Naar inhoud gaan
Afbeelding van een Röhm-fabriek en werknemer

Röhm: werknemers ondersteunen bij een bedrijfsovergang met digitale HR

Ontdek het SAP-traject van Röhm

Röhm GmbH is marktleider op het gebied van chemicaliën voor methacrylaat. Het bedrijf splitste zich af van het moederbedrijf en is nu operationeel onafhankelijk. Tijdens deze overgang realiseerde het bedrijf zich dat het zijn werknemers beter moest ondersteunen. Röhm heeft gekozen voor SAP SuccessFactors-oplossingen om HR te transformeren en de overstap makkelijker te maken voor iedereen.

~60

%

kostenvermindering voor IT-systemen voor HR.

15

productielocaties op vier continenten met geharmoniseerde HR-processen.

12

maanden om de SAP SuccessFactors-oplossingen te implementeren.

placeholder
Heiko Müller
Head of Human Resources Röhm GmbH

Röhm heeft een lange geschiedenis op het gebied van chemicaliën. We voelen ons echter een jong bedrijf, omdat we nu zelfstandig functioneren. Ons bedrijf krijgt te maken met dezelfde uitdagingen als kleinere, nieuwere bedrijven. Met de SAP SuccessFactors-oplossingen kunnen we deze uitdagingen aan.

De uitdaging

De overstap naar operationele onafhankelijkheid versoepelen

Sinds de oprichting van Röhm in 1907 onderscheidt het bedrijf zich met baanbrekende uitvindingen en de moed om nieuwe wegen in te slaan op het gebied van chemicaliën. Onlangs heeft het bedrijf zich losgemaakt van de moederorganisatie en is het onafhankelijk geworden. Als onafhankelijk bedrijf krijgt Röhm te maken met vele nieuwe uitdagingen, waaronder het ondersteunen en managen van 3500 toegewijde werknemers.

 

Om de overstap voor de werknemers en het bedrijf soepeler te laten verlopen, wilde Röhm de administratieve taken vereenvoudigen, met name op het gebied van HR.

 

De afdeling HR moest een strategische partner voor het bedrijf worden. Bij Röhm zag men een toekomst waarin HR-processen intelligent, efficiënt en gestandaardiseerd zijn, en op moderne technologie zijn gebaseerd.

 

Röhm behield het recht om de HR-software van het moederbedrijf te gebruiken: de SAP ERP Human Capital Management-oplossing. Maar om de operationele kosten te verlagen en de efficiëntie te verbeteren, wilde het bedrijf HR naar de cloud verplaatsen.

placeholder
Heiko Müller
Head of Human Resources Röhm GmbH

Met de SAP SuccessFactors-oplossingen werden onze werknemers gesteund bij de overstap van werken voor een grote onderneming naar ondersteuning van een middelgroot bedrijf. Bovendien droegen de oplossingen bij aan het werven en onboarden van nieuwe werknemers, zelfs tijdens de overstap.

De oplossing

Processen standaardiseren in een overgangsfase

Toen Röhm de SAP SuccessFactors-oplossingen implementeerde, zette het bedrijf een strategische stap: weg van SAP ERP Human Capital Management dat het digitale tijdperk inluidde voor HR.

 

Dankzij SAP SuccessFactors Employee Central is de employee experience bij Röhm gemoderniseerd, doordat werknemers toegang hebben tot verschillende digitale selfservices. Werknemers kunnen zo belangrijke HR-gegevens on demand gebruiken en bewerken.

 

Röhm heeft SAP SuccessFactors Compensation gebruikt om een nieuw werknemersbeloningsmodel te introduceren en SAP SuccessFactors Performance & Goals om doelen te stellen voor de werknemers. Doelen stellen was ontzettend belangrijk tijdens de overstap, aangezien Röhm opnieuw moest vaststellen welke rol werknemers spelen bij het behalen van de bedrijfsdoelen.

 

Met het SAP SuccessFactors Talent Management-pakket worden de ervaringen voor werknemers en sollicitanten wereldwijd gestandaardiseerd met een snelle sollicitatiefunctie bij vacatures.

 

Gedurende het project heeft de SAP partner Empleox GmbH gegarandeerd dat Röhm tijdens de implementatie op schema zou blijven. De gebruiksklare diensten van Empleox zorgden voor een holistische aanpak met vooraf uitgevoerde configuraties, best practices en geavanceerde add-onservices.

Het resultaat

Geharmoniseerde HR-ervaringen creëren tussen locaties en afdelingen

Röhm was eerst onderdeel van een grote onderneming, maar functioneert nu als een onafhankelijk middelgroot bedrijf. Met de oplossingen van SAP SuccessFactors is deze overgang soepeler verlopen en zijn tegelijkertijd de werknemerservaringen verbeterd.

 

Met SAP SuccessFactors Employee Central worden werknemers gestimuleerd om hun HR-ervaring in eigen handen te nemen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun HR-gegevens. Dat betekent dat deze gegevens nog nooit zo nauwkeurig zijn geweest en dat werknemers in hun kracht worden gezet met een nieuw verantwoordelijkheidsgevoel.

 

Bovendien zorgen de SAP SuccessFactors-oplossingen ervoor dat de afdeling HR enorm veel tijd bespaart. HR hoeft niet meer voor elk sollicitatiegesprek een lid van de ondernemingsraad te sturen. De raad krijgt namelijk automatisch de benodigde informatie. Omdat de oplossingen voor het hele bedrijf een uniforme en gestandaardiseerde ervaring realiseren, is het eenvoudiger om veranderingen van de arbeidsregelingen voor een werknemer te verwerken, zelfs wanneer deze op een andere afdeling gaat werken.

 

Door te migreren van de HR-software van het moederbedrijf heeft Röhm de operationele kosten kunnen verlagen en meer onafhankelijkheid gekregen.

placeholder
Susan Beissmann
Head of Global HR Operations Röhm GmbH

Door het IT-landschap voor HR te transformeren, konden we veel van onze HR-processen vereenvoudigen en automatiseren. We kijken uit naar aanzienlijke kostenbesparingen op de lange termijn.

Toekomstplannen

De toekomst van HR bouwen op een fundament voor groei

Röhm zal blijven werken aan een modern HR-landschap om te voldoen aan de behoeften van de werknemers en het bedrijf. Als onafhankelijk MKB-bedrijf weet Röhm dat de eisen en behoeften van werknemers in een oogwenk kunnen veranderen. De HR-technologie moet dit kunnen bijhouden.

 

Bij Röhm zijn er plannen om SAP SuccessFactors Succession & Development en SAP SuccessFactors Learning te implementeren. Samen bieden deze oplossingen belangrijke mogelijkheden voor trainings- en carrièreontwikkeling, om te zorgen voor tevreden en goed presterend personeel.

 

Bij Röhm begrijpt men het belang van diversiteit op de werkplek. Daarom gaat het bedrijf gebruikmaken van SAP SuccessFactors People Analytics om gegevens te verzamelen over diversiteit, rechtvaardigheid en inclusie. Het bedrijf is ook van plan om de duurzaamheidsdoelstellingen bij te houden.

 

Het bedrijf zal binnenkort ook gebruik gaan maken van de mobiele functies van de SAP SuccessFactors-oplossingen, zodat de werknemers nog meer controle krijgen over hun ervaring bij Röhm. Het maakt hierbij niet uit waar ze zijn of wat voor apparaat ze gebruiken.

SAP helpt Röhm beter te werken

Belangrijkste resultaten en voordelen voor het bedrijf

  • Een nieuwe digitale HR-ervaring voor werknemers en managers
  • Technologie ter ondersteuning van een culturele verschuiving nadat een bedrijf onafhankelijk is geworden
  • Eenvoudige, intelligente en gestandaardiseerde HR-processen die zijn gebaseerd op best practices en moderne technologie
  • Automatisering en transparantie geïntegreerd in HR-processen

Uitgelichte oplossingen en services

Over Röhm GmbH

Röhm is een van de grootste producenten in de methacrylaatsector. Het bedrijf produceert methylmethacrylaat en polymethylmethacrylaat, maar ook veel andere producten voor bedrijven in de auto-, elektronica- en bouwindustrie en andere sectoren. In 2019 werd Röhm een onafhankelijk bedrijf, nadat het eerder onderdeel was van Evonik Industries.

Empleox GmbH

Empleox is gespecialiseerd in digitale HR-transformaties. Het bedrijf helpt bedrijven om SAP SuccessFactors-oplossingen te implementeren en ontwikkelt eigen softwareoplossingen om te voldoen aan niche-HR-behoeften. De experts van het bedrijf op het gebied van HR-technologie bieden uitstekende diensten op het gebied van wijzigingsbeheer en Duitstalige ondersteuning voor zelfs de meest complexe digitale transformaties.

Terug naar boven