Naar inhoud gaan
Een vrouw en een man die naar een computersysteem kijken

Wat is een technologieplatform?

Sinds de komst van computertechnologie kunnen organisaties bedrijfsapplicaties als tools inzetten om algemene zakelijke uitdagingen het hoofd te bieden. In de loop van de decennia zijn applicaties ingrijpend veranderd, maar zakelijke apps worden nog steeds vaker aangeschaft op basis van functionaliteit dan op basis van de onderliggende technologie. Wat wel duidelijk is geworden, is dat verouderde applicaties die niet worden ondersteund door een krachtig technologieplatform vaak onvoorziene problemen veroorzaken. Als het om bedrijfskritische applicaties gaat, is het onderliggende technologieplatform nu belangrijker dan ooit.

 

 

Definitie van een technologieplatform

Een technologieplatform vormt de basis voor het bouwen en uitvoeren van bedrijfsapplicaties. Via het platform kunnen gebruikers hun applicaties gemakkelijk uitvoeren zonder zich zorgen te hoeven maken over de ondersteunende technologie. Tegelijkertijd kunnen technische medewerkers de applicatiesoftware snel uitbreiden, optimaliseren of bijwerken, waardoor de snelheid van het bedrijf toeneemt.

 

Een modern technologieplatform omvat meestal het management van data, databases en analytics, tools voor applicatieontwikkeling en -uitbreiding, integratie en intelligente technologieën zoals artificial intelligence (AI)machine learning en het Internet of Things (IoT). Deze basiscomponenten, of bouwstenen, zorgen voor innovatie en bedrijfsgroei.

 

Technologieplatforms bestaan al tientallen jaren, maar de snelle verschuiving naar de cloud en intelligente technologieën hebben hun belang vergroot. Moderne technologieplatforms in de cloud dienen als basis voor alle moderne bedrijfssystemen en bestaan uit veel softwarecomponenten die door de platformprovider worden geassembleerd en geoptimaliseerd. 

Een digitaal platform voor bedrijfstechnologie biedt de architectuur waarmee software engineers initiële functies kunnen ontwikkelen en in de loop van de tijd functies kunnen toevoegen als bedrijfsbehoeften en technologieën veranderen.

Gartner

Voordelen van een modern platform

Een modern platform voor technologie is voor bedrijven de belangrijkste factor om hun bedrijfsapplicaties te schalen, te integreren en uit te breiden. Deze elementen zijn cruciaal voor bedrijfstransformatie.

 

Dit zijn enkele van de algemene voordelen van een modern technologieplatform:

 • ondersteuning van opschaling bij bedrijfsgroei
 • datamanagement
 • ondersteuning van werklastbeheer
 • verbindingen leggen en ontwikkeling versnellen door interne integratie en integratie van derden 
 • moderne gebruikersinterface (UI) en gebruikerservaring (UX)
 • tegemoetkoming aan de behoeften van mobiele werknemers
 • ondersteuning van nieuwe, gespecialiseerde applicaties zoals logistiek en fiscale cloudservices
 • standaard productiviteitstools zoals waarschuwingen, KPI's, workflows, detailleringen en selfservicerapportage
 • beveiligen van bedrijfsdata

 

Een modern technologieplatform biedt voordelen die verder gaan dan de traditionele ondersteuning van applicaties. Het huidige technologieplatform is van cruciaal belang voor digitale transformatie. Het biedt de functionaliteit die processen verbetert en meerwaarde voor klanten genereert. Digitale transformatie ziet er misschien voor elke organisatie anders uit, maar is altijd van invloed op alle onderdelen van een onderneming. De transformatie veroorzaakt namelijk cruciale veranderingen in de manier waarop bedrijfsonderdelen functioneren.

 

Moderne digitale transformatie vereist een technologiestack die kan voldoen aan het steeds veranderende bedrijfslandschap. Hier volgen enkele nieuwe, essentiële mogelijkheden om innovatie te bevorderen:  

 • technologieën voor artificial intelligence, zoals machine learning, robotic process automation (RPA) en IoT
 • geavanceerde analytics voor betere besluitvorming
 • vereenvoudigde building blocks voor componenten, voor lagere ontwikkelings- en onderhoudskosten
 • snellere ontwikkeling van applicaties door het gebruik van tools met low-code en no-code, voor zowel professionele als niet-professionele ontwikkelaars
 • een gepersonaliseerde ervaring voor het personeelsbestand van nu
 • gemoderniseerde databases voor zowel transactionele als analytische werklasten
 • kant-en-klare integratie tussen populaire applicaties zoals ERPCRMHRM en inkoopsystemen van veel verschillende leveranciers

Wanneer heb je een technologieplatform in de cloud nodig?

Er zijn veel redenen waarom een onderneming kan kiezen voor een beter cloudgebaseerd technologieplatform. Hier volgen vijf veelgenoemde redenen waarom bedrijven de overstap maken:

 1. Het bedrijf moet toekomstbestendig worden. Een verouderde technologiestack kan de nieuwe bedrijfsfunctionaliteit en -technologie die nu op de markt komen niet ondersteunen. Met een cloudplatform kunnen ondernemingen implementeren wat ze nodig hebben, wanneer ze dat nodig hebben, om zo voorop te blijven lopen. 
 2. Men verwacht bedrijfsgroei en/of een toename van big data. Een snelgroeiende onderneming verwacht een aanzienlijke toename van het transactievolume en de groei van big data, waardoor de overstap naar een schaalbaar cloudplatform een verstandige algemene bedrijfsbeslissing is.
 3. De onderneming wil de exploitatiekosten verlagen. Verouderde technologie, zowel hardware als software, vergt veel onderhoud en zeer bekwame technische medewerkers die misschien niet beschikbaar of erg kostbaar zijn. Met een cloudplatform zorgt de leverancier vaak voor het onderhoud, waardoor geld en personeel vrijkomen om aan de groei van je bedrijf te werken. 
 4. Men wil profiteren van de mogelijkheden van de cloud. Als gevolg van nieuwe en groeiende capaciteiten is er nu een behoorlijke vooruitgang in de invoering van cloud computing. Een van de grote trekkers is een modern technologieplatform in de cloud met flexibiliteit, goede prestaties, beveiliging en privacy.
 5. De organisatie wil een veilige, conforme cloudoplossing garanderen. Beveiligingskwesties staan bovenaan in veel enquêtes over cloudimplementatie. De veiligheid van data, integratie en alle toegangspunten ziet men als essentieel om zich te beschermen tegen hackers. Wat ook als belangrijk aangemerkt wordt, zijn de naleving van lokale wetgeving en geavanceerde toegangsbeveiliging voor werknemers, klanten en partners.

Onderdelen van het technologieplatform

Het moderne technologieplatform heeft veel verschillende mogelijke componenten. Deze componenten kunnen van alles inhouden, van producten die zijn ontworpen voor specifieke functionaliteit tot afzonderlijke platforms die zelfstandig kunnen functioneren of deel uitmaken van een geïntegreerd pakket. Deze componenten of lagen zijn van cruciaal belang voor een modern, cloudgebaseerd technologieplatform.

 

Gebruikersinteractie

 

De bovenste laag van het platform definieert de manier waarop mensen in en buiten de onderneming met het systeem werken. Gebruikersinteractie is een essentiële laag omdat deze het initiële interactiepunt is en bepaalt hoe productief een gebruiker zal zijn bij het uitvoeren van taken. Ook de manier waarop gebruikers het systeem en de werking ervan bezien, wordt hierdoor beïnvloed.

 

De gebruikersinteractie bestaat uit twee onderdelen: de gebruikersinterface (UI) en de gebruikerservaring (UX). De gebruikersinterface is de visuele en handmatige manier waarop de gebruiker interactie heeft met een systeem of een machine. Een bedrijfsapplicatie omvat bijvoorbeeld de lay-out van het scherm, kleuren, pictogrammen en snelkoppelingen. En de input van mobiele apparaten, de muis, stemmen of gebaren. 

 

Aan de andere kant is de gebruikerservaring bij het gebruik van een systeem persoonlijk. De mate van intuïtiviteit en gebruikersvriendelijkheid van het ontwerp zal de productiviteit van de gebruiker aanzienlijk beïnvloeden. Door gebruiksvriendelijke consumentenapplicaties en de bekendheid met sociale media vragen gebruikers van nu om vereenvoudigde en sterk gepersonaliseerde ervaringen om aan hun unieke eisen te voldoen.

 

Data-inzichten

 

Data-inzichten zijn een drijvende kracht achter de overstap naar moderne ERP op een modern technologieplatform geworden. Bedrijven van nu moeten beschikken over accurate, realtime informatie die binnen handbereik van hun besluitvormers ligt. Helaas merkten bedrijven dat de informatie die ze uit hun verouderde systemen haalden gedateerd en onjuist was. Ondernemingen hebben nu meer dan ooit behoefte aan selfservicerapportage en analytics. Hiermee kunnen individuele personen het systeem eenvoudig doorzoeken voor specifieke, up-to-date data in meerdere databases en kunnen ze data snel in inzichten omzetten om betere beslissingen te kunnen nemen. Technologieplatforms bieden deze vitale informatielaag. 

 

Applicaties

 

De applicatielaag biedt functionaliteit voor het uitvoeren van bedrijfstaken. Applicaties kunnen de hele onderneming bestrijken, bijvoorbeeld via ERP of CRM, of een beperkter bereik hebben, zoals de crediteurenadministratie van afzonderlijke afdelingen. Op het oog kunnen softwareleveranciers achter de applicaties er ongeveer hetzelfde uitzien, maar de ontwikkelingsplatforms voor applicaties eronder kunnen heel verschillend zijn. Dit verschil heeft veel invloed op de manier waarop het systeem presteert en wordt bijgewerkt. Moderne technologieplatforms reageren efficiënt op ondernemingsoverkoepelende veranderingen in bedrijfsprocessen en stellen gebruikers in staat om functionaliteit aan te passen met behulp van ontwikkelingsmethoden met low-code of no-code.

 

Tegenwoordig worden applicaties steeds meer getransformeerd door artificial intelligence en machine learning. Deze technologieën helpen routinetaken te automatiseren en uit te breiden, zodat medewerkers de handen vrij hebben voor interessanter werk. Naast productiviteitsverbeteringen profiteren organisaties van betere inzichten en voorspellende analyses.

 

Integratie

 

Hoe goed een ERP-systeem of -applicatie van een bedrijf ook is ontwikkeld, ze moeten kunnen worden geïntegreerd met andere systemen, met name met de CRM-, HR- en inkoopsystemen van andere leveranciers. In sommige gevallen blijkt de integratie eenvoudig, zoals bij een uitbreiding van de kernfunctionaliteit met functies van derden of met branchespecifieke add-ons die zijn ontworpen om naadloos met het primaire systeem samen te werken. In andere gevallen kan het proces ingewikkelder zijn, bijvoorbeeld door integratie met een andere ERP- of CRM-applicatie of met de eigen systemen van een klant. Het gemak van de initiële integratie en het onderhoud is afhankelijk van de Application Programming Interfaces (API's). API-platforms in moderne technologiestacks bieden het framework voor eenvoudige, schaalbare en veilige toegang tot andere cloud- of on-premise systemen.

 

Database

 

Dataopslag en -management zijn altijd essentiële onderdelen van een technologieplatform geweest. Oude ERP-systemen werkten in het verleden goed, maar kunnen niet meegaan met de huidige explosie van big data. In-memory databases bieden de benodigde snelheid, maar tot voor kort waren ze vrij kostbaar. Dankzij nieuwe technologische ontwikkelingen zijn de kosten van in-memory databases echter gedaald en zijn deze een rendabeler alternatief voor grote systemen geworden. 

 

De behoefte aan een betere beveiliging is een andere belangrijke overweging voor modern datamanagement, aangezien het technologieplatform onder andere waardevolle data-assets, gebruikerstoegang, governance en metadatamanagement beheert.

 

Implementatie

 

Deze laatste laag moet alle implementatieopties ondersteunen. Dit omvat meerdere soorten computing: cloud, on-premise, hybride en edge. Voor nieuwe ERP-functionaliteit valt de keuze nu het meest op cloudplatforms. Dit komt doordat de klant er weinig hardwarebeheer voor nodig heeft en dat een groot deel van de applicatie-implementatie voor de klant wordt uitgevoerd in beveiligde en virtuele instances. Dit is inclusief back-ups van data en eventuele aanvullende resources. Het mooie aan moderne beheerde cloudservices is dat de cloudleveranciers het beheer en de implementatie van de hardware- en softwareresources verzorgen om hun klanten algemene services voor programma's en databases te kunnen bieden. 

Technologiestack: alles bij elkaar brengen

Vroeger selecteerde een onderneming elke component (of elk platform) op basis van de kenmerken en functies ervan. Daarna ontwierp en ontwikkelde een onderneming integraties tussen de componenten om elk van die interfaces in tact te houden wanneer er een wijziging werd aangebracht.

 

Nu kan een onderneming echter een moderne technologiestack gebruiken met eersteklas onderdelen die samenwerken op één geïntegreerd platform. Hierdoor komt de verantwoordelijkheid om de integratie te ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden bij de aanbieder van het technologieplatform te liggen.

placeholder

Maak kennis met SAP Business Technology Platform

Ontdek de voordelen van een volledig geïntegreerd, flexibel en intelligent platform.

SAP Insights nieuwsbrief

placeholder
Meld je vandaag nog aan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg belangrijke inzichten.

Meer lezen

Terug naar boven