Naar inhoud gaan
Man die op een mobiel apparaat aan het bureau praat

Supply chain planning: wat is het en hoe wordt het gebruikt?

 

Deze webpagina is voor uw gemak door een machine vertaald. SAP geeft geen garantie met betrekking tot de juistheid of volledigheid van de machinevertaling. De originele Engelse webpagina kan worden gevonden met behulp van de wereldkaart in de rechterbovenhoek van deze pagina.

De blijvende impact van de COVID-19-pandemie heeft de uitdagingen en kwetsbaarheden van de moderne toeleveringsketens blootgelegd. En om de zaken nog ingewikkelder te maken, is de vraag van de consument naar snelheid en maatwerk in een fenomenaal tempo gestegen. Veel bedrijven schakelen vandaag de dag over op slimme technologie om hen de snelheid, zichtbaarheid en veerkracht te geven die ze nodig hebben om te floreren en te concurreren in dit complexe bedrijfslandschap.

 

Nu kunstmatige intelligentie (AI) en andere intelligente technologieën breder beschikbaar komen, gebruiken toekomstgerichte bedrijven deze om hun systemen voor supply chain planning drastisch te verbeteren. We zullen enkele van deze bedrijfssuccessen verder bekijken in dit artikel.Maar eerst…

Wat is supply chain planning?

Supply chain planning is het proces van het plannen van een product van grondstof tot distributie en verkoop, met als uiteindelijk doel vraag en aanbod in evenwicht te brengen.

 

Wanneer de componenten van supply chain planning volledig zijn geïntegreerd, wordt supply chain planning soms aangeduid als "geïntegreerde bedrijfsplanning". Hieronder kijken we wat nauwkeuriger naar elk van deze belangrijke planningsgebieden voor de supply chain.

Componenten van het planningsproces van de logistieke keten

Planningssystemen voor de toeleveringsketen omvatten doorgaans de volgende componenten:

 

Verkoop- en operationele planning (S&OP)

Verkoop- en productieplanning biedt bedrijven de mogelijkheid om betere beslissingen te nemen die worden geïnformeerd door belangrijke drijfveren in de supply chain, zoals verkoop, productie, voorraad en marketing.Om uw S&OP-proces te verbeteren, moet u betere gegevens gebruiken, uw prestatiemetingen rigoureus definiëren en bedrijfsbrede doelstellingen afstemmen om ervoor te zorgen dat duidelijke rollen en verwachtingen worden ontwikkeld, gedefinieerd en doorgevoerd. 

 

Vraagprognose en vraagbeheer

Het spreekt voor zich dat het verbeteren van vraagprognoses en vraagbeheer een belangrijk onderdeel is van een betere geïntegreerde bedrijfsplanning.Bedrijven vertrouwen op nauwkeurige vraagvoorspellingen om hun hele scala aan supply chain-activiteiten te beheren, van de sourcing van grondstoffen tot de levering en afhandeling van de laatste mijl

placeholder

Vraagprognose is een belangrijk onderdeel van een effectieve planning van de supply chain en helpt bedrijven kostbare overschotten te voorkomen en te anticiperen op de behoeften van klanten om de winst te maximaliseren.

Voorraadplanning en voorraadoptimalisatie

Met voorraadplanning en -optimalisatie kunnen bedrijven service-niveau-doelen halen zonder meer voorraad mee te nemen of te betalen dan ze eigenlijk nodig hebben.Om een complex distributienetwerk te vereenvoudigen en voorbereid te zijn op variabiliteit in de vraag, moeten organisaties eerst leren hoe ze deze voorraaduitdagingen het hoofd kunnen bieden. 

 

Reactie- en aanbodplanning

De best practices van respons- en aanbodplanning helpen organisaties om hun operationele uitdagingen aan te gaan met behulp van intelligence van AI en machine learning.Hierdoor ontstaat een bedrijfssupply chain die veerkrachtiger, efficiënter en aanpasbaarder is. 

 

Behoeftegestuurde aanvulling (DDMRP)

Aangezien de traditionele verwerving van materialen vaak wordt bepaald door de analyse van gegevens uit het verleden en niet door voorspellende modellen, kan het voor organisaties een uitdaging zijn om een onzekere toekomst te plannen zonder demand driven aanvulling van materiaal.Deze uitbreiding van de traditionele materiaalbehoefteplanning (DDMRP), ook wel "behoeftegestuurde materiaalbehoefteplanning" genoemd, helpt organisaties flexibeler en aanpasbaar te worden zonder de kwaliteit van hun product in gevaar te brengen. 

 

Bewaking van de toeleveringsketen

In het midden van uw supply chain bevindt zich een data dashboard dat bekend staat als de Supply Chain Control Tower en dat realtime end-to-end inzicht biedt in elke component van uw supply chain.Verbetering van de bewaking van uw supply chain via AI, machine learning en zelfs het delen van informatie op basis van samenwerking kan nog meer inzichten bieden, wat leidt tot functionele verbeteringen op elk niveau van uw leveringsketen en productieproces. 

Vijf succesvolle voorbeelden van supply chain planning

Een van de beste manieren om te zien hoe de integratie van nieuwe technologische oplossingen kan leiden tot een betere planning van de supply chain, is door te kijken naar bedrijven die dit al gedaan hebben. Hier volgen vijf casestudy's van wereldwijde bedrijven die met succes nieuwe technologieën en benaderingen hebben geïntegreerd om hun supply chain-strategieën te optimaliseren. 

 

 

1. Deutsches Rotes Kreuz (DRK) / Duits Rode Kruis (van Saksen)


Met slechts twee weken tussen de ondertekening van het contract en de go-live kreeg de Deutsches Rotes Kreuz Landesverband Sachsen e.V (Duitse Rode Kruisstaatvereniging van Saksen) de monumentale taak om een vaccinatieprogramma voor COVID-19 te plannen, te lanceren en uit te voeren.Dit omvatte complexe en gevoelige toeleveringsketens en logistieke kwesties in verband met de aankoop, het vervoer en de opslag van deze essentiële vaccins.Deze lokale DRK-vereniging reageerde snel op verschillende reeksen veranderende omstandigheden, waaronder tekorten in de toeleveringsketen en leveringsvertragingen, met behoud van strenge veiligheids- en gegevensbeschermingsnormen. 

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden en vaccins op tijd in de vier miljoen armen van Saksen te krijgen, maakte de DRK gebruik van SAP Vaccine Collaboration Hub, dat is gebaseerd op de belangrijkste componenten van geïntegreerde business planning solutions.Als u gebruikmaakt van cloud-ERP- en analyticsoplossingen, bood het team voor coördinatie en planning volledige zichtbaarheid van de supply chain voor vaccins, zodat ze nauwkeurigere plannen kunnen maken op basis van resourcebeschikbaarheid. 

Van daaruit integreerde SAP Vaccine Collaboration Hub met bestaande software voor het afspraakbeheer van vaccins van derden om burgers te helpen hun bezoeken te plannen op basis van realtime resource-beschikbaarheid.De oplossing stelde de vereniging zelfs in staat om prioriteit te geven aan eerste en tweede schoten op basis van nood, om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbaren werden beschermd. 

 

2. Exacte wetenschappenExacte wetenschappen — een bedrijf dat diensten voor kankerdetectie, begeleiding bij de behandeling en monitoring biedt — heeft mensen geholpen bij het nemen van geïnformeerde en zelfbewuste zorgbeslissingen sinds de oprichting in 1995.En het doel van het bedrijf om innovatie te stimuleren in combinatie met wetenschappelijke striktheid heeft bijgedragen aan zijn snelle groei en succes.Een snelle groei door grootschalige acquisities bracht echter ook uitdagingen met zich mee, zoals de consolidatie en verwerking van informatie in bestaande systemen en de handmatige coördinatie van 18 tools.

 

Met behulp van geïntegreerde bedrijfsplanningstools en de branche-expertise van SAP slaagde Exact Sciences erin deze uitdagingen aan te gaan, hun bedrijfsprocessen te standaardiseren en inzicht te krijgen in haar vraag- en aanbodplanning. De geïntegreerde planningsaanpak hielp om alle oude bedrijfseenheden te consolideren en het maandelijkse rapportageproces te verbeteren, wat resulteerde in een aanzienlijke vermindering van de tijd die is besteed aan het genereren en controleren van rapporten, van 40 uur per maand naar slechts twee. Exacte wetenschappen zijn in staat om zijn tijd en energie te maximaliseren op continue innovatie in kankerbehandeling en minder op handmatige taken.

placeholder

Met betere prognosemodellen kunnen bedrijven responsievere geïntegreerde bedrijfsplanning realiseren en op hun beurt de veerkracht en flexibiliteit verbeteren.

 

3. Zinus


Als een klant een nieuwe matras nodig heeft, wil hij dat niet in weken, maar in dagen. Zinus, Inc. is een Zuid-Koreaanse matras fabrikant die klanten sneller comfort wil bieden dan concurrenten. De enige manier om dit te realiseren is met een veerkrachtigere en transparantere toeleveringsketen. 

Om de groei te versnellen en het bedrijf flexibel te houden en tegelijkertijd consumenten de betrouwbare klantenservice te bieden die ze verwachten, probeerde Zinus de transparantie in de hele supply chain te verbeteren.Dankzij deze zichtbaarheid kan de supply chain in het algemeen worden verbeterd, wat leidt tot een grotere flexibiliteit bij het reageren op klantbehoeften en markttrends. 

De makkelijkste manier voor Zinus om deze centrale tenets van geïntegreerde bedrijfsplanning over te nemen was om te profiteren van op maat gemaakte supply chain software applicaties.Dankzij hun automatiserings- en integratiemogelijkheden kon Zinus handmatig werk verminderen en veel aspecten van vraagprognose, voorraadplanning en zelfs verkoop en processen automatiseren.De oplossingen werden standaard geïntegreerd met een krachtige ERP, waardoor ze snel konden worden meegenomen in de besluitvorming in het hele bedrijf. 

Na aanpassing aan de nieuwe applicaties kon Zinus hun planning en uitvoering harmoniseren, dankzij verbeterde prognose-nauwkeurigheid en geoptimaliseerde planningsresultaten van responsieve prognose-algoritmen.Dankzij deze krachtige supply chain analytics kon hun team beter onderbouwde, proactieve en transparante beslissingen nemen. 

 

4. Orkla voedselingrediënten


Als je ooit naar Europa bent geweest en hebt genoten van de smaak van een vers bakkerij broodje of luxe ijs, dan heb je kans dat je een aantal van de door Orkla Eesti AS geleverde producten hebt meegemaakt.Deze Estse suikerfabriek werd in 1806 opgericht en heeft sindsdien een enorme reeks producten ontwikkeld die uit haar twee Estse fabrieken zijn vervaardigd. 

Om klanten producten van hoge kwaliteit te blijven bieden waar en wanneer ze dat nodig hebben, probeerde Orkla een breed scala aan supply chain-processen te automatiseren en te standaardiseren.Hiervoor waren flexibele en responsieve moderne softwareoplossingen nodig die realtime inzichten in de supply chain kunnen bieden.Het doel van deze nieuwe schaalbare oplossing was om bedrijfsleiding te voorzien van geïntegreerde componenten voor bedrijfsplanning die eenvoudig toegankelijk waren en tegelijkertijd in meerdere landen konden worden uitgerold. 

Met behulp van geïntegreerde tools voor bedrijfsplanning gebruikten projectleiders een standaardoplossing voor vraagplanning die uitgebreide kennis en expertise op het gebied van bedrijfsprocessen bood.Het resultaat was een 100% betere transparantie van de logistieke keten, met een 7% grotere planningsnauwkeurigheid voor het hele bedrijf.Dankzij betrouwbare, transparante gegevens is het werk overbodig geworden, is het besluitvormingsproces consistenter geworden en zijn de kosten geoptimaliseerd, waardoor het bedrijf deze besparingen aan haar klanten kan doorberekenen. 

 

5. James Hardie Building Products Inc. 


Wanneer je producten verwerkt worden in meer dan acht miljoen woningen in de hele Verenigde Staten (en tellen), kan klantenservice een monumentale opgave zijn.Daarom heeft James Hardie Building Products Inc. haar inzicht in de supply chain willen vergroten.Door klanten en leveranciers een snellere reactie op de supply chain te bieden, kan het ervoor zorgen dat zijn producten beschikbaar zijn wanneer ze nodig zijn, en niet een moment te laat. 

Hiervoor besloot het James Hardie team om te gaan met één uniform platform voor vraag- en aanbodteams, gebouwd op een krachtige ERP-applicatie met cloudintegratie.Dit gecentraliseerde datamodel bood realtime toegang tot relevante documenten en moedigde meer functionele samenwerking aan omdat meer dan één werknemer een spreadsheet tegelijk kon lezen en bewerken. 

Na de introductie werkte het James Hardie managementteam effectief samen aan alle functionele en kritische zakelijke beslissingen, omdat het nu scenario's kon plannen en data in realtime kon uitvoeren.Dit leidde tot een snellere aanbodplanningscyclus, waardoor het team analyses en scenario's in realtime kon uitvoeren, waardoor het sneller kon reageren op veranderende markttrends.Het bedrijf kon zijn transportplanning voor verschillende vervoerswijzen optimaliseren, waardoor het bedrijf haar leveringsplan kon automatiseren en toekomstbestendig kon maken.Gecombineerd maakten deze functies het mogelijk om flexibeler, proactiever en weloverwogen te reageren op de steeds veranderende markt. 

Technologie helpt supply chain planning te integreren in meer doordachte bedrijfsactiviteiten

De verstoringen van de wereldwijde supply chain gaan niet snel weg. Bedrijven die willen wachten met behoud van hun status quo zouden teleurgesteld kunnen zijn, omdat zij ontdekken dat hun huidige vraagprognoses, verkoopmodellen of operationele planningsmodellen niet volstaan om aan de huidige vraag te voldoen. Als u blijft vertrouwen op verouderde modelleringstools, -software of -oplossingen, zullen werknemers gefrustreerd raken en klanten op zoek gaan naar andere resources om te krijgen wat ze nodig hebben.  

 

 

De voortdurende rigors van de planning en het beheer van de toeleveringsketen lijken misschien intimiderend, maar kunnen worden afgezwakt. Door moderne systemen voor supply chain planning in te voeren en te vertrouwen op data in plaats van voorspellingen, kunnen bedrijven helpen hun activiteiten en supply chain flexibeler en veerkrachtiger te maken. 

 

Gelukkig hoeft u het niet alleen te doen – geïntegreerde Business Planning-oplossingen kunnen uw supply chain van de toekomst ondersteunen.

placeholder

Maak kennis met SAP Integrated Business Planning

Vergroot de veerkracht en duurzaamheid van uw supply chain door geïntegreerde planning.

SAP Insights nieuwsbrief

placeholder
Meld je vandaag nog aan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg belangrijke inzichten.

Verder lezen

Terug naar boven