analytics om routes en verzendmethoden te optimaliseren, levertijden te verbeteren, brandstofefficiëntie en winstgevendheid te vergroten en zich aan te passen aan veranderingen in de transportvraag. Nu er steeds meer datavolumes worden gegenereerd, wordt de rol van analytics nog belangrijker. 

 

Ook andere technologieën kunnen TMS-systemen efficiënter maken. Chatbots of digitale assistenten kunnen administratieve kosten verlagen door routinematige vragen van klanten af te handelen. En blockchain zorgt voor meer transparantie voor tracering in de supply chain.   

 

Wanneer een modern transportbeheersysteem wordt uitgebreid met nieuwe technologieën, biedt het de automatisering, inzichten en intelligente technologieën die bedrijven die goederen verzenden, helpen om in het digitale tijdperk succesvol te zijn.  

placeholder

Ontdek transportbeheer

Maak transport in je netwerk minder complex met behulp van logistiek beheer

Veelgestelde vragen over transportbeheer

Transportbeheer richt zich op de planning en uitvoering van goederenbewegingen door voor de details te zorgen, zoals of het vervoer over land, over zee of door de lucht gaat. Bij het beheer wordt gekeken naar andere factoren, zoals tarieven en services van vervoerders, maar ook naar compliancedata en documentatie.

Transportlogistiek is een subset van transportbeheer die op een dieper niveau inzoomt. Deze discipline houdt zich ook bezig met de opslag, afhandeling, catalogisering en verpakking van goederen en services. Het is een andere laag van de details die nodig zijn om vracht door een supply chain te verplaatsen en veilig en efficiënt van punt A naar punt B te verzenden. 

Multimodaal goederenvervoer verwijst naar vervoer van goederen waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende methoden, zoals lucht, zee, trein en/of vrachtwagen. Goederen worden vaak binnen één contract verzonden. Wettelijk is één expediteur verantwoordelijk, maar deze maakt gebruik van subexpediteurs.  

Bij intermodaal goederenvervoer wordt een zending door verschillende bedrijven afgehandeld. Meerdere expediteurs nemen één zending op zich en gebruiken daarvoor verschillende methoden. Dit soort vervoer biedt meer flexibiliteit bij de keuze van tarieven en prijzen, maar is moeilijker te coördineren.

Met Less Than Truckload (LTL) worden zendingen aangeduid die meer omvatten dan alleen kleinere pakketten, maar niet een hele vrachtwagen vullen. Meestal wegen deze LTL-vrachtzendingen minder dan 10.000 pond. LTL-expediteurs werken vaak met pakketjes en kleinere pakjes. 

Zoals de naam al aangeeft, verwijst Full Truck Load (FTL) naar een zending die een vrachtwagen vrijwel helemaal of helemaal vult. Deze zendingen kunnen tot 45.000 pond wegen: dat is ruwweg 30 pallets in een standaardoplegger van 16,2 m, volgens UShip.com 

SAP Insights nieuwsbrief

placeholder
Meld je vandaag nog aan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg belangrijke inzichten.

Meer lezen

Terug naar boven