Naar inhoud gaan
Afbeelding van elektrisch schema

ERP-integratie: wanneer, waarom en hoe 

ERP-integratie is geen nieuw concept, dus waarom is het nog maar kort geleden zo'n actueel onderwerp geworden? Dat heeft te maken met evolutie. Cloud ERP-systemen zijn hun traditionele rol van systemen voor beheer van financiële en kernprocessen ontgroeid. Met AI en krachtige databases in de basis worden moderne ERP-systemen de centrale spil van alle operationele processen in een bedrijf. En net zoals ERP-systemen zijn geëvolueerd, zo hebben zich ook andere zakelijke softwareapplicaties ontwikkeld: met de dag verfijnder, met de dag meer. Tegelijkertijd blijven werknemers en teamleiders bedrijfsspecifieke softwareapplicaties downloaden en gebruiken zonder hun IT-team daarvan op de hoogte te stellen. Deze apps zijn niet geïntegreerd in het ERP-systeem en worden ook niet goed beveiligd en bewaakt.

 

Traditionele integratiemethoden voor applicaties zijn traag, en er moet veel foutgevoelige maatwerkcode voor worden geschreven. Dit vormt een uitdaging voor moderne bedrijven die de veiligheid en zichtbaarheid bij de integratie van apps en ERP willen vergroten, maar die hun concurrentievoordeel niet willen verliezen door vast te lopen in tijdrovende, handmatige processen. Het goede nieuws is dat de beste Cloud ERP-systemen kant-en-klaar met voorgeconfigureerde integratiemogelijkheden worden geleverd voor een snelle en eenvoudige koppeling tussen enkele van de meestgebruikte zakelijke applicaties, plus onderhoud door de softwareleverancier! En naarmate het software- en applicatielandschap van je bedrijf complexer wordt, staan oplossingen op basis van Integration Platform as a Service (iPaaS) klaar: op maat gemaakt voor de beste Cloud ERP-systemen. 

Wat is ERP-integratie?

ERP-integratie is de methode waarmee een bedrijf zijn ERP-software koppelt aan andere, gespecialiseerde applicaties en processen en wel bedrijfsbreed. 

 

In een recent onderzoek van Deloitte onder senior inkoopmanagers werd "slechte integratie tussen applicaties" door bijna de helft van de respondenten genoemd als een van de "drie belangrijkste problemen" waarmee ze vandaag de dag worden geconfronteerd. ERP- en cloudgebaseerde oplossingen voor applicatie-integratie helpen dit probleem aan te pakken met een krachtige, uniforme benadering. Hierbij worden de operationele mogelijkheden van een slim ERP-systeem gecombineerd met integratiesoftware die speciaal is gebouwd om deze essentiële activiteiten te automatiseren, te stroomlijnen en te schalen.

Cloud ERP-integratie en API-beheer

Een paar jaar geleden, toen er nog maar een handjevol essentiële bedrijfsapplicatie bestond, was het nog te doen om handmatig een Application Programming Interface of API (software waarmee systemen met elkaar kunnen praten) te implementeren om applicaties aan een bestaand ERP-systeem te koppelen. Maar naarmate het aantal essentiële apps explosief toenam, leidden handmatige API-beheermethoden tot exponentieel gecompliceerde systemen en "spaghetticode" die moeilijk te beheren en te ontwarren waren.

 

Als antwoord op de groeiende behoefte aan vereenvoudigde integratie zijn de beste ERP's van vandaag uitgerust met een aantal kant-en-klare koppelingen, API's en integratietools. Meestal zijn de kant-en-klare API's in een modern Cloud ERP-systeem toereikend om verschillende applicaties te beheren, maar zonder specifieke integratiesoftware ben je nog steeds sterk afhankelijk van IT-teams voor het beheer van API's, mapping en sourcecode op maat.

 

Kenmerkende speerpunten voor integratie van ERP-systemen

Naarmate ERP- en SaaS-oplossingen zich verder ontwikkelen, zullen er nieuwe mogelijkheden voor bedrijfsintegratie ontstaan. Maar voor de meeste bedrijven staan de onderstaande voorbeelden voor enkele van de meest geïntegreerde operationele gebieden.

 

CRM

CRM is een van dé tools voor verkoop- en marketingteams, omdat het hun toegang geeft tot informatie over en de geschiedenis van afzonderlijke leads. Hierdoor kunnen ze hun interacties met klanten personaliseren om een betere ervaring te leveren en de kans op conversie te vergroten. Een CRM/ERP-integratie versterkt dit proces door het aanbieden van realtime marktinformatie, vraaggegevens en gegevensanalyse. Met behulp van meer nauwkeurige en relevante informatie, is de marketingboodschap gerichter en specifieker. Salesteams kunnen hun leads beter warm houden.

 

Business intelligence

Business intelligence (BI)-software draait om het begrijpen van gegevens. Het begint met het selecteren en verzamelen van gegevens uit de beste bronnen. BI-tools gebruiken vervolgens AI-gestuurde technologieën om specifieke analyses op die gegevens uit te voeren met als einddoel uiterst bruikbare inzichten. Vaak leiden BI-oplossingen tot de implementatie van nieuwe processen of workflows en soms zelfs tot geheel nieuwe zakelijke kansen. Met Cloud BI/ERP-integraties kunnen deze inzichten worden gecentraliseerd en sneller worden gedeeld met de mensen die het meest geschikt zijn om er iets mee te doen.

 

Human Resources

De complexiteit van HR en Human Capital Management (HCM) is in hoog tempo toegenomen. Afgezien van de pandemie die bijna van de ene dag op de andere voor een verstoring van de HR-activiteiten heeft gezorgd, staat er ook druk op deze teams om datagestuurde profitcenters te zijn. Met de integratie van HCM/ERP kunnen bedrijven blijven profiteren van een reeks op maat gemaakte HR-applicaties en -systemen en kunnen ze deze systemen uitbreiden met de functionaliteit van Cloud ERP. Of het nu om werving, behoud of pensionering van personeel gaat: ERP-systeemintegratie helpt bij het informeren over en automatiseren van activiteiten in deze veeleisende en snel veranderende afdeling.

 

Projectmanagement

Clichés blijven bestaan omdat ze meestal waar zijn. Voor geen enkel cliché klopt dat meer dan voor de uitspraak: "Je plant niet om te falen, je faalt bij het plannen." Maar ook al zijn planningstools nog zo belangrijk, vaak behoren projectmanagementoplossingen tot de operationeel meest geïsoleerde silo's. Het kan ingewikkeld zijn om ermee te leren werken, maar als ze eenmaal zijn ingeburgerd, geven teams ze niet graag op. Het goede nieuws is echter dat een projectmanagement/ERP-integratie betekent dat de beste projectmanagementsystemen afzonderlijk in een gecentraliseerd ERP-systeem kunnen worden geïntegreerd. Dus enerzijds kunnen teams blijven werken met de tools waarmee ze vertrouwd zijn, en anderzijds is een uniform overzicht van elk project en team mogelijk, inclusief consistente rapportagesjablonen en informatie-uitwisseling binnen één enkele database.

 

E-commerce

Applicaties voor e-commerce zijn meestal een van de eerste die in een bedrijf worden geïntegreerd. Maar de e-commerce van vandaag gaat over veel meer dan alleen maar het betalen van spullen. Op dit moment heb je de beste commerciële kansen als je in staat bent om point-of-saledata te benutten. Slimme schappen en winkelwagens kunnen onmiddellijk verbinding maken met magazijnen en uiteindelijk met logistieke ketens om vraag en aanbod te stroomlijnen. Marketing- en verkoopteams kunnen ook profiteren van omnichannelinkoopdata en -rapporten in realtime. Via integratie van e-commerce en ERP kun je applicaties en processen voor e-commerce koppelen aan het grotere en krachtigere data-ecosysteem.

 

Enterprise Asset Management (EAM)

Bedrijven die voor hun activiteiten gebruikmaken van machines, zware apparatuur of wagenparken, behoorden tot de eerste die het volledige potentieel van EAM- en IoT-technologieën wisten te benutten. Maar met ERP-systeemintegratie kunnen IoT-gegevens nog meer opleveren. Het is geweldig als je bedrijfsmiddelen je kunnen vertellen wanneer ze onderhoud nodig hebben. Maar wat als ze je zouden kunnen vertellen hoe je workflows kunt ontwikkelen waarmee ze koeler blijven en efficiënter kunnen functioneren? Wat als je IoT-gegevens je zouden kunnen helpen je productontwerp zo te wijzigen dat productieprocessen slanker en ergonomischer zouden zijn? Wat als je wagenpark automatisch ladingen en routes zou kunnen optimaliseren om brandstofverbruik en slijtage te minimaliseren? Door integratie van EAM met ERP worden de slimste oplossingen voor logistieke ketens en productie gecombineerd met het analytisch vermogen van Cloud ERP.

 

Klantenservice

We horen over omnichannel shopping en hoe de consument van vandaag een naadloze beleving verwacht, via welke online of offline kanalen er ook wordt geshopt of gekocht. Niet verrassend gaat dat gepaard met hogere verwachtingen aan omnichannel service. Momenteel zijn zowel in de B2C- als in de B2B-sector de eisen van de klant hoog, de trouw aan merk en leverancier is wisselend en de concurrentie hevig. AI-gebaseerde technologieën zoals chatbots die een natuurlijke taal 'spreken' en aanbevelingssystemen helpen bedrijven hun geautomatiseerde activiteiten een persoonlijke noot te geven. Maar voor een klantenservice die echt excelleert, moeten verschillende afdelingen in realtime met elkaar kunnen samenwerken. Of het nu gaat om een service- en reparatieaanvraag, een klacht over de kwaliteit of een vraag over facturatie: integratie van klantenservice en ERP kan helpen om een verscheidenheid aan applicaties bij elkaar te brengen en een bron van klantgegevens over servicegebieden heen te centraliseren.

Voordelen van naadloze Cloud ERP-integratie

De voordelen van Cloud ERP zijn al lang bekend in verschillende bedrijfssectoren, zoals een betere productiviteit, meer zichtbaarheid en een gecentraliseerde bron van waarheid in de hele organisatie. In wezen betekent ERP-integratie dat bedrijven al die voordelen kunnen bieden in meer en meeromvattende activiteiten bij al hun zakelijke transacties.

 • Gegevens in realtime. Het vermogen om complexe informatie en Big Data vast te leggen en te beheren is een essentieel kenmerk van alle moderne bedrijfssystemen. Maar gegevens krijgen pas echt waarde als je ze begrijpt en ernaar kunt handelen, en wel snel. Gegevensanalyse en rapportage in realtime leveren bedrijven een concurrentievoordeel op, omdat ze op elk moment goed onderbouwde, weloverwogen beslissingen kunnen nemen.
 • Eén enkele bron van informatie. Silo's zijn soms de belangrijkste oorzaak van een ernstig gebrek aan operationele efficiency. Eén enkele via de cloud toegankelijke bron van waarheid en informatie helpt niet alleen om de activiteiten te optimaliseren, maar ook om beveiligingsrisico's en de kans op menselijke fouten te verminderen.
 • Conformiteit met regelgeving. De afgelopen jaren zijn er alleen al rond HR-conformiteit schikkingen met recordbedragen getroffen. Door de kracht van Cloud ERP in al je processen rond wet- en regelgeving te integreren, heb je meer zekerheid dat al je activiteiten bedrijfsbreed aan wet- en regelgeving voldoen.
 • Flexibiliteit en snellere besluitvorming. Snel veranderende behoeften van bedrijven en klanten vragen erom dat bedrijven hier snel en adequaat op in moeten kunnen spelen. Wanneer mensen en processen in je hele organisatie zijn geïntegreerd, krijg je de snelheid en flexibiliteit die je nodig hebt om weloverwogen beslissingen te nemen en snel operationele optimalisaties door te voeren.
 • Optimalisatie logistieke keten. Van grondstoffen en productieprocessen tot de voordeur van je klant: elk element in het beheer van je logistieke keten kan worden geoptimaliseerd met de betere end-to-end zichtbaarheid en analytische mogelijkheden, omdat Cloud ERP-oplossingen juist zijn ontworpen om deze processen aan te sturen en te ondersteunen.
 • Investeringen sneller terugverdiend. Of de juiste gegevens worden vastgelegd en geanalyseerd en of rapporten snel en flexibel worden geleverd, bepalen in belangrijke mate inzicht in ROI, waarde en winstmarges. Dit raakt aan de kern van Cloud ERP: dat je zelfs de functionaliteit van je Cloud ERP kunt gebruiken om de ROI van je eigen initiatieven bij ERP-systeemintegratie te beoordelen.
 • Zichtbare workflows. Om workflows te kunnen optimaliseren en automatiseren, moet je ze eerst kunnen zien en overzicht krijgen vanuit een centraal gezichtspunt. Met ERP-integratie zijn deze overzichten sneller en flexibeler te realiseren en leveren ze informatie waar je gericht op kunt handelen.
 • Toegang op afstand. Sinds de pandemie is het niet verrassend dat de statistieken van hybride werken en werken op afstand een stijgende lijn vertonen. De beste Cloud ERP-systemen ondersteunen toegang op afstand met platformonafhankelijke functionaliteit die werknemers even goed ondersteunt op kantoor als thuis of onderweg.

ERP-integratie en 4 methoden voor het beheer van API's

Het integratielandschap is complex. Er zijn meer dan 800 verschillende integratietools en -systemen, variërend van gratis opensource-API-beheertools tot geavanceerde iPaaS-oplossingen. De modellen op basis van point-to-point (P2P) en enterprise service bus (ESB) zijn oudere methoden. Hoewel sommige bedrijven nog steeds vertrouwen op integratie via API's, zijn cloudgebaseerde, schaalbare oplossingen voor iPaaS-integratie de nieuwe norm geworden.

 

Hieronder staan enkele van de meest gangbare methoden voor ERP-integratie en hun voor- en nadelen.

Edit Table Feature Comparison Component

Wat is iPaaS en hoe werkt het?

Oplossingen op basis van Integration platform as a service (iPaaS) maken gebruik van vooraf gebouwde koppelingen en zakelijke regels om interacties in multitenantomgevingen te definiëren. Met andere woorden, ze zijn speciaal gebouwd om de ontwikkeling van integratiestromen voor uiteenlopende bedrijfsactiviteiten te stroomlijnen en te versnellen. 

 

Vandaag de dag is dit vooral relevant voor bedrijven waarvan de essentiële applicaties in de cloud draaien. Een moderne Cloud ERP wordt geleverd met een verscheidenheid aan standaard-API's en basisintegratiefunctionaliteit. Deze kant-en-klare API-beheertools kunnen voldoende zijn voor bedrijven die slechts enkele kernapplicaties en API's nodig hebben. De meeste moderne bedrijven hebben echter een veel complexer applicatielandschap en vragen om de kracht van een geïntegreerd iPaaS-platform om hun complexere behoeften op het gebied van applicatie-integratie te stroomlijnen en soepel te beheren. Dit betekent dat gebruikers de soorten applicaties kunnen specificeren die ze nodig hebben. Vervolgens beheert een cloudintegratieoplossing de onderliggende API-configuratie, protocollen en vooraf gebouwde code die nodig is om de app snel te integreren met het ERP-systeem. Dit biedt de garantie dat alles soepel en veilig verloopt.

Jouw ERP-integratietraject: een checklist

Je bedrijfsprocessen zullen niet minder complex worden. De verwachtingen van je klanten zullen niet ineens niet meer veranderen. Wil je het maximale halen uit je bedrijfssoftware? Kies dan voor oplossingen die gebouwd zijn om mee te groeien en mee te schalen met jouw behoeften. Een Cloud ERP vormt de kern van je bedrijfsactiviteiten. Dus wanneer bedrijfsintegratie een prioriteit wordt, is het aan te bevelen te investeren in een cloud-native iPaaS-oplossing die wordt ondersteund door de support en service die je verwacht en die specifiek is gebouwd om te integreren met jouw Cloud ERP.

 

Elk bedrijf heeft zijn unieke doelen en uitdagingen, maar als je aan het begin van je ERP-integratietraject staat, is hier een checklist met de eerste punten die je zeker met je softwareleverancier zou moeten bespreken.   

 

Zoek aan het begin van je ERP-integratietraject naar oplossingen die:

 • ongelijksoortige systemen en applicaties combineren met de nieuwste beveiligingsprotocollen, met beveiligingspatches die automatisch in de cloud kunnen worden geactualiseerd;
 • kritische bedrijfsprocessen en bedrijfsoverkoepelende ERP-functies stroomlijnen;
 • meerdere applicaties en gegevenssilo's aan elkaar koppelen;
 • integratie van apps en gegevensbronnen van derden vereenvoudigen;
 • een uitgebreid pakket aan kant-en-klare integratiemogelijkheden bieden; 
 • de mogelijkheid bieden om API's te ontwerpen, te publiceren en te beheren;
 • de ontwikkeling, beschikbaarheid en het levenscyclusbeheer van API's vergemakkelijken;
 • kant-en-klare integratiemogelijkheden gebruiken om de inspanningen voor implementatie en onderhoud van integraties te verminderen;
 • beschikken over een interface met AI-ondersteuning en over mogelijkheden voor low-code/no-code om de ontwikkeling van API's mogelijk te maken;
 • een ontwikkelomgeving met AI-ondersteuning voor cloud- en hybride integratie hebben om de complexiteit te verminderen en slimmere aanbevelingen te krijgen;
 • meerdere zakenpartners en B2B-integratie met meerdere handelspartners ondersteunen.
placeholder

Aan de slag met je ERP-integratie

Ontdek SAP Integration Suite, een iPaaS waarmee je integraties kunt schalen.

SAP Insights nieuwsbrief

placeholder
Meld je vandaag nog aan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg belangrijke inzichten.

Lees meer

Terug naar boven