Naar inhoud gaan
Afbeelding van de productiehal van Smart Press Shop

Smart Press Shop: wendbaarheid en snelheid met een 100% traceerbare productie

De reis van Smart Press Shop met SAP

Kopers van auto's in het topsegment hebben een helder zicht op wat ze willen en verwachten dat fabrikanten hier een antwoord op hebben. Smart Press Shop, een joint venture van Porsche en Schuler, gebruikt cloudoplossingen van SAP als basis voor het Industry 4.0-initiatief om een slimme autoproductie op te zetten. Hiermee blijft het bedrijf net zo wendbaar en reactief als de auto's die het bouwt.

100

%

traceerbare productie, van grondstof tot eindproduct.

100

%

cloud-first software-as-a-service-platform voor alle IT-services.

95

%

minder afval.

placeholder
Hendrik Rothe
Managing Director, Smart Press Shop GmbH & Co. KG

Dankzij SAP technologie vinden we de productie opnieuw uit met Industry 4.0, waardoor onze supply chain weerbaarder wordt. Dat maakt de productie van auto-onderdelen vervolgens slimmer.

De uitdaging

Het digitaliseren van kernprocessen voor de productie met 100% groene energie 

Smart Press Shop was vastberaden een nieuwe mijlpaal in de autoproductie te behalen. De nieuwe fabriek van het bedrijf laat zien wat er mogelijk is binnen de productie van auto-onderdelen. De doelstellingen voor de nieuwe fabriek, die in Duitsland is verrezen tussen Halle en Leipzig, waren als volgt: een volledig papierloze productie realiseren alsook een volledig geautomatiseerd proces voor het configureren van productielijnmachines voor auto-onderdelen. Hiermee kan het bedrijf op een kosteneffectieve wijze kleine batches leveren. "Stel je een systeem voor dat niet afhankelijk is van handmatige bevestigingen, maar dat automatisch orderbevestigingen maakt op basis van machine-integratie," aldus Böhm, Project Manager bij Smart Press Shop GmbH & Co. KG. "Dit stroomlijnt productieprocessen en maakt een sneller inspectie- en vrijgaveproces mogelijk."

 

Om deze visie werkelijkheid te maken, had Smart Press Shop een cloud-first ontwikkelingsstrategie nodig voor het opzetten van kernsystemen voor ERP en MES. Het doel? De productie van begin tot eind digitaliseren, volledig aangestuurd via de cloud, 100% draaiend op groene stroom.

placeholder
Dr.-Ing. Timo Böhm
Project Manager, Smart Press Shop GmbH & Co. KG

Ons doel is het realiseren van een papierloze productie met een volledig autonoom configuratieproces voor de persgereedschapvoorziening, zodat kleine batches rendabeler dan ooit te produceren zijn. Elk proces wordt vanaf de 'top floor' in de cloud gepland en doorgegeven aan de 'shop floor', die vervolgens weer verslag uitbrengt. Dit geeft ons volledig, realtime inzicht in de kosten, voortgang, machinebeschikbaarheid en het materiaalverbruik. Het is echt de 'digitale tweeling' van de fabriek.

De oplossing

Realtime inzicht in de productieprocessen op de werkvloer

Smart Press Shop is een van de eerste organisaties die de oplossing SAP Digital Manufacturing Cloud voor uitvoering samen met SAP S/4HANA Cloud heeft geïmplementeerd. Hierbij wordt gebruikgemaakt van Industry 4.0-technologieën om de apparatuur die metalen en gelegeerde platen vormt en lasersnijmachines met het cloud-based MES-systeem te integreren in de nieuwe fabriek. 

 

De cloud-first ontwikkelingsstrategie omvat verticale en horizontale integratie, evenals netwerken. Elk bedrijfsproces heeft een koppeling met het IT-platform, waarin deze werken met gecentraliseerde kernfuncties. Denk hierbij aan het workflowsysteem en het documentbeheersysteem. Alle KPI's verschijnen in realtime precies waar ze nodig zijn. De gedetailleerde, doorlopende tracering van onderdelen vertegenwoordigt een nieuwe mijlpaal in de productie van auto's, met AI-technieken en gedetailleerde procesoverkoepelende gegevensanalyse.

"We zochten een moderne cloudoplossing voor onze IT. SAP Digital Manufacturing Cloud heeft ons uiteindelijk weten te overtuigen met de moderne cloudarchitectuur en gebruikersinterface," vertelt Hendrik Rothe, managing director bij Smart Press Shop GmbH & Co. KG.

De slimste perswerkplaats worden met Industry 4.0

Ontdek hoe Smart Press Shop de automotive branche met cloudoplossingen van SAP beter bedient via een volledig papierloze en digitale productie van carrosserieonderdelen voor auto's.

Het resultaat

Een concurrentievoordeel met efficiënte just-in-time-productie

Omdat Smart Press Shop de mogelijkheid heeft de productielijn snel en zonder handmatig ingrijpen af te stemmen op nieuwe producten, kan de fabriek kleine batches onderdelen efficiënter produceren dan een traditionele productielocatie. In de automotive sector, waarin just-in-time productie zeer belangrijk is, geeft dit Smart Press Shop een aanzienlijk concurrentievoordeel.

placeholder
Hendrik Rothe
Managing Director, Smart Press Shop GmbH & Co. KG

We zijn blij dat SAP ons één source of supply biedt voor de cloudoplossingen, waarbij Syntax het daaropvolgende applicatiebeheer voor zijn rekening neemt.

SAP helpt Smart Press Shop beter opereren

Belangrijkste resultaten en voordelen voor het bedrijf

  • Geautomatiseerd configuratieproces voor productielijnmachines
  • Efficiëntere, rendabelere productie van kleine batches auto-onderdelen
  • Papierloze productieprocessen met volledige traceerbaarheid in elke stap van de productie
  • Nul IT-hardware op de productielocatie geïnstalleerd, wat maintenance en operations eenvoudiger maakt
  • Gebruiksvriendelijk SaaS model dat ruimte biedt voor toekomstige schaling en de introductie van nieuwe functies vereenvoudigt

Uitgelichte oplossingen en services

  • SAP Digital Manufacturing Cloud maakt het beheer van productieprocessen inzichtelijker met near realtime data en analyses.
  • SAP S/4HANA biedt een volledig ERP-systeem met geïntegreerde intelligente technologieën.
  • SAP Integration Suite biedt mogelijkheden en services die applicaties, mensen en apparaten met elkaar verbinden. Het vereenvoudigt de integratie- en harmonisatieprocessen.
  • SAP Self-Billing Cockpit biedt leveranciers de mogelijkheid om door de koper verstuurde creditnotadocumentatie efficiënt te verwerken en deze voor te bereiden op verrekening in de debiteurenadministratie.

Over Smart Press Shop

Smart Press Shop, een joint venture van Porsche en Schuler, heeft een productielocatie voor auto-onderdelen in Halle (Saale) in Duitsland, waar het bedrijf autofabrikanten ondersteunt met de productie in kleine batches van carrosserieonderdelen van aluminium of staal.

Branche Bedrijfsgrootte Partner
Automotive Klein tot middelgroot Syntax
Terug naar boven